Što kuhati u tavi od lijevanog željeza ili za koja su jela ta jela najbolja

Reci mi što kuhati u tavi od lijevanog željeza? Preselili smo se živjeti na selo, u kuću stare bake. Počeo sam rastavljati stvari koje su tamo bile pohranjene i našao cijeli niz posuđa od lijevanog željeza. Šteta je baciti ga, svejedno memoriju, pogotovo jer je u izvrsnom stanju. Malo sam ga očistio i bio je kao nov. Za koja se jela može koristiti i postoje li ograničenja?

što kuhati u tavi od lijevanog željeza Moderno posuđe s teflonskim premazom je, prije svega, vrlo lijepo i omogućuje korištenje minimalno masnoće. Ali to se ne može usporediti s kotlovima i tavama od lijevanog željeza. I gotovo da nije važno što kuhati u tavi od lijevanog željeza – jela su uvijek ukusna. Tajna leži upravo u samom materijalu. S jedne strane, prilično je težak, ali debeli zidovi zagrijavaju se ravnomjerno. To vam omogućuje ravnomjernu raspodjelu topline na sve komponente, ne ostavljajući nikakve šanse da neka strana ostane nekuhana ili, obrnuto, izgori. Čak će i najveći komad mesa biti sočan.

Što kuhati u tavi od lijevanog željeza

Tava od lijevanog željeza Lijevano željezo ima izvrsnu toplinsku vodljivost i jednostavno je idealno za posuđe gdje vam je potrebna ujednačena, bez kolebanja, temperatura. Na plinskom štednjaku svaka druga tava zagrijava se vrlo brzo, a dno joj je toplije od stranica. Tava od lijevanog željeza nema takve nedostatke. Toplina s dna diže se uz stijenke posude i ravnomjerno se zagrijava.

Bakine teške tave za prženje korisne su tamo gdje trebate zadržati sočnost jela za kuhanje ili dobiti hrskavu koricu. U takvom jelu možete i pržiti i koristiti kao posudu za pečenje u pećnicama..

Najbolje od svega, u posudama od lijevanog željeza dobivate:

  • meso, svinjsko i pileće;
  • pite;
  • palačinke;
  • palačinke;
  • pečena jaja.

Ako se jaja za vrijeme kuhanja zalijepe za dno, tava nije problem. To se događa ako u njemu postoje čestice prethodnog jela. Posuđe treba dobro oprati, tada će omlet ispasti izvrstan..

Za koja je jela bolje ne koristiti posuđe od lijevanog željeza

izgorjela hrana u taviPa ipak, u nekim slučajevima vrijedi dati prednost modernim tefalima i drugim posudama s neprianjajućim premazom ili tankim stijenkama. To se odnosi na jela gdje je važna visoka temperatura. Dakle, nije preporučljivo pržiti ribu u lijevanom željezu, osobito tilapiju – ona će se početi raspadati.

Lijevano željezo također nije prikladno za neke kisele umake koje treba kuhati na laganoj vatri, poput marinare i bolognesea. Također je nepoželjno koristiti ga za jela koja sadrže ocat ili vino. Kiselina “jede” sloj za prženje i dolazi do metala. Kao rezultat toga, ono što je u tavi dobiva svoj karakterističan okus. Lijevano željezo općenito ima sposobnost upijanja mirisa. Stoga je poželjno imati dvije različite tave za kotlete i palačinke. U ekstremnim slučajevima potrebno je ne samo temeljito oprati, već i kalcinirati sol na njoj..

Pripremamo novu tavu od lijevanog željeza za uporabu – video

Adblock
detector