Prirodni dodaci: može li se brojlerima dati pijesak?

Odlučili smo se ove godine kupiti jednodnevne brojlere. Htio bih ih uzgajati na prirodnim dodacima, koristeći manje kemije. Recite mi je li moguće davati pijesak brojlerima i koje je proizvode općenito bolje dodati?

Cilj uzgoja brojlera je u što kraćem vremenu dobiti što veću živu težinu, drugim riječima, radi se o mesnoj pasmini pilića. Da ptice ne samo da brzo dobiju na težini, već i da dobiju cijeli skup bjelančevina, masti i ugljikohidrata, jedna krmna smjesa neće biti dovoljna. Stoga bi njihova prehrana trebala uključivati ​​razne vitaminske dodatke. Naravno, i početna i završna hrana za brojlere imaju uravnotežen sastav potrebnih tvari, ovisno o dobi ptice..

hranilica za brojlere

No, ako živinu uzgajate kod kuće, sasvim je moguće upotrijebiti prirodne sastojke koji su puno jeftiniji od kupljenih pripravaka. To uključuje i proizvode s ljudskog stola i razne zelje. Posebno se ističe dodavanje pijeska u hranu za piletinu..

Može li se brojlerima dati pijesak?

uzgojene brojlere

Iskusni uzgajivači peradi znaju da pijesak pomaže u mljevenju hrane koja ulazi u ptičji želudac u komadima, budući da pilići nemaju zube. Veliki komadići se troše i postaju manji zbog kontrakcija želuca i interakcije sa zrncima pijeska. U ovom obliku hrana se lakše probavlja i probavlja, a želudac male ptice sam se čisti..

Međutim, previše sitan pijesak može začepiti usjeve pilića, uzrokujući njihovo gušenje..

Kako bi se brojlerima pomoglo u probavi hrane, ali ne i naškodilo, preporučuje se u prehranu mladih pilića ne uključivati ​​sam pijesak, već zdrobljeni šljunak, školjke ili kredu. Takav dodatak možete unijeti najranije od 5. dana života. Ukupna količina takvih mineralnih komponenti je od 300 do 500 g tjedno prehrane za desetak pilića.

Za odrasle brojlere dopušteno je unositi pijesak u prehranu kao zasebno “jelo”, ali samo ako je dovoljno velik. U tom slučaju pijesak nije potrebno miješati s hranom, već ga jednostavno sipati u zasebnu posudu..

Koje prirodne dodatke je najbolje koristiti?

trava

Za raznolikost jelovnika ptica najčešće se dodaju sljedeći proizvodi:

  1. Krumpir. Dodajte u glavnu hranu za piliće starije od 3 tjedna. Prethodno prokuhati i naribati ili pasirati. Dnevna doza – do 10 g.
  2. Zelje. Mladu koprivu, maslačak, djetelinu, šumske uši možete davati od trećeg dana života, miješajući u hrani ili u pire krumpir. Mali pilići trebaju prvo isprati travu i usitniti je 8 g po piliću. Za odrasle brojlere snopovi se stavljaju u hranilicu ili se suspendiraju. Dobro je dodati i vrtno bilje (perje luka, salatu).
  3. Grašak. U vlažnu hranu dodajte usitnjeni grašak od prvih dana života, ali ne više od 10% ukupne mase.
  4. Kruh. Osušene kore treba povremeno dodavati najranije od 3 tjedna starosti. Prethodno malo namočite u vodi i umiješajte u stočnu hranu. Ukupna doza nije veća od 40% dnevne prehrane.
  5. Mliječni proizvodi. Od drugog dana života dodajte svježi sir, počevši od 50 g dnevno, miješajući u hranu. Kiselo mlijeko se može davati naizmjenično s vodom.

Način uzgoja brojlera bez krmnih smjesa – video

Adblock
detector