Želim napraviti tinkturu od češera za hipertenziju. Reci mi, kada se ubiru šišarke za lijek? Jednom se moja majka liječila takvom tinkturom, a nakon toga je dugo prolazila bez pilula. Prošle godine me počela zabrinjavati i hipertenzija, ali nekako ne želim odmah prijeći na tablete. Spremila sam majčin recept, ali ne ukazuje na to koji su pupoljci potrebni, mladi ili zreli.

kada se za lijekove beru šišarke Bor je poznat ne samo po mirisu crnogorice, već i po svojim ljekovitim svojstvima, od kojih je većina sadržana u njegovim plodovima. U kuhanju se koriste za izradu džema, meda, pa čak i brašna, a u medicini su češeri temelj mnogih narodnih recepata. Za pripremu uistinu ljekovitog napitka važno je znati kada se za lijek ubiru šišarke. Ako su mladi mali pupoljci prikladni za pekmez, tada će im biti malo od koristi u ljekovite svrhe. Tek nakon što su plodovi nakupili dovoljno korisnih tvari, mogu poslužiti kao sirovina za tinkture za mnoge bolesti..

Kad se za lijekove beru šišarke

kada brati zelene pupoljke Za različite svrhe potrebni su plodovi različite zrelosti. O tome ovisi i određeno vrijeme nabavke sirovina:

  1. Mladi češeri za tinkture beru se kad odrastu, koža će se malo ogrubjeti, a plodovi će nakupiti korisne tvari. To se događa početkom ljeta i može se ubrati do sredine srpnja. Kasnija berba gubi smisao kako pupoljci stare i postaju grublji..
  2. Zreli pupoljci, koji su nastali prošle godine, beru se krajem zime ili u proljeće, do kraja svibnja. U to vrijeme počinju se otvarati plodovi sa sjemenkama..

Ne preporučuje se berba pupova u ljekovite svrhe ljeti, osobito na kraju vruće sezone. Opušteni na granama i oprani kišom više puta, plodovi upijaju vlagu i nabubre. Užareno ljetno sunce zatim ih suši natrag u prijašnje stanje, ali samo to mijenja sastav pupova. Kao rezultat ovih procesa, gube se mnoge hranjive tvari, uključujući smolu koja prekriva pupoljke..

Koje izbočine treba ubrati, a koje nisu prikladne

kada brati zrele pupoljkePrvo, “pluck” je u ovom slučaju ključna riječ. Plodovi trebaju biti ravno sa stabla, a oni koji su pali na tlo ne smiju se uzimati. Ne samo da su to uglavnom stare kvrge, u kojima praktički već nema ništa korisno. Tako mogu biti i leglo plijesni nakon što leže ispod drveta. Pripremiti lijek od takvih sirovina znači napraviti gotovo otrov, a ne možete ga uzeti.

Sada s obzirom na dob fetusa. Kao što je već napomenuto, mlade kvržice nisu prikladne za medicinu zbog nedovoljne količine hranjivih tvari. Mogu se rastrgati samo zbog džema. No, stari dvogodišnji plodovi sive ili gotovo crne boje također nisu prikladni. Dugo vise na granama, jedva se drže i uspjeli su izgubiti sva svoja korisna svojstva..

I posljednja nijansa: najkorisniji su ženski češeri. Raste pojedinačno, zaobljenije su i sazrijevanjem dobivaju crvenkastu nijansu. Dok su muški češeri mali, ovalnog oblika, sa žutim nijansama, smješteni u malim skupinama-grozdovima. Pošto su proizvele pelud, one blijede u lipnju.

Gdje, kada i koje šišarke sakupljati