Napomena najupečatljivijim: puretina i puretina - u čemu je razlika

Prije nekoliko dana, moj suprug i ja imali smo spor oko toga kako pravilno nazvati ženu purana. U našoj obitelji svi kažu puretina, a moj muž tvrdi da je ovo meso, a ne živa ptica. Dakle, što je ispravno – puretina i puretina, koja je razlika između njih? Je li to isti koncept ili različit? Ne razlikujem čak ni ove ptice, gdje je dječak, a gdje djevojka, a za mog muža postalo je od fundamentalne važnosti da nas nauči jezik..

puretina i puretina u čemu je razlika Svi gledamo američke filmove i nehotice njušimo zrak kad na ekranu vidimo puricu pečenu za Dan zahvalnosti. Dok su u našoj zemlji pureće meso i pašteta češći, iako se također u potpunosti peku. Nije iznenađujuće da neki nesklad u imenovanju ove ptice nehotično postavlja pitanje: pa purica ili purica, koja je razlika između ovih riječi i je li to uopće. Naravno, za uzgajivače peradi koji se bave uzgojem purana, još je jedna važna stvar nabaviti nježno dijetetsko meso. Cijenjen je čak i više od piletine, pogotovo jer je težina trupova ovih ptica izrazito različita. I puno je lakše hraniti purane koji više vole hranu za travu, a oni brzo rastu i mnogo su veći. Ali sada ne govorimo o tome, već o tome kako nazvati najbolje majke kokoši u peradarskom dvorištu..

Turska ili puretina – koja je razlika i kako to učiniti ispravno

purani Postoje mnoge verzije o tome koji se koncept treba koristiti i što oni znače. Ove su verzije donijele dvije teorije prema kojima su nazivi slični ili različiti.

Teorija prva: riječi-sinonimi

domaći purani

Uz analogiju, sve je jasno: i puretina i purica znače isto, ženka purice. I koriste se u istom kontekstu. Razlika u pravopisu može se objasniti podrijetlom riječi. Turska – jer u biologiji ptica pripada obitelji purana. Ćurka – jer se mužjak zove puretina.

Inače, meso peradi, bez obzira na spol, naziva se puretina, što još jednom dokazuje teoriju sinonimnog niza.

Druga teorija: različiti pojmovi

pečena puretinaPristalice ove inačice inzistiraju na tome da riječi imaju različita značenja, a ima ih nekoliko:

  1. Živa ptica naziva se purica, inače, najčešće se ova riječ može čuti od starijih ljudi (narodni naziv), a posebno u ruralnim područjima. I puretina je jelo od mesa, uglavnom cijele pečene peradi..
  2. Divlje ptice zovu se purani, a purane pripitomljene ptice..
  3. Domaći uzgajivači svoje pasmine zovu “purani”. Najvjerojatnije, sjećajući se kako su ih naši preci zvali. I strane, osobito američke pasmine već se nazivaju “purani”.

Zapravo, nema apsolutno nikakve fundamentalne razlike. I puretina i puretina u svom su značenju pojmovi koji se koriste za označavanje ženke. Ali ako vam je to toliko važno sa znanstvenog gledišta, onda ptice nazovite puranima. Sjećajući se da predstavljaju obitelj purana.

Kako odrediti spol kod purana

Adblock
detector