Najukusnije i najzdravije korjenasto povrće - kako možete zamijeniti batat

Recite mi kako možete zamijeniti slatki krumpir u jelima? Općenito, postoji li povrće sličnog okusa, zdravo i sporo se apsorbira? Prijateljica se ponudila da s njom, takoreći, idemo na dijetu kako bismo figuru pripremili za ljeto. Moram reći da je s njom sve u redu, ali sigurno mi ne smeta da izgubim par kilograma. Na jelovniku koji je negdje pronašla ima mnogo jela sa slatkim krumpirom, te prvim i drugim, te prilozima. Međutim, u našim trgovinama nije, a ako to učine, onda je cijena jednostavno fantastična. Što se umjesto toga može koristiti?

što može zamijeniti slatki krumpir Ako krumpir uzgajaju gotovo svi, tada je korijen sličan svom izgledu koji se naziva “slatki krumpir” prilično rijetka kultura na našim geografskim širinama. Ovu biljku koja voli toplinu možete sresti samo na jugu, a stanovnici hladnijih regija moraju razmišljati kako zamijeniti batat u receptu. Ukusni slatki plodovi vrlo su zdravi, ali ne mogu rasti svugdje. Naravno, u supermarketima možete kupiti ne samo batat, već i mnogo drugog povrća i voća koje je za nas neobično. No cijena takvih vitamina doista zagrize, a skupo ih je kupovati svaki dan. Nemojte se obeshrabriti ako odlučite diverzificirati svoju prehranu, ali niste pronašli batat. Među vrtnim usjevima na koje smo navikli ima onih koji lako mogu zamijeniti skupi batat..

Što je slatki krumpir

što je slatki krumpir Zbog izgleda voća, batat se naziva “slatki krumpir”, ali nema više nikakve veze s tim. Zapravo, to je višegodišnja zeljasta loza iz obitelji bindweed. Visina mu je manja od 20 cm, ali bičevi su vrlo dugi, do 5 m. Liana se uzgaja uglavnom u tropskoj vlažnoj klimi, za berbu – obraslo i zadebljalo jestivo bočno korijenje. Izgledaju vrlo slično gomoljima krumpira, ali duže.pečeni batat

Postoji mnogo sorti batata, koje su podijeljene u 3 skupine:

  • hraniti;
  • povrće;
  • desert.

U kuhanju koriste povrće i deserte sa sočnim mesom ružičaste, narančaste ili crvene boje. Prvi imaju pomalo slatkast okus, dok drugi imaju bogat, moglo bi se reći, čak i šećerni okus. Postoje vrste slatkog krumpira s okusom dinje ili banane.

Što može zamijeniti slatki krumpir

koje će povrće zamijeniti slatki krumpirGlavne prednosti batata, koje ga razlikuju od našeg običnog krumpira, su slatki okus i bogatstvo hranjivih tvari. No najvažnija prednost je nizak glikemijski indeks. Zahvaljujući njemu, batat tijelo polako apsorbira, a dugo daje osjećaj sitosti zbog velike količine vlakana. Krumpir se probavlja mnogo puta brže, osobito u obliku pire krumpira. Ovo je važno za osobe koje boluju od šećerne bolesti, jer što je veći GI, to će brže i oštrije povisiti razinu glukoze u krvi..

Ako govorimo o hrani s istim glikemijskim indeksom, umjesto batata u prehranu možete uključiti:

  • špageti;
  • heljda;
  • smeđa riža.

Što se tiče sadržaja vitamina, batat lako zaobilazi našu voljenu, također slatku i narančastu, bundevu. Pravi izvrsne žitarice i deserte, a okus je gotovo isti kao i slatki krumpir. Sličan kemijski sastav nalazi se u cikli i mrkvi. Mogu se koristiti umjesto batata za pripremu prvih i drugih jela, kao i za salate, svježe i kuhane..

Batat, krumpir i repa – što je zdravije

Adblock
detector