Reci mi kako se zove breskva prekrižena šljivom? Proljetos sam kupio sadnicu, a ove je godine već dala prvu berbu – nekoliko vrlo ukusnih i slatkih plodova. Nažalost, oznaka s imenom sorte nije preživjela i stvarno želim znati što sam točno uzgojio.

kako se zove breskva prekrižena šljivom Zahvaljujući uzgajivačima, čupave mekane breskve pretvorile su se u sjajne guste plodove s apsolutno glatkom kožom. Šljiva, koja djeluje kao roditelj za mnoge vrste hibrida breskve, također je imala važnu ulogu u tome. No, u isto vrijeme postoji toliko sorti da ponekad ne znamo kako se zove breskva prekrižena šljivom. Među njima postoje potpuno pojedinačni usjevi ili rezultat križanja s marelicom, jabukom, a ima i mnogo sorti s tri roditelja. Vrtlaru početniku nije lako sve razumjeti. Za početak, definirajmo kakvo su voće rodile šljiva i breskva..

Kako se zove breskva ukrštena sa šljivom

nektarina od šljiva Najpopularniji hibrid dviju kultura naziva se nektarina šljive. Vrlo se razlikuje od matičnih usjeva, prvenstveno po izgledu i plodova i samog drveća. Lišće sadnica više liči na izduženo lišće nektarine.. Voće je isto kao i breskve – nektarine:

  • veliki;
  • zaobljena;
  • s prekrasnim grimiznim rumenilom;
  • prekrivena mat glatkom kožom;
  • meso je vrlo čvrsto, žuto i nije sočno.

Značajno je da nektarinu od šljiva karakterizira povećana otpornost na roditeljske bolesti. Na kovrčavost praktički ne utječe, a još bolje podnosi niske temperature, za razliku od prave breskve..

Tko je, dakle, šljiva breskve

šljiva breskveNaziv kulture zavara mnoge vrtlare i vjeruju da je šljiva breskve također hibridna breskva. Zapravo, ovo je zasebna sorta šljive s velikim plodovima koja zadržava karakteristike šljive. Žutozelene su boje, a strana ploda koja je na suncu je crvena. Koža je debela, sa voštanim premazom, meso je žuto i čvrsto. Ali kost doista više liči na breskvu, s istim uzorkom..

Šljivu breskve nazivaju i crvenom nektarinom pa ne čudi pojava takve zabune..

Breskva plus šljiva plus marelica jednako je sharafuga

sharafugaJoš jedan poznati hibrid naziva se sharafuga. Tri su mu kulture odjednom postale roditelji: šljiva, breskva, marelica. Od prve sharafuga je dobila oblik samog stabla s trnjem. Oblik ploda zadržao je “gene marelice”, ali je koštica ostala s karakterističnim uzorkom breskve. Što se tiče okusa, on ovisi o stupnju zrelosti. Potpuno zreli plodovi imaju sočnu slatku pulpu marelice, a nezreli plodovi kiselost šljive. Plodovi su dovoljno veliki, okrugli i glatki. Za razliku od marelica, ne mrve se i dugo vise na granama. Ovisno o specifičnoj vrsti, plodovi mogu biti ljubičasti s crvenim mesom ili žuti sa svijetlim mesom..

Šljiva je sharafugi dala još jednu prednost: hibrid je vrlo otporan na niske temperature. Uspješno se uzgaja ne samo na jugu, već i u srednjoj traci..

Sorte šarafuge – video