Kako napraviti gnojivo od kore banane za sobne biljke?

Bavim se uzgojem cvijeća. Istodobno se pokušavam narodnim metodama oploditi. Nedavno sam čuo da cvijeće dobro reagira na obloge koji sadrže kožice banane. Reci mi kako napraviti gnojivo od kore banane za sobne biljke?

Za aktivan rast sve biljke trebaju redovito hranjenje. Dobra zamjena za lijekove kupljene u trgovini bit će proizvod napravljen na bazi kore banane. Banana sadrži mnoge hranjive tvari koje poboljšavaju rast biljaka i opće zdravlje. Prisutnost dušika, fosfora, kalija i kalcija čini piling izvrsnim gnojivom, čija je prednost to što se može lako i jeftino pripremiti kod kuće..

kora od banane

Gnojivo od kore banane za sobne biljke može se napraviti kao:

  • suhi prah;
  • infuzija;
  • kompost;
  • ili kopanje svježih kožica u tlo.

Za uporabu kore kao gnojiva, prije oguljenja bananu temeljito operite, a zatim uklonite preostalu pulpu iz kore..

Suhi prah od kore banane

sušenje banana

Koru banane dobro osušite: narežite je na komade i raširite po laganoj prozorskoj dasci ili radijatoru, rasprostirući na njoj novine. Morate položiti koru tako da unutrašnjost bude na vrhu. Koru možete i malo peći u pećnici..

Gotove suhe kože sameljite u mlincu za kavu ili žbuku u prah i spremite u staklenu posudu pod poklopcem.

kora u prahu

Tijekom razdoblja cvatnje sobnih biljaka, prah se raspršuje po površini zemlje u loncu, nakon čega se cvijet zalijeva. 1-2 žličice dodaju se u jedan lonac. (ovisno o volumenu lonca) jednom mjesečno. Suha kora se također dodaje u podlogu pri presađivanju cvijeća – 1 žličica za jedan lonac.

Infuzija banane

infuzija banane

Infuzija se dobiva korištenjem svježih kora banane. Stavite tri kore od banane u bocu od tri litre i prelijte toplom vodom. Ostavite da se kuha 2 dana. Zalijevajte cvijeće razrjeđujući infuziju vodom u omjeru 1: 1. To će vam pomoći da se riješite lisnih uši. Preporuča se zalijevanje sadnica istom otopinom..

Gotova infuzija čuva se u hladnjaku ne više od 10 dana..

Kompost od banana za lukovice

kompost

Za pripremu masnog komposta trebat će vam puno kože i pripravak “Baikal”. Kože sameljite, pomiješajte sa zemljom i prelijte naznačenim pripravkom. Ostavite mjesec dana da se razgradi. Nakon navedenog vremena ponovite postupak, dodajući još kora.

Gotovo gnojivo od svježe kore

svježa kora u loncu

Sitno nasjeckane ljuske svježe banane stavljaju se u lonac pri sadnji ili presađivanju sobnih biljaka. Međutim, treba imati na umu da se takvo tlo priprema 2-3 tjedna prije sadnje cvijeta, jer bi se kora trebala potpuno razgraditi. Da biste ubrzali proces, pripremljeno tlo možete zalijevati infuzijom koja sadrži organske tvari. Takvi zavoji doprinose aktivnom rastu listopadne mase..

Kora od banane može se zamrznuti u zamrzivaču i dalje koristiti na isti način kao i svježa..

Gnojivo od kore banane – video

Adblock
detector