Kako izolirati ribiz za zimu i pripremiti grm

Reci mi kako izolirati ribiz za zimu? Posadili smo nekoliko grmova, dobro su hibernirali dvije godine. No prošle zime ovdje je bilo jako hladno, gotovo tjedan dana mraz je trajao i do 30 stupnjeva. U proljeće smo primijetili da je ribiz djelomično smrznut. Ne vjerujući prognostičarima, odlučili smo igrati na sigurno i pripremiti grm. Je li moguće samo napraviti, takoreći, kapu od filma na okviru i staviti je na vrh?

kako izolirati ribiz za zimu Ribiz je poznat ne samo po prinosu i okusu bobica. Ovaj je grm općenito prilično nepretenciozan i izdržljiv, što ga omogućuje uzgoj u bilo kojoj klimatskoj zoni. Međutim, unatoč otpornosti na mraz, ribiz nema apsolutnu “nepobjedivost”. U osobito oštroj zimi, njegove grane odumiru, što za posljedicu ima smanjenje prinosa. Ponekad se dogodi čak i smrt biljaka, osobito mladih, najugroženijih. U skladu s tim, čak i ribizu treba zaštita od niskih temperatura, naravno uzimajući u obzir rastuću regiju. Što je potrebno učiniti kako bi se izbjeglo smrzavanje, te kako izolirati ribiz za zimu?

Jesenski radovi na pripremi ribiza za zimovanje

obrezivanje ribiza Prije nego što nastavite s izolacijom grmlja, potrebno ih je pripremiti, i to:

  1. Nakon što je lišće opalo, obrežite ribizle. Potpuno uklonite stare, oštećene i bolesne grane i tanak mladi rast. Vrhove nultih izdanaka treba skratiti kako bi se u proljeće potaknulo grananje..
  2. Uklonite lišće iz kruga debla. Dezinficirajte prolijevanjem bakrenim sulfatom.
  3. Nanesite kalijevo-fosforna gnojiva i pepeo.
  4. Pažljivo kopajte.
  5. Za malčiranje.

U južnim regijama s toplim zimama ribiz dobro zimi bez zaklona i ne treba dodatnu izolaciju.

Kako izolirati ribiz za zimu i koje materijale je bolje koristiti?

savijanje granaNakon što se grm nahrani i ošiša, te očisti i iskopa krug blizu debla, možete početi zagrijavati ribizlu. To se može učiniti na nekoliko načina:

  1. Savijte grane na tlo (u različitim smjerovima), učvrstite ih opekom ili pločicama i prekrijte smrekovim granama.
  2. Mladi grmovi mogu se saviti i zakopati.
  3. Stavite okvir na grm.

pokriveni ribizMaterijal za okvir mora “disati”, inače će ribiz umrijeti. Najbolji izbor je agrofibre ili spandbond, dok je poželjno povući ga preko okvira tako da ne dodiruje grane. U slučaju korištenja filma, potrebno je paziti da se osiguraju ventilacijski otvori..

Podrazumijeva se da prekrivenom ribizu treba posvetiti posebnu pozornost. Važno je ukloniti okvir na vrijeme ili rastaviti sklonište čim se počne zagrijavati. Inače, grmlje može trunuti i, u ovom obliku, patiti od ponavljajućih mrazova, unatoč činjenici da se u jeku zime i 50 stupnjeva mraza izolirani ribiz ne boji.

Kako pravilno pokriti ribizle – video

Adblock
detector