Kako dugo držati buket ruža u vazi svježim?

Za godišnjicu je moj muž predstavio veliki buket tamnocrvenih ruža. Ovo je moje omiljeno cvijeće. Zaista želim zadržati njihovu ljepotu što je dulje moguće. Reci mi što da dodam u vodu kako bi ruže duže ostale u vazi?

Kao što znate, ruže su brzo uvenulo cvijeće. Ali zaista se želite diviti njihovoj ljepoti što je dulje moguće! Postoji nekoliko načina kako rezane ruže zadržati svježima dodavanjem raznih pripravaka u vazu s vodom. No, to nije sve – važno je i pravilno pripremiti buket za postavljanje u vazu i pobrinuti se za njega, inače nikakvi preparati neće pomoći produljiti život ružama. No, provedba svih potrebnih preporuka omogućit će vam da se divite kraljici cvijeća još najmanje 2 tjedna ili više.

ruže u vazi

Priprema buketa za vazu

Prilikom kupnje cvijeća ruže se pažljivo pregledavaju. Na što morate obratiti pažnju kako ruža ne bi odmah uvenula?

kako odabrati pravu ružu

Prije nego što ruže stavite u vazu, potrebno je ostaviti cvijeće doneseno s ulice (u hladnoj sezoni) 30 minuta ležati na ravnoj površini – kako bi se navikli na klimatske promjene. Zatim rastavite buket i ostavite samo ruže za vazu, bez dodatnih biljaka, jer “kraljica ne podnosi konkurenciju”.

kosi rez na ruži

Daljnja priprema sastoji se od sljedećih aktivnosti:

 1. Usporedite duljinu ruže i visinu vaze. Uklonite trnje i lišće koje se može prekriti vodom nakon što su ruže u vazi kako biste spriječili njihovo truljenje u vodi.
 2. Izrežite svaki cvijet dijagonalno (i to tako što ćete ružu uroniti u vodu tako da zrak ne ulazi u rez). Na mjestu reza napravite još jedan dodatni rez poprečno. To će pomoći ruži da “popije” potrebnu količinu vode..
 3. Potopite ruže u vodu najmanje polovicu visine stabljike i stavite vazu na hladno mjesto uz difuzno svjetlo. Voda za vazu mora se prokuhati, a oborinska voda i voda iz slavine moraju se obraniti. Odaberite vazu prema “visini buketa”.
 4. Dodajte u vodu jedan od agenata koji će pomoći da buket ostane živ što je dulje moguće..

Što dodati vodi kako bi ruže duže ostale u vazi

pripreme za vodu

U cvjećarnicama, zajedno s buketom, možete kupiti posebne pripravke dodane u vodu kako biste povećali očuvanje ruža. Ali što učiniti ako je buket predstavljen, a pri ruci nema takvih pripravaka? Ovdje će u pomoć priskočiti ne manje učinkovita, i što je najvažnije, uvijek dostupna sredstva koja su gotovo uvijek na farmi i u svima. Dakle, ruže će trajati duže ako u vazu dodate:

 • amonijak (ispustite nekoliko kapi u vazu i pričekajte malo);
 • šećer (2 žličice po litri vode);
 • aspirin (1 tableta po vazi);
 • izbjeljivač za odjeću (par kapi);
 • kalijev permanganat (0,5 žličice);
 • ocat;
 • alkohol ili votka;
 • limunska kiselina (na vrhu noža);
 • Aktivni ugljik.

Također se preporuča staviti srebrni novac na dno vaze. Postoji još mnogo različitih načina, ali osim toga, morate se svakodnevno brinuti za vazu s cvijećem..

Svakodnevna manipulacija vazom

Kako voda ne bi stagnirala i u njoj se ne razvile bakterije, mijenja se svaki dan. U tom slučaju same ruže treba oprati, poprskati i lagano obrezati stabljiku..

Prilikom prskanja morate paziti da voda ne uđe u pupoljak jer će to dovesti do njegovog propadanja.

Jednom svaka dva do tri dana dobro operite vazu u otopini vode i sode.

sanacija tople vode

Ako je proces uvenuća još započeo, možete pokušati reanimirati ruže: nakon što izrežete vrhove stabljika, spustite ih u dobru vruću vodu i držite dok se pupoljci ne podignu, a lišće ne osvježi.

Ekstremni način vraćanja života usahloj ruži, video

Adblock
detector