Burgundska tekućina od grožđa: kako se pripremiti i kako se nanijeti – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Kako se koristi Burgundska tekućina za grožđe? Grm je često zahvaćen peronosporom i spašava se samo tretiranjem bakrenim sulfatom. Ali ove godine sam propustio trenutak u rano proljeće – nisam uspio doći na daču. Sad je grožđe već prekriveno lišćem, bojim se da ga ne opečem. Prijatelj mi je savjetovao da zamijenim vitriol ovom smjesom, kaže, ima blaži učinak, ali je jednako učinkovit. Kako ga pripremiti i kada ga prskati?

bordo tekućina za grožđe Nijedan usjev nije potpuno otporan na sve bolesti, posebno grožđe. Pokvareni grozdovi, crne mrlje ili bijeli cvjetovi na lišću tjeraju vas da sve ispustite i spasite biljke. Burgundska tekućina od grožđa može vam pomoći da se riješite problema ili zaštitite biljke od bolesti. Štoviše, za razliku od skupih fungicida, ovaj je alat nekoliko puta jeftiniji. Također je siguran za grožđe, pa čak u određenoj mjeri čak služi i kao prihrana. Jedino upozorenje je da se omjer treba točno pridržavati jer ćete lijek morati sami pripremiti.

Burgundska tekućina od grožđa: Pravilna mješavina

bordo mix Komponente koje trebate lako se nalaze u vrtlarskim trgovinama i jeftine su. To su samo dva lijeka: bakreni sulfat i soda (po mogućnosti soda). Za preradu biljaka, uključujući grožđe, treba pripremiti 1% -tnu otopinu. Za ovo vam je potrebno:

  1. Zagrijte 5 litara vode i razrijedite 100 g bakrenog sulfata u njoj.
  2. Zasebno otopite 100 g sode u istoj količini tekućine.
  3. Malo po malo, neprestano miješajući, sjedinite obje otopine, ulijevajući vitriol u sodu.

Otopina se ne može pohraniti! Mora se upotrijebiti u roku od 24 sata.

Dobivena smjesa bit će plavkaste boje i trebala bi biti neutralne kiselosti. Prije prerade grožđa poželjno je još jednom provjeriti nije li koncentracija narušena. Ako nema posebnog lakmus papira, poslužit će običan nokat, ali ne hrđav. Mora se umočiti u tekućinu: ako se na noktu stvori bakrena prevlaka, onda ima previše vitriola. Ovim alatom možete spaliti lišće – morate ga razrijediti drugom otopinom sode.

Ako se preporuča tretirati biljke bakrenim sulfatom prije pucanja pupoljaka, tada se ovaj lijek može primijeniti i na list. Soda neutralizira kaustični učinak glavne tvari i ne izaziva opekline (ovisno o potrebnoj koncentraciji).

Kada se može prerađivati ​​grožđe

prskanje grožđaSmjesa se može primijeniti i u rano proljeće, na pupoljcima i na početku vegetacije. Za prevenciju grmlje treba tretirati kad lišće počne cvjetati, prije i poslije cvatnje. U slučaju bolesti važno je posljednje prskanje obaviti mjesec dana prije berbe..

Burgundsku tekućinu nemoguće je miješati s drugim pripravcima – otopina će se “uzeti” u pahuljice. Dodajte samo malo tekućeg sapuna za bolje prianjanje..

Protiv kojih se bolesti koristi smjesa koja sadrži bakar?

plijesan na grožđuBudući da je aktivni sastojak lijeka bakreni sulfat, prema tome, ima sličan učinak. Pripremljena u strogim omjerima, bordo tekućina pomoći će u prevenciji i liječenju takvih bolesti vinograda:

  • bakterijska nekroza;
  • plijesan;
  • crna pjegavost (fomopsis);
  • alternaria;
  • trulež raznih vrsta;
  • antraknoza;
  • cerkosporoza.

Prilikom prerade mješavinom Burgundije mora se imati na umu da se dugo ne zadržava na lišću i da će se isprati prvom kišom. Ali ne ostavlja iza sebe takav napad kao što je bordoška tekućina. Ako je potrebno, grm se može ponovno prskati..

Kako napraviti mješavinu bordo boje – video