Doznajmo čime hraniti kokoši nesilice za bolje trčanje. – wiresummit.org

Hranjenje kokoši Proizvodnja jaja kokoši ovisi o brojnim čimbenicima, dok je hranjenje možda glavni. Kako hraniti kokoši nesilice kako bi bolje trčale? Kako odabrati prehranu i izračunati količinu hrane po ptici? Ne pronalazeći odgovor na ova i mnoga druga pitanja, uzgajivači peradi početnici često primaju manje dugova od pilića..

Kako hraniti kokoši nesilice kod kuće??

Domaći pilići s pravom se smatraju jednom od najizbirljivijih ptica. Dragovoljno jedu sve što im se ponudi: žito, otpad s ljudskog stola, korov s gredica i ostatke krmne smjese koje primaju svinje, ovce i koze. No, malo je vjerojatno da s takvom “ležernom” dijetom možete postići visoku produktivnost. Ne primajući sve hranjive tvari, vitamine i minerale, pilići neće moći polagati punom snagom, a stvaranje jaja ići će na štetu tijela ptice i njezinog zdravlja..

Kako organizirati hranjenje kokoši nesilica kod kuće i odabrati za njih uravnoteženu prehranu?

Kokoši nesilice u dvorištu U divljini divlji preci piletine i njezini najbliži rođaci jedu vrlo raznoliko. Na jelovniku takvih ptica nalaze se žitarice, bobice i voće, sjemenke i začinsko bilje, ličinke i odrasli insekti. Ptice iz reda pilića ne preziru neotrovne gmazove, na primjer, žabe i guštere. Hvataju gliste, jedu lišće s nisko rastućih grana. Hranjenje kokoši nesilica kod kuće ne može biti tako raznoliko, ali davanje ljubimcima svega što im je potrebno za rast, razvoj i dobru proizvodnju jaja iznimno je važno..

Sastav hrane za kokoši nesilice kod kuće

Osim raznih vrsta žitarica, koje čine oko 60% jelovnika, pilićima se daje biljna i životinjska hrana, opskrbljujući pticu proteinima, mastima i ugljikohidratima. Ako je potrebno, uvode se vitaminski dodaci, moraju se nuditi minerali.

Koje žitarice odabrati za najzdravije mješavine? Budući da bi u sastavu hrane za životinje trebalo prevladavati zrno, potrebno je razjasniti koje su vrste žitarica najprikladnije za kokoši nesilice i kako ih pravilno davati..

Sastojci krmne smjese za kokoši nesiliceGotovo sve usjeve žitarica savršeno probavlja perad, opskrbljujući tijelo ugljikohidratima, vlaknima i vitaminima. Prilikom odlučivanja o tome kako hraniti kokoši nesilice kako bi bolje žurile, uzgajivač peradi trebao bi razmisliti o uvođenju peradi u prehranu:

 • kukuruz bogat ugljikohidratima, a zrno mu je prethodno zdrobljeno kako bi se stočna hrana bolje i bolje apsorbirala;
 • pšenica, koja se ističe na pozadini drugih žitarica s obiljem vitamina skupine B i E, biljnih bjelančevina, posebno potrebnih slojevima;
 • pšenične mekinje, čak i superiorne u odnosu na cjelovite žitarice po hranjivoj vrijednosti za slojeve;
 • ječam, koristan za kokoši mesa i mesnih pasmina;
 • zob bogata vlaknima, koja se moraju usitniti i popariti radi bolje probave, inače njezino nerafinirano zrno nadražuje jednjak i crijeva pilića;
 • zobene mekinje, koje savršeno zamjenjuju zrna i mogu činiti do 20% volumena žitarica na jelovniku;
 • erizipela i proso;
 • heljda, koja ne bi trebala biti više od 10% norme za hranjenje kokoši nesilica kod kuće.

No, čak i u najuravnoteženijim mješavinama žitarica nema dovoljno bjelančevina, kalcija, osobito potrebnog za kokoši nesilice, fosfora i nekih važnih vitamina, pa se u jelovnik moraju uključiti i druge komponente..

Korisni dodatak prehrani kokoši nesilica bit će:

 • sjemenke lana i suncokreta;
 • mahunarke;
 • kolači i jelo bogati proteinima i vlaknima.

Jelovnik mora sadržavati mineralne dodatke koji su neprihvatljivi za ljudsku prehranu, ali ptice jednostavno ne mogu bez njih. To su kreda, zdrobljena ljuska, sitni šljunak, pepeo, kuhinjska sol. Navedene komponente hrane za životinje nisu uključene u krmnu smjesu za kokoši nesilice, ali se daju zasebno.

Koja se trava može dati kokošima nesilicama?

Zelena hrana za kokoši nesiliceZelena stočna hrana neophodna je za držanje kokoši nesilica. Izvrstan je izvor minerala, vlakana, vlage, vitamina. Kad se sami šetaju, pilići jedu puno zelja na pašnjaku. Kada se hrane koncentratima, oko 20% norme za hranjenje kokoši nesilica kod kuće trebalo bi biti zelje.

Živim bićima koja se nalaze u stanicama daje se svježa i osušena livadska trava. Pilići dobro reagiraju na hranu djetelinom, lucernom i drugim mahunarkama.

Koju se travu mogu dati kokošima nesilicama s vrtnih gredica? Od uzgojenih biljaka koje se uzgajaju u vrtovima srednje trake, pilićima se može ponuditi kopar, mladi zeleni grašak, lišće salate i mnoge druge biljke koje nemaju nadražujuće djelovanje na probavni trakt ptice..

Među korovima, dvodomna kopriva prednjači po dobrobiti. Pravi je izvor askorbinske kiseline, vitamina A, B, K, kao i vlakana, elemenata u tragovima i vlage. Zimi, kada nema svježe trave, pticama se nudi sijeno od trave..

Kako hraniti kokoši nesilice kako bi bolje hitale u hladnoj sezoni? Ovdje ne zaboravite na iglice, borove i smrekove iglice usred zime akumuliraju najveću količinu vitamina C i karotena..

Vlasnici vrtova prehranu svojih kokoši mogu nadopuniti korjenastim povrćem. Ova je komponenta u složenom jelovniku prikladna jer su mnoge vrste gomolja i korijena savršeno uskladištene i dostupne su ljeti i zimi..

Prije hranjenja kokoši, kokoši i odrasle stoke, repa, mrkva, repa, sorte ljetne rotkve melju se na ribež. Od vrtnog korjenastog povrća osobito je korisna mrkva, sadrži karoten i blagotvorno utječe na kvalitetu jaja i proizvodnju jaja u slojevima. Ovo se povrće može hraniti sirovo ili sušiti kako bi se regulirala potrošnja..Omjer izmjenjivosti hrane

Tikvice, bundeve, tikvice i druge dinje režu se tako da ptica bude prikladna za kljucanje mesa. Pilići rado jedu krumpir. Njegovu pticu treba dati kuhanu, pomiješanu s drugim komponentama..

Sastav krmne smjese za kokoši nesilice

Zbog jednostavnosti pripreme i dostupnosti hrane, mnoge spremačice miješaju vlastitu hranu. Mješavine žitarica su kruta hrana, a meke ili vlažne mješavine temeljene su na žitaricama na pari, povrću i bilju, mekinjama i dodacima brašnu..

Znajući koju hranu ptica treba jesti kako bi povećala proizvodnju jaja i održala tijelo u dobrom stanju, važno je razumjeti kako hraniti kokoši nesilice kod kuće i održavati optimalne proporcije. Gotove i domaće mješavine piletine uključuju sve navedene kategorije hrane, ali moraju uključivati ​​izvore životinjskih bjelančevina. To uključuje:

 • mliječni proizvodi;
 • mesno -koštano i riblje brašno, kao i mesni i riblji otpad;
 • gliste.

Piletina jede travuPrije pripreme kaše za kokoši nesilice, uzgajivač peradi mora odlučiti o njezinom sastavu i količini. Prije posluživanja treba pripremiti pojedinačnu hranu:

 • gomolji krumpira i sirova kora kuhaju se, hlade i mijese;
 • samljeti povrće i korjenaste usitnjave;
 • meso i riba se termički obrađuju i hlade;
 • grah se skuha, a ostatak graha prethodno namoči.

Prije hranjenja kokoši nesilica, zrno se zdrobi ili spljošti. Zimi je korisno klijati žitarice, čime se značajno povećava njihova nutritivna i vitaminska vrijednost. Isti učinak postiže se dodavanjem 5-10 grama kvasca po kilogramu smjese..

Norme hranjenja kokoši nesilica kod kuće

Pilići su gotovo svejedi i gotovo cijelo vrijeme mogu tražiti hranu, ali višak hrane ne odražava se na najbolji način na dobrobit ptice i na broj donesenih jaja. Stoga je važno poštivati ​​režim hranjenja i dati pilićima strogo definiranu količinu hrane..Dnevni obrok nesilica

Koliko puta dnevno hraniti kokoši nesilice i koja je prihvaćena stopa potrošnje? Kako bi se održala produktivnost populacije jaja, ptici se daje hrana 2-3 puta dnevno. Sam uzgajivač peradi može promijeniti ovaj broj, usredotočujući se na karakteristike pasmine, nijanse održavanja i dobrobit pilića.

Za 100 grama žitne mješavine za hranjenje kokoši nesilica kod kuće dodajte pola grama soli i mineralne hrane. Dodatno se unose začinsko bilje ili sijeno, povrće i korijenje, komponente životinjskog podrijetla.Mješavina žitarica za kokoši nesilice

Postoji mnogo recepata o tome kako vlastitim rukama napraviti kombiniranu hranu za kokoši nesilice. U uvjetima osobnog dvorišta mogu se koristiti različiti proizvodi pri ruci. Sezonska ograničenja također imaju značajan utjecaj na sastav proizvoda. Stoga je ljeti glavni fokus na zelenilu, zimi, kada ga nema, u prehranu se unosi sijeno, veća količina skladištenog povrća i korjenastih usjeva.

Iskusni uzgajivači peradi znaju koje su vrste hrane zamjenjive. To pomaže u proizvodnji kombinirane hrane od onoga što se trenutno nalazi na farmi bez gubitka nutritivnih i energetskih svojstava..

Dijeta hrane po glavi u različito doba godine

Što se ne može hraniti kokošima nesilicama?

Svejeda priroda pilića ponekad dovodi do neugodnih posljedica. Ptica ne obraća pozornost na kvalitetu hrane, kljucajući i trule i pljesnive komade. Rezultat pčelinje pohlepe i nemara vlasnika očituje se u obliku crijevnih infekcija, začepljenja guše, helmintičkih invazija i drugih bolesti.

Koja hrana je loša za perad? Što se ne može hraniti kokošima nesilicama? Jelovnik za piliće bilo koje pasmine ne smije sadržavati fermentiranu, kiselu hranu ili proizvode sa znakovima očitog kvarenja i plijesni. Kako biste izbjegli probavne probleme, ne hranite perad cijelim korjenastim povrćem, sirovim krumpirom i korama. Sav otpad sa stola, prije nego što stigne do pilića, provjerava se i sortira. U njima ne smije biti ostataka ambalažnog filma, folije, kanapa i drugih nejestivih predmeta..Držanje pilića u kokošinjcu

Ako ptica dobije svježu travu i sijeno, važno je paziti da ne sadrže otrovne biljke, na primjer, preslicu, celandin, pelin. Upravo te vrste najčešće uzrokuju trovanje kokoši nesilica u kokošinjacima i u šetnjama..

Uzgajivači peradi početnici pitaju je li moguće hraniti kruh kokošima nesilicama. Ako se radi o pecivu, onda će, usprkos svojoj hranjivoj vrijednosti, naštetiti samo stoci. No, obična pšenica ili kruh od žitarica može se dati ptici. Ovaj je dodatak osobito koristan zimi, kada pilićima treba hrana koja brzo nadopunjuje zalihe energije. Bolje je u prehranu unijeti visokokvalitetne suhe komade koji se dodaju u kašu ili daju natopljeni.

Kako hraniti piliće zimi – video