Van wat en hoe je zelfstandig een warmgerookte rokerij kunt maken voor een zomerresidentie

warmgerookte rokerij in bedrijf Een doe-het-zelf warmgerookte rokerij wordt snel, eenvoudig en tegen minimale kosten gemaakt. Zelf vleeswaren roken betekent vertrouwen in de kwaliteit en versheid van heerlijke gerechten die vervolgens worden geconsumeerd. De technologie voor heet roken vereist in vergelijking met de koude methode aanzienlijk minder kooktijd. Met hetzelfde ontwerp in termen van grootte en apparaat kunt u het niet alleen buiten, maar ook in de kamer gebruiken. Materialen, gereedschappen die worden gebruikt voor de productie zijn niet ingewikkeld en redelijk betaalbaar.

Over het onderwerp: doe-het-zelf koud gerookte rokerij tekeningen en afmetingen met foto’s!

Mogelijke opties voor een warmgerookte rokerij

mobiele bouw van een rokerij Als containers voor een rokerij heeft de moderne mens een aanzienlijk aantal geïmproviseerde gereedschappen en apparaten aangepast die hun leven hebben gediend voor het beoogde doel. Vaten, gasflessen, koelkasten, wasmachines kregen een tweede leven.

Een van de gemakkelijkste opties voor het maken van een zelfgemaakte rokerij voor hete rokende vis- en vleesproducten is het gebruik van metalen emmers met een deksel..

Metalen emmer

warm gerookte rokerij uit een emmerLaten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe je een rokerij met warmgerookte emmers voor buiten kunt maken. De procedure is als volgt:

 • een metalen emmer met een deksel (niet geëmailleerd) die geschikt is voor het volume wordt geselecteerd;
 • gaten worden geboord in de zijwanden van de emmer voor het installeren van spiesen of netten van draad;
 • op de onderste laag draadnetten is een pan voor het opvangen van vet bevestigd;
 • In het deksel worden 10-15 gaten geboord;
 • chips of zaagsel worden direct op de bodem van de rokerij geplaatst;
 • om het rookproces te activeren, heb je een vuurbron (vuur, gasbrander) of een elektrisch fornuis nodig.

rokerij emmer

Metalen vat

rokerij uit een oud vatHet volgende eenvoudige ontwerp is het maken van vaten. De capaciteit heeft een capaciteit die meerdere malen groter is dan een emmer..

vat installatie methoden:De procedure voor de vervaardiging en het daaropvolgende gebruik verschilt niet van het bovenstaande voorbeeld van het maken van een rokerij uit een emmer. Het enige verschil is in grootte: alle structurele elementen zijn proportioneel groter.

Voor gebruik moet het vat worden gereinigd door op hoge temperatuur te bakken..

Oude koelkast

rokerij uit de koelkastEen zelfgemaakte warmgerookte rokerij met je eigen handen kan gemakkelijk uit de koelkast komen. In dit geval zijn er meer kosten nodig, niet alleen materieel, maar ook fysiek. In ruil daarvoor kunt u een grote hoeveelheid gerookte producten laten koken in een handig apparaat. De keuze van het apparaat voor modernisering moet worden gestopt op Sovjet-modellen van het type “Dnepr”, omdat bij de vervaardiging ervan een minimale hoeveelheid plastic werd gebruikt voor de binnenvoering. Dit feit vereenvoudigt de verfijning van het apparaat aanzienlijk..

De aanwezigheid van plastic onderdelen in de rookkast tijdens heet roken is niet toegestaan ​​vanwege het ontstaan ​​van een hoge temperatuur tijdens het koken.

Overweeg een voorbeeld van hoe u met uw eigen handen een warm gerookte rokerij kunt maken uit een oude koelkast:

 • de plastic omhulling van het interieur is verwijderd;
 • de magneetsluiting wordt gecontroleerd, indien nodig afgevoerd;
 • de houders van draadroosters en haken zijn bevestigd;
 • het vergrendelingsmechanisme van de koelkastdeur wordt afgewerkt of vervangen door een nieuwe;
 • alle technische gaten die zijn ontstaan ​​na de modernisering zijn geplakt met plakband;
 • in het bovenste deel van de kast wordt met behulp van een boor en een metalen schaar een gat gemaakt dat gelijk is aan de diameter van de uitlaatventilator;
 • een ventilator wordt in het resulterende gat bevestigd, er wordt een pijp aan bevestigd, die rook naar de straat brengt.
 • een metalen bak is geïnstalleerd als de onderste plank van de rokerij om het vet op te vangen dat vrijkomt tijdens het rookproces;
 • een rookgenerator van dit ontwerp is een elektrisch fornuis met een dikwandige container waarop zaagsel of spaanders zijn geïnstalleerd;
 • de rookgenerator wordt in het onderste deel van de kamer geplaatst, het netsnoer wordt naar buiten geleid door een voorbereid technisch gat in de koelkastbehuizing.

Het is ook mogelijk om een ​​​​warmgerookte rokerij met uw eigen handen te gebruiken voor installatie binnenshuis. In dit geval wordt de uitlaatpijp naar de straat geleid. Indien nodig wordt de verbinding van de deur en het lichaam van de rokerij, nadat de producten erin zijn geplaatst, met plakband geplakt. Producten bereid volgens recept worden op roosters geplaatst of aan haken gehangen, chips worden gegoten en stroom wordt aangesloten.

Het vermogen van de ventilatormotor die voor de afzuigkap wordt gebruikt, moet voldoende zijn om de rook volledig uit de ruimte te verwijderen..

Gebruik van roestvrij staal

rokerij gemaakt van roestvrij staalHet meest duurzame materiaal voor de vervaardiging van een warmgerookte rokerij is roestvrij staal voor levensmiddelen. Met roestvrij staal kun je iets dat ervan is gemaakt meer dan een decennium gebruiken. Een speciale kwaliteit roestvrij staal AISI 304 is bestand tegen temperatuurveranderingen, waardoor het mogelijk is om het hele jaar door producten te roken.

gedemonteerde rokerijDe heetgerookte roestvrijstalen rokerij is bestand tegen agressieve omgevingen, reageert niet met zouten en zuren en kan daarom worden gebruikt als een stationaire structuur voor de werf. Door deze eigenschappen van het metaal is het uiterlijk van koolstofafzettingen op de wanden van de rokerij minimaal. Het reinigen en onderhouden van de binnen- en buitenoppervlakken is aanzienlijk vereenvoudigd in vergelijking met een metalen rokerij, die gevoelig is voor corrosie. Hiermee voldoet u aan de hygiënische eisen bij de bereiding van vlees- en vishalffabrikaten..

rokerij werkCompacte rokerijen van roestvrij staal komen het meest voor bij buitenenthousiasten. Vissers en jagers waardeerden terecht het bedienings- en onderhoudsgemak van dit type rokerij. Hygiëne is vooral belangrijk in het veld..

Er zijn ook warmgerookte rokerijen met een waterslot. Deze variëteit is gebruikelijk en veel gevraagd voor thuisgebruik. Het ontwerp van deze optie is een doos gemaakt van gelast dun plaatstaal, in doorsnede met een vierkant of rechthoek. Het uiteinde van de doos eindigt met een p-vormige groef van 15-30 mm breed en 20-30 mm diep waarin water wordt gegoten. Er is ook een deksel, in dezelfde vorm als de doos, die wordt gebruikt om een ​​zegel te creëren. Het deksel heeft een maat groter dan de doos, maar past vrij in de met water gevulde groef.

De set van een dergelijke inrichting omvat noodzakelijkerwijs een bak voor het verzamelen van vet, netten voor het neerleggen van producten die zijn voorbereid om te roken. Het waterslot vervult ook constructief versterkende eigenschappen, omdat bij verwarming het lichaam van de rokerij uitzet en de hoek van waaruit de sluiter is gelast, vervorming van de doos voorkomt.

Het werkingsprincipe van een rokerij met een waterslot is gebaseerd op het stoppen van de uitgang van rook uit het lichaam vanwege de vloeistof die in de zijkant van de rokerij wordt gegoten. De rook van de rokerij komt naar buiten via een speciale fitting in het midden van het deksel. Zaagsel of houtsnippers die geschikt zijn om te roken worden direct op de bodem van de doos gegoten, er wordt een bak geïnstalleerd om het vet op te vangen, gevolgd door een net met netjes opgemaakt vlees. Dan wordt het deksel gesloten, wordt er water in de sluiter gegoten en wordt de rokerij in brand gestoken.

Tijdens het roken moet u het vloeistofniveau handhaven door het te gieten, omdat het verdampt en opwarmt met het lichaam van de rokerij.

Een warm gerookte rokerij met je eigen handen maken is niet moeilijk. Een creatieve benadering, geen lastige tool, kleine investering en vooral verlangen. Dit zijn allemaal vereisten voor het verkrijgen van een kwalitatief resultaat..

Elk warmgerookt ontwerp van de hierboven voorgestelde kan worden gebruikt om geweldige delicatessen te bereiden. Hun smaak wordt alleen maar beter door de wetenschap dat de huisgerookte rokerij waarin ze kookten persoonlijk is gemaakt door jouw handen en met liefde voor je dierbaren. Experimenteer gerust. Moeilijk kan eenvoudig zijn!

Doe-het-zelf productie van een heetgerookte rokerijvideo.

Een rokerij maken – video

Adblock
detector