Hoe maak je met je eigen handen een septic tank voor een zomerresidentie: van geïmproviseerde middelen tot moderne technologieën

septic tankAls bewoners van de eerdere zomer niet eens konden dromen van iets comfortabelers dan een rioleringssysteem in de vorm van een beerput, denken tegenwoordig steeds meer liefhebbers van het leven in de voorsteden na over modernere opties.

Septic tanks voor zomerhuisjes zijn veel perfecter en praktischer. Maar de aanschaf en installatie van dergelijke apparatuur kan behoorlijk duur zijn. Daarom is het redelijk om na te denken over de vraag hoe je een septic tank met je eigen handen in het land kunt maken. Het apparaat zal snel zijn vruchten afwerpen en gedurende vele jaren zal het mogelijk zijn om het schoonmaken van de containers te vergeten, omdat het vloeibare deel van het afval dat hier na reiniging stroomt, uit de septic tank in de grond wordt verwijderd.

Als het schema van een septic tank voor een zomerverblijf voorziet in de aanwezigheid van twee of drie kamers, en het de reiniging moet intensiveren met behulp van speciale biologische additieven, dan zal het onderhoud van de septic tank zo eenvoudig mogelijk zijn . Een vergelijkbare septic tank voor een zomerverblijf zonder pompen kan tientallen jaren worden gebruikt.

Lees ook het artikel: Zelf afvoer rondom het huis!

Vereisten voor septic tanks voor zomerhuisjes

septic tank schema voor het geven van een foto Alle septic tanks in het land moeten aan bepaalde vereisten voldoen:

 • Het ontwerp van de septic tank wordt berekend rekening houdend met het principe van meertrapsreiniging in twee of drie kamers in serie. De eerste tank van een septic tank voor een zomerverblijf dient om de scheiding van afvalwater in fracties te accumuleren. Vast afval zinkt naar de bodem, en vloeibare en lichte fracties – van bovenaf. Dit water komt in de tweede kamer, waar het verder wordt gezuiverd van organisch materiaal. In de filterput vindt extra zuivering van water plaats en de daaropvolgende onttrekking aan de bodem.
 • Alle kamers, behalve die waar de afvoeren naar buiten worden verwijderd, zijn zo dicht mogelijk.

septic tank schema

Locatie van septic tanks voor zomerhuisjes op de site

septic tank lay-out op de siteWanneer u van plan bent om met uw eigen handen in het land een septic tank te maken, moet u de locatie van de constructie berekenen:

 • Bij het plaatsen van een septic tank mag de afstand tot het huis volgens de normen niet minder zijn dan vijf meter.
 • Wegen en parkeerplaatsen mogen niet dichterbij zijn dan twee meter.
 • Maar tegelijkertijd is het ook verkeerd om de septic tank te ver van huis te halen. Het is gemakkelijk om fouten te maken bij het berekenen van de helling van het leidingsysteem. Lange leidingen lopen in de regel meer kans om verstopt te raken. Daarom adviseren experts om voor elke 15 meter inspectieputten uit te rusten.

Inbouwdiepte septic tank

Septic tanks voor zomerhuisjes worden ingegraven, rekening houdend met het niveau van het grondwater en de gemiddelde diepte van bevriezing van de grond.

Om het reinigingsproces onder alle weersomstandigheden stabiel te laten verlopen, is een positieve temperatuur vereist. Als het ontwerp van een landelijke septic tank niet onder het vriespunt kan worden begraven, wat vaak gebeurt bij hoog grondwater, dan kun je niet zonder een grondige isolatie met behulp van:

 • schuim kruimels;
 • plaat geëxpandeerd polystyreen;
 • geëxpandeerde klei en andere moderne materialen die hiervoor geschikt zijn.

Bij een juist ontwerp van een septic tank om te geven, bevindt de bodem van de laatste tank zich ter hoogte van een zandlaag met een hoog absorptievermogen.

Volume septic tank

Het volume van de opslag- en filterkamers moet worden berekend op basis van de hoeveelheid aanwezig dagelijks afvalwater. En hier is het onmogelijk om geen rekening te houden met de manier van gebruik van de datsja, het aantal regelmatig levende mensen, de kenmerken van het systeem van sanitair en beschikbare huishoudelijke apparaten.

Als de datsja het hele jaar door wordt gebruikt en niet slechter is uitgerust dan stedelijke woningen, dan heeft elke huurder gemiddeld ongeveer 200 liter water en een septic tank van het datsja kan dit afvalwater in drie dagen verwerken. In dit geval wordt het volume van de septic tank berekend met de formule:

Volume containers = Aantal bewoners * 200l * 3 dagen

Septic tank materiaal

Wanneer u van plan bent om met uw eigen handen in het land een septic tank te bouwen, worden verschillende materialen gebruikt:

 • Gewapende betonnen putringen;
 • Beton;
 • Eurokubussen;
 • Steen;
 • Autobanden en andere hulpmaterialen.

Betonnen ring septic tank

septic tank van betonnen ringen fotoDeze optie is een van de meest voorkomende. De installatie gebeurt snel genoeg en het volume van de kamers wordt bepaald rekening houdend met de diameter van de gebruikte putringen:

 • Voordat de ringen voor de opslagkamers worden geïnstalleerd, wordt de bodem van de putten gebetonneerd en waar de opstelling van de filterput hoort te zijn, maken ze een kussen van puin.
 • Betonconstructies worden op elkaar geplaatst. Bij het bouwen van een septic tank met uw eigen handen van ringen, moet het schema rekening houden met de toevoer van alle benodigde leidingen naar de putten, rekening houdend met hun helling en diameter.
 • Toekomstige kamers binnen en buiten worden zorgvuldig afgedicht met behulp van cementmortel, moderne coatings en oppervlaktewaterdichtingsmaterialen.
 • Wanneer de kamers zijn gemonteerd, wordt de pijpleiding naar binnen gebracht en wordt warmte en waterdichting uitgevoerd, worden de putten opgevuld.

Schema van een septic tank gemaakt van betonnen ringen

betonnen ring septic tank

Betonnen septic tank

Bij het plannen van de bouw van een septic tank voor een zomerresidentie, kiezen veel mensen voor de meest duurzame en duurzame, naar hun mening, optie, namelijk een structuur gemaakt van monolithisch beton:

 • Tijdens de constructie van een dergelijke septic tank, in de eerste fase, wordt de bodem van de toekomstige kamers gebetonneerd, waarbij een wapeningsnet vooraf wordt gelegd. Om te voorkomen dat het metaal de onvermijdelijke corrosie ondergaat bij constant vocht, mag de betonlaag bovenop het gaas niet dunner zijn dan drie centimeter..
 • Vervolgens, na het opzetten van de bekisting en het versterken met wapening, worden de wanden van de kamers gebetonneerd en worden er scheidingswanden tussen gemaakt..
 • De bouw wordt voltooid door de vloer te storten.

De betonconstructie vereist een zorgvuldige en voldoende lange droging. Deze fase kan tot twee weken duren en om de oplossing gelijkmatig te laten drogen, wordt de oplossing bedekt met een film..

Land septic tanks van geïmproviseerde middelen

Sintelblok septic tankAls de datsja periodiek en alleen in de zomer wordt gebruikt, kunt u, gezien de vraag hoe u met uw eigen handen een septic tank voor een zomerresidentie kunt maken, een vrij eenvoudige septic tank maken van afvalmateriaal. Dit kunnen autobanden of plastic vaten zijn. Het is hier niet mogelijk om strakheid en langdurige sterkte te bereiken, dus u moet geen structuur gebruiken voor het reinigen en opslaan van toiletafvoeren. Maar voor een buitendouche is zo’n septic tank perfect..

Band septic tank

Installatie van een septic tank met hoog grondwater

Een ernstig obstakel voor de opstelling van een zomerhuisje-rioolsysteem van elk ontwerp is het hoge grondwater op de locatie. In een dergelijke situatie wordt het onmogelijk om het afvalwater dat door de kamers in de grond is gestroomd te reinigen. En niet alle septic tanks zijn bestand tegen dergelijke omstandigheden. Maar er is een oplossing voor het probleem.

De eenvoudigste manier is om een ​​​​verzegelde septic tank voor een zomerverblijf te gebruiken. Een hoog bodemvochtgehalte heeft geen invloed op het afvoer- en reinigingsproces. Het enige en belangrijke nadeel van een dergelijke septic tank is de noodzaak om regelmatig gebruik te maken van de riolering.

Dankzij het meer verfijnde en verfijnde ontwerp kunt u een reinigingssysteem creëren zonder te pompen.

Typisch septic tankschema

Dit ontwerp zorgt voor de aanwezigheid van een verzegelde container gemaakt van hoogwaardig kunststof of beton. De tank is verdeeld in verschillende kamers, waar afvalwater wordt aangevoerd en het reeds gezuiverde vocht wordt afgevoerd:

 1. In de eerste kamer, waar het huisvuil wordt toegevoerd, worden ze grof gereinigd en in fracties gescheiden..
 2. In de tweede kamer van de septic tank voor zomerhuisjes vindt anaërobe afbraak van organisch materiaal plaats, hier vindt de afbraak van vetten en alcoholen plaats.
 3. In de laatste kamer precipiteren de vervalproducten of gaan ze over in een gasvormige toestand. Door dit proces wordt tweederde van de vervuiling geneutraliseerd..
 4. In de laatste fase vindt de behandeling van het bodemafvalwater plaats..

Septic tankschema in het land

Bij gebruik van een septic tank voor een zomerresidentie zonder weg te pompen, in omstandigheden met hoog grondwater, wordt aanbevolen om extra vochtzuivering uit te voeren zonder filtratievelden te gebruiken, maar om speciale filtercassettes op het bodemoppervlak te bouwen.

Regels voor het kiezen van septic tanks voor zomerhuisjes met hoog grondwater:

 • De veiligste en meest betrouwbare is een septic tank gemaakt van polymeermaterialen of, in extreme gevallen, van beton;
 • Het volume van de septic tank wordt berekend rekening houdend met de snelheid van afvalwaterbehandeling per dag;
 • Horizontale structuren hebben de voorkeur, die geen grote begraving vereisen;
 • Mogelijk type septic tank: accumulerend of met de mogelijkheid van geforceerd verpompen van reeds gezuiverd vocht.
 • Hoe meer in het septic tank-schema voor het geven van kamers, hoe beter de rioolwaterzuivering;

Als op de locatie het grondwater dicht bij het oppervlak komt, moeten sommige materialen bij de vervaardiging van septic tanks voor zomerhuisjes onmiddellijk worden verlaten, omdat ze niet de juiste sterkte en mate van afdichting kunnen bieden:

 • septic tank van banden;
 • van baksteen bij het leggen met gaten;
 • septic tank gemaakt van betonnen ringen;
 • met geperforeerde drainagebuizen.

Septic tank apparaat van eurocubes

Je kunt met je eigen handen een betrouwbare septic tank maken voor een zomerresidentie uit plastic containers – eurocubes. Onder dergelijke kamers moet een betonnen basis van voldoende dikte worden gemaakt, waaraan de septic tank stevig is bevestigd om verplaatsing uit te sluiten wanneer de grond beweegt of het bodemvocht stijgt. De plastic container moet worden geïsoleerd met schuim en in de put worden geplaatst. Daarna wordt het gevuld met water en aan de zijkanten gebetonneerd. Isolatie van een septic tank voor een zomerresidentie wordt van bovenaf uitgevoerd. Ventilatieleidingen worden naar de oppervlakte gebracht.

septic tank van eurocubes

Aangezien het afvalwater in een dergelijke septic tank niet volledig gezuiverd wordt, is een aanvullende bodembehandeling nodig met behulp van filtratievelden of filtercassettes.

Om de kamers van de septic tank zo min mogelijk te reinigen en het reinigingsproces intensiever was, kunt u biologische additieven gebruiken die de afbraak van vast afval bevorderen en het gevormde percentage slib aanzienlijk verminderen.

Video: septic tank in het land met hun eigen handen (diagrammen)

Adblock
detector