Elektrische rokerij voor thuisgebruik

Niet altijd heeft een stadsbewoner de mogelijkheid om iets “met een rook” te koken. Een elektrische rokerij is hiervoor ideaal. Het verspreidt geen geuren door het huis, vereist geen constante controle en maakt het mogelijk om te genieten van de smaak van vlees, reuzel of zelfgerookte vis..

Hoe een elektrische rokerij werkt

het principe van de elektrische rokerij Het apparaat vergemakkelijkt het rookproces enorm.

Je kunt er in koken:

 • verschillende soorten vlees;
 • vis;
 • groenten;
 • worstjes.

De verwerkingstijd wordt meerdere keren verkort. Het apparaat heeft geen tijd om veel energie te verbruiken. Elektrische rokerijen worden veilig geïnstalleerd op het balkon of in de keuken. Standaardmodellen zijn ontworpen voor 2-4 kg producten.

Elektrische rokerij voor warm roken

warmgerookte elektrische rokerijDe warmtebehandeling maakt vlees en vis veilig om te consumeren, zelfs zonder te zouten. Vocht blijft in voedsel, gerechten die ervan worden gemaakt, zijn sappig, vet. Maar door de afwezigheid van bewaarmiddelen kan voedsel slechts een paar dagen worden bewaard..

Vlees wordt in een paar uur gekookt bij temperaturen tot 100-150 graden. Voor groenten zijn 2-5 minuten voldoende met een kleine lading, een half uur – met de maximale vulling van de kamer.

Koud roken

Verwerking bij lage temperatuur verlengt de houdbaarheid van voedsel tot enkele maanden. Een koudgerookte elektrische rokerij werkt op 20-40 graden en rookt vlees of groenten gedurende enkele uren. Grondstoffen zijn voorgezouten om de groei van bacteriën uit te sluiten.

Het apparaat is ingewikkelder. Het moet worden aangesloten op de kap zodat de rook zich niet door het huis verspreidt. Elektrische koudprocesrokers zijn minder mobiel en gebonden aan het kamerventilatiesysteem. Maar fabrikanten vullen het apparaat vaak aan met functies van zuinig energieverbruik, het genereren van vloeibare rook.

Zelfgemaakt apparaatontwerp

zelfgemaakte elektrische rokerijVindingrijke uitvinders hebben verschillende manieren bedacht om een ​​doe-het-zelf rookmachine te maken. Je kunt ze zeker niet in de kamer zetten, maar dergelijke rokerijen worden zonder problemen op de binnenplaats gebruikt..

Meestal worden ze als basis genomen:

 • metalen vat;
 • koelkast lichaam.

De tweede optie is geschikt voor het maken van grote voorraden koud gekookt vlees..

Warm gerookte optie

Om een ​​​​zelfgemaakt apparaat te maken, moet je het volgende voorbereiden:

 • metalen container (vat);
 • thermostaat die de temperatuur regelt in het bereik van 20-90 graden;
 • thermometer;
 • elektrisch fornuis;
 • vet bak;
 • metalen gaas;
 • elektrische kabel;
 • zaagsel schimmel.

Meubelwielen zijn aan de onderkant geschroefd voor mobiliteit.

Voor het ontwerp is gekozen voor een schoongemaakte container. Alle componenten zijn van de kookplaat verwijderd, behalve de verwarmingselementen. Ze zijn met twee draden bevestigd met schroeven aan de onderkant van het vat..

Net boven de tegel wordt een gat gemaakt, een thermostaat is bevestigd, die is verbonden met het verwarmingselement. Bovenaan is een mechanische thermometer voor de toekomstige elektrische rokerij geïnstalleerd. In het midden van de hoogte van de trommel wordt een lekbak geplaatst. In het deksel is een gat gemaakt voor rook met een diameter van 5 cm. De klep erop gaat open rokerij uit een oude koelkastpas na 10-20 minuten opwarmen.

Een container voor zaagsel wordt gemaakt van een metalen rooster of pan. Aan de bovenkant zijn staven of roosters geïnstalleerd voor het stapelen van producten. Dan kan het apparaat worden aangesloten op het netwerk.

Zo’n elektrische rokerij met hun eigen handen, bij het laden van 5-6 liter zaagsel, functioneert enkele uren en houdt een temperatuur van 60-70 graden aan. Dit is zelfs voldoende voor het bereiden van grote stukken vlees..

Koud werkend apparaat

mobiele rokerijVoor de opstelling van een productiever “model” van zelfgemaakte rokerijen, is een kleine oude koelkast geschikt. Alle isolerende componenten en koelelementen zijn eruit verwijderd. Er wordt een elektrisch fornuis neergezet. Door de achterwand, waar de compressor was, wordt een aansluitblok weergegeven, verbonden met de schakelaar.

Boven de tegel wordt een hittebestendige bakplaat bevestigd. Een steelpan met een inhoud van 3 tot 5 liter is geschikt voor zaagsel. Het wordt op verwarmingselementen geplaatst.

Mengsels van elzen, appel en ander hardhoutkrullen zijn het meest geschikt voor koud roken. Coniferen worden niet genomen vanwege de uitgestoten hars en het geven van bitterheid aan het voedsel.

De gespecificeerde hoeveelheid zaagsel is voldoende om 10-12 uur te roken. Bij smeulen komt er veel rook vrij, dus in het bovenste gedeelte is gedacht aan een schoorsteen.

Zo’n elektrische rokerij voor thuis is zeker niet geschikt voor een appartement, maar het past in het ontwerp van een binnenplaats, een persoonlijk perceel, een moestuin. Voor het verwerken van producten in een appartement moet u nog steeds de voorkeur geven aan compacte en mobiele fabrieksmodellen. Inclusief, tegenwoordig worden apparaten geproduceerd die op een fornuis werken en zijn bevestigd aan een conventionele afzuigkap..

Herziening van een elektrische rokerij in de fabriek – video

Doe-het-zelf elektrische rokerij uit de tanks van de wasmachine – video

Adblock
detector