DIY hangmat - fabricagemogelijkheden

DIY hangmat Een comfortabele hangmat is onmisbaar tijdens een vakantie op het platteland, een gezellige picknick in het bos of bij de rivier, want met zijn hulp kun je heerlijk uitrusten, ontspannen, recupereren na een week werken. Er zijn veel manieren om een ​​hangmat met je eigen handen te maken – het kan worden geweven van veters, genaaid van stof of zeildoek, gemaakt van voeringmateriaal of een oude deken. Het is genoeg om een ​​beetje energie en geduld door te brengen – en de “vriend” is klaar voor een comfortabel, ontspannen verblijf..

Soorten hangmatten

doe-het-zelf hangende hangmat Comfortabele en mooie hangmatten zijn een onvervangbaar product voor rust en ontspanning, zowel op het balkon van een stadsappartement als in de achtertuinen van landhuizen. Deze producten kunnen familie (vanaf 185 cm breed), dubbel (vanaf 165 cm) of enkel (vanaf 140 cm) zijn.

DIY frame hangmatHangmatten variëren afhankelijk van het ontwerp. Ze zijn verdeeld in frame en opgehangen. De eerste zijn uitgerust met een kant-en-klare framebasis en vereisen geen zoektocht naar een ondersteuning, terwijl de laatste zijn bevestigd aan palen, stammen of boomtakken, steunen van priëlen of balken van verschillende structuren.

Hangende producten kunnen zacht zijn en met ingenaaide strips. Deze hangmatten zijn geweldig voor mensen met een grote lichaamsbouw, omdat ze duurzamer en duurzamer zijn..

De belangrijkste soorten hangmatten:

 1. Braziliaans – heeft een vrij complex ontwerp, dat, in combinatie met een breedte tot 1,8-2 m, maximaal comfort biedt tijdens rust. De Braziliaanse hangmat vereist een veilige bevestiging met touwen, omdat deze snel “vestigt”.braziliaanse hangmat
 2. Mexican – een zachte hangmat gemaakt van veters, touwen of stof, zonder harde delen. Hij is gemaakt van een groot stuk stof (tot 3-4 m), kan goed worden opgevouwen, zodat je hem mee kunt nemen in je tas. Het nadeel van een dergelijk product wordt als minimaal gemak beschouwd – volgens beoordelingen verschijnt na 1-2 uur rust in zo’n hangmat rugpijn.Mexicaanse hangmat
 3. Vietnamees – voor de vervaardiging van dit product wordt een opengewerkt visnet gebruikt, dat met verschillende belastingen aan verschillende steunen is bevestigd. Om de rust in zo’n hangmat comfortabel te maken, is deze aangevuld met traverses – speciale dwarsbalken die ook bij een lang verblijf in de hangmat voor gemak zorgen.Vietnamese hangmat

Een populaire variant op de klassieke hangmat is de hangstoel. Het is een kleine hangende constructie die volledig stijf of halfstijf kan zijn. Er worden verschillende materialen gebruikt om een ​​hangstoel te maken – duurzame stof, touwen, veters, natuurlijke of kunstmatige rotan.hangstoel

Hangstoel – stap voor stap productie

DIY hangstoelDe grote stoelvormige hangmat is zowel binnen als buiten te gebruiken. In het eerste geval wordt het aan een haak in het plafond bevestigd, in het tweede geval aan sterke boomtakken of dwarsbalken. Voor de vervaardiging van een hangstoel is het het beste om dichte, betrouwbare materialen te nemen – zeildoek, grof katoen.

Benodigde materialen en gereedschappen:

 • koord;
 • zeildoek of andere duurzame stof – 2 m²;
 • eiken plank;
 • betrouwbare karabijnen – 2 stuks;
 • naaimachine, draad;
 • oefening;
 • strijkplank met strijkijzer.

Het eerste dat u moet doen, is het zeildoek of een andere geselecteerde stof dubbelvouwen en de hoek ervan afknippen, zoals weergegeven op de foto. Vouw daarna de parallelle hoeken van de stof om en naai ze netjes op de naaimachine..

Maak van de twee onbewerkte kanten van het materiaal trekkoorden voor het koord – hun maat moet overeenkomen met de breedte van de veters. Vouw de trekkoorden op en naai ook.

Boor 2 gaten aan elke kant van een houten plank of balk. Trek daarna het veter in het trekkoord en maak het van daaruit door de gaten in het bord goed vast met een knoop. Bevestig aan het plafond met veilige karabijnhaken, als de hangmat buiten wordt gebruikt – bind hem gewoon rond sterke takken.

DIY hangmat – optie met leren scharnieren

Een hangmat met leren scharnieren is robuust, betrouwbaar en duurzaam. Als het leer erg dicht is en de naaimachine het niet kan naaien, is een vlecht van dicht synthetisch materiaal of katoen een goed alternatief..materialen voor het maken van een hangmat

Benodigde materialen en gereedschappen:

 • een naaimachine, een streng dikke draden;
 • hangmatmateriaal – zeildoek, duurzaam katoen of andere stof;
 • pinnen, schaar;
 • een stuk dikke stof om de randen van de hangmat te verstevigen;
 • een rol sterk touw of touw;
 • duurzaam leer voor lussen.

Hoe maak je een hangmat – bepaal eerst welke maat van het product je nodig hebt en knip de bijbehorende blanco uit het materiaal. Stop de lange delen van het werkstuk in en naai met dikke draden op een naaimachine.proces voor het maken van hangmatten:

Plooi de zijkanten van het product waaraan de lussen worden bevestigd en verstevig aan elke kant extra met een dubbelgevouwen doek.

Snijd daarna het leer voor de lussen – de breedte van de delen moet overeenkomen met de breedte van de veter.naai leren lussen aan de stof

Markeer de plaatsen voor het bevestigen van de scharnieren, plaats ze symmetrisch, op dezelfde afstand.

Naai er lussen aan met een typemachine en haal er een sterk touw of touw doorheen..de lussen zijn klaar

Bind de uiteinden van het touw in een knoop aan beide kanten, maak een lus voor veiligheid en versteviging met verschillende ringen touw.

Hangmat met je eigen handen ophangen van rip-stop

Ripstop hangende hangmatEen hangmat voor thuis- of buitenrecreatie moet niet alleen mooi en comfortabel zijn, maar ook praktisch, betrouwbaar en duurzaam. Daarom kun je rip-stop gebruiken om met je eigen handen een hangmat te maken – dit is een stof met verhoogde sterkte, gecombineerd met versterkt garen.

hangmat in het landHet wordt gebruikt om sterke en betrouwbare zeilen, parachutes, vliegers en speciale beschermende pakken te maken. Deze hangmat is gemaakt van ripstop-stof en is extreem duurzaam en ideaal voor mensen van elk gewicht.

Een methode om een ​​hangmat te maken met een foto:

 1. Knip een stuk stof van 2 m bij 1,3 m.
 2. Vouw de randen van het werkstuk ongeveer 3,5-4 cm en maak een naad.
 3. Wikkel daarna de korte uiteinden twee keer op dezelfde manier en naai met minimaal 2-3 rijen steken.
 4. Zorg ervoor dat er minimaal 2-3 cm tussen de steken en het einde van de stof zit – deze ruimte is nodig voor het afdichten met afstandhouders.
 5. Meet 20 symmetrisch geplaatste punten langs elk uiteinde van het werkstuk – u kunt hiervoor krijt of een stift gebruiken. Dit zullen de plaatsen zijn voor de bussen..
 6. Ga langs de lijn van de afstandsmarkeringen (rip-stop strip gevouwen in meerdere lagen).
 7. Daarna moet je een vlecht maken – vouw een sterk touw of koord doormidden, rijg het in ringen en zet vast door knopen te knopen.
 8. Bevestig de losse uiteinden van het touw aan de mouw en knoop het in een knoop, bevestig vervolgens de hangmat aan de boom.

Je kunt op een andere, eenvoudigere manier een hangmat van ripstop of zeildoek maken, waardoor je tijd bespaart. Knip hiervoor een werkstuk uit het geselecteerde duurzame materiaal ter grootte van de hangmat. Leg daarna een knoop aan elk uiteinde en knoop het vast met een sterk touw. Wikkel het om een ​​paal of boomstam, herhaal met het andere uiteinde van de hangmat.

Handige doe-het-zelf hangmat voor zomerhuisjes

doe-het-zelf hangmat voor een zomerresidentieHet kost niet veel tijd om met je eigen handen een mooie, duurzame en comfortabele hangmat te naaien, omdat er veel manieren zijn om het snel en gemakkelijk te maken. Om dit te doen, heb je 3 meter duurzame stof nodig (zeildoek, camouflagemateriaal, matrasteak) en een minimum aan gereedschap – een boormachine met een boormachine, 2 houten balken langs de lengte van de hangmat, metalen ringen en touw of touw.

Stap voor stap een hangmat maken:

 • plooi de uiteinden van de stof, vouw ongeveer 5-6 cm en strijk twee keer;
 • Naai de uiteinden met dubbele paspels of naai met de hand;we naaien stof en maken lussen
 • markeer aan elke kant de plaatsen voor de metalen ringen op dezelfde afstand, maak gaten;
 • bevestig ringen;metalen ringen vastmaken
 • houten balken installeren;
 • maak er wat gaatjes in.

een hangmat verzamelenTrek daarna het touw of touw door de ringen, dan de gaten in de houten balken en zet vast met een stevige knoop..

Hangmat cocon

doe-het-zelf hangende hangmatHangende hangmat-cocon is een eenvoudig en lichtgewicht ontwerp dat geweldig is om te ontspannen in een stadsappartement, of in een zomerhuisje of een picknick. Om zo’n comfortabel product te maken, zijn een minimum aan materialen en niet meer dan een uur tijd nodig..

Om een ​​hangende hangmat in de vorm van een cocon te maken, kunt u bijna elke duurzame stof gebruiken die bij de hand is – dik linnen, jute, zeildoek. Als je wilt, kun je een oude deken gebruiken. U moet ook twee stukken touw of een sterk koord van ongeveer 4 m lang maken..

Trek het canvas recht en vouw het aan de taps toelopende kant zodat er een lus ontstaat. Haal het touwtje door deze lus en wikkel het meerdere keren om de stof. Zet het touw vast met een knoop – het moet sterk en betrouwbaar zijn zodat het niet losraakt onder het gewicht van de constructie.

Doe hetzelfde voor de andere kant van de stof. Als u een naaimachine heeft, kunnen de uiteinden van de stof worden gevouwen, genaaid en pas daarna door de lus worden getrokken. Wikkel daarna de losse uiteinden van het touw om de palen of boomstammen, knoop ze vast en geniet van een comfortabele openluchtrecreatie..

Stoffen hangmat met bar

Een stoffen hangmat op een bar is een vrij complexe, maar betrouwbare en duurzame structuur, die desgewenst onafhankelijk kan worden gemaakt.

Voor de productie heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • zeildoek, jute, linnen of ander duurzaam materiaal – 3×2,5 m;
 • een stuk opvulling polyester – 50-60 cm;
 • temlak – 5,5×3 cm;
 • golfnylon met een doorsnede van 4 mm;
 • houten balk met een doorsnede van 4 mm;
 • schuurpapier;
 • verf (bij voorkeur acryl) en een klein penseel;
 • een naaimachine en een streng dikke draden;
 • krijt;
 • schaar;
 • centimeter.

Teken eerst een patroon van het toekomstige product in de vorm van twee rechthoeken van 2×1,5 m (2 m moet vanaf de ruwe rand van het materiaal zijn). Knip deze blanco’s uit en vouw ze samen.dimensionale tekening

Stap ongeveer 2 cm van de korte kant van de stof naar achteren, wikkel het op en naai of naai aan beide kanten. Ga daarna 4-5 cm achteruit van de lange rand van het web, leg de achterkant van de tilband over de hele lengte en de voorkant – op een afstand van 30-35 cm van de naad. Wikkel de onderkant van het werkstuk omhoog zonder te snijden.

we naaien op de stroppenMaak afzonderlijk 4 stroppen van ongeveer 65-75 cm groot en naai ze op de bevestigingspunten die eerder met krijt zijn gemarkeerd. Wikkel hun randen terug. Wikkel de lange zijden van de stof aan de voorkant ongeveer 30-35 cm vanaf de rand.

Knip kleine stukjes van 25×25 cm uit een stuk opvulpolyester en steek ze in een soort “zakjes”. Om de opvulling polyester stevig vast te maken, naait u zakken met meerdere lijnen.basis maken

Snijd de houten balk doormidden, stap dan ongeveer 2 cm van de rand aan elke kant terug en maak inkepingen. Schuur het blok met schuurpapier en beschilder met acrylverf in elke gewenste kleur.

de basis aan de lamellen bevestigenSteek de staaf in de zak in de stoffen “zak”, trek het touw door de groeven en wikkel het meerdere keren voor een goede pasvorm. Maak knopen en bevestig ze aan een boom of andere steunen.

Hoe bevestig je een hangmat op de juiste manier?

comfortabel en handigRusten in een hangmat zal alleen prettig en comfortabel zijn als deze goed is bevestigd. De hangende structuur kan worden opgehangen aan een haak die aan het plafond is bevestigd. De klassieke coconhangmat wordt bevestigd tussen de palen, de stammen van twee bomen of de muren van gebouwen. In de winkel zijn speciale hangmatstandaards te koop. Maak het desgewenst zelf met behulp van houten balken of balken.

De beste optie is om het product op een hoogte van minimaal 1,3 – 1,5 m te bevestigen. In dit geval moet de breedte tussen de steunen 3 m zijn. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de lengte van het touw of touw.

De vereiste afstand tussen de steunen wordt bepaald op basis van de oorspronkelijke lengte van de hangmat, waaraan 30-40 cm wordt toegevoegd.Als de lengte van het product samen met bevestigingsmiddelen 2,3 m is, wordt de versterking van de steunen uitgevoerd op een afstand van 2,6 m.

hangmat aan een stevige boom hangenVoor het ophangen van een hangmat moet je sterke jonge bomen kiezen. De diameter van de boomstam voor het bevestigen van een hangmat is minimaal 25-35 cm..

Basistips voor het gebruik van een hangmat

rust in het land

Om te rusten in een hangmat om alleen plezier en ontspanning te brengen, moet je een paar regels onthouden:

 1. De steunen voor het ophangen van de hangmat moeten sterk en betrouwbaar zijn. Anders kunnen ze onder het gewicht van de structuur en het lichaamsgewicht van een persoon vallen, vooral een grote lichaamsbouw. Daarom mag het product niet worden bevestigd aan de palen van oude, rotte bomen of de steunen van vervallen priëlen..
 2. Wanneer u zelf een hangmat maakt, moet u speciale aandacht besteden aan het materiaal. Het moet niet te licht en dun zijn. Anders scheurt het product gewoon onder het gewicht van het menselijk lichaam..
 3. De banaanvormige hangmatpositie wordt als het meest comfortabel voor de rug beschouwd – het veroorzaakt geen ongemak, zelfs niet bij een lange rustperiode.
 4. Het is het beste om een ​​schaduwrijke plek te kiezen om je hangmat op te hangen. Bevestig het niet in direct zonlicht.
 5. Voor ontspanning voor twee kunt u het beste een grote familiehangmat van 3-5 m van sterke en duurzame stof naaien. Ben je van plan om tijd alleen door te brengen, dan is een lichte coconhangmat of hangstoel de beste optie..
 6. Uw eigen hangmat kan naar eigen wens worden ingericht. Gebruik mooie franjes, borduursels, linten en andere decoratieve elementen.
 7. Als de hangmat zich op een persoonlijk perceel bevindt, kunt u bovendien een kleine luifel maken van de brandende zon of regen.

Een zelfgemaakte hangmat kan comfortabeler worden gemaakt door enkele functionele attributen toe te voegen. U kunt de stof die is gebruikt voor het naaien van het product doormidden vouwen en een opvullende polyesterband tussen deze lagen naaien. Hierdoor zal het liggen in een hangmat zeer aangenaam en comfortabel zijn..

Naast de hangmat kunnen er kleine zakjes worden genaaid. Ze kunnen waterflessen, boeken, mobiele telefoons of andere kleine voorwerpen opbergen. Zo wordt het uitrusten in een hangmat nog prettiger en comfortabeler..

Een hangmat is een onvervangbare “metgezel” voor een aangenaam en comfortabel verblijf op de datsja of een picknick. Een duurzaam, handig en betrouwbaar product kan onafhankelijk worden gemaakt, met behulp van beschikbare materialen en met een beetje fantasie.

Als je wilt, kun je een hangmat maken met een complexer ontwerp..

We breien een hangmat met onze eigen handen – video

Een selectie van goede knopen voor een hangmat – video

Adblock
detector