hoe zijn rozijnen nuttig? Rozijnen zijn een heerlijk en natuurlijk product dat de honger perfect verzadigt en verlicht. Veel liefhebbers van gedroogd fruit gebruiken het als een lichte en gezonde snack tussen de hoofdmaaltijden, maar niet iedereen weet hoe goed rozijnen zijn en welke voordelen ze hebben voor het lichaam..

Kenmerken en soorten rozijnen

soorten rozijnen Rozijnen zijn druiven die in de zon of in speciale drogers worden gedroogd. Door de afwezigheid van warmtebehandeling en speciale droogtechnologieën is de hoeveelheid voedingsstoffen in rozijnen veel hoger dan in verse druiven..

Een van de belangrijkste methoden om rozijnen te verkrijgen, is drogen in de zon, in de schaduw, met behulp van zwavel en speciale verwarmingssystemen. Gedroogd fruit kan ofwel pitloos zijn of met zaden – de laatste zijn veel minder gebruikelijk op de markt..

Welke rozijnen goed zijn voor het lichaam, hangt af van de variëteit. De belangrijkste soorten rozijnen zijn:

 • donker – het meest voorkomende type gedroogd fruit verkregen uit groene druiven en bevat geen zaden;
 • nootmuskaat of goudkleurig – verkregen uit de bessen van nootmuskaat, gedroogd in speciale drogers om een ​​lichte schaduw te behouden;
 • rozijnen – bessen van gouden pitloze druiven worden gebruikt voor de productie ervan.

Donkere rozijnen worden als nuttiger beschouwd, omdat de samenstelling van dergelijk gedroogd fruit een hoge concentratie vitamines, micro- en macro-elementen en andere nuttige stoffen bevat.

Energiewaarde en samenstelling van rozijnen

energiewaarde van rozijnenHet belangrijkste dat rozijnen nuttig zijn voor het menselijk lichaam, is een unieke natuurlijke samenstelling, die, in termen van het aantal nuttige voedingsstoffen, de samenstelling van verse druiven aanzienlijk overtreft. Het compenseert het gebrek aan vitamines en mineralen in het lichaam en verzadigt effectief. Afhankelijk van de droogmethode is het caloriegehalte van de gedroogde vrucht 225-270 kcal per 100 g.

Heilzame stoffen in rozijnen:

 • vitamines van groep B1, B2, B5, B6, B9, C, E, K, H, PP;
 • micro- en macro-elementen – natrium, zink, selenium, mangaan, magnesium, ijzer, koper, calcium, kalium;
 • mono- en disacchariden (natuurlijke suikers);
 • tryptofaan, lysine en andere essentiële antioxidanten;
 • meervoudig onverzadigde vetzuren;
 • voedingsvezels.

Hoeveel eiwit er in rozijnen zit, hangt af van de variëteit en de bereidingswijze. In de meest voorkomende variëteiten is de hoeveelheid eiwitten niet groter dan 3-6%. Ongeveer 0,5-1% in de samenstelling van gedroogd fruit wordt toegewezen aan vetten, al het andere is koolhydraten.

Rozijnen bevatten geen gluten en kunnen daarom worden geconsumeerd door mensen met glutenintolerantie.

Waarom zijn rozijnen nuttig?

nuttige eigenschappen van rozijnenDe gunstige eigenschappen van gedroogde rozijnen zijn te danken aan de rijke natuurlijke samenstelling. Door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen en antioxidanten heeft deze gedroogde vrucht een ontstekingsremmend, immunomodulerend en tonisch effect. Gedroogde druiven bevatten resveratol, een antioxidant die de ontwikkeling van kanker voorkomt.

Nuttige eigenschappen van rozijnen:

 • verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed;
 • normaliseert ontlasting en lost voorzichtig het probleem van constipatie op;
 • verzadigt met ijzer en helpt bij het bestrijden van bloedarmoede door ijzertekort;
 • stimuleert de vertering van voedsel;
 • versnelt de eliminatie van gifstoffen en giftige stoffen uit het lichaam;
 • verlaagt de bloeddruk;
 • verbetert de gezichtsscherpte;
 • versnelt het herstel van het lichaam na training of lichamelijke arbeid.

Regelmatige consumptie van rozijnen wordt beschouwd als een effectieve preventie van coronaire hartziekten en andere pathologieën van het cardiovasculaire systeem, de ziekte van Alzheimer, evenals ziekten van schimmel-, allergische, virale en inflammatoire aard..

unieke samenstelling van gedroogd fruitGedroogd fruit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes. Maar tegelijkertijd is het absoluut noodzakelijk om rekening te houden met de hoeveelheid suiker in rozijnen – meestal ligt deze indicator in het bereik van 58-65 g. Bij matige consumptie voorkomen rozijnen hyper- en hypoglykemie.

Voordelen voor vrouwen

wat zijn de voordelen van rozijnen voor vrouwen?Rozijnen zijn buitengewoon heilzaam voor het vrouwelijk lichaam. Het is een natuurlijk en gezond gedroogd fruit dat een langdurig vol gevoel geeft en de stofwisseling stimuleert. Het helpt in de strijd tegen extra kilo’s..

Gedroogde druiven zijn een natuurlijke bron van antioxidanten, heilzame vitamines en mineralen. Regelmatige consumptie van dit product bestrijdt vroegtijdige veroudering van het lichaam.

Rozijnen verhogen het ijzergehalte en andere nuttige voedingsstoffen om huid, haar en nagels te verbeteren.

Voordelen voor mannen

gunstige eigenschappen van rozijnen voor de gezondheid van mannenRegelmatige consumptie van rozijnen verbetert de conditie van de organen van het voortplantingssysteem, omdat deze gedroogde vrucht lange tijd als een natuurlijk afrodisiacum wordt beschouwd. Het bevat een complex van essentiële aminozuren die de erectie verbeteren en ontstekingen in de prostaatklier voorkomen.

Rozijnen bevatten arginine, dat de spermaproductie stimuleert en de kwaliteit van het sperma verbetert. Het toevoegen van dit voedzame product aan het menu helpt de potentie te versterken en het seksuele uithoudingsvermogen te vergroten..

De mate van gebruik en mogelijke schade

gedoseerde inname van rozijnenBij het eten van gedroogde druiven moet men niet alleen rekening houden met de gunstige eigenschappen, maar ook met de contra-indicaties van rozijnen, omdat dit product in sommige gevallen ernstige schade aan het lichaam kan toebrengen..

Basisbeperkingen:

 • bronchiale astma;
 • verergering van maag- of darmzweren;
 • enterocolitis;
 • verhoogde maagzuurgraad;
 • allergische intolerantie;
 • tuberculose;
 • galsteenziekte;
 • zwaarlijvigheid;
 • diabetes mellitus (in een minimale hoeveelheid)

Om ervoor te zorgen dat superfood alleen gezondheidsvoordelen oplevert, moet u onthouden hoeveel rozijnen u per dag kunt eten. De gemiddelde norm voor een volwassene is 60-100 g, voor een kind moet deze hoeveelheid worden gehalveerd..

Rozijnen zijn een van de lekkerste en gezondste gedroogde vruchten. Het verzadigt perfect, geeft activiteit en energie, verbetert de werking van interne organen en stemming. Bij regelmatig gebruik met mate, zullen rozijnen een effectieve preventie zijn van vele ziekten en helpen om de toon gedurende de dag te behouden..

Wat zijn de voordelen van rozijnen voor het menselijk lichaam – video