Wat zijn de gunstige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties voor gebruik?

gunstige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties

Kurkuma is een plant uit de gemberfamilie, die bekend staat om zijn rijke kruidige aroma en helende effecten op het menselijk lichaam. De gunstige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties voor gebruik zijn al sinds mensenheugenis bekend, waardoor het aromatische kruid traditioneel wordt gebruikt in de Indiase Ayurveda. Kurkuma wordt ook veel gebruikt in de keuken, kruidengeneeskunde en cosmetica. Maar het gebruik van Indiase kruiden vereist voorzichtigheid, omdat het een aantal contra-indicaties heeft voor gebruik..

Wat is kurkuma?

kurkuma in de natuur

Om de voordelen en nadelen van een geurige specerij grondig te bestuderen, moet u overwegen wat kurkuma is en hoe het wordt verkregen. Kurkuma is een overblijvend kruid uit de gemberfamilie. Het natuurlijke thuisland is Zuidoost-India, waar de plant 2000 jaar geleden werd gekweekt..

De vaste plant heeft een vlezig, dik en vertakt wortelstelsel, grote en lange bladeren met een aangenaam aroma. Onder natuurlijke omstandigheden bereikt kurkuma een hoogte van 150-180 cm en wanneer gekweekt op een vensterbank tot 80-100 cm.

delicate bloemen en kruiden van de wortels

Oorspronkelijk werd gemalen kurkumapoeder gebruikt als natuurlijke kleurstof voor stoffen, maar ook voor bruiloften en andere rituele ceremonies. Tijdens de Middeleeuwen brachten Arabische handelaren het kruid naar Europa, waar het “Indiase saffraan” werd genoemd en voor medicinale doeleinden werd gebruikt..

Tegenwoordig is kurkuma een van de meest populaire kruiden en ook een bestanddeel van curry. Onder natuurlijke omstandigheden groeit de plant in India, Peru, Japan, China, Taiwan, Sri Lanka, Cambodja en Indonesië. Een van de belangrijkste regio’s waar kurkuma in Rusland groeit, zijn de kust van de Zwarte Zee, gebieden van het Krasnodar-gebied. Kurkuma wordt ook vaak thuis gekweekt als sierplant..

Natuurlijke samenstelling van kurkuma

unieke samenstelling van kurkuma

De voordelen van het oosterse kruid zijn te danken aan het materiaal waarvan kurkuma is gemaakt. Het wordt verkregen uit de wortelstok van de plant, die wordt gedroogd en vermalen tot poeder. Het bevat de maximale hoeveelheid curcumine – de belangrijkste werkzame stof, een natuurlijke polyenol met kleureigenschappen.

Kurkumawortel bevat een enorm complex van actieve biologische elementen:

 • vitamines van groep B1, B2, B6, C, K, PP;
 • micro- en macro-elementen – ijzer, magnesium, mangaan, calcium, jodium, fosfor, kalium;
 • essentiële oliën;
 • plantaardige vezels;
 • glycosiden;
 • terpecumine;
 • curcuminoïden;
 • sesquiterpenen.

De gunstige eigenschappen van kurkumawortel zijn te danken aan het feit dat 100 g aromatische kruiden bijna 90% van de dagelijkse behoefte aan ijzer en kalium bevat, evenals 50% van de behoefte aan fosfor.

gedoseerd gebruik

Maar aangezien kurkuma niet in zulke grote porties wordt gebruikt, wordt het niet gebruikt om de vitamine- en mineralenbalans in het lichaam te herstellen. Maar goudoranje kruid heeft vele andere even belangrijke heilzame eigenschappen..

Nuttige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties voor gebruik

gunstige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties

De geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma zijn ondersteund door tal van wetenschappelijke onderzoeken. Het bleek dat het kruid een krachtige ontstekingsremmende, pijnstillende, antibacteriële en antioxiderende werking heeft..

Regelmatige consumptie van oosterse kruiden met mate vermindert het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, evenals de ziekte van Alzheimer.

Belangrijkste voordelen van kurkuma:

 • verbetert de hersenactiviteit en versterkt het geheugen;
 • vermindert de negatieve invloed van stressfactoren op het zenuwstelsel en beschermt tegen depressie;
 • verhoogt de beweeglijkheid van de gewrichten en vermindert pijn bij artritis, osteoartritis of artrose;
 • beschermt lichaamscellen tegen de agressieve effecten van vrije radicalen;
 • versterkt het immuunsysteem;
 • versterkt de wanden van bloedvaten, normaliseert de bloedcirculatie en voorkomt de vorming van bloedstolsels;
 • normaliseert de bloeddruk en verlaagt het cholesterolgehalte;
 • activeert de processen van spijsvertering en metabolisme.

Correct gebruik van kurkuma draagt ​​bij aan de algehele verjonging van het lichaam, omdat de wortel een hoge concentratie antioxidanten bevat.

Bovendien wordt het kruid beschouwd als een effectieve natuurlijke preventie van kanker. Er werd vastgesteld dat regelmatig gebruik van kurkuma het proces van ontogenese vermindert – metastase en de vorming van nieuwe bloedvaten in een kankergezwel.

Kruid kurkuma voor vrouwen

gezondheid van vrouwen en kurkuma

Regelmatige toevoeging van kurkuma aan voedsel is zeer gunstig voor vrouwen. Het kruid helpt bij de bestrijding van chronische en ontstekingsziekten, heeft een antioxiderende en verjongende werking. Kurkuma heeft ook een positief effect op de hormonale balans en helpt bij verschillende gynaecologische aandoeningen..

Kurkuma bestrijdt effectief leeftijdsgerelateerde veranderingen. Het versnelt de bloedcirculatie en stimuleert de natuurlijke regeneratie van de huid.

gewichtscontrole

Dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële werking bestrijdt het kruid acne, versnelt het de natuurlijke productie van collageen en herstelt het de jeugdigheid, tonus en elasticiteit van de huid.

Voor mannen

gezondheidsvoordelen voor mannen

Kurkuma is een specerij met een verwarmend en stimulerend effect. Het activeert de bloedcirculatie en helpt zo mannen in de strijd tegen de verslechtering van de erectiele functie. Het aromatische kruid verbetert de potentie en voorkomt congestie in het bekkengebied.

Regelmatig gebruik van kurkuma bestrijdt ontstekingen in de prostaatklier, normaliseert hormonale niveaus en verhoogt de productie van testosteron.

Contra-indicaties om te gebruiken

kurkuma is niet goed voor iedereen

Het oriëntaalse kruid bevat een verhoogde hoeveelheid curcumine en andere biologisch actieve componenten. Om het lichaam vóór gebruik niet te schaden, moet u rekening houden met de lijst met nuttige eigenschappen en contra-indicaties van kurkuma.

De belangrijkste contra-indicaties:

 • allergische intolerantie;
 • gelijktijdige toediening van bloedverdunners – Warfarine, Aspirine;
 • urolithiasis;
 • een maag- of darmzweer;
 • gastritis;
 • colitis en andere gastro-intestinale ziekten in de acute fase;
 • cholecystitis;
 • hepatitis;
 • nefritis en andere nierziekten;
 • galsteenziekte.

Tijdens de zwangerschap kan kurkuma in beperkte hoeveelheden worden geconsumeerd en alleen na overleg met een arts, omdat het een krachtig stimulerend en bloedverdunnend effect heeft..

De subtiliteiten van het gebruik van kurkuma

gedoseerd gebruik

Wanneer u een geurige specerij gebruikt, moet u rekening houden met het hele scala aan nuttige eigenschappen en contra-indicaties van kurkuma, evenals met enkele nuances van het gebruik ervan..

Allereerst moet eraan worden herinnerd dat pure kurkuma zeer slecht wordt opgenomen in het maagdarmkanaal, daarom kan het kruid voor maximale assimilatie het best worden gecombineerd met vet voedsel..

kurkuma drank

Je moet vooral voorzichtig zijn met de combinatie van kurkuma en gemalen zwarte peper. Het bevat piperine. Dit is een speciale stof die de opname van curcumine met 2000% verhoogt. Daarom kan het in grote hoeveelheden leiden tot een overdosis curcumine..

Kurkuma is een van de meest populaire en beroemde Indiase kruiden met een rijke gouden tint en een aangenaam kruidig ​​aroma. Het kruid staat niet alleen bekend om zijn smaak en aroma, maar ook om zijn vele nuttige eigenschappen. Dankzij dit heeft kurkuma een brede toepassing gevonden in alternatieve geneeskunde, koken, farmacologie en cosmetologie..

Nuttige eigenschappen van kurkuma en contra-indicaties voor gebruik bij verschillende ziekten – video

Adblock
detector