Waarom waterkers nuttig is voor het menselijk lichaam

Waarom is waterkers nuttig? Waterkers is een eetbaar kruid dat traditioneel wordt gebruikt in diëtetiek, koken, cosmetologie en medicijnen. Het heeft een rijke samenstelling, wat het gunstige effect op het lichaam verklaart. Waarom waterkers nuttig is en wie het met voorzichtigheid moet gebruiken – in detail in dit artikel.

Biologische beschrijving

gezonde groenten Waterkers is een eenjarige, zelden een tweejarige plant. Hoogte is niet meer dan 55 cm Het wortelstelsel is eenvoudig, de stengel is kaal, lichte schaduw. De bladplaten zijn klein, de bloemdekblaadjes zijn wit of roze. De vrucht is een kleine ovale peul. Bloei begint midden in de zomer. Fruitrijping is geleidelijk – van augustus tot november.

Thuisland van waterkers Iran. Naast dit land wordt de plant in zijn natuurlijke vorm gevonden in Aziatische landen – van de Middellandse Zee tot Pakistan, groeit in Ethiopië en Egypte, evenals in sommige regio’s van Rusland. Het wordt in bijna alle landen verbouwd, omdat het gras volledig pretentieloos is in de zorg..

Waterkers heeft verschillende namen, afhankelijk van waar het groeit. In Afghanistan wordt het tertizak genoemd, in Armenië – kotem, Oekraïne – waterkers, en in Georgië staat de plant bekend als tsitsmati.

In sommige laboratoria wordt waterkers gebruikt om de kwaliteit van bodem en lucht te bepalen. De plant is een soort biologische indicator, aangezien ze een verhoogde gevoeligheid heeft voor nitraten, koolmonoxide en sommige zware stoffen..

Onlangs is de populariteit van dit kruid toegenomen. Het bleek dat waterkers vooral nuttig is voor ouderen, patiënten met bepaalde chronische ziekten, maar ook voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet. Daarom wordt de plant graag gekweekt in de bedden en vensterbanken..

Soorten en variëteiten waterkers

soorten waterkersEr zijn soorten waterkers, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in verschillende variëteiten. Elk heeft zijn eigen kenmerken die het onderscheiden van andere variëteiten..

De meest voorkomende soorten en variëteiten:

 • zaaien (Zabava, Dansky);
 • gekruld (krullend, opengewerkt);
 • hele bladplant (breedbladige, dukaat).

Zabava is ideaal om het hele jaar door thuis te kweken. Groenen rijpen zeer snel. Al na 20-25 dagen kan het aan voedsel worden toegevoegd. Deze variëteit is vooral geschikt voor vleesgerechten, omdat de smaak lijkt op mierikswortel..

De Deense variëteit wordt met recht beschouwd als een van de vroegst rijpende variëteiten. Klaar voor gebruik in 8-10 dagen vanaf het moment dat de eerste scheuten verschijnen. Het ras kan worden gekweekt in tuinbedden omdat het bestand is tegen koud weer. Matig scherpe, kruidige smaak.

Curly behoort tot medium vroege rassen. Planthoogte tot 23 cm, stengels en bladeren kun je eten. Heeft een aangename mosterdsmaak. Het wordt gebruikt voor verse salades, voorgerechten, vlees.

Variëteit Azhur is een maand na ontkieming eetklaar. De maximale planthoogte is 25 cm Geschikt voor teelt in volle grond, kassen en op een vensterbank. De smaak is pittig, mosterd.

De breedbladige variëteit van waterkers is van gemiddelde rijpheid. Planten kunnen niet eerder dan een maand later worden geconsumeerd. Het ontwikkelt zich vrij snel en bereikt niet meer dan 12 cm hoog. De bladeren zijn lichtgroen van kleur, de smaak is vrij pittig. Ze worden toegevoegd aan vlees- en visgerechten, maar ook aan salades..

Dukaat is een zeer vroeg rijpende variëteit. Van het verschijnen van de eerste scheuten tot de mogelijkheid om het te eten, gaan er niet meer dan 2 weken voorbij. Deze variant van waterkers smaakt pittig, wat het gerecht een pittig karakter geeft..

Chemische samenstelling

wat is het gebruik van waterkers chemische samenstelling?De samenstelling van het kruid is uniek. Het bevat ingrediënten die niet in andere groenten voorkomen. Vitaminen, mineralen en essentiële oliën komen in grote hoeveelheden voor in waterkers. Tegelijkertijd is het caloriegehalte van het kruid per 100 g slechts 32 kcal en is de glycemische index, net als elk ander groen, niet meer dan 15 eenheden..samenstelling en nuttige eigenschappen van waterkers

De chemische samenstelling van waterkers wordt weergegeven door de volgende gunstige elementen:

 • retinol (vitamine A);
 • ascorbinezuur;
 • tocoferol (vitamine E);
 • nicotine zuur;
 • bijna alle B-vitamines.

Van de mineralen is de plant rijk aan kalium, calcium, jodium, koper, ijzer, fosfor en magnesium. Deze chemische samenstelling bepaalt de gunstige eigenschappen van waterkers..

Waarom waterkers nuttig is voor het lichaam

waarom waterkers nuttig is bij het kokenDe heilzame eigenschappen van dit kruid zijn al sinds de oudheid bekend. Waterkers verstevigt het lichaam, verzadigt het met vitamines en mineralen, activeert stofwisselingsprocessen en heeft een positief effect op het immuunsysteem.

Daarom is waterkers nuttig voor een verzwakt lichaam, het wordt aanbevolen om het op te nemen in voedsel voor ouderen en patiënten na een ernstige ziekte en operatie. Het product is ook belangrijk voor sporters, maar ook voor degenen die dol zijn op fysieke activiteit, een actieve levensstijl leiden. Om het voordeel echter duidelijk te maken, wordt aanbevolen om het regelmatig met mate in voedsel op te nemen..

Nuttige eigenschappen van ciclaatkruid:

 • reinigt zachtjes van gifstoffen, gifstoffen en verwijdert overtollig vocht uit het lichaam;
 • verbetert het proces van hematopoëse;
 • dankzij de B-vitamines in de samenstelling voorkomt het de ontwikkeling van depressie, elimineert het nerveuze spanning;
 • activeert weefselregeneratie;
 • ondersteunt de goede werking van de schildklier;
 • heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen;
 • versterkt het hart en de bloedvaten;
 • heeft een positief effect op de spijsvertering.

Het gebruik van waterkers tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op de vrouw en de foetus. Verse kruiden voorkomen constipatie door de darmperistaltiek te activeren en verlichten zwelling door overtollig vocht voorzichtig uit het lichaam van een zwangere vrouw te verwijderen.

Waterkers kan in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken. Zwangere en zogende vrouwen moeten een arts raadplegen voordat ze het kruid consumeren..

Contra-indicaties

waterkers is niet voor iedereen goedHet gebruik van waterkers moet worden beperkt in geval van hypotensie, bepaalde ziekten van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld gastritis, colitis, maagzweren. De plant moet met voorzichtigheid worden gebruikt voor mensen die vatbaar zijn voor allergieën. In het kindermenu kan vanaf 3 jaar waterkers geïntroduceerd worden. Op jongere leeftijd is het maagslijmvlies bij kinderen nog niet klaar voor dit product.

Sollicitatie

groentesaladeEen van de toepassingsgebieden van waterkers is koken. Het kruid kan worden toegevoegd aan verschillende gerechten waar het wordt gekookt, maar ook rauw geconsumeerd, in salades gesneden. Het is toegestaan ​​om op elk moment van de dag gras te eten – er zijn geen beperkingen. Maar bewaar de plant niet voor een lange tijd. Het is het beste om het direct na het snijden te gebruiken. De houdbaarheid van waterkers in de koelkast in een plastic bak is niet meer dan 2 dagen.

Naast verse salades wordt de plant toegevoegd aan soepen, sommige koude snacks en bijgerechten. Het kruid voegt pit toe aan jus en sauzen, dankzij zijn speciale smaak en aroma.

Omdat verse groenten tot 90% vezels bevatten, wat een positief effect heeft op het spijsverteringskanaal, worden ze actief in hun dieet gebruikt door mensen die afvallen. De plant is caloriearm, bevrijdt het lichaam voorzichtig van overtollig vocht en gifstoffen, en de vitamine-minerale samenstelling helpt de vitaliteit en emotionele toestand te verhogen. Dit alles heeft een positief effect op mensen die kampen met overgewicht..

het gebruik van waterkers in de geneeskundeWaterkers staat al lang aan de positieve kant in de traditionele geneeskunde. Afkooksels en kruideninfusies zijn goed voor longontsteking, bronchitis, keelpijn en ernstige hoest. Ze zijn ook nuttig voor zenuwaandoeningen. Olie wordt gemaakt van de bladeren en stengels van waterkers door het poeder van de gedroogde delen van het kruid te mengen met vaseline. Deze samenstelling helpt bij veel huidaandoeningen..

Ondanks alle positieve eigenschappen van waterkers, mag u de behandeling niet starten zonder uw arts te raadplegen. Ongecontroleerd gebruik van het medicijn kan tot complicaties leiden.

waterkers maskerWat cosmetologie betreft, hebben experts een positief effect van waterkers op de haargroei opgemerkt. Bovendien maakt de plant de gepigmenteerde delen van de huid op het gezicht en het lichaam goed wit, verfrist en tonifieert, en gaat goed om met een te hoog vetgehalte. Schoonheidsspecialisten raden aan om onafhankelijk tonics en maskers van tsitsmata te bereiden om de jeugd en gezondheid van de huid te verlengen..

Conclusie

Waterkers is een unieke plant omdat het een rijke samenstelling heeft en het niet moeilijk is om het op een perceel of op een vensterbank te kweken. Het gras wordt vermeerderd door zaden, die snel groeien en binnen een maand klaar zijn om te eten. Waterkers wordt veel gebruikt in andere gebieden – volksgeneeskunde en cosmetologie.

Waarom waterkers nuttig is en waar het voor is – video

Adblock
detector