Waarom aardbeien nuttig zijn en kenmerken van het gebruik ervan?

hoe zijn aardbeien nuttig? Het nut van aardbeien wordt bepaald door de rijke samenstelling. Deze bes heeft zich sinds de 18e eeuw in Europa verspreid. In de loop van de tijd slaagden veredelaars erin om vele soorten aardbeien te kweken – soorten aardbeien.

Wat is in

De samenstelling van aardbeien bevat vitamines en sporenelementen, het caloriegehalte is laag – slechts 30 kcal per 100 g ¾ de massa van het product is water. De rest van het volume zijn voedingsstoffen die nuttig zijn voor het lichaam: vitamines, organische zuren, sporenelementen.

Vitamine C

aardbeien bevatten veel vitamine C 200 g vitamine C bevat 120 mg.

Deze vitamine heeft een veelzijdig effect op het lichaam:

 • versterkt het immuunsysteem;
 • geeft een ontstekingsremmend effect;
 • helpt het werk van bloedvaten en hartspier te normaliseren.

Vitamine E

vitamine E in aardbeien200 g vitamine E-bessen bevatten 1,6 mg.

Het geeft aardbeien de volgende gunstige eigenschappen:

 • verbetering van de spierconditie;
 • versnelling van regeneratieprocessen;
 • anti-verouderingseffect;
 • hartfunctie verbeteren.

B-vitamines

nuttige besB-vitamines verbeteren de stemming. Ze hebben ook een gunstig effect op de vrouwelijke geslachtsorganen en hormonale niveaus..

Sporenelementen

micronutriëntenrijke besFosfor in aardbeien neemt deel aan het intercellulaire metabolisme en versterkt botten. Magnesium, natrium en kalium verbeteren de werking van het hart, hebben een positief effect op het zenuwstelsel en de spieren. Door samen te werken, zijn ze betrokken bij het handhaven van de water-zoutbalans van het lichaam..

Wat is het gebruik van ijzer in aardbeien? Dit sporenelement verhoogt het hemoglobinegehalte, stimuleert het hematopoëtische systeem.

Calcium is een zeer belangrijk sporenelement, het neemt deel aan dergelijke belangrijke processen:

 • verbetert de conditie van botten en tanden;
 • versterkt het zenuwstelsel;
 • normaliseert de bloedstolling;
 • verbetert de spierconditie.

De effectiviteit van micro-elementen neemt toe door de complexe werking samen met vitamines. Tegelijkertijd worden de vitamines zelf beter opgenomen..

zuren

Oxaalzuur is een bron van energieaanvulling in het lichaam, neemt deel aan de normalisatie van de darmen.

Salicylzuur heeft de volgende effecten:

 • neemt deel aan bloedverdunning;
 • verlicht warmte;
 • stimuleert de afscheiding van zweet.

Waarom aardbeien goed voor je zijn

In de volksgeneeskunde zijn de voordelen van aardbeien voor het menselijk lichaam niet alleen beperkt tot bessen, ook de wortels en bladeren van de plant worden gebruikt.

Bessen die met mate worden ingenomen, kunnen de eetlust en het welzijn verbeteren en helpen bij dergelijke ziekten:

 • Bloedarmoede;
 • jicht;
 • atherosclerose;
 • galstenen;
 • koud;
 • stomatitis;
 • tonsillitis;
 • stofwisselingsziekte.

Met een verkoudheid

aardbeien in de strijd tegen verkoudheidVoor het spoelen met tonsillitis, faryngitis en andere pathologieën kunnen waterinfusies van verse bessen worden gebruikt. Aardbeien tegen verkoudheid zijn dronken ½ een glas drinken voor de maaltijd.

Om een ​​medicinaal mengsel te bereiden, moet u:

 1. Was en snij de bessen.
 2. Meet 2 eetl. ik.
 3. Kook 1 glas water.
 4. Giet over de bessenpuree.
 5. Doe het mengsel in een thermoskan.
 6. Een half uur brouwen.

De voordelen van aardbeien zijn groter wanneer ze worden geconsumeerd met verse bessen. Voor therapeutische en profylactische doeleinden, als onderdeel van een reeks maatregelen, kan sap van bessen, infusies, compotes, jam worden gebruikt.

Voor immuniteit

wij versterken het immuunsysteemVitamine C, dat deel uitmaakt van aardbeien, beschermt het lichaam tegen verkoudheid en griep. Natuurlijke zuren bestrijden effectief vrije radicalen, vertragen de ontwikkeling van kankercellen en voorkomen pathologische processen.

Voor huid en tanden

tanden witter maken met aardbeienWat zijn de voordelen van aromatische aardbeien voor de huid? Behalve dat ze worden gegeten, kunnen bessen extern worden gebruikt. Vers geperst aardbeiensap heeft ontstekingsremmende en wondgenezende eigenschappen en maakt ook tanden witter.

Bij uitwendig gebruik kunnen de bessen deel uitmaken van de maskers. Om dit te doen, kan bessenpuree worden gecombineerd met rauw eiwit.

Voordelen voor vrouwen

Aardbeien zijn goed voor zwangere vrouwenDe gunstige eigenschappen van aardbeien voor vrouwen worden geassocieerd met de aanwezigheid van foliumzuur, B-vitamines en andere heilzame stoffen in bessen. Het gebruik ervan bij het plannen van zwangerschap en in de vroege stadia is de preventie van foetale pathologieën.

Aardbeien, rijk aan vezels, hebben een gunstig effect op de werking van de darmen van een vrouw, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap. Een mild diuretisch effect is ook gunstig. Dit ontlast de nieren, wat vooral belangrijk is in het laatste trimester van de zwangerschap..

Fisetin uit aardbeien is een goede antioxidant die borstkankercellen remt en de effectiviteit van geneesmiddelen tegen kanker verbetert.

Voor het urinestelsel en de spijsvertering

bes heeft een diuretisch effectAardbeien hebben een licht diuretisch effect. Deze eigenschap van bessen zorgt ervoor dat je overtollig vocht uit het lichaam kunt verwijderen en draagt ​​bij aan een goede nierfunctie..

Bessen kunnen vanwege hun samenstelling worden opgenomen in de voeding van mensen die worstelen met extra kilo’s. Naast het verbeteren van het verteringsproces, helpen aardbeien overtollig vet te verbranden..

Voor zicht en zenuwstelsel

gezichtsvermogen en zenuwen versterkenAntioxidanten en vitamines in bessen versterken het gezichtsvermogen en verminderen de kans op afwijkingen. En de intraoculaire druk normaliseren.

Antioxidanten in de samenstelling voorkomen beroerte, stimuleren de hersenen. Om dit te doen, volstaat het om bessen in kleine porties te eten, vooral in het seizoen..

Voor bloedvaten, hart en endocriene systeem

aardbei voor het endocriene systeemSporenelementen (magnesium en kalium) versterken de hartspier en houden het cholesterolgehalte onder controle. Aardbeien hebben niet alleen een gunstig effect op de bloedvaten en het hart, maar voorkomen ook diabetes..

Musculoskeletaal systeem

Stoffen als quercetine en curcumine hebben een preventieve werking op het bewegingsapparaat. Door in combinatie te werken, verwijderen ze gifstoffen uit het menselijk lichaam en voorkomen ze de ontwikkeling van artritis.

Mogelijke schade door bessen

matige consumptie van bessen is noodzakelijkDe voordelen en nadelen van aardbeien worden bepaald door de samenstelling. Ondanks al het nut, vereisen de bessen in sommige gevallen een zorgvuldige inname. Heldere, sappige aardbeien zijn voedsel dat allergieën kan veroorzaken. Bovendien kan de poreuze structuur zelf stuifmeel van naburige planten ophopen..

Het gevaar van bessen kan worden geassocieerd met het bemesten van de grond. Aardbeien gevoed met nitraten kunnen gevaarlijk zijn voor het lichaam, vooral voor kinderen. Bessen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt voor mensen met ziekten van het maagdarmkanaal. Dit komt door het mechanisch irriterende effect van kleine bessenzaden op de spijsverteringsorganen..

Ernstige contra-indicaties voor het nemen van aardbeien zijn:

 • individuele intolerantie;
 • allergie;
 • exacerbatie van chronische ziekten van het maagdarmkanaal of de urinewegen;
 • acute vorm van gastritis, cystitis.

Het consumeren van grote hoeveelheden aardbeien is gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan gewrichts- en botpathologieën, inclusief na fracturen en andere verwondingen van het bewegingsapparaat.

aardbeien met melkNiet iedereen is even goed voor aardbeien in combinatie met andere producten. De voordelen en nadelen van aardbeien met melk zijn bijvoorbeeld afhankelijk van verschillende factoren. Voor mensen die proberen af ​​te vallen, is het noodzakelijk om magere melk te nemen bij het bereiden van een bessencocktail en niet te veel suiker te gebruiken. Beter nog, vervang het door honing. Anders kan het gerecht niet langer als dieet worden beschouwd..

Aardbeien zijn een smakelijke en gezonde bes die in het dieet moet worden opgenomen als er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik ervan. Alleen gewassen, onbeschadigde bessen mogen voor voedsel worden gebruikt. De beste tijd voor traktaties is tussen de maaltijden..

Vitaminen in aardbeien – video

Adblock
detector