Paardenzuring - samenstelling en nuttige eigenschappen, aanbevelingen voor gebruik, beperkingen en contra-indicaties

paardenzuring In weiden en weilanden, in de buurt van bermen, langs de oevers van waterlichamen, vindt u een enkele plant met verschillende krachtige stengels, dikke en grote bladeren. Paardenzuring trekt de aandacht vanwege zijn uiterlijke gelijkenis met tuinzuring. De groene bladeren hebben niet de gebruikelijke zure smaak, ze zijn licht bitter. De geneeskrachtige eigenschappen van paardenzuring blijven de hele zomer behouden en in de late herfst kunt u de zaden en het wortelgedeelte gebruiken. Cultuur heeft uitgebreide toepassing gevonden in alle gebieden van het menselijk leven – het dagelijks leven, geneeskunde, cosmetologie, koken, diergeneeskunde, leerambachten, handwerken.

Beschrijving en groeiplaatsen

paardenzuring bladeren Paardenzuring is een vertegenwoordiger van het geslacht van de zuring uit de boekweitfamilie. Het geslacht is vrij talrijk en telt meer dan 150 soorten. De cultuur is wijdverbreid in het hele Europese deel van Rusland, waar een gematigd klimaat heerst. Minder vaak wordt het gevonden in het noorden, de Kaukasus en het Verre Oosten. Onder de mensen heeft het geneeskrachtige kruid verschillende namen gekregen – wilde zuring, paardenoxalis, kikkergras, herniale mot, paardenboerderij. Ze hebben allemaal te maken met hoe paardenzuring eruitziet..

De machtige plant kan een hoogte bereiken van 1,5-2 meter, heeft grote ovaal-driehoekige bladeren, die geconcentreerd zijn aan de basis. Vaste plant groeit afzonderlijk en geeft de voorkeur aan hellingen, ravijnen, rivieroevers, open gebieden begroeid met onkruid. Dicht struikgewas van zuring is te zien op plaatsen met zandgrond en een hoge luchtvochtigheid. De cultuur groeit niet in moerassen en laaglanden.

Een belangrijk kenmerk dat de paardensoort onderscheidt van andere zijn de bladeren, die aan de onderkant behaard zijn. De wortelstok is kort en dik, niet erg vertakt. Bloemen vormen eind mei of begin juni, ze verzamelen zich in een lange en dichte bloeiwijze, vergelijkbaar met een pluim.

Samenstelling en geneeskrachtige eigenschappen

heeft geneeskrachtige eigenschappenPaardenzuring bevat veel biologisch actieve stoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Hun hoogste concentratie wordt bereikt in de wortel van de medicinale plant..

Alle soorten zuring bevatten oxaalzuur. In het menselijk lichaam bevordert het de opname van calcium, wat nodig is voor de sterkte van botten en tanden..

Waar helpt paardenzuring aan – de samenstelling en geneeskrachtige eigenschappen van de plant:

 • antrachinonen – stoffen met een complexe samenstelling, hebben een uitgesproken laxerend effect;
 • glycosiden zijn een uitgebreide organische groep verbindingen die zenuwuiteinden en receptoren irriteren;
 • tannines of tannines – een klasse van stikstofvrije verbindingen die een samentrekkend en omhullend effect kunnen produceren;
 • coumarines – derivaten van ortho-hydroxykaneelzuur, hebben een krampstillend en vaso-versterkend effect;
 • flavonoïden – stoffen van de fenolische groep met bacteriedodende en ontstekingsremmende eigenschappen;
 • leukoanthocyanidinen of plantaardige polyfenolen – reageren en creëren een stabiele beschermende film op het oppervlak van de slijmvliezen.

De groene massa van paardenzuring bevat pectine, carotenoïden, sucrose, vitamine K en C, organische zuren, vooral citroenzuur en melkzuur. Ze normaliseren de zuur-base balans in het lichaam, verbeteren de spijsvertering en darmfunctie, activeren de secretoire functie en hebben antiseptische eigenschappen..

Waarom is paardenzuringwortel nuttig:

 • heeft een laxerend effect, vergemakkelijkt de ontlasting met constipatie, scheuren in de anus, colitis, enterocolitis, intestinale atonie;
 • afkooksels en infusies worden gebruikt als anthelminticum bij kinderen en volwassenen;
 • bevordert de vorming en uitscheiding van gal, wordt intern gebruikt voor leverfalen, cholecystitis, cholangitis;
 • als algemeen tonicum en om de eetlust te verhogen bij verzwakte en vaak zieke kinderen, om de afweer van het lichaam bij volwassenen te verbeteren;
 • verlicht pijn bij ontsteking van de tanden en het tandvlees, reinigt en maakt het tandglazuur goed wit, elimineert bloedingen;
 • voor de preventie en behandeling van gastro-intestinale ziekten, gebruikt voor misselijkheid, ernst, brandend maagzuur, vergiftiging, gastritis, maagzweer;
 • met keelpijn, gorgelen, het verlicht pijn en ontsteking, elimineert bacteriële plaque;
 • gebruikt als een hemostatisch medicijn voor inwendige bloedingen, long-, baarmoeder-, darm-, maag-, aambeien.

Paardenzuring wordt veel gebruikt voor aambeien. De plant helpt de ontlasting dunner te maken, wat het in deze situatie gemakkelijker maakt om naar het toilet te gaan, pijn vermindert, ontstekingen vermindert.

Hoe paardenzuring te gebruiken?

In de volksgeneeskunde is het gebruik van paardenzuring gebaseerd op de juiste berekening van de verhoudingen van een medicinale plant, naleving van de behandelingsvoorwaarden.

Diarree bestrijden

Hoe paardenzuringwortel voor te bereiden op diarree:

 • kook 1 liter water;
 • voeg na het koken 1 lepel droge geplette wortel toe;
 • kook de vloeistof gedurende 10 minuten op laag vuur;
 • haal van het vuur, laat afkoelen;
 • zeef de enigszins warme bouillon;
 • neem 3 eetlepels 1,5 uur voor de maaltijd ‘s ochtends, ‘s middags en’ s avonds.

Volgens een oud recept werd zuring samen met de wortel gekookt in azijn of wijn. In deze vorm werden ze behandeld met scheurbuik, miltvuur, pest. Het sap van een verse plant werd gebruikt om open delen van het lichaam te behandelen, in het bos diende het als bescherming tegen giftige insecten, slangen.

Elimineer constipatie

paardenzuring wortelHoe een infusie van paardenzuring voor constipatie te bereiden:

 • giet 5 eetlepels gedroogde en geplette wortel in een thermoskan;
 • giet het droge mengsel met een liter kokend water;
 • de vloeistof moet 3 uur worden toegediend;
 • het wordt aanbevolen om de voltooide infusie te zeven;
 • het product wordt intern gebruikt, elke 2-3 uur een kantineboot.

Als je de wortelstok van de plant droogt en in een vijzel verplettert, krijg je een genezend poeder dat diarree behandelt, parasieten verwijdert, het bloeden stopt, de bloeddruk verlaagt, hoest verlicht, ontstekingen en pijn verlicht. Het geneesmiddel wordt driemaal daags 0,25 gram gebruikt..

Vecht tegen huidziekten

afkooksel van zadenZuringpoeder gemengd met zure room of boter wordt gebruikt voor de behandeling van diathese of dermatitis bij kinderen, schurft, etterende en niet-genezende wonden, abcessen en tumoren. Bij zwak, bloedend tandvlees wordt het poeder aan de tandpasta toegevoegd, de mondholte gestreeld met een aftreksel van paardenzuring. Een geneesmiddel op basis van oxaalzuur in combinatie met dierlijk vet wordt gebruikt tegen erysipelas, psoriasis, eczeem, vitiligo, sarcoïdose en andere.

Het wordt aanbevolen om een ​​behandeling met paardenzuring uit te voeren voor een beperkte tijd, maximaal – 1 of 2 dagen. Bij langdurige therapie treedt verslaving op, de effectiviteit van de behandeling wordt aanzienlijk verminderd.

Hoe paardenzuringzaden te brouwen:

 • een eetlepel zaden wordt ingenomen voor een glas water;
 • de vloeistof wordt aan de kook gebracht en gedurende 10 minuten op laag vuur gekookt;
 • laat dan de bouillon afkoelen;
 • voor gebruiksgemak wordt de vloeistof door gaas geleid.

De kant-en-klare bouillon wordt inwendig gebruikt voor pijn, krampen, brandend maagzuur, 1/3 kopje 3 keer per dag. Uiterlijk worden op basis daarvan kompressen gemaakt op hematomen, postoperatieve hechtingen, pijnlijke gewrichten. De vloeistof kan worden gebruikt voor lotions voor diepe wonden, doorligwonden, brandwonden of bevriezing, trofische ulcera. Ze wordt gegorgeld met keelpijn, gebruikt om de mondholte te desinfecteren na het trekken van tanden.

Paardenzuring in voeding

gedroogde paardenzuringKun je paardenzuring eten? Verse bladeren van de plant hebben een bittere smaak, dus het is bijna onmogelijk om er veel van te eten. Een paar grote zuringbladeren zijn handig om toe te voegen aan elke groene salade. Het is vooral lekker in combinatie met komkommers, tomaten, radijsjes, groene uien, jonge knoflook.

Voor profylactische doeleinden kunt u op vers zuringblad kauwen, maar niet meer dan één of twee bladeren per dag.

gedroogde bloemenIn Armenië groeit paardenzuring hoog in de bergen. De bladeren van de zuring worden samen met de stekken gevlochten en gedroogd in de frisse lucht. Na het drogen fermenteren en worden ze donker als thee, waardoor ze een aangename pittige smaak krijgen, alle bitterheid verdampt. Volgens de Armeense traditie heet dit gerecht Aveluk en wordt het aangeboden op markten, winkels, restaurants of cafés. Ze eten aveluk met plat gebak of pitabroodje, matsunsaus, fetakaas, kazen.

Regels voor verzameling, inkoop en opslag

paardenzuring oogstenIn recepten voor traditionele geneeskunde wordt paardenzuring volledig gebruikt, vrijwel spoorloos. In de zomer nemen ze voor de bereiding van afkooksels en infusies de groene delen van de plant – bladeren, bloemen, stengels. Ze kunnen vers of gedroogd worden gegeten. In de herfst, eind augustus – begin september, worden zaden verzameld en wanneer het onaardse deel afsterft, graven ze het meest waardevolle uit de plant – de wortel.

Voor het drogen wordt de grondstof goed gewassen en in kleine stukjes gesneden. Door schimmel of rot aangetaste fragmenten worden verwijderd. Je kunt zuring buiten in de zon drogen. Je kunt de medicinale plant drogen in een elektrische droger of oven op een temperatuur van 60°. Bewaar werkstukken in glazen containers onder een gesloten deksel.

Mogelijke schade en contra-indicaties

In grote doseringen, als de regels en behandelingsvoorwaarden worden geschonden, gaan de geneeskrachtige eigenschappen van paardenzuring verloren. Contra-indicaties en beperkingen zijn van toepassing op vrouwen tijdens zwangerschap en borstvoeding, mensen met een verminderde lever- en nierfunctie, met osteoporose. In geval van ernstige ziekten moet de medicinale plant worden gebruikt als aanvullende therapeutische maatregel, na overleg met een arts. Doseringen en tijdstip van gebruik moeten ook vooraf met een specialist worden besproken..

In grote hoeveelheden wordt paardenzuring als giftig beschouwd, het kan vergiftigd zijn.

In kleine hoeveelheden is oxaalzuur gunstig voor de gezondheid. Bij langdurige behandeling en overschrijding van de toegestane doseringen hoopt oxaalzuur zich op in het menselijk lichaam. In wisselwerking met calcium vormt het verbindingen van het onoplosbare type, die worden afgezet in de kanalen van de lever, nieren, galblaas.

Er zijn veel unieke planten in de natuur die mensen helpen omgaan met verschillende ziekten. De helende eigenschappen van paardenzuring maken het mogelijk om het inwendig te gebruiken voor maag- en darmaandoeningen, hoofdpijn te verlichten, de immuniteit te versterken, tegen stenen en zand. De medicinale plant wordt uitwendig gebruikt – om het bloeden te stoppen, met gynaecologische en huidlaesies, snijwonden, kneuzingen, kneuzingen. De plant helpt bij verkoudheid en allergieën, verlicht hoest, verlicht loopneus en wordt gebruikt om de mond en keel te desinfecteren. Het is belangrijk de dosering niet te overschrijden of het product te lang te gebruiken..

Video over de helende eigenschappen van paardenzuring

Adblock
detector