Ontdek de heilzame eigenschappen van munt voor het lichaam

gunstige eigenschappen van munt Eeuwenlang worden de heilzame eigenschappen van munt gebruikt in volks- en traditionele geneeskunde, cosmetologie, koken en parfumerie. Een rijke mentholgeur wordt als haar handelsmerk beschouwd. In de natuur wordt de plant gevonden in weiden, bosranden, in de buurt van waterlichamen. Het wordt actief gekweekt op het grondgebied van Rusland, Oekraïne, Moldavië, Wit-Rusland. Hoe ziet munt er van buiten uit? Welke schatten zijn verborgen in het weelderige gebladerte en de scheuten? Ontdek wat experts zeggen.

Uiterlijke kenmerken van cultuur en variëteiten

meerjarige plant munt Munt is een meerjarige plant. Verschilt in scheuten met een tetraëdrische vorm met een hoogte van ongeveer 100 cm, ze zijn bekroond met aarvormige bloeiwijzen. Elk van hen is versierd met kleine paarsrode knoppen. Langwerpige bladplaten van donkergroene kleur hebben een scherpe bovenkant. De maximale lengte bereikt 8 cm, breedte – 3-4 cm.Sommige soorten hebben een halfronde bladvorm.

Gecultiveerde munt draagt ​​zelden fruit dat lijkt op miniatuur donkerbruine noten verborgen in een kopje..

Biologen maken onderscheid tussen verschillende soorten wilde planten:

 • kattenkruid komt voor op landweggetjes, ruikt naar citroen;kattenmunt
 • watermunt groeit in de buurt van waterlichamen, smaakt naar menthol;watermunt
 • geurige munt heeft een gedempt mentholaroma;geurige munt
 • Japanse munt komt alleen in Japan voor, het ruikt naar menthol;japanse munt
 • bosmunt heeft een andere naam oregano, er is geen mentholgeur.oregano

In de 16e eeuw ontwikkelden Engelse fokkers soorten tuinmunt. Ze onderscheidden zich door een rijk aroma en een pittige smaak..

De meest populaire moderne variëteiten:

 • krullend;gekrulde munt
 • Mexicaans;Mexicaanse munt
 • chocolade;chocolade munt
 • peperig.pepermunt

De plant wordt voornamelijk vegetatief vermeerderd. Grondstoffen worden geoogst tijdens de periode van weelderige bloei. Op dit moment bevat de cultuur een overvloed aan essentiële oliën. Het wordt zorgvuldig gemaaid en daarna zorgvuldig uitgezocht. Droog in een goed geventileerde ruimte. Het kruid wordt actief gebruikt voor de bereiding van tincturen en medicinale thee. Verkocht in apotheken als medicinale plant.

munt voor binnenVooral munt voor binnen is over de hele wereld populair. De botanische naam van de plant is plectranthus. Het heeft veel dunne stengels bedekt met ovale geaderde bladeren. De bloeiwijzen sieren de plant niet echt, dus worden ze verwijderd. Munt straalt een specifiek aroma uit dat een gunstig effect heeft op de menselijke gezondheid. Bovendien zijn verschillende insecten bang voor de geur. Daarom wordt plecttransus op het grondgebied van Rusland een muhogon . genoemd.

De muntblaadjes worden gebruikt voor medicinale infusies en verfrissende baden. Culinaire experts voegen cultuur toe aan vlees- en groentegerechten. De aromatische drank “Mojito” en thee worden vaak bereid.

Voordelen van munt onder een microscoop

gunstige eigenschappen van munt onder een microscoopMeestal zit de waarde van het kruid verborgen in de chemische samenstelling die wetenschappers hebben onderzocht. Het rijke aroma wordt veroorzaakt door de overvloed aan etherische olie. Loof en scheuten bevatten menthol, wat de munt een pittige smaak geeft.

Bovendien is de cultuur rijk aan zuren:

 • ascorbinezuur;
 • coffeeshop;
 • ursolisch;
 • oleaans;
 • aminozuren (arginine, rutine).

geneeskrachtige muntblaadjes

De gunstige eigenschappen van munt zijn te danken aan de aanwezigheid van B-vitamines (1,2,5, 6, 9), A, C, PP. In vers en droog gras zijn een aantal mineralen gevonden die nodig zijn voor het lichaam:

 • calcium;
 • ijzer;
 • natrium;
 • zink;
 • fosfor;
 • mangaan;
 • natrium.

Niet minder waardevolle elementen zijn te vinden in muntzaden. Ze maken medicijnen die worden voorgeschreven bij maag-darmstoornissen. Door het lage caloriegehalte van het product (68 kcal per 100 g) kun je het onbeperkt gebruiken. De behandeling moet echter worden uitgevoerd onder toezicht van een specialist..

Als afkooksel van pepermunt duizeligheid en spierkrampen veroorzaakt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw huisarts..

Een onvervangbaar product voor het lichaam

gunstige eigenschappen van munt voor het lichaamZoals je weet, bevat munt een overvloed aan menthol, wat de reden is voor zijn populariteit. Een verkoelende nasmaak vinden we in verschillende soorten tandpasta, cosmetica en culinaire producten. Menthol maakt deel uit van medicijnen die worden voorgeschreven als antiseptica.

De plant wordt gebruikt bij de behandeling van:

 • maag;
 • ingewanden;
 • droge hoestaanvallen;
 • harten;
 • schepen;
 • vrouwelijke ziekten.

munttheePepermunt heeft een gunstige invloed op de werking van het zenuwstelsel. Een glaasje geurige drank aan het einde van de werkdag herstelt de kracht en vrolijkt op. Thee verlicht slapeloosheid, verlicht stress. Regelmatige consumptie van het kruid verbetert het geheugen, de aandacht en de visuele functies. Bij oudere mensen voorkomt het de ontwikkeling van dementie. De plant tast de wanden van bloedvaten aan, waardoor ze elastisch worden. Dit stimuleert de bloedcirculatie en verwijdert cholesterol. Muntbladthee bevordert de productie van maagzuur. Voedsel wordt beter opgenomen en afgegeven aan de buitenkant.

Unieke mentholcomponenten absorberen een aantal schadelijke stoffen:

 • radionucliden;
 • zware metalen;
 • verschillende soorten gifstoffen.

gemalen muntblaadjesBrij van muntblaadjes wordt actief gebruikt in cosmetica voor huid- en haarverzorging. De plant helpt hypertensieve patiënten om drukval te bestrijden. Het kruid wordt vaak voorgeschreven bij de behandeling van gynaecologische aandoeningen. En tot slot helpt het om extra kilo’s kwijt te raken..

Bij het thuis toepassen van cultuur is het aan te raden naar je lichaam te luisteren. Als u zich onwel voelt, moet u de behandeling weigeren..

Nuttige eigenschappen van munt voor de mooie helft van de mensheid

gunstige eigenschappen van munt voor vrouwenHeel vaak wordt de plant “vrouwelijk gras” genoemd. En niet tevergeefs. Cultuur heeft een gunstig effect op alle vitale systemen van het vrouwenlichaam. In de gynaecologie wordt munt gebruikt om tincturen, thee en doucheoplossingen te bereiden..

Het kruid wordt voorgeschreven wanneer zich problemen voordoen:

 • premenstrueel syndroom;
 • menopauze;
 • buikpijn tijdens de menstruatie;
 • ontsteking van de interne vrouwelijke organen.

Muntafkooksels verlichten nerveuze spanning tijdens stressvolle situaties, langdurige depressie. Verlicht migrainehoofdpijn. De drank stimuleert de darmen, elimineert constipatie en diarree. Zwangere vrouwen mogen munt alleen in kleine hoeveelheden gebruiken, onder toezicht van een gynaecoloog. De componenten waaruit de plant bestaat, veroorzaken de tonus van de baarmoeder. Als gevolg hiervan kan een vrouw een kind verliezen. Frequente consumptie van muntdranken leidt vaak tot een verlaging van de bloeddruk, wat de foetus nadelig beïnvloedt. Sommige componenten van de plant veroorzaken allergieën. Een kopje muntthee per dag helpt echter om aanvallen van toxicose kwijt te raken, verbetert de slaap en verbetert de stemming..munt voor borstvoeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven, hebben artsen limieten vastgesteld. Het kruid mag alleen worden gebruikt om een ​​prettige woonomgeving te creëren. Het aroma helpt de dame om te ontspannen en haar fysieke kracht te herstellen..

Om de moedermelk te stimuleren, zijn kleine doses toegestaan, die op individuele basis worden voorgeschreven. Traditioneel worden dillezaden, citroenmelisse en oregano toegevoegd aan muntblad..

Het controversiële effect van pepermunt op mannen

gunstige eigenschappen van munt voor mannenVolgens wetenschappers is het aromatische kruid niet voor iedereen geschikt. Voor het sterkere geslacht gelden belangrijke contra-indicaties. Studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in munt een nadelig effect hebben op hormonale processen. Als gevolg hiervan nemen de testosteronniveaus af, wat leidt tot een verminderd seksueel verlangen en potentie..

Een drankje met gedroogde muntblaadjes is alleen nuttig voor oudere mannen. Het dient als een tonicum en kalmerend middel.

drank voor mannenAls mannen worden gediagnosticeerd met aandoeningen die met munt worden behandeld, wordt de dosis individueel voorgeschreven. Het wordt berekend door een specialist en thee is slechts één keer per week toegestaan. Ongecontroleerd drinken van aromatische kruiden leidt tot grote gezondheidsproblemen.

Voordelen van munt in de strijd tegen obesitas

gunstige eigenschappen van munt tegen overgewichtVolgens de voorspellingen van experts zal in 2025 ongeveer 20% van de wereldbevolking zwaarlijvig zijn. En in 2016 had 39% van de 40-plussers overgewicht. Vandaag de dag, meer dan ooit, is de kwestie van gewichtsverlies relevant..

De waardevolle componenten die muntblaadjes bevatten helpen de werking van maag en darmen te verbeteren. Zuren en sporenelementen voorkomen interne fermentatieprocessen. Vitaminen stimuleren de lever, galafvoer. De kalmerende eigenschappen van de plant beïnvloeden de productie van cortison, een hormoon dat wordt beschouwd als de eerste vijand van gewichtsverlies..

muntdrankjeHet lage caloriegehalte zorgt voor onbeperkte consumptie van muntdrankjes. Als je een cocktail van een set kruiden drinkt voordat je naar de sportschool gaat, kun je de belasting verhogen, stress en vermoeidheid verlichten. Hierdoor worden er meer calorieën verbrand..

Alleen aromatische thee drinken, afvallen mensen regelen vastendagen 1 keer in 2 weken. Met behulp van phyto-wraps wordt de bloedcirculatie in de bloedvaten verbeterd. Het lichaam wordt beïnvloed door menthol, wat de vetverbranding bevordert.

Pepermunt cosmetica

munt in cosmetologieDankzij moderne technologie zijn er een groot aantal huidverzorgingscrèmes. Veel van hen bevatten pepermunt..

Daarnaast worden in schoonheidssalons een aantal procedures met toevoeging van aromatische kruiden uitgevoerd:

 • verfrissen van de huid van gezicht en hals;
 • genezing van wonden en microscheuren;
 • rimpels gladstrijken;
 • mee-eter verwijderen;
 • verjonging van de opperhuid;
 • het verouderingsproces bestrijden;
 • reinigende poriën;
 • eliminatie van wallen.

Sommige gezichtscosmetica en procedures zijn gecontra-indiceerd voor mensen die gevoelig zijn voor de elementen van de plant. Ze kunnen allergieën ontwikkelen, de bloeddruk verhogen, de vaattonus verlagen..

Munt in de volksgeneeskunde

munt in de volksgeneeskundeDe eigenschappen van het geneeskrachtige mentholkruid worden al lang gebruikt door beroemde artsen als Hippocrates en Avicena. Tegenwoordig zijn er een groot aantal recepten die zijn voorbereid voor de behandeling van lichamelijke aandoeningen. Laten we verschillende opties bekijken.

hak muntOm de bouillon te bereiden heb je 1 eetlepel verse muntblaadjes nodig. Het wordt gegoten met een glas kokend water. Kook op laag vuur ongeveer 10 minuten. Ze zijn aan het filteren. Gebruik zoals voorgeschreven door een arts.

Overmatig gebruik van het afkooksel leidt tot darmklachten en allergische reacties.

verse en droge muntTinctuur van droge grondstoffen wordt op een vergelijkbare manier gemaakt. Gehakt gebladerte (4 eetlepels) wordt met kokend water (1 l) gegoten. Sta er een uur op. Ze zijn aan het filteren. Neem voor de maaltijd (30 minuten) voor 0,5 kopjes.

haar mintOm het haar te versterken wordt van munt een tinctuur gemaakt. Jonge scheuten van de plant worden afgesneden. Grondig afspoelen onder de kraan. Gedroogd en fijngesneden. Zet in de fles tot aan de bovenkant (niet nodig om te rammen). Giet munt met verdunde alcohol (1: 2). De container wordt 14 dagen in het donker geplaatst. Voor het beste effect wordt het mengsel dagelijks geschud. Aan het einde van de voorgeschreven periode wordt de tinctuur gefilterd. Op een donkere plaats bewaren.

Nadat we kennis hebben gemaakt met de gunstige eigenschappen van munt voor het lichaam, merken we verschillende belangrijke punten op. Etherische oliën, menthol, een overvloed aan vitamines, sporenelementen stimuleren vitale systemen. Munt wordt toegevoegd aan de samenstelling van geneesmiddelen. Er worden tincturen, thee en cosmetica van gemaakt. Vaak gebruikt bij het koken..

Nuttige eigenschappen van mint – video

Adblock
detector