Nuttige eigenschappen van sleedoorn en contra-indicaties voor het gebruik ervan

nuttige eigenschappen van sleedoorn en contra-indicaties Grootbloemige en vruchtbare variëteiten van binnenlandse, Chinese en Russische pruimen hebben sleedoorns praktisch verdrongen uit zomerhuisjes en uit dorpstuinen. De talrijke nuttige eigenschappen van sleedoorn en contra-indicaties, waarvan er maar heel weinig zijn, laten u echter niet het pretentieloze fruitgewas vergeten.

Een struik of lage bomen met een snel verdikkende kroon, takken bedekt met krachtige doornen en kleine donkerblauwe vruchten zijn in verschillende delen van Rusland te zien. Sleedoorn of stekelige pruim onderscheidt zich door zijn bescheiden karakter, hoge vorstbestendigheid en uitstekende opbrengst..

de doornen staan ​​in bloei Voor het eerst bloeien planten op de leeftijd van twee tot drie jaar. In de tweede helft van de lente is de doorn bedekt met een wolk van middelgrote witte bloemen en in de herfst buigen de takken onder het gewicht van kleine ronde of ovale vruchten.

In tegenstelling tot moderne pruimen, groter en zoeter, hebben de donkerblauwe sleedoornvruchten een uitgesproken zure smaak..

Omdat ze stevig aan de takken kleven, helpt alleen de eerste nachtvorst de doorn om de hoge zuurgraad en samentrekkende tonen kwijt te raken. Het groene vruchtvlees, verborgen onder de grijze schil van de wasbloei, wordt zachter en krijgt een matige zoetheid.

Hoe is doorn nuttig voor het lichaam? Hoe een plant die geschikter lijkt te zijn voor het afdekken of versterken van hellingen de menselijke gezondheid kan ondersteunen?

Het gehalte aan voedingsstoffen en caloriegehalte van sleedoorn

rijpe doornZelfs rijpe sleedoornvruchten worden zelden vers gegeten. Vaker worden ze grondstoffen voor compotes, conserven en jam, alcoholische likeuren en likeuren. Sloe wordt gebruikt om azijn en vleessauzen te maken..

Ondanks de onvolmaakte smaak bevatten de vruchten veel nuttige stoffen, waaronder:

 • suikers variërend van 5,5 tot 8,5%;
 • vitamine E, B, PP en C, bètacaroteen;
 • zuren, die tot 2,5% van het volume uitmaken;
 • mineralen,
 • vetzuur;
 • 1,5% tannines;
 • glycosiden;
 • flavonoïden, coumarinen en catechinen;
 • 1% pectine, dat een gezond metabolisme en cholesterolgehalte ondersteunt;
 • voedingsvezels die spijsverteringsprocessen en de balans van microflora in de darmen stimuleren.

Het caloriegehalte van doorn is niet hoger dan 55 kcal per 100 g, wat het product verwijst naar de categorie caloriearm en zelfs dieet. De lijst met minerale verbindingen in sleedoorn omvat zouten van kalium en calcium, ijzer, jodium en kobalt, koper, mangaan, fosfor, zink en andere elementen..sleedoorn dessert

Wat het gehalte aan essentiële vitamines betreft, zijn donkerblauwe vruchten veel beter dan gecultiveerde pruimenrassen..

Het groene blad van de struik bevat dezelfde set vitamines en mineralen, flavonoïden en organische zuren, kan worden gebruikt om thee- en koffiesurrogaten te maken.

Waarom is doorn nuttig voor het lichaam?

oogstenIn de herfst, wanneer de vruchten op de doornen een diepblauwe kleur krijgen, worden ze geoogst om ze thuis te bewaren of te drogen. Iedereen die de voordelen van doornen voor het lichaam wil voelen, moet de eigenschappen en werking ervan in detail bestuderen..

De rijke biochemische samenstelling gaf de sleedoorn samentrekkende, ontstekingsremmende, bacteriedodende, fixerende en diuretische eigenschappen. De hoge vitamineconcentratie maakt het mogelijk om de vruchten te gebruiken voor het voorkomen en elimineren van vitaminetekorten, tijdens herstel van ernstige ziekten. Een handvol scherp fruit verhoogt effectief de eetlust,

Interessant is dat sleedoorn het meest bekend is als een natuurlijke remedie voor de behandeling van het spijsverteringsstelsel, de nieren en de lever..

Fruit en producten die daaruit zijn bereid, worden aanbevolen voor tal van problemen van het maagdarmkanaal..

Samentrekkende, antibacteriële, ontstekingsremmende, krampstillende eigenschappen van sleedoorn zijn in trek bij ziekten zoals:

 • dysenterie;
 • dyspepsie of indigestie;
 • colitis;
 • voedselvergiftiging;
 • infectieziekten van het spijsverteringsstelsel.

afkooksel van doornenAls er geen contra-indicaties zijn, helpen de gunstige eigenschappen van doornen bij verhoogde temperaturen om de koorts te verminderen. Door meer zweten te veroorzaken, verlaagt het natuurlijke medicijn zachtjes de temperatuur, verwijdert het gifstoffen en bestrijdt het ook bacteriële microflora, wat vaak de oorzaak is van complicaties. Naast fruit heeft een afkooksel van de schors en wortels van de plant dit vermogen..

Voordelen van doornen voor schoonheid en gezondheid

doornen tinctuurSleedoornsap kan uitwendig worden gebruikt, om kompressen of lotions te maken, toe te voegen aan huisschillen, lotions en tonics. Dit geldt ook voor alcoholische tinctuur van sleedoorns..

Appelzuur in fruit gecombineerd met vitamines:

 • normaliseert microflora, helpt ontstekingsprocessen te bestrijden;
 • tonifieert de huid;
 • exfolieert zachtjes dode huidcellen, verbetert, verjongt de teint;
 • verheldert ouderdomsvlekken;
 • helpt de huid te hydrateren;
 • stimuleert regeneratie.

Sleedoorn normaliseert het spijsverteringsproces, verwijdert gifstoffen. Preparaten op basis hiervan kunnen worden opgenomen in het dieet van mensen die willen afvallen, het cholesterolgehalte in het bloed willen verlagen en de immuniteit willen versterken..

Lotions met vruchtensap, afkooksel van doornbloemen helpen bij pustuleuze huidziekten en furunculose.

Nuttige eigenschappen en toepassingen van bloemen, bladeren, sleedoornschors

doorn oogstNaast fruit bestuderen voedingsdeskundigen en artsen zorgvuldig de bladeren en bloemen van sleedoorn. De witte bloemen die in het voorjaar worden verzameld, hebben diuretische en zweetdrijvende eigenschappen. In tegenstelling tot fruit, dat actief wordt gehard, worden gardes gebruikt voor laxerende afkooksels. Ze kunnen zelfs aan kinderen worden gegeven..

Zo’n hulpmiddel heeft geen scherpe scherpe smaak, terwijl:

 • stopt met braken;
 • verbetert het metabolisme wanneer het regelmatig wordt ingenomen.
 • als gorgelen, verlicht het ontstekingen in de mond en keel.

Hoe is de beurt nuttig voor mannen? Voor prostatitis en prostaatadenoom beveelt de traditionele geneeskunde het gebruik van een afkooksel van de bladeren of bloemen van de struik aan. Het bestrijdt met succes ontstekingen, voorkomt complicaties, elimineert oedeem en spasmen en activeert de uitstroom van urine.

Nuttige eigenschappen maken de infusie van fruit, bloemen of bladeren onmisbaar bij de behandeling van cystitis en urolithiasis, verminderen de pijn van de menstruatie.

Spoelen met een infusie van bladeren die een recordhoeveelheid ascorbinezuur en andere actieve ingrediënten bevatten, wordt aanbevolen voor stomatitis en ontstekingsziekten van de nasopharynx.

Contra-indicaties voor het gebruik van doornen

doorn is niet voor iedereen nuttigOndanks de overvloed aan nuttige eigenschappen, hebben doornen contra-indicaties, waarvan verwaarlozing ernstige aandoeningen kan veroorzaken..

Zuren, die overvloedig aanwezig zijn in fruit, irriteren de slijmvliezen, stimuleren de productie van maagsap en kunnen leiden tot verergering van ziekten van het maagdarmkanaal.

Het misbruik van doornen is vooral gevaarlijk voor mensen die lijden aan:

 • gastritis met hoge zuurgraad;
 • maagzweer in de acute fase;
 • van frequente brandend maagzuur en andere manifestaties van hoge zuurgraad.

Bij sommige mensen veroorzaakt het eten van doornen een allergische reactie, vergezeld van dermatologische problemen, spijsverteringsstoornissen en luchtwegklachten. Als u voedselallergieën of ziekten van het spijsverteringsstelsel heeft, moet u uw arts raadplegen voordat u de doornvrucht voor voedsel gebruikt..

Zelfs absoluut gezonde mensen raden voedingsdeskundigen aan om niet meer dan 100 gram vers sleedoornfruit per dag te eten..

Er zijn aanzienlijk minder contra-indicaties voor sleedoorncompote en andere soorten zelfgemaakte bereidingen. Als de doornen die op de site worden verzameld, heerlijke jam, wijn, tinctuur of compote moeten worden, is het beter om het fruit te schillen of de bessen van het eindproduct te verwijderen. De bittere kern onder een sterke schil bevat specifieke stoffen die ontleden om blauwzuur te vormen.

Doorn in de strijd tegen ziekte – video

Adblock
detector