Nuttige eigenschappen van radijs

Heerlijke radijsjes uit eigen tuin In het voorjaar en de vroege zomer, wanneer de rest van de tuingewassen net in de bedden zijn geplant en aan kracht winnen, zijn de sappige knapperige radijswortels klaar om te eten. Maar de waarde van een vroege groente zit niet alleen in zijn vroege rijpheid en zoetigheid, met een lichte scherpte van smaak, maar ook in de gunstige eigenschappen van radijs..

Als tot voor kort wortelgewassen werden verzameld uit de bedden, voornamelijk met een roodroze tint, worden tuinders tegenwoordig variëteiten aangeboden die radijs geven van witte, lichtroze, gele en paarse kleuren. Op de tafel van liefhebbers van vroege groenten vallen niet alleen ronde, maar ook langwerpige wortelgewassen, tot 10-15 cm lang,.

Wat zijn de voordelen van radijs? Wat is de samenstelling van deze groente en zijn wortelgewassen van verschillende kleuren even nuttig??

Samenstelling en caloriegehalte van radijs

Vitamine salade Aangezien het menselijk lichaam na de winter de gevolgen ervaart van een gebrek aan vitamines, zal de opname van sappige radijs in de voeding snel de reserves van vitale verbindingen zoals vitamine A, K en PP, ascorbinezuur, B1 en B2, B3, B4 aanvullen en B5, B6 en B9.

De lijst met minerale elementen in de samenstelling van radijs is niet minder uitgebreid. Dit is calcium dat nodig is voor de vorming van botten, ijzer dat onmisbaar is in het proces van hematopoëse, dat zorgt voor de werking van het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem, magnesium en kalium. De wortels en toppen van radijs bevatten ook fosfor, zink en natrium, koper en jodium, die betrokken zijn bij het werk van het endocriene systeem. Waarom zijn radijs nuttig??

Daarnaast zitten er in het krokante vruchtvlees en het jonge blad veel fytonciden die een natuurlijke antimicrobiële, antiseptische werking hebben. Mosterdolie heeft een vergelijkbare eigenschap, die de smaak van de groente en zijn karakteristieke scherpte bepaalt..

De verzadigde kleur van de radijs duidt op een grote hoeveelheid anthocyanines.Zelfs de rozerode kleur van de wortelgroente is van belang als het gaat om de gezondheidsvoordelen van radijs..

Hoe rijker de kleur, hoe meer anthocyanines in de oppervlaktelaag, die uitgesproken antioxiderende eigenschappen hebben..

Het is belangrijk dat het caloriegehalte van radijs erg laag is. Afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden zijn er slechts 16-21 kcal per 100 gram wortelgewassen en toppen. Tegelijkertijd bestaat 94,8% van de radijs uit vocht, 2,4% van het gewicht uit koolhydraten en nog eens 1,5% uit vezels..

Nuttige eigenschappen van radijs

Salades gebruiken niet alleen een sappige knolgewas, maar ook radijsgroentenHet gehalte aan werkzame stoffen in alle eetbare delen van de plant bepaalt de voordelen van radijs.een in verband met de menselijke gezondheid. Allereerst is het vermeldenswaard dat velen met het plezier van het eten van vroege wortelgewassen, zo’n bron van vitamines, sporenelementen, tannines en organische stoffen als radijstoppen vergeten..

Jonge groenten in salades en koude snacks voorzien het lichaam niet alleen van deze vitamines en mineralen, maar ook van vezels..

Voedingsvezels in de darmen werken als een borstel, vegen gifstoffen weg, stimuleren de spijsvertering en verhogen de stofwisseling. Een dergelijke nuttige eigenschap van radijs kan niet worden genegeerd bij de preventie en behandeling van atherosclerose, omdat een overmatige hoeveelheid cholesterol het lichaam verlaat met vezels..

Het eten van vezelrijk blad en wortelgroenten is goed voor:

  • met verzwakte darmmotiliteit;
  • als u wilt afvallen en het lichaam van gifstoffen wilt reinigen;
  • om spijsverteringsprocessen en metabolisme te activeren;
  • als u problemen heeft met de stoelgang.

Radijs heeft een desinfecterende, verwarmende eigenschapDe voordelen van radijs en het effect van het gebruik ervan worden aangevuld met organische zuren, fytonciden en essentiële oliën, die een verwarmend, desinfecterend en versterkend effect hebben. De vitamines die het lichaam binnenkomen met de eerste salades van radijs en lentegroenten zijn ook uiterst belangrijk. Dit is een geweldige remedie, niet alleen voor vitaminegebrek, maar ook voor het bijbehorende slechte humeur, verminderde vitaliteit en stress..

Anthocyanines dragen ook bij aan het boeket van nuttige eigenschappen van radijs, die verantwoordelijk zijn voor de rijke kleur van het oppervlak van wortelgewassen, evenals actief de ontwikkeling van tumorformaties voorkomen en een gunstig effect hebben op bloedvaten en weefsels..

Gehakte radijs wordt gebruikt voor kompressen na kneuzingen.Als je de groente als natuurlijk middel tegen kanker wilt gebruiken, is het beter om de voorkeur te geven aan rode of paarse wortelgroenten, deze hebben een hoger gehalte aan anthocyanines, waardoor de gunstige eigenschappen van radijs beter opvallen. In het voorjaar, wanneer de immuniteit wordt verminderd, zullen fytonciden in radijs een natuurlijke verdediging worden tegen verkoudheid, infecties en ontstekingen. En zo’n voordeel van radijs is moeilijk te overschatten.!

Bovendien is het desinfecterende effect van de plant ook voelbaar bij het uitwendige gebruik van pap van gekneusde bladeren en wortelgewassen. Traditionele geneeskunde beveelt aan om dit middel te gebruiken als kompressen voor pijnlijke gewaarwordingen in de gewrichten, na kneuzingen en andere middelgrote verwondingen..

Het sap en de pulp van radijs zijn nuttig in de vorm van een geïmproviseerd middel voor desinfectie en milde anesthesie voor schaafwonden en ziekten die gepaard gaan met schade aan de huid..

Door de plaatselijk irriterende werking is een dergelijke lotion:

  • afleiden van pijnlijke gevoelens;
  • ontsteking verlichten;
  • zal de ontwikkeling van bacteriële infectie stoppen.

Het lage caloriegehalte van radijs, gecombineerd met de aanwezigheid van natuurlijke suikers en vezels, trekken de aandacht van voedingsdeskundigen voor de groente..

Hoe is radijs in dit geval nuttig? Een salade met krokante wortelgroenten zorgt voor een verzadigd gevoel, vult de energiereserves aan, maar laat geen centimeter extra in de taille achter..

Radijs, komkommer en uiensaladeTegelijkertijd moet iedereen die om zijn uiterlijk geeft, niet worden beperkt tot salades en hapjes met radijs. Deze groente helpt:

  • bevochtig de huid van het gezicht en de hals;
  • acne-ontsteking verlichten;
  • verlicht jeuk en desinfecteer de huid onder het haar met seborroe.

Maskers en wrijven met pulp of radijsap zal de teint verbeteren, de toon versterken en overtollig talg verwijderen.

Contra-indicaties voor het gebruik van radijs

Vitaminerijke groentesaladeMaar met veel nuttige eigenschappen kan radijs in sommige gevallen ook een verslechtering van het welzijn veroorzaken. Bovendien kunnen dezelfde verbindingen een verergering van een bepaalde ziekte veroorzaken, wat gunstig is bij het gebruik van wortelgewassen en jonge toppen.

Allereerst moet rekening worden gehouden met het hoge gehalte aan stoffen met een irriterend effect door mensen die lijden aan gastritis, maagzweren en andere ziekten van het maagdarmkanaal. Als een persoon ernstige problemen met de darmmotiliteit heeft, kan het eten van radijs pijnlijke krampen veroorzaken en de situatie verergeren..

Oxaalzuur in groenten en wortelgroenten is niet altijd veilig voor nierpatiënten.

In grote hoeveelheden zijn radijzen helemaal niet nuttig voor mensen met een risico op beroertes en hartaanvallen, en ook niet voor mensen met een aanleg voor spataderen..

Niet iedereen kan radijs etenEr is ook een individuele intolerantie voor een groente, uitgedrukt in lokale allergische reacties en een algemene verslechtering van het welzijn. De meest voorkomende reden hiervoor is de essentiële mosterdolie, evenals natuurlijke pigmenten die het wortelgewas zo’n helder uiterlijk geven..

Om niet bang te zijn voor uw gezondheid en toch radijs in kleine hoeveelheden te consumeren, is het beter om op witte variëteiten te letten of de bovenste geverfde laag te verwijderen voordat u het wortelgewas eet.

Hoe wonderbaarlijk het effect van een groente op het lichaam ook is, de echte voordelen van radijs zijn alleen mogelijk bij gebruik in combinatie met andere voedingsgroepen en rekening houdend met de gezondheidstoestand van de mens en de aanbevelingen van medisch specialisten. Bovendien mogen alleen verse, sappige wortelgroenten die in milieuvriendelijke gebieden zijn geteeld, op tafel worden gezet..

Video over de voordelen van radijs

Adblock
detector