Invloed van nuttige en schadelijke stoffen van daikon op de menselijke gezondheid

daikon radijs oogst

Daikon-radijs komt oorspronkelijk uit Japan, in zijn thuisland is het een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse voeding. De cultuur is bekend bij veel tuinders en tuinders, het heeft een hoge opbrengst en lange houdbaarheid, uitstekende smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Wat zijn de voordelen en nadelen van daikon, zijn er contra-indicaties en beperkingen, in welke vorm is het beter om deze groente te eten?

Daikon-cultuur – factsheet

snel rijpende groente Daikon is een vroegrijp wortelgewas dat behoort tot een ondersoort van zaairadijs, een familie van koolgewassen. Qua smaak is de groente een kruising tussen een radijs en een radijs. Als je het vergelijkt met de smaak van een radijs, dan is de daikon niet zo bitter omdat hij minder mosterdolie bevat. In tegenstelling tot radijs is daikon minder vezelig en taai, heeft het een gematigd en aangenaam aroma..

Vertaald uit het Japans is daikon een grote wortel. Wortelgewassen kunnen inderdaad gigantische afmetingen bereiken – groeien in lengte tot 50-60 cm en krijgen een massa van meer dan 0,5 kg.

De cultuur heeft veel variëteiten die verschillen in de vorm en grootte van het wortelgewas, smaak en schaduw van pulp. De zaden verliezen niet lang kwaliteit en blijven vijf jaar houdbaar. De optimale zaaitijd is midden zomer, eind juli – begin augustus. De groeiomstandigheden en -technieken zijn in veel opzichten vergelijkbaar met radijs. De vegetatieve periode duurt 60 tot 70 dagen, gedurende welke tijd tuinders erin slagen om tot drie oogsten te verzamelen.

De chemische samenstelling van het wortelgewas

chemische samenstelling van daikon-radijsVoedingswaarde en chemische samenstelling verklaren waarom daikon heilzaam is voor het lichaam. Het caloriegehalte van 100 gram groente is slechts 20 kcal en de glycemische index is 15 eenheden. De pulp bevat voedingsstoffen – eiwitten en koolhydraten, geen vet, er zijn voedingsvezels en bacteriedodende componenten, essentiële aminozuren, enzymen, nuttige vitamines, zouten en mineralen.

Daikon is een dieetvoedingsproduct, het heeft een laag caloriegehalte en geen vetten, het heeft een hoge concentratie aan vezels en pectines..

daikon radijs saladeDaikon-pulp bevat:

 • eiwitten en koolhydraten – snel honger stillen en een vol gevoel geven;
 • vezels – normaliseert de spijsvertering en stimuleert de darmen;
 • glycosiden – reguleren de functies van het menselijke zenuwstelsel;
 • aminozuren – zijn een essentieel onderdeel van het dieet;
 • pectines – reguleren cholesterol en bloedsuikerspiegel;
 • enzymen – bevorderen een betere spijsvertering en assimilatie van voedsel;
 • vitamines – elimineer het risico op vitaminetekort;
 • mineralen – reguleer de hormonale niveaus, verbeter het welzijn;
 • fytonciden – waardevolle biologisch actieve stoffen met bacteriedodende eigenschappen.

Daikon – voordelen en nadelen voor de gezondheid

daikon-radijs is heilzaam als het met mate wordt geconsumeerdHet eetbare deel van de plant is een opslagplaats van nuttige en vitale componenten, waarvan de combinatie is gericht op het verbeteren en herstellen van het lichaam, het verhogen van de toon en prestaties. Regelmatige consumptie van wortelgroenten in voedsel heeft een positief effect op het immuunsysteem, de bloedsomloop en het cardiovasculaire systeem, ondersteunt de gezondheid van de schildklier en geslachtsorganen, verbetert de activiteit van de hersenen en het ruggenmerg.

Daikon-radijs – voordelen en nadelen:

 1. Waarom is daikon nuttig? Enzymen helpen het metabolisme te normaliseren, het metabolisme en de weefselregeneratie te versnellen. Fytonciden hebben ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxiderende effecten. Vitaminen en mineralen helpen de immuniteit te verhogen en de gezondheid te verbeteren. Vezels en pectine verbeteren de darmmotiliteit, reinigen het lichaam en verwijderen gifstoffen. Essentiële aminozuren weerstaan ​​celdegeneratie, de ontwikkeling van erosieve en tumorprocessen. De pulp en het sap worden intern en extern gebruikt.
 2. Mogelijke schade aan het lichaam. De ruwe structuur van een groente kan een verergering van ziekten van het spijsverteringsstelsel veroorzaken – gastritis, pancreatitis, cholecystitis, erosies en zweren. Daikon moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij cholelithiasis en intestinale hyperactiviteit. Organische zuren die in sap aanwezig zijn, zijn onaanvaardbaar in geval van verhoogde maagzuurgraad. Radijs kan allergische reacties en huiduitslag veroorzaken.

Als er pijn optreedt, moet u de opname van deze groente in uw dieet volledig opgeven..

Hoe daikon het menselijk lichaam beïnvloedt

daikon gezondheidsbronDaikon-radijs is een natuurlijke bron van gezondheid. Als je het systematisch eet, kun je het lichaam goed reinigen en de gezondheid verbeteren, de afweer versterken, een lading van levendigheid en energie krijgen..

Daikon – nuttige eigenschappen:

 1. Voor vrouwen. Vezels en pectines, die geconcentreerd zijn in de knolgewas, maken het mogelijk om daikon te gebruiken voor gewichtsverlies. Onoplosbare vezels doen er erg lang over om te worden verteerd, wat een persoon een aangenaam verzadigingsgevoel geeft..
 2. Voor een mens. De groente is een van de krachtige afrodisiaca. Bij regelmatig gebruik verhoogt het het libido en verbetert het de potentie, helpt het de hormonale niveaus te normaliseren.
 3. Voor een bejaarde. Radijs helpt het lichaam om virussen en infecties te weerstaan, vooral tijdens het laagseizoen, wanneer het risico op luchtwegen en verkoudheid aanzienlijk toeneemt. Het is effectief voor de preventie en behandeling van atherosclerose, jicht en reuma, wat vooral belangrijk is op oudere leeftijd..
 4. Voor een kind. Het positieve allround effect van witte radijs op kinderen wordt bereikt door de gevarieerde samenstelling en hoge voedingswaarde van het product. Het eten van verse groenten helpt de ontwikkeling van de mondholte – kaken, tong en tanden, normaliseert de spijsvertering en ontlasting.
 5. Tijdens dracht en lactatie. Daikon bevordert de volledige intra-uteriene vorming en ontwikkeling van de foetus. Radijs is een mild diureticum, waardoor u overtollig vocht uit het lichaam kunt verwijderen, wat erg handig is tijdens de zwangerschap. Groente is effectief voor het verhogen van de lactatie en het verbeteren van de kwaliteit van moedermelk.

Daikon voor gewichtsverlies – video

Aanbevelingen om te eten

daikon snijwerkNaast zijn gunstige eigenschappen heeft daikon contra-indicaties, die meestal het gevolg zijn van onjuist eten van groenten en fruit. In geval van stoornissen in de activiteit van het maagdarmkanaal, is het noodzakelijk om de arts te vragen welke voordelen en schade de daikon-radijs heeft voor het lichaam. Voor elke pathologie tijdens de acute fase wordt het niet aanbevolen om een ​​groente te gebruiken.

De belangrijkste regel bij het eten van daikon is matiging. Een groente moet geleidelijk in het dieet worden geïntroduceerd, te beginnen met de opname ervan in groentesalades, snacks en bijgerechten.

Daikon, eetregels:

 1. De kwaliteit van het wortelgewas wordt visueel en tastbaar beoordeeld. Het moet schoon, fris en gezond zijn, vrij van gebreken, scheuren, verkleuring en wormgaatjes..
 2. Meestal wordt het rauw gebruikt als ingrediënt in groentesalades, maar het kan een hittebehandeling ondergaan – gekookt, gestoofd, gebakken.
 3. Opslag van radijs wordt uitgevoerd in de koelkast, verpakt in een plastic zak.
 4. Het proces om de radijs te bereiden is eenvoudig – de groente wordt geschild, in plakjes gesneden of geraspt, naar smaak gezouten en met plantaardige olie gegoten.
 5. Een gezond persoon kan daikon dagelijks met mate consumeren. Oudere mensen moeten het met voorzichtigheid gebruiken, bij voorkeur in geraspte vorm of geperst sap ervan..
 6. Het is toegestaan ​​om radijs vanaf de leeftijd van drie jaar in het dieet van kinderen op te nemen, rekening houdend met de reactie van het lichaam.

daikon past goed bij elk voedselDe originele smaak van daikon past goed bij eenvoudige en verfijnde producten – vlees, vis, champignons en zeevruchten, het past perfect bij een verscheidenheid aan dressings en sauzen, andere groenten en fruit. Fijnproevers geven de voorkeur aan jonge scheuten en bladeren van de plant, oosterse en Aziatische gerechten erbij. Bij redelijk gebruik is deze gezonde groente voor elke persoon op elke leeftijd noodzakelijk voor behandeling en preventie..

Video over de heilzame eigenschappen van daikon-radijs

Adblock
detector