Hoe is citroen nuttig voor het menselijk lichaam?

Citroen heeft tal van gezondheidsvoordelen De zure smaak van het sappige vruchtvlees van een citrusvrucht, traditioneel beschouwd als een effectieve remedie tegen verkoudheid, wordt geassocieerd met de herfst- en winterperiodes van massale ARVI. Maar waar is citroen nou echt goed voor? Wat zit er in de vrucht die medische aandacht verdient? En zijn er contra-indicaties voor het gebruik van citroenen??

De smaak en geneeskrachtige eigenschappen van citroen werden enkele millennia geleden door onze voorouders gewaardeerd. Fruit werd gerespecteerd in India en China. Even later verschenen ze in Egypte en de mediterrane landen en werden ze praktisch inheems in deze regio’s..

De Grieken beschouwden schil en zure pulp als een effectief tegengif. Genezers in China hebben citroenremedies aanbevolen als wondgenezende ontstekingsremmers. Honderd jaar geleden schreven artsen citroenlotions voor als kalmerend middel..

En het is niet nodig om te praten over de voordelen van citroen voor verkoudheid! Het zoete uur met een rondje vers fruit is de beste drank wanneer:

 • verhoogde temperatuur;
 • keelpijn;
 • op alle andere tekenen van luchtwegaandoening of griep.

Door citroen te drinken voel je je beter

Welke stoffen in de samenstelling van citroen hebben mensen duizenden jaren geholpen om het vertrouwen in het nut van zuur fruit niet te verliezen??

Citroen samenstelling

Citroendrank drink je op een lege maagDe eigenschappen van citroen worden bepaald door de samenstelling, die wordt gedomineerd door vocht, minerale zouten, voedingsvezels en suikers, vitamines en citroenzuur. Het is haar, en niet de ascorbische vrucht, die zijn unieke smaak te danken heeft. Maar de geur van fruit is een samenstelling van vluchtige aromatische verbindingen die ook bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de mens..

Welke vitamines in citroen zijn het gunstigst? Allereerst is het traditioneel de moeite waard om vitamine C of ascorbinezuur te noemen. Hoewel, zoals al duidelijk is geworden, het is niet aan hem dat citroenliefhebbers dankbaar moeten zijn voor hun frisse smaak..

Maar vanwege de hoge concentratie van deze vitamine helpt de opname van fruit in het menu:

 • normaliseren metabolisme;
 • de immuunafweer van het lichaam versterken;
 • vul energiereserves aan en houd jezelf gewoon in een goed humeur.

Citroen is een caloriearme vruchtDe gunstige eigenschappen van citroen worden beïnvloed door de aanwezigheid van vitamine A en D, E en P in het vruchtvlees. De aanwezigheid van de laatste vitamine is kenmerkend voor bijna alle citrusvruchten, waarvoor de verbinding “citrien” werd genoemd. Een grote groep B-vitamines is ruim vertegenwoordigd in citroenpulp.

Daarnaast bevat zure gele citrus:

 • ijzer;
 • potassium;
 • calcium en magnesium;
 • zwavel en fosfor;
 • mangaan;
 • koper;
 • zink en vele andere verbindingen.

Ze hebben allemaal een actief effect op het menselijk lichaam en zijn gezondheid..

Met behulp van citroen kunt u de immuniteit van het kind verhogen.Waar is citroen nog meer nuttig voor? Het is een natuurlijke bron van pectines, voedingsvezels en vocht. Het lage suikergehalte stelt u in staat om beknopt de vraag te beantwoorden: “Hoeveel calorieën zitten er in een citroen?” Vergeleken met andere favoriete en bekende vruchten is hij erg klein. Honderd gram pulp is goed voor slechts 15,8 kcal.

Citroenzuur blijft het belangrijkste en meest waardevolle bestanddeel van het vruchtvlees. Het is aan haar dat mensen de meeste heilzame eigenschappen van citroen te danken hebben, waar veel vraag naar is in verschillende gebieden van traditionele en traditionele geneeskunde, in cosmetologie en diëtetiek..

Geneeskrachtige eigenschappen van citroen

De farmaceutische industrie biedt mensen steeds meer nieuwe medicijnen. De heilzame eigenschappen van citroen worden echter niet alleen niet vergeten, maar worden ook steeds vaker gebruikt:

 • bij de behandeling en preventie van verschillende, pijnlijke aandoeningen;
 • voor genezing en versterking van het menselijk lichaam.

Waarom citroen nuttig is en hoe het wordt gebruikt voor gezondheidsdoeleinden?

De zuren en vitamines waaruit de vrucht bestaat, bepalen het ontstekingsremmende, antisclerotische, immunostimulerende en verjongende effect..

Zo’n complex effect stelt ons in staat om te praten over de voordelen van citroen voor degenen die ernstige ziekten, operaties en verwondingen hebben gehad. Door vers fruit in het menu op te nemen, kunt u snel revalideren, uw kracht en immuniteit versterken om mogelijke complicaties en infecties te weerstaan.

De voordelen van citroen bij verkoudheid

Citroen- en honingthee versnelt het herstel van verkoudheidDat is de reden waarom citroen al van kinds af aan wordt aanbevolen, niet alleen in de aanwezigheid van verkoudheidssymptomen, maar ook in de periode van massale ziekten..

De geneeskrachtige eigenschappen van citroen helpen en gemakkelijker om een ​​bestaande ziekte over te dragen en met succes infecties te weerstaan. Naast het gunstige effect op de immuniteit:

 • stimulerende transpiratie, citroen helpt koorts te bestrijden;
 • de zure aromatische pulp van de vrucht heeft een desinfecterend, uitdrogend effect op het slijmvlies, verzacht ontstekingen en vergemakkelijkt het ziekteverloop;
 • ascorbinezuur in citroen geeft het lichaam de nodige energie in een moeilijke periode.

Hoofdpijn en andere tekenen van malaise worden verlicht door de slapen in te wrijven met verse citroenschil.

Een goede preventieve maatregel in de herfst-winterperiode is warme thee met citroen en gember, honing en geneeskrachtige kruiden..

Waarom citroen nuttig is voor het lichaam?

Citroen is effectief bij hart- en vaatziekten. Wanneer het in het dagelijkse menu wordt geïntroduceerd, neemt de hoeveelheid schadelijk cholesterol in het bloed af, respectievelijk neemt het risico op het ontwikkelen van atherosclerose en andere gevaarlijke aandoeningen af.

Citroen helpt de bloeddruk zachtjes te verlagenMensen vragen vaak: “Verhoogt of verlaagt citroen de bloeddruk?” Omdat de vrucht veel zuren bevat, daalt onder hun invloed de bloeddruk, en in tegenstelling tot veel medicijnen doet citroen dit heel voorzichtig en het effect houdt lang aan..

De voordelen van citroenen voor patiënten die lijden aan leverstoornissen, maagaandoeningen, gewrichts- en spierpijn blijven bestaan, zelfs na een zachte culinaire verwerking van fruit, bijvoorbeeld na het maken van gelei, jam, fruitpuree of siropen.

Zure citrusvruchten stimuleren de eetlust, lessen de dorst goed, verkwikken. Om dit effect te bereiken, volstaat het om een ​​​​wig met een warme drank te plaatsen of zelfgemaakte limonade te maken..

Citroendrank heeft een goed effect op lage maagzuurHoe is citroen nuttig voor het lichaam als een persoon lijdt aan spijsverteringsstoornissen? Als disfunctie gepaard gaat met een lage zuurgraad, kan het helpen om kleine porties van deze vrucht of het sap ervan in het dieet te introduceren:

 • de toestand van de patiënt verlichten;
 • verlichten van oprispingen;
 • activeer de vertering van voedsel;
 • zich ontdoen van onaangename symptomen die gepaard gaan met verhoogde gasproductie en ernst.

Schoonheidsspecialisten en de meeste vrouwen zijn zich bewust van de voordelen van citroen voor de gezichtshuid. Fruitzuren reinigen, verjongen en verstevigen de huid actief. Dankzij de bacteriedodende, ontstekingsremmende eigenschappen van citroen, is het mogelijk om in korte tijd, zonder toevlucht te nemen tot dure procedures, om te gaan met etterende huiduitslag, irritatie en andere manifestaties van acne..

Citroen tijdens de zwangerschap

Vraag: “Is het mogelijk om citroenen te gebruiken tijdens de zwangerschap?” wordt door veel vrouwen over de hele wereld gevraagd. Enerzijds is het een uitstekende bron van vitamines. Aan de andere kant moet elk product op het menu van een zwangere vrouw niet alleen nuttig, maar ook veilig zijn..

De gunstige eigenschappen van citroen kunnen veel gevraagd zijn tijdens de periode van verwachting van het kind. Vooral als een vrouw last heeft van misselijkheid en andere manifestaties van toxicose in de eerste helft van de zwangerschap.

De vrucht beschermt tegen verkoudheid en versterkt de kracht, maar met alle voordelen van citroen kan ook in dit geval schade niet worden uitgesloten. Een allergische reactie op verse citruspulp, evenals de verhoogde zuurgraad, kan een risicofactor worden voor de aanstaande moeder..

Citroenconsumptie tijdens de zwangerschap moet worden beperktHoe dichterbij de bevalling, hoe meer de baby in de maag en andere spijsverteringsorganen knijpt. Daarom, als een vrouw lijdt aan een hoge zuurgraad, zal de inname van een extra hoeveelheid zuur in het lichaam zeker brandend maagzuur, pijn en andere symptomen veroorzaken die het welzijn van de aanstaande moeder verslechteren..

Bovendien kan verslaving aan zure voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap de conditie van het tandglazuur negatief beïnvloeden..

Daarom, hoe nuttig citroenen ook zijn, tijdens de zwangerschap moet het gebruik ervan zo zorgvuldig mogelijk worden genomen. En het is beter om het in het menu op te nemen na overleg met de behandelend specialist en een passend onderzoek..

Contra-indicaties voor het gebruik van citroen

In de samenstelling van de pulp van verse citroen wordt een massa biologisch actieve stoffen gevonden. Er zijn vitamines en minerale zouten, organische zuren en andere verbindingen die een effect hebben op het menselijk lichaam. Maar zoals zo vaak heeft elke medaille een keerzijde. Als fruit gedachteloos in het dieet wordt opgenomen, zonder rekening te houden met de kenmerken van het lichaam en bestaande medische contra-indicaties, loopt een persoon het risico niet alleen de voordelen, maar ook de schade van citroenen te voelen.

Voor welke ziekten mogen verse citroenen niet worden misbruikt? Contra-indicaties zijn onder meer:

 • gastritis met hoge zuurgraad, wanneer citroenpulp het spijsverteringskanaal binnendringt, het beeld alleen maar verergert;
 • maagzweer van alle delen van de darm en maag.

Je kunt geen citroen eten met een verhoogde zuurgraad van de maagNet als andere citrusvruchten kan citroen allergische reacties veroorzaken, vergezeld van jeuk en irritatie van de huid, luchtwegklachten, hoofdpijn en pijnlijke ogen. Als een persoon aanleg heeft voor voedselallergieën, veroorzaakt overmatige consumptie van vers fruit en sappen vaak ernstig ongemak..

Geef geen citroen aan kleine kinderen. En breng ook cosmetische producten op basis daarvan aan, wanneer er erosies of verse schaafwonden op de huid zijn.

Citroen is de gezondste vrucht, maar de maximale voordelen zijn alleen voelbaar bij matig, geïnformeerd gebruik..

Video over de geweldige eigenschappen van citroen

Adblock
detector