Een uitstekend voedingsproduct en een veelbelovend tuingewas – limabonen – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Lima boon fruit Het Zuid-Amerikaanse continent herbergt veel peulvruchten die door mensen actief worden gebruikt voor voedsel. Phaseolus lunatus of limabonen, genoemd naar Lima, de hoofdstad van Peru, onderscheidt zich van de verwante soorten door het uiterlijk, de grootte en de smaak van de zaden. Groot, lijkend op een schijfje mandarijn of een groeiende maan, de zaden die door de Spaanse conquistadores naar de Oude Wereld werden gebracht, bleken te thermofiel te zijn. Daarom verschenen de eerste plantages van dit type bonen in de subtropische kolonies van Europa op het Afrikaanse continent en in Azië..

We kweken lima in onze tuinen Het is niet verwonderlijk dat limabonen snel een van de meest populaire en gewilde gewassen ter wereld zijn geworden, vooral in de Verenigde Staten. De zaden van deze plant, vaak boterbonen genoemd, zijn niet alleen rijk aan eiwitten, voedingsvezels en vitamines, maar ook aan vetten, die in de pulp 1,5 tot 2% bedragen. De delicate, romige smaak van gerechten gemaakt van droge en groene zaden van limabonen maakt de cultuur tot een waardevolle groenteplant, niet alleen interessant voor grote landbouwbedrijven, maar ook voor eigenaren van zomerhuisjes en achtertuinen..

In Rusland zijn er nog steeds geen variëteiten van boterbonen van hun eigen selectie of gezoneerd voor de bestaande klimatologische omstandigheden. Maar er zijn succesvolle pogingen om gewassen te verbouwen in het open veld in de Noord-Kaukasus en de Kuban, in de Central Black Earth Region en andere delen van het land..

Biologische kenmerken van limabonen

Limabonen zijn er in struik- en gekrulde vormenLimabonen zijn, net als de variëteiten die meer bekend zijn bij de Russische tuinman, een eenjarig groentegewas, inclusief een struik en gekrulde vorm:

  • Bush-bonen zijn compact en gemakkelijk te verzorgen. De bonen rijpen 65-80 dagen na het begin van het groeiseizoen erop, maar de opbrengst van dergelijke planten is iets minder dan bij klimmen.
  • Hoge gekrulde vormen, met afmetingen van 12-15 meter, vereisen een meer zorgvuldige benadering van voeren en water geven. Het moment waarop limabonen worden geoogst, in dit geval, komt na 80-90 dagen, maar het aantal geoogste zaden is meerdere malen hoger dan van hetzelfde aantal struikplanten.

Platte, brede limavruchtenMet zo’n ander uiterlijk hebben beide vormen een blauwachtig groen dicht blad, bloeien en vormen ze grote meerbloemige borstels van witte, lila of groenachtige bloemen. Maar de overvloedige bloei van dit soort bonen kan niet worden genoemd. Bloemen gaan afwisselend open, en soms gebeurt dit wanneer de peulen aan de basis van de bloeiwijze al volledig zijn gevormd.

De bonen, in tegenstelling tot de gewone bonen, heeft deze plant vrij breed, kort en plat.

Lima bloeitDe lengte van de peul varieert van 6 tot 18 cm, en er worden slechts 2-4 zaden van binnen gevormd, die tegen de tijd van rijping wit, grijsachtig, crème of bont kunnen worden. Een ander verschil tussen boterbonen is een dikke laag grove vezels in de kleppen, dus groene peulen worden niet gegeten, maar groene, onrijpe zaden zijn een van de gezondste en lekkerste voedingsmiddelen..

Met de gemeenschappelijke smaak van bestaande variëteiten van limabonen, worden traditioneel twee groepen onderscheiden: met grote zaden, 3-4 cm groot en kleiner, genaamd baby lima.

De waarde van de plant zit niet alleen in grote zaden met een olieachtige delicate smaak en zoetig aroma. Nadat ze limabonen in de bedden van hun perceel hebben gekweekt, kan de tuinman het groene deel van deze plant als groene meststof gebruiken. Luchtbellen met stikstof op de wortels van bonen verrijken de bodem met deze voor planten onontbeerlijke stof..

Hoe dit soort bonen te kweken??

Gekiemde BoterbonenzadenOmdat lima of moonbeans uit het subtropische gebied komen, heeft de plant een temperatuur van minimaal 18 ° C nodig voor een comfortabele groei, maar ook op warme dagen, wanneer de lucht opwarmt tot boven de 30 ° C, wordt de vorming van eierstokken sterk verminderd door het bijna steriele stuifmeel.

Het is mogelijk om in het open veld omstandigheden te creëren die acceptabel zijn voor de soort in gebieden met een milder warm klimaat, en in de middelste baan zul je foliekassen of kassen moeten gebruiken, vooral in een vroeg stadium van plantontwikkeling, wanneer jonge wortels en scheuten zijn het meest vatbaar voor temperatuurdaling.

Voor de beplanting wordt gekozen voor een verlichte, tegen mogelijke tocht beschermde ruimte. Het is beter als de voorlopers van de Peruaanse boterbonen erop planten zijn uit de pompoen- of nachtschadefamilie:

  • Voordat bonen worden verbouwd, worden de bedden in de herfst opgegraven en wordt per meter oppervlakte 30-40 g superfosfaat aan de grond toegevoegd.
  • Indien nodig wordt de grond gekalkt met een snelheid van 300-500 gram product per vierkante meter.
  • In het voorjaar worden de voorbereide ruggen losgemaakt en bemest met complexe verbindingen met een snelheid van 30-40 g per vierkante meter.

Boterbonen komen tevoorschijnLimabonen worden gezaaid als de grond warm genoeg is, dat wil zeggen, de temperatuur is minimaal 15-16 ° C en er is geen kans op vorst. Meestal gebeurt dit in de laatste dagen van mei:

  • Gezien de snelle groei en grootte van planten, worden zaden gezaaid op een afstand van 40-50 cm van elkaar met een vierkant nestschema.
  • Als limabonen in rijen worden geplant, blijft er een opening van 30-45 cm tussen, waardoor de afstand tussen planten tot tien centimeter wordt verkleind.

Het is redelijk om bogen over de aanplant te plaatsen en de gewassen te bedekken met non-woven materiaal totdat de lucht opwarmt tot 18-25 ° C.

Curly bean-variëteit op steunenDe teelt van dit soort bonen verschilt weinig van de landbouwtechnieken van peulvruchten die traditioneel zijn voor de Russische tuinman. De belangrijkste behoefte van een plant tijdens de bloei, massavorming en rijping van bonen is vocht. Maar tegelijkertijd is ophoping en stagnatie van water in de bodem schadelijk voor limabonen. De vezelige wortels van de plant rotten snel weg en de bonen sterven af.

Voor klimvariëteiten worden sterke steunen of hekjes gebouwd, anders zullen krachtige wimpers op de grond een overmatige dichtheid creëren, wat de ontwikkeling van schimmels en bacteriën bedreigt.

Verdere zorg voor limabonen bestaat uit het oppervlakkig losmaken van de grond, het verwijderen van onkruid en voeding, ontworpen om de planten te ondersteunen op bodems die niet te rijk zijn aan voeding. Per vierkante meter wordt 10 gram superfosfaat en ammoniumnitraat onder de struiken aangebracht.

Plagen en ziekten die boterbonen bedreigen

Peruaanse bonen zijn beter bestand tegen ziektenIn vergelijking met gewone bonen is de Peruaanse soort beter bestand tegen ziekten, met name virale en bacteriële infecties. Van de problemen bij het telen van bonen kan worden opgemerkt dat in de tweede helft van de zomer foci van echte en valse, echte meeldauw en bladvlekken op de planten merkbaar zijn.

De bonenkever is niet slecht voor boterbonen, maar bladluizen, trips en spint kunnen verleid worden door krachtig blad en jonge scheuten. Vaste gasten op planten en rupsen. Ziekten zijn onder meer echte meeldauw, schimmelbladziekte en sommige virussen.

Wanneer moet je bonen oogsten en hoe bewaar je ze in de winter??

SperzieboonzaadschotelAfhankelijk van de variëteit en vorm van de plant begint de oogst van de limaboon 18-14 weken na ontkieming. Bij struikplanten vindt de rijping iets eerder plaats en bij hoge klimvariëteiten kan het, als het weer het toelaat, een maand duren. Groene zaden voor dieetmaaltijden die rijk zijn aan eiwitten, vitamines en voedingsvezels worden eerder geoogst, totdat hun schil grof is en het vruchtvlees sappig blijft. Je kunt verse groene zaden niet alleen 10-14 dagen in de koelkast bewaren.

Als u uw dierbaren in de winter wilt verwennen met Peruaanse bonen, worden de sappige gepelde zaden ongeveer 2 minuten geblancheerd, gekoeld en gedroogd en vervolgens in zakken of containers gelegd en ingevroren..

Indien gewenst kan de geoogste bonenoogst worden geconserveerd. Sperziebonen zijn een uitstekende component voor wintersalades, een aanvulling op een bijgerecht voor vleesgerechten en vis.

Rijpe droge zaden zijn lang houdbaar en geschikt om mee te kokenNa het pellen worden rijpe gedroogde zaden in glazen potten met goed sluitende deksels gegoten. In deze vorm kunnen bonen in de winter tot 4-6 maanden worden bewaard, maar alleen op een koele, donkere plaats waar geen gevaar bestaat dat vocht en ongedierte in de container komen.

Omdat de zaden veel eiwitten, vetten en zetmeelachtige stoffen bevatten, kunnen de bonen, als de bewaarregels in de winter niet worden gevolgd, niet alleen hun smaak verliezen, maar ook de meeste voedingsstoffen..

Hoe bonen te kweken – video