De voordelen en nadelen van kersen voor de menselijke gezondheid – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

gezonde en lekkere kersen Er is geen bes die meer geliefd en gewenst is in het midden van de zomer dan een rijpe kers. De gezondheidsvoordelen en nadelen van het eten van de vruchten zijn afhankelijk van hun samenstelling en de gezondheidstoestand van de mens. Felrode, bordeauxrode of bijna zwarte bessen beginnen vanaf half juli te rijpen en in de tweede helft van de zomer worden ze met plezier gegeten door grote en kleine fijnproevers..

Kersen worden vers op tafel gezet, in de vorm van jam, vulling voor taarten en knoedels, sap of compote. Maar zijn aromatische kersen wel zo veilig en gezond? Waarom kersen goed voor je zijn en wanneer ze schadelijk kunnen zijn?

Lees ook het artikel over het onderwerp: hoe is zoete kers nuttig??

Kersensamenstelling en caloriegehalte

Nuttige eigenschappen, smaak, aroma en mogelijke contra-indicaties van kersen worden vooraf bepaald door het gehalte aan suikers, zuren, vitamines, micro-elementen en andere biologisch actieve stoffen in fruit..

Met elke handvol verse bessen komen essentiële vitamines voor de gezondheid het menselijk lichaam binnen, waaronder ascorbinezuur en foliumzuur, tocoferol en caroteen, vitamine PP en B1. Tegelijkertijd zitten er niet minder mineralen in het sappige vruchtvlees. Kersen zijn rijk aan kalium en koper, zink en mangaan, fosfor, calcium en fluoride. Echter, het belangrijkste minerale element in de samenstelling van bessen, artsen beschouwen ijzer als onmisbaar voor hematopoëse, wat per 100 gram rijpe kersen een record van 500 mcg vertegenwoordigt.

De herkenbare zoetzure smaak van de vrucht is te danken aan het gehalte aan organische zuren en suikers. Afhankelijk van de groeiomstandigheden en de variëteit kunnen de zuurgraad en zoetheid variëren, maar tegelijkertijd bevat elke bes, naast sucrose, fructose en glucose, en onder de zuren is er barnsteenzuur en appelzuur, salicylzuur en citroenzuur, ascorbinezuur en foliumzuur.

Organische zuren kunnen niet alleen voordelen opleveren, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid, kersen worden niet aanbevolen voor mensen die lijden aan maagaandoeningen met een hoge zuurgraad.

Met zo’n rijke biochemische samenstelling zijn kersen volledig onvoedzaam, ongeveer 52 kcal per 100 gram bessen. Vanwege deze eigenschap, evenals het hoge vezelgehalte, de aanwezigheid van nuttige pectines, anthocyanines en andere verbindingen in de pulp, worden kersen zeer gewaardeerd door voedingsdeskundigen en artsen van andere specialismen..

Waarom kersen goed zijn voor de gezondheid?

dessert met kersen Kennis van de biochemische samenstelling stelt u in staat om het effect van de vrucht op het menselijk lichaam nauwkeurig te bepalen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kersen en de schade van passie voor sappige geurige bessen??

Kersen zijn, net als verse fruitproducten, uiterst nuttig:

 • met artritis en andere vaatziekten;
 • met het gevaar van oedeem;
 • desgewenst snel en onschadelijk voor het lichaam afvallen;
 • bij fysieke vermoeidheid en stress;
 • met risico op bloedarmoede, die zich vaak ontwikkelt tijdens de adolescentie en tijdens de zwangerschap;
 • met urolithiasis;
 • met systematische constipatie.

De aanwezigheid van salicylzuur en pectines in het vruchtvlees geeft aan dat kersen een nuttig natuurlijk antibioticum zijn, dat, indien correct gebruikt, kan helpen bij de bestrijding van pathogene darmmicroflora, stafylokokken en streptokokken..

Werkt als een natuurlijke spons, vezels:

 • verzamelt en verwijdert gifstoffen uit de darmen;
 • bevordert het werk van het spijsverteringskanaal;
 • helpt het immuunsysteem te versterken;
 • vergemakkelijkt het proces van afvallen.

Anthocyanines en pectines zorgen voor het behoud van de jeugd en voorkomen de vorming van kankercellen, werken als natuurlijke antioxidanten.

Er moet aan worden herinnerd dat de gezondheidsvoordelen en nadelen van kersen behouden blijven als de vruchten op een zachte manier worden ingevroren of gedroogd. Warmtebehandeling vermindert de hoeveelheid vitamines.

Kersenbladeren: nuttige eigenschappen en contra-indicaties

kersenblad theeNaast de zoete vruchten zelf worden ook oneetbare delen van de plant beschouwd als grondstof voor medicijnen..

In de volksgeneeskunde worden fruitboombladeren, stengels en kersenpitten met succes gebruikt. Van deze delen van de plant worden afkooksels en tincturen gemaakt..

Kompressen worden gemaakt op basis van geplette bladeren, die een hemostatisch samentrekkend effect hebben. Zo’n eenvoudig middel kan van pas komen in het land of voor een wandeling, waar het risico op lichte verwondingen, schaafwonden of snijwonden niet kan worden uitgesloten. Een afkooksel van bladeren in melk wordt geadviseerd voor kanker. In dit geval moet er echter aan worden herinnerd dat alleen een professionele arts de gunstige eigenschappen van kersenbladeren en hun contra-indicaties voor een bepaalde patiënt correct kan beoordelen..

mijn kersBotten zijn inbegrepen in cosmetica. Bovendien worden traditionele genezers, die een uitgesproken diuretisch effect hebben, aanbevolen door traditionele genezers voor gebruik bij oedeem, hypertensie, diathese en gewrichtsaandoeningen..

Steeltjes en jonge scheuten zijn handig voor “luie” darmen. Een afkooksel van dit plantmateriaal stimuleert de spijsvertering en peristaltiek.

Voor- en nadelen van kersen voor de gezondheid van de oudere generatie

kersencompoteRegelmatige consumptie van kersen is een uitstekende preventie van atherosclerose en spataderen. De opname van rood fruit in het menu helpt de bloeddruk te verlagen en versterkt op natuurlijke wijze de haarvaten. In het lichaam neemt het aandeel slechte cholesterol af. Als gevolg hiervan wordt het risico op hartaanvallen en beroertes, coronaire hartziekte en andere gevaarlijke aandoeningen verminderd. Daarom kunnen de geurige zomervruchten veilig worden aanbevolen voor mensen van middelbare en oudere leeftijd die een risico lopen op hart- en vaatziekten..

De voordelen van kersen voor de lever zijn groot, maar schade is alleen mogelijk met overmatig enthousiasme voor de vruchten. De vruchten helpen de lever te reinigen, het lichaam te ontdoen van gifstoffen, de negatieve effecten van de externe omgeving en opgehoopte gifstoffen.

De hoge ijzerconcentratie, evenals de aanwezigheid van verbindingen die de bloedstolling kunnen reguleren, maken kersen nuttig voor bloedziekten, zoals hemofilie, bloedarmoede of bloedarmoede.

De lage glycemische index van vers fruit bepaalt vooraf de minimale schade van kersen bij diabetes mellitus, terwijl de voordelen afhangen van de hoeveelheid gegeten bessen en de gezondheidsstatus van een bepaalde persoon..

De voordelen en nadelen van kersen voor mannen

bes voor mannelijke krachtIn de volksgeneeskunde worden kersen al lang gebruikt als middel om mannelijke kracht te behouden en te herstellen. De werking van de vrucht is gebaseerd op het hoge zinkgehalte. Dit element wordt niet voor niets “mannelijk” genoemd.

Zink bevordert de synthese van mannelijke hormonen, wat resulteert in:

 • zelfvertrouwen keert terug naar de vertegenwoordiger van het sterkere geslacht;
 • potentie neemt toe;
 • verbetert de kwaliteit van het sperma, vermindert het risico op mannelijke onvruchtbaarheid.

Zink wordt, in tegenstelling tot veel vitamines, niet afgebroken bij verhoogde temperaturen, daarom zijn niet alleen bessen die van de takken worden verwijderd, maar ook jam, jam, sappen en andere smakelijke producten nuttig voor de gezondheid van mannen..

Bovendien voorkomen kersen met voordeel en zonder schade voor mannen de ontwikkeling van prostaatadenoom, andere ontstekings- en oncologische ziekten. Fruit en producten daarvan verbeteren de bloedkwaliteit, helpen stress en chronische vermoeidheid te bestrijden. Kersensap is bijvoorbeeld een uitstekende preventie van hartaandoeningen en zal u helpen sneller te herstellen na joggen, krachtsporten en andere lichamelijke activiteiten..

De voordelen en nadelen van kersen voor vrouwen

kersen zijn goed voor iedereenKersen zijn een uitstekende bron van sporenelementen en vitamines die nodig zijn voor het vrouwelijk lichaam. Het magnesium in de bessen heeft een krampstillend effect, helpt de menstruatie te verlichten en verbetert de bloedtoevoer naar weefsels. De bladeren en fruittakken van de plant worden gekookt en doordrenkt, het resultaat is een effectieve remedie tegen oedeem en constipatie.

Kersen zijn even nuttig voor jonge meisjes en vrouwen die door de menopauze gaan. Tegelijkertijd kunt u de vruchten en medicinale composities niet alleen binnen gebruiken. Fruitzuren en vitamines zijn onmisbaar bij de bereiding van zelfgemaakte gezichtsmaskers. Kersen hebben een reinigende, verjongende werking.

Als de voordelen van kersen voor vrouwen bekend zijn, wordt helaas weinig rekening gehouden met de schade van het gebruik van fruit door de eerlijke seks. Maar rood fruit kan verergering van gastro-enterologische aandoeningen veroorzaken en allergieën veroorzaken..

De voordelen en nadelen van kersen voor zwangere vrouwen en kinderen

kers tijdens zwangerschapHet metabolisme van aanstaande moeders en kinderen is zeer intensief, dus de verbruikte voedingsstoffen, vitamines en mineralen moeten snel worden aangevuld. Natuurlijke natuurlijke bronnen zijn de beste keuze. Kersen compenseren het resulterende tekort door het lichaam te voorzien van kalium en magnesium, calcium en ijzer. Het is het laatste element dat nodig is voor bloed, magnesium is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, calcium is belangrijk voor de groei en sterkte van botten.

Voor kinderen en zwangere vrouwen is een veilige bouillon van kersen nuttig, gebruikt als een koortswerend, kalmerend middel. Een dergelijk afkooksel kan zwelling en pijn verlichten bij ontsteking van het slijmvlies van mond en keel..

baby die kersen eetVoor kinderen en tijdens de zwangerschap worden de voordelen en nadelen van kersen bepaald door de samenstelling van de vruchten. Bessen zijn een uitstekende lichaamsreiniger:

 1. Aan de ene kant bevordert de bes de spijsvertering en reinigt de darmen van gifstoffen, aan de andere kant is er gevaar voor allergische reacties.
 2. Het diuretisch effect van kersen en gerechten daaruit grenst aan de kans op verergering van gastritis of de ontwikkeling van een maagzweer.

Bij het eten van kersen is uiterste voorzichtigheid en naleving van de consumptienormen vereist, die zijn ingesteld afhankelijk van de leeftijd van de persoon en zijn individuele aanleg..

Gemiddeld kan een volwassene zonder contra-indicaties ongeveer een glas rijpe bessen eten. Maar zelfs in dit geval adviseren artsen om op veilig te spelen en het mondwater te spoelen, zodat de zuren in de kers niet leiden tot de vernietiging van het glazuur en de afzetting van tandplak..

Zie ook: klassiek recept voor dronken kersentaart!

Gezondheidsvoordelen van kersen