De voordelen en nadelen van dadels voor het lichaam van mannen en vrouwen

de voordelen en nadelen van dadels voor het lichaam De voordelen en nadelen van dadels voor hun lichaam zijn al lang bekend in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de loop van de tijd zijn dadels over de hele wereld populair geworden als een exotisch en heerlijk product. Als u ze in het dieet introduceert, moet u alle kenmerken van het gebruik van dit product kennen..

De voordelen en nadelen van dadels voor het menselijk lichaam

fruit dadels aan de boom De brede verspreiding van dadels wordt geassocieerd met de hoge smaak van het fruit en de rijke samenstelling. Waarom zijn datums nuttig? Ze bevatten een grote hoeveelheid koolhydraten en organische zuren. Door elkaars acties aan te vullen, dragen deze stoffen bij aan de regulering van de bloedglucosespiegels..

Dadels bevatten meer dan 20 soorten zeldzame aminozuren.

Daarnaast bevat de samenstelling van de vrucht vitamines en mineralen:

 • vitamine A, C, groep B;
 • potassium;
 • calcium;
 • mangaan;
 • zink, enz..

Gunstige eigenschappen

nuttige eigenschappen van datumsHet eten van fruit in voedsel heeft een gunstig effect op de spijsvertering. Het caloriegehalte van dadels is 292-340 kcal per 100 gram product, waardoor je snoep kunt vervangen door geurig fruit en je honger kunt stillen.

Voordelen van het gebruik van dadels:

 • verbeterde eetlust;
 • verzadiging van het lichaam met nuttige stoffen;
 • versterking van het immuunsysteem;
 • normalisatie van het spijsverteringskanaal;
 • verbetering van het werk van bloedvaten en hart;
 • voordelen voor de gezondheid van vrouwen en mannen;
 • de strijd tegen ziekteverwekkers;
 • versterking van het gezichtsvermogen door het binnendringen van vitamine A;
 • strijd tegen bloedarmoede;
 • verlichting van fysieke en mentale overbelasting;
 • in een reeks maatregelen voor de behandeling van respiratoire pathologie;
 • versterking van het zenuwstelsel
 • recuperatie en ga zo maar door.

Vanwege de rijke samenstelling worden dadels aanbevolen als algemene tonic, om kracht te herstellen en te versterken. Het hoge gehalte aan magnesium en kalium maakt dit product geschikt voor hartpathologieën en vaatziekten. Artsen raden vaak aan om dadels aan het dieet toe te voegen voor mensen die last hebben van constipatie, een schending van de darmmicroflora hebben, een hoge zuurgraad.

Hoeveel dadels mag je per dag eten? De dagelijkse hoeveelheid van een volwassene is maximaal 10 stuks per dag.

Dadels schaden

dadels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheidDadels hebben niet alleen voordelen, maar kunnen ook schadelijk zijn voor het lichaam als ze verkeerd worden gebruikt of bestaande ziekten negeren..

Dergelijke pathologieën omvatten:

 • intolerantie voor fructose;
 • suikerziekte;
 • nierpathologie;
 • gastritis;
 • zwaarlijvigheid;
 • tekort aan spijsverteringshormonen;
 • productallergie.

Vanwege het feit dat de glycemische index van dadels vrij hoog is, wordt het product niet aanbevolen voor patiënten met diabetes mellitus. Anders is een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel mogelijk..

Bij fructose-intolerantie kan de vrucht een verstoring van het maagdarmkanaal veroorzaken – leiden tot een opgeblazen gevoel, pijn in de buikholte.

De zoetheid van fruit is de vijand van tandglazuur. Om het te neutraliseren en tandbederf te voorkomen, is het raadzaam om na het nuttigen van dadels je mond te spoelen of water te drinken. Een ander kenmerk van dadels dat de voordelen kan verminderen en het lichaam kan schaden, is de lange periode van spijsvertering. In dit opzicht is het beter om dadels in de ochtend te consumeren..

Gevaren voor de gezondheid en het welzijn zijn:

 1. Overmatige consumptie van deze vruchten.
 2. Voedselgebruik zonder wassen. Omdat het oppervlak van gedroogd fruit plakkerig is, trekt het stof aan en houdt het vast, dus het is raadzaam om het fruit voor het eten te wassen..
 3. Gelijktijdig gebruik met citrusvruchten die maagklachten kunnen veroorzaken.

Voor degenen met overgewicht zijn het caloriegehalte van voedingsmiddelen en hun verteerbaarheid erg belangrijk. Dadels voor gewichtsverlies worden niet in grote hoeveelheden gebruikt. En bij het opstellen van een dieet vereist de invoer van dit product overeenstemming met een voedingsdeskundige.

Dadels in het dieet van vrouwen

de voordelen en nadelen van dadels voor de gezondheid van vrouwenDatumvruchten worden gebruikt in de geneeskunde, koken, cosmetologie. De stoffen in de vrucht dragen bij aan de aanmaak van oxytocine door het lichaam. Dit hormoon versterkt de wanden van de baarmoeder en verbetert de bevalling. Vanwege deze eigenschap zijn dadels handig tijdens de zwangerschap. Bovendien ontvangt de foetus voedingsstoffen via het lichaam van de moeder..

Vitamine- en mineralensamenstelling verrijkt de voeding met stoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Foliumzuur, waarvan de invoer 15 μg per 100 g foetussen is, helpt zwangerschap gemakkelijker te verdragen, voorkomt de ontwikkeling van bloedarmoede en infectie.

De hoge kaliumconcentratie in fruit helpt vrouwen:

 • beter bestand tegen emotionele en fysieke stress;
 • spieren en bloedvaten versterken;
 • gemakkelijker om stress te verdragen;
 • slaap verbeteren;
 • de ontwikkeling van postpartumdepressie voorkomen;
 • weerstand bieden aan infecties.

Dadels zijn ook gunstig voor vrouwen in cosmetica in de vorm van extracten en extracten. De tannine in fruit is een effectief middel om de elasticiteit van de huid te behouden.

Datum extracten:

 • lokale immuniteit stimuleren;
 • een ontstekingsremmend effect hebben;
 • hebben een anti-aging effect;.

Bij borstvoeding stimuleren dadels de aanmaak van moedermelk. Om een ​​goede lactatie te behouden, mag je tot 7 stuks fruit per dag eten voor moeders die borstvoeding geven. En dit mag alleen worden gedaan na overleg met een arts..

In aanwezigheid van overgewicht, een verstoord koolhydraatmetabolisme en andere pathologieën op volwassen leeftijd, wordt vrouwen geadviseerd geen dadels te eten.

Hebben mannen dates nodig?

dates voor mannenDadels kunnen gezondheidsvoordelen bieden voor mannen. Mannen die risico lopen op hart- en vaatziekten kunnen, bij afwezigheid van contra-indicaties, dankzij het regelmatige gebruik van deze vruchten hun gezondheid behouden.

De rijke samenstelling van de vruchten is ook:

 • verbetert de stemming en het algemeen welzijn;
 • geeft kracht aan atleten, verhoogt het uithoudingsvermogen;
 • kalmeert zachtjes;
 • neutraliseert verhoogde zuurgraad.

Naast deze factoren hebben dadels het vermogen om alcoholintoxicatie te verzwakken. Om dit te doen, volstaat het om een ​​paar vruchten te eten na het nemen van alcoholhoudende dranken..

Is er reden tot bezorgdheid bij het eten van gedroogde dadels?

gedroogde dadelsGedroogde dadels zijn een van de populaire gedroogde vruchten met een aangename pittige zoete smaak. Deze oosterse lekkernij in welke vorm dan ook (gedroogd, gedroogd, vers) behoudt zijn rijke samenstelling.

Gedroogd fruit heeft een glycemische index die zelfs hoger is dan vers fruit. Daarom is het bij het afvallen niet aan te raden om dit product in grote hoeveelheden in het dieet te introduceren, omdat gedroogde dadels in dit geval niet zozeer voordelen als nadelen hebben..

Er is een populair dieet op basis van gedroogde dadels. Volgens het, worden alleen zij en groene thee gedurende 4 dagen geconsumeerd. De komende dagen worden er groene appels aan het dieet toegevoegd. Een dergelijk dieet kan niet als evenwichtig worden beschouwd, daarom wordt het vaak niet aanbevolen om het te gebruiken..

Ter verrijking van de voeding kunnen dadels, een gezond natuurproduct, worden toegevoegd aan muesli, gebruikt bij de bereiding van muffins en ander gebak, gecombineerd met diverse gedroogde vruchten en noten.

Hoe kies je een goede date?

selectie van goede dataIn de overgrote meerderheid van de gevallen krijgen bewoners van de middelste rijstrook gedroogde dadels..

De volgende aanbevelingen helpen u bij het kiezen van het juiste product:

 1. Het is beter om de voorkeur te geven aan dadels die niet aan elkaar plakken in het pakket..
 2. Kristallijne bloei op het oppervlak van de vrucht is ongewenst. Het kan duiden op onjuiste of langdurige opslag, evenals op technologische verwerking die ongebruikelijk is voor dadels – bijvoorbeeld weken in siroop..
 3. Een onnatuurlijke glans kan aan dadels worden toegevoegd om de aantrekkingskracht van het product te vergroten. Het is beter om dergelijke vruchten niet te kopen..
 4. Schimmel en schade aan het fruit mag niet worden.
 5. De kleur van de vrucht moet donker zijn, de textuur moet droog zijn, maar niet te droog..
 6. Er moet een bot in het gedroogde fruit zitten. Dergelijke vruchten worden als nuttiger beschouwd..
 7. Dadels worden op een donkere en droge plaats bewaard, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking om te voorkomen dat er stof op het fruit komt.

Het eten van dadels van lage kwaliteit kan de gezondheid ernstig schaden.

Dadels zijn een lekker en gezond product dat volwassenen en kinderen graag eten. Het heeft weinig contra-indicaties. Maar bij twijfel of dadels geconsumeerd kunnen worden, is het aan te raden een arts te raadplegen. Hij zal u correct vertellen over de voordelen en nadelen van dadels voor het lichaam, speciaal voor u. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, met ernstige gezondheidsproblemen, en bij het voorbereiden van een dieet voor een zwangere vrouw..

Video over de geneeskrachtige eigenschappen van dadels

Adblock
detector