De voordelen en contra-indicaties van ingemaakte gember

Ingemaakte gember in de oosterse keuken Ingelegde gember kwam naar Rusland in het kielzog van de populariteit van de oosterse keuken. Samen met Japanse en Chinese delicatessen zijn nationale kruiden beschikbaar gekomen voor binnenlandse fijnproevers. Tegenwoordig wordt de interesse in sappig, met een scherpe smaak en een fris aroma van wortelstokken niet alleen opgewarmd door culinaire experts, maar ook door liefhebbers van exotische culturen. Gemberplanten zijn te vinden op vensterbanken en zelfs in landelijke kassen..

Als je een verse wortel probeert, zal een persoon die er niet bekend mee is, getroffen worden door de scherpe smaak, sappigheid en verfrissende tonische eigenschappen van het product. In de oudheid werden wortelstokken van planten gewaardeerd als een remedie tegen koorts en verschillende infecties. Op gember gebaseerde remedies werden beschouwd als een elixer voor mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid en werden gebruikt om darmaandoeningen en gewrichtspijn te behandelen. Moderne studies van de wortel hebben de gissingen van de oude Aesculapiërs volledig bevestigd.

Lees ook het artikel over het onderwerp: Gember – nuttige eigenschappen en contra-indicaties!

Witte en roze ingemaakte gember Maar welke van hun bioactieve stoffen worden opgeslagen in een gebeitst product? Wat zijn de voordelen en nadelen van ingemaakte gember? Hoe maak je deze originele specerij thuis??

Samenstelling en caloriegehalte van ingelegde gember

Om ingelegde gember te bereiden, kiest u de meest sappige gezonde wortels zonder grove schil en vaak geplaatste ogen, tekenen van plaag of rot. Hoogwaardige wortelstokken bevatten veel vocht, vezels, suikers en essentiële oliën, die de afgewerkte smaakmaker zijn herkenbare aroma geven, evenals de gunstige eigenschappen van ingelegde gember en contra-indicaties voor het gebruik ervan bepalen.

Ingelegde gember - een voorraad vitamines en mineralenDaarnaast is gember, zowel vers als gepekeld, een echte voorraadkast van vitamines en mineralen te noemen. Wat betreft de hoeveelheid bioactieve stoffen concurreert de wortel met verse knoflook en ginseng. De leidende posities onder vitamines worden ingenomen door ascorbinezuur, A, B1, B2, enkele andere aminozuren, evenals micro- en macro-elementen zoals ijzer, magnesium, kalium en calcium, fosfor en zink.

Er zijn slechts 51 kcal per 100 g ingemaakte gemberNatuurlijke bitterheid in de samenstelling van ingelegde gember zorgt voor zijn scherpe smaak en bepaalt vooraf zijn actieve effect op het menselijk lichaam..

Als we verse en ingemaakte wortel vergelijken, is de smaak van de laatste milder, omdat sommige essentiële oliën en bitterheid verloren gaan, maar in plaats daarvan wordt de zoetzure nasmaak van rijstwijn, suiker en azijn aan het boeket toegevoegd..

Zoals veel kruidenproducten heeft ingelegde gember een extreem laag caloriegehalte en niet meer dan 51 kcal per 100 gram product. Toegegeven, het is de moeite waard eraan te denken dat dit cijfer afhangt van het gekozen kookrecept. Als er boter of suiker in de marinade wordt gebruikt, neemt het aantal calorieën toe..

Traditioneel gebruik van ingemaakte gember: voordelen en schade

Ingemaakte gember kan met recht niet alleen een aperitief of smaakmaker worden genoemd, maar ook een effectief voedingssupplement. Dit is hoe het wordt behandeld in Japan, waar de marinade wordt geserveerd bij visgerechten. Als we de eigenaardigheden kennen van de lokale keuken, die consumenten voedsel in overvloed biedt dat een minimale hittebehandeling heeft ondergaan, kan worden gesteld dat gember een rol speelt:

 • spijsverteringsstimulans;
 • middelen die het lichaam helpen om de belasting sneller aan te kunnen en zo nodig giftige stoffen te verwijderen.

Ingemaakte gember wordt veel gebruikt in de Japanse keukenEen voorbeeld is het gebruik van ingelegde gember van sushi. Zeevruchten worden zonder extra warmtebehandeling zeer snel besmet met bacteriën en kunnen ernstige vergiftigingen veroorzaken..

Ingemaakte gember is nuttig omdat het een uitgesproken bacteriedodend effect heeft en pathogene microflora niet toestaat het lichaam te schaden. Bovendien stimuleert het de vertering van voedsel en normaliseert het zachtjes de stofwisseling..

Houd er echter rekening mee dat het moeilijk kan zijn om de voordelen van ingemaakte gember te scheiden van de schade die te verwachten is van overmatig gebruik. En hier is het de moeite waard om te leren van dezelfde Japanner die altijd zeer bescheiden porties van een pittige aromatische snack op tafel zet..

Soorten ingemaakte gember

Roze ingemaakte gember heeft een scherpe smaakNiet iedereen is op de hoogte van een ander doel of eigenschap van ingelegde gember. De wortel kan de adem verfrissen en de gevoeligheid van de smaakpapillen verscherpen. Het wordt tussen de gerechten door geserveerd, zodat een persoon ten volle kan genieten van de ware smaak van een bepaald gerecht. Het is interessant dat de voorzichtige Japanners met deze eigenschap rekening hebben gehouden en lange tijd twee soorten snacks in de nationale keuken hebben gebruikt:

 1. Beni Shoga, een aperitief aangeboden met vlees, visgerechten, traditionele noedels en soepen, heeft een pittige, zelfs scherpe smaak. Dergelijke gember maakt voedsel niet alleen pittiger, maar activeert ook de spijsvertering..
 2. Gari, gemberwortel gemarineerd in de vorm van dunne, bijna transparante schijfjes, heeft een ander doel. Het wordt geserveerd met sushi precies om de mond te verfrissen en voor te bereiden op het volgende gerecht..

Nuttige eigenschappen van ingemaakte gember en contra-indicaties

Gemberwortel is niet alleen een heerlijk voedingssupplement, maar ook een zeer nuttig product.Het antwoord op de vraag: “Is ingelegde gember goed voor je?” eenduidig. Ja, zo’n aperitief zal niet alleen plezier brengen aan liefhebbers van pittige gerechten, maar ook een gunstig effect hebben op het lichaam..

Allereerst wordt gemberwortel gevoelloos met veel voordelen voor de spijsvertering. Het stimuleert de vertering van binnenkomend voedsel, desinfecteert, vergemakkelijkt de doorgang van gassen en vermindert hun hoeveelheid. Maar dit is niet het enige waardevolle bezit..

Met mate ingelegde gember kan een effectieve profylactische werking tegen atherosclerose zijn..

De werkzame stoffen in zijn samenstelling zijn bestand tegen de afzetting en ophoping van cholesterol, beïnvloeden de kwaliteit van het bloed en versterken zelfs de wanden van bloedvaten.

Ingelegde gember wordt gebruikt in situaties waarin een persoon:

 • ervaart systematisch extreme mentale en fysieke stress;
 • herstellen van een ernstige ziekte;
 • is in een depressieve of depressieve toestand;
 • lijdt aan frequente krampachtige of gewrichtspijn.

Verse en ingelegde wortel zal versterken, het immuunsysteem versterken en de bacteriële flora van het mondslijmvlies het hoofd bieden.

Gebruik gember in rauwe, gepekelde en droge vorm om het immuunsysteem te versterken.Tegenwoordig wint het gebruik van ingelegde gember voor gewichtsverlies aan populariteit. Gewichtsverlies als gevolg van het eten van kleine porties van het product is te wijten aan het positieve effect op de stofwisselingsprocessen. Wortel:

 • heeft het vermogen om de omzetting van voedsel in warmte te stimuleren;
 • voorkomt vetafzetting;
 • versnelt de verwijdering van gifstoffen en gifstoffen uit het lichaam;
 • vermindert gasvorming;
 • geeft kracht voor een actief leven.

Ingelegde gember wordt geconsumeerd om gewicht te verliezenHoe ingemaakte gember te gebruiken met voordeel en onschadelijkheid? Net als andere voedingsmiddelen die veel actieve ingrediënten bevatten, vereist gember een zorgvuldige en zorgvuldige behandeling. Misbruik van het product dreigt chronische ziekten, zoals gastritis, maagzweren of diabetes, te verergeren. Met zorg moet u in het menu een pittige snack voor zwangere vrouwen opnemen, vooral in de tweede helft van de termijn. Als u allergisch bent voor verse gember, moet u de ingemaakte wortel opgeven..

Hoe gember thuis te maken?

Tegenwoordig biedt de handel verse, ingemaakte, gedroogde gember aan. Er is altijd een voldoende assortiment van deze producten in het winkelschap aanwezig. Maar als je wilt, kun je je eigen snacks op basis van gember bereiden. Bovendien is het niet moeilijk om dit te doen, vooral omdat er verschillende recepten voor ingemaakte gember in huis zijn.

Gemberwortel kun je zelf marinerenVoor het inblikken is het beter om jonge wortels te kiezen die:

 • licht glad oppervlak;
 • dunne, gemakkelijk verwijderbare huid;
 • sappig vruchtvlees zonder grove vezels en uitgedroogde plekken.

Schil voor het inleggen van gember de wortelstokken door de schil met een dunne laag af te snijden en droge en beschadigde fragmenten te verwijderen.

Er zijn veel recepten om gember te maken. Ze verschillen allemaal in de samenstelling van de marinade. In het eenvoudigste geval wordt de marinade gemaakt van een mengsel van rijstazijn, zout en suiker..

Zo’n ingemaakte gember is binnen een paar uur klaar en kan gasten verrassen die op vakantie zijn gekomen of familieleden verbazen die zich hebben verzameld voor een regelmatig diner..

Geschild en in dunne plakjes gesneden, wordt de wortel in schone kleine potten gelegd en met hete marinade gegoten. Neem om het te bereiden een kwart kopje azijn, twee eetlepels zout en drie eetlepels suiker. Wanneer de vloeistof kookt, wordt deze van het vuur gehaald, gefilterd en in voorbereide containers met gember gegoten.

Zelfgemaakte Ingemaakte GemberEr is nog een recept voor het inleggen van gember thuis. Bereid wat sake, rijstwijn en suiker voor de snack.

 • De wortel wordt geschild, in kleine stukjes gesneden en een paar minuten in kokend water geblancheerd. Laat het water dan weglopen.
 • Terwijl de gemberwortels op een servet drogen, bereidt u de marinade voor. Hiervoor worden rijstwijn en wodka in gelijke verhoudingen gemengd en verwarmd. Suiker wordt naar smaak aan de hete vloeistof toegevoegd. Als de marinade kookt – hij is klaar.
 • Ik snij de gedroogde gemberwortel in dunne platen, die in schone glazen containers worden geplaatst..
 • Hete marinade wordt bovenop de gember gegoten en de potten zijn goed gesloten.
 • Als de ingelegde gember is afgekoeld, kun je hem in de kou zetten om te rijpen..

Na een paar dagen is het voorgerecht klaar. Het past goed bij vleesgerechten, vis en natuurlijk sushi, de Japanse favoriet. Als de reinheid wordt gehandhaafd tijdens de bereiding en opslag in de koelkast, verliest ingelegde gember zijn smaak en nuttige eigenschappen niet gedurende maximaal drie maanden.

Zelf ingemaakte gember koken – video

Adblock
detector