De helende eigenschappen van Heather

Heide bloeit In Noorwegen, waar heide als een nationaal symbool wordt beschouwd en ten tijde van de bloei alle woestenijen in alle tinten lila zijn geverfd, wordt deze plant al lang niet alleen gewaardeerd om zijn charme en uithoudingsvermogen, maar ook om zijn helende eigenschappen. Een ervan werd door de natuur zelf, of beter gezegd, door de wilde bewoners van het bos gesuggereerd..

Noorse jagers hebben meer dan eens gemerkt dat de heide in sommige gebieden erg gedeukt en gebroken is. Het bleek dat gewonde en zieke beren het struikgewas van overblijvende struiken verzorgen, die letterlijk in de heide rollen, waarvan het sap het bloed stopte, diende als wondgenezing en ontsmettingsmiddel.

Zie ook het artikel: kruisbessen – gezondheidsvoordelen en schade!

Heather heeft geneeskrachtige eigenschappen Mensen hebben bruikbare kennis overgenomen. Tegenwoordig, niet alleen in Scandinavië, maar ook in Duitsland en andere Europese landen, waar deze nuttige plant groeit, is heide opgenomen in de officiële farmacopee en bestuderen moderne biochemische laboratoria de samenstelling en eigenschappen van de “groene genezer”.

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van heide, en van welke kwalen kun je ermee afkomen??

Biochemische samenstelling van heide

Heidebladeren zijn rijk aan glycosiden en zeldzame alkaloïdenIn de scheuten, bladeren en bloemen van de bewoner van steenachtige valleien hebben wetenschappers een rijke reeks van verschillende actieve stoffen ontdekt. Heide is rijk aan tannines en harsen, coumarines en organische zuren, saponinen, flavonoïden en mineralen.

Kleine heidebladeren bevatten glycosiden en zeldzame alkaloïden, fenolen en vitamines. De wortels en scheuten van de struik bevatten anthocyanines, die veroudering, de ontwikkeling van neoplasmata en de negatieve impact van de externe omgeving voorkomen..

Studies naar de samenstelling van heide en de gunstige eigenschappen van de plant hebben de intuïtieve gissingen van genezers en genezers volledig bevestigd..

Het grootste voordeel komt van onbewerkte en gedroogde plantmaterialen, die kort en tijdens de bloei worden verzameld, wanneer de maximale hoeveelheid actieve stoffen zich ophoopt in de takken, bladeren en bloemen van de struik.

Het apicale deel van heide wordt gebruikt in de officiële geneeskundeTegenwoordig worden de apicale scheuten van heide met gebladerte en knoppen niet alleen gebruikt in de volksgeneeskunde, maar ook in de officiële geneeskunde. In Rusland wordt heide erkend als voedingssupplement en preparaten op basis daarvan worden gebruikt in de homeopathie.

Tegelijkertijd heeft heide, met een massa geneeskrachtige eigenschappen, praktisch geen contra-indicaties. Het belangrijkste is dat men bij het gebruik van deze plant de voorzorgsmaatregelen niet mag vergeten en van tevoren moet overleggen met de behandelende specialist..

Gezondheidsvoordelen van Heather

Heidetakjes worden gebruikt om de luchtwegen te behandelenKruidengrondstoffen worden gebruikt voor de vervaardiging van preparaten voor kalmerende en diuretische werking. De helende eigenschappen van heide strekken zich uit tot reumatische pijnen, jicht, ontstekingen en infecties van verschillende oorsprong. Voor de behandeling kunt u heide gebruiken die in de bloembedden van de site is gekweekt

Vanwege het vermogen om overtollige zouten met urine uit te scheiden, om een ​​antiseptisch en verzachtend effect te hebben, zullen afkooksels en thee op basis van heide nuttig zijn voor ontstekingsziekten in het urogenitale gebied en atherosclerose, voor gastritis en maagkoliek, leverziekten en reuma..

In de Europese medische praktijk worden de heilzame eigenschappen van heide-kruidenthee gebruikt bij de behandeling van zenuwaandoeningen en slapeloosheid..

Bovendien helpt de drank, die zweten veroorzaakt, koorts te verlichten, het lichaam van gifstoffen te reinigen..

Heidebloeiwijzen en takken worden gebruikt in cosmeticaDe helende eigenschappen van heide zijn in trek bij verkoudheid, aandoeningen van de luchtwegen en allergische reacties, vergezeld van een droge vervelende hoest. Warm drinken van hun verwarmde heidetakjes zal helpen:

  • de intensiteit van de hoest verminderen;
  • pijn verzachten;
  • activeer de regeneratie van beschadigde weefsels;
  • de afvoer van sputum versnellen.

De manifestaties van stomatitis, evenals brandpunten van ontsteking met angina, worden genezen door de mond te spoelen met een warm afkooksel van heide. Na het drinken van een drankje van heidescheuten, nemen darmkrampen, vergezeld van pijn, van binnen af ​​en vanwege de samentrekkende eigenschap van de drank, houdt diarree op te irriteren.

De gunstige eigenschappen van heide komen ook tot uiting bij het uitwendige gebruik van preparaten op basis van plantaardige grondstoffen..

Kompressen en baden met een afkooksel zijn geïndiceerd voor reuma, allergische en andere dermatitis, artritis en jicht. Tegelijkertijd kan heide niet alleen irritaties op de huid kalmeren of een gunstig effect hebben op de gewrichten, maar ook wonden desinfecteren, hun genezingsproces stimuleren..

Kompressen en lotions met heide-infusie, traditionele geneeskunde beveelt aan:

  • wanneer ligamenten worden uitgerekt,
  • met fracturen en dislocaties;
  • met ernstige kneuzingen van zachte weefsels.

In de Scandinavische landen worden zalven op basis van tinctuur van heide al sinds de oudheid gebruikt voor bevriezing, brandwonden en andere huidletsels, waaronder langdurige niet-genezende wonden en schaafwonden..

Het desinfecterende, samentrekkende en ontstekingsremmende effect van heide-afkooksels kan ook worden gebruikt voor cosmetische doeleinden, bijvoorbeeld wanneer seborroe van de hoofdhuid gepaard gaat met jeuk, irritatie en haaruitval.

Een infusie van bladeren en bloemen zal acne-ontsteking verlichten.

Hiervoor wordt de vloeistof gebruikt als reinigingsmiddel. Met een afkooksel van heide, dat nuttige eigenschappen heeft, maken ze lotions en voegen deze toe aan medische maskers.

Voorzichtig bij gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van heide

Het gebruik van heide-afkooksels vereist strikte regelgevingHet is uiterst zeldzaam om planten te vinden die alleen een positief effect op het lichaam zouden hebben zonder bijwerkingen. Deze groep bevat bijna geen contra-indicaties heide, waarvan de geneeskrachtige eigenschappen in veel landen door artsen worden erkend en nog steeds met belangstelling worden bestudeerd..

En toch is voorzichtigheid geboden bij het innemen van een afkooksel of thee met heide:

  • met lage zuurgraad;
  • tijdens een exacerbatie van chronische ziekten van inwendige organen;
  • met individuele intolerantie voor plantcomponenten.

Overmatige verliefdheid op kruidenthee en baden kan leiden tot hypnotische effecten en enige lethargie veroorzaken.

De helende eigenschappen van heide in relatie tot kinderen kunnen alleen worden gebruikt met toestemming van een arts, na het begin van de leeftijd van drie jaar.

Lees ook het artikel: rabarber – voordelen en nadelen voor het mannelijk lichaam!

Heather-video’s

Adblock
detector