De geneeskrachtige eigenschappen van lelies en de voordelen van een sierlijke bloem

geneeskrachtige eigenschappen van lelie

Lelie is een van de mooiste siergewassen die in huis en in tuinbedden wordt gekweekt. Maar deze luxueuze bloem is populair bij tuinders, niet alleen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk, omdat de geneeskrachtige eigenschappen van de lelie al sinds de tijd van het oude Griekenland bekend zijn. Lelie-afkooksels, tincturen en oliën worden veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde bij de behandeling en preventie van vele ziekten. Deze prachtige plant heeft immers een pijnstillende, rustgevende, regenererende en hemostatische werking..

Kenmerken van de natuurlijke samenstelling van lelies

bloemen met een unieke samenstelling

Lelie is een meerjarige bloeiende plant in de Liliaceae-familie die het meest wordt gekweekt als sier- of kamergewas. In totaal zijn er meer dan 100 soorten lelies, die verschillen in grootte, uiterlijk en bloeiduur. Maar in de kruidengeneeskunde worden slechts drie soorten lelies gebruikt – wit, tijger en gekruld.

Een breed scala aan geneeskrachtige eigenschappen van lelie is te danken aan de unieke natuurlijke samenstelling, die biologisch actieve elementen bevat:

 1. Saponinen – hebben een ontstekingsremmend effect, normaliseren het werk van de bronchiën en stoppen hoestaanvallen. Ze ruimen de hormonale balans op, hebben een laxerend en diuretisch effect.
 2. Slijmstoffen – bestrijden ontstekingen, stimuleren de uitscheiding van bronchiaal sputum en zorgen voor ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten. Versnel de regeneratie van wonden en huidbeschadiging.
 3. Flavonoïden – verminderen het risico op kwetsbaarheid en kwetsbaarheid van de wanden van bloedvaten en versterken ze, normaliseren bloeddruk, hartslag en de werking van het zenuwstelsel.
 4. Tannines – bestrijden ontstekingsprocessen, herstellen het slijmvlies van het maagdarmkanaal, normaliseren secretie.
 5. Alkaloïden – elimineren pijnspasmen van verschillende oorsprong, normaliseren bloeddruk, verbeteren hematopoëse en bloedstolling.

lelie etherische olie

Ook bevat de lelie vitamine C, ijzer, boor en andere minerale elementen, essentiële oliën.

Vanwege de rijke natuurlijke samenstelling wordt lelie in de geneeskunde gebruikt als een natuurlijk ontstekingsremmend, krampstillend, decongestivum en diureticum..

De geneeskrachtige eigenschappen van lelies

lelie hydrolaat

Lelie wordt in de volksgeneeskunde gebruikt als een natuurlijk antiseptisch, kalmerend, slijmoplossend, choleretisch en wondgenezend middel..

In de kruidengeneeskunde worden bijna alle delen van de plant gebruikt – bollen, stengels, bladeren en ook bloeiwijzen:

 1. Bollen – verbeter de conditie van de baarmoeder en andere bekkenorganen bij gynaecologische aandoeningen, verlicht ontsteking van de blaas en het rectum, het voorkomen van bloedstasis. Afkooksels en infusies van de ui verminderen gewrichtspijn, versnellen het huidherstel bij brandwonden, verwondingen, acne en dermatitis.
 2. Bloemen – verbeteren de werking van de galblaas, lever en nieren. Een afkooksel en tinctuur van leliebloemen worden gebruikt voor visuele beperkingen en stoornissen in het werk van het hart.
 3. Gebladerte – in geplette en gestoomde vorm wordt het aangebracht op wonden, abcessen en brandwonden. Deze remedie vermindert zwelling en roodheid, versnelt de opening en genezing van abcessen.
 4. Bloemblaadjes – beïnvloeden het centrale zenuwstelsel, helpen bij het wegwerken van depressie, angst en chronische vermoeidheid, waardoor de negatieve impact van stressfactoren wordt verminderd.
 5. Stengels – gebruikt bij de behandeling van gynaecologische aandoeningen, helpen de werking van het cardiovasculaire systeem te verbeteren.

Niet minder van de geneeskrachtige eigenschappen van lelies zijn geconcentreerd in stuifmeel. Het stimuleert het maag-darmkanaal en verbetert de stofwisseling, versterkt het immuunsysteem, verhoogt de efficiëntie en helpt bij het wegwerken van chronische vermoeidheid.

Alternatieve geneeswijzen

geneeskrachtige eigenschappen van lelie voor de gezondheid

In de alternatieve geneeskunde wordt lelie in verschillende vormen gebruikt – afkooksel, tinctuur in water of wodka, olie. Ze zijn ontworpen voor zowel binnen- als buitengebruik.

Lily helpt bij de behandeling en preventie van veel ziekten, omdat het een complex effect op het lichaam heeft:

 • normaliseert de hartslag;
 • verlaagt de bloeddruk;
 • verhoogt hemoglobine en elimineert de tekenen van bloedarmoede door ijzertekort;
 • elimineert pijnaanvallen van verschillende oorsprong;
 • stopt met bloeden;
 • vermindert zwelling en voorkomt hun uiterlijk;
 • versnelt slijm voor griep, bronchitis en verkoudheid;
 • normaliseert ontlasting en verlicht constipatie vanwege het milde laxerende effect.

Regelmatig gebruik van lelieolie is zeer gunstig voor de huid. Deze natuurlijke remedie egaliseert de huidskleur, vermindert ouderdomsvlekken en het verschijnen van acne..

Lelieolie maakt fijne expressielijntjes effectief glad en herstelt de teint van een vochtarme, verouderende huid.

Wodka tinctuur

bereiding van wodkatinctuur

Het gebruik van lelietinctuur met wodka helpt de slaap te verbeteren, de werking van het centrale zenuwstelsel te normaliseren en angst te verminderen. Deze remedie is niet minder nuttig voor mannen. Het helpt de gezondheid van de prostaatklier te behouden en voorkomt de ontwikkeling van impotentie..

Om een ​​alcoholische tinctuur te bereiden, plukt u de bloemblaadjes van twee lelies, hakt u ze lichtjes en schenkt u een glas wodka. Laat de infusie 14 dagen op een donkere en koele plaats staan. Zeef de afgewerkte tinctuur en neem 20 druppels gedurende 30 dagen, neem dan een pauze voor dezelfde periode.

Voor verkoudheid kan lelietinctuur worden gebruikt om te spoelen. Los hiervoor een eetlepel van het product op in 100 ml water. Gorgelen helpt pijn, roodheid en keelpijn te verminderen en het herstel te versnellen.

Olie tinctuur

tinctuur van lelieolie

Lelietinctuur in olie staat bekend om zijn anti-aging, krampstillend, hemostatische, samentrekkende en antiseptische eigenschappen. Het is door oude Griekse artsen gebruikt om huidziekten te behandelen. Tinctuur helpt bij het wegwerken van pijn bij reuma, aambeien, herstel van gewrichtsmobiliteit.

Om de tinctuur te bereiden, giet je de leliebladeren en bloemen in een donkere glazen pot, zodat ze de container voor ongeveer een derde vullen. Laat zonnebloemolie ongeveer een uur sudderen in een waterbad en vul het vervolgens met plantaardige grondstoffen.

Plaats de container met de lelie 20-30 dagen op een donkere plaats en vergeet niet om hem van tijd tot tijd te schudden. Zeef het eindproduct door kaasdoek of een fijne zeef. Lelieolie tinctuur kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.

afkooksel van leliewortels

Lelie is een van de beroemdste decoratieve bloemen die wordt gebruikt om huisinterieurs en tuinlandschappen te versieren. Het wordt al lang niet alleen in tuinieren gebruikt, maar ook in alternatieve geneeswijzen. Lelie-oliën, afkooksels en tincturen hebben ontstekingsremmende en krampstillende effecten. De fondsen verbeteren de werking van het zenuwstelsel, hart en bloedvaten. Bij uitwendig gebruik versnelt lelie de genezing van wonden en brandwonden, helpt acne, ouderdomsvlekken en fijne rimpels te vergeten.

We gebruiken de geneeskrachtige eigenschappen van lelie voor de bereiding van tinctuur – video

Adblock
detector