De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes voor de gezondheid van mensen van verschillende leeftijden

geneeskrachtige eigenschappen van appelbes Appelbes of appelbes is een anderhalve meter struik met prachtig blad. Aanvankelijk werd het als decoratieplant gekweekt, maar de geneeskrachtige eigenschappen van appelbes zorgden ervoor dat het voor medicinale doeleinden werd gebruikt. Ze heeft heerlijke zoetzure, lichtzure bessen. Rowan-blanco’s dienen dus zowel als dessert als als medicijn..

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes

geneeskrachtige eigenschappen van appelbes De gunstige eigenschappen van appelbes zijn te danken aan de rijke biochemische samenstelling, die veel componenten bevat die belangrijk zijn voor het leven van het menselijk lichaam. De donkerpaarse kleur van de vrucht geeft aan dat ze oververzadigd zijn met anthocyanines, een natuurlijk pigment dat ook een krachtige antioxidant is. En de zure smaak is te danken aan de aanwezigheid van tannines. Dit zijn tannines die kankerverwekkende stoffen binden en de ontwikkeling van tumorneoplasmata voorkomen..vitaminerijke bessen

Daarnaast bevat de appelbes:

 • vitamines: C, A, B, E, K, PP;
 • beta-caroteen;
 • mineralen;
 • pectines;
 • natuurlijke suikers (glucose, fructose).

sappig en gezond fruitAppelbesvruchten accumuleren actief jodium en trekken het uit de grond. De hoeveelheid hangt af van de plaats waar de cultuur groeit. Hoe meer gejodeerd de bessen zijn, hoe gezonder ze zijn..

Ondanks de verhoogde zoetheid zijn appelbesvruchten caloriearm – niet meer dan 50 Kcal per 100 gram.

Door de fijn uitgebalanceerde samenstelling die beschikbaar is, zijn de helende eigenschappen van appelbes behoorlijk divers:

 • stabiliseert cholesterol in het bloed en is daarom nuttig bij atherosclerose;
 • reinigt van toxines, toxines en pathogene micro-organismen;
 • heeft een licht diuretisch effect;
 • heeft een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem (versterkt de wanden van de haarvaten, waardoor ze elastischer worden);
 • normaliseert het spijsverteringskanaal;
 • stimuleert de afscheiding van gal;
 • herstelt de normale bloeddruk, wat belangrijk is voor hypertensie;
 • versterkt het immuunsysteem;
 • helpt bij schildklierproblemen;
 • heeft een mild laxerend en diuretisch effect;
 • verbetert de bloedstolling;
 • kalmeert het zenuwstelsel;
 • normaliseert de leverfunctie.

Vanwege de kleine hoeveelheid suikers is appelbes geïndiceerd voor gebruik bij diabetes mellitus. Het wordt ook voorgeschreven voor gastritis met een lage zuurgraad, verschillende allergieën, huid-, endocriene en vasculaire aandoeningen. Blackberry wordt gebruikt als een krampstillend middel, evenals een middel om bloedingen te stoppen en bloedvaten te verwijden..

Het systematische gebruik van zwarte appelbes kan de eetlust verbeteren.

Tijdens de zwangerschap

appelbes voor zwangere vrouwenDe voordelen van appelbes zijn geweldig voor vrouwen die een baby dragen. Met zijn hulp kunt u toxicose verminderen, die meestal in het begin optreedt. Dit komt door de hepatoprotectieve werking van de bessen. En in de latere stadia hebben zwangere vrouwen vaak last van oedeem. Appelbessensap helpt dus om van dit probleem af te komen. Omdat het een diuretisch effect heeft.

Bovendien kunt u met de geneeskrachtige eigenschappen van zwarte appelbes omgaan met een aantal pathologieën die zich tijdens de zwangerschap kunnen ontwikkelen:

 • drukstoten;
 • suikerziekte;
 • loslating van de placenta;
 • hematomen in de baarmoeder.

Voordat u begint met de behandeling met appelbes, is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen om mogelijke contra-indicaties uit te sluiten. Het is ook onwenselijk om bessen te eten als de zwangere vrouw last heeft van constant brandend maagzuur en constipatie..

Met diabetes mellitus

geneeskrachtige eigenschappen van appelbes voor diabeticiDe opname van appelbes in de dagelijkse voeding is geïndiceerd voor diabetici. Thee gemaakt van gedroogde bessen is vooral handig.

Aanbevolen manieren om appelbesfruit te eten:

 1. Eet tot 200 g verse lijsterbes per dag (in kleine porties).
 2. Drink een versterkende bouillon. Voeg in 500 ml water 5 el. ik. gedroogde bessen, ongeveer 5 minuten gekookt. en cool. Dit volume moet per dag gedronken worden..
 3. Maal rozenbottels en appelbessen (elk 40-50 g). Brouw in een thermoskan met kokend water (400 ml) gedurende 3 uur en drink dan voor elke maaltijd.

met bloedarmoede

appelbes met bloedarmoedeVoordat u begint met de behandeling van bloedarmoede (bloedarmoede), is het noodzakelijk om het type te bepalen. Feit is dat de appelbes in sommige gevallen nutteloos blijkt te zijn..

Wanneer zich bloedarmoede heeft gevormd als gevolg van groot bloedverlies, wordt naast medische therapie een infusie van appelbes genomen.

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes en de voordelen voor kinderen

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes en de voordelen voor kinderenDe gunstige eigenschappen van zwarte lijsterbes zijn niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Bessen mogen vanaf 2 jaar in hun dieet worden opgenomen. Omdat de zuurzure smaak van fruit niet altijd prettig is voor baby’s, is het aan te raden ze te combineren met verschillende soorten fruit en bessen (bijvoorbeeld compotes, sappen en gelei bereiden).

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes zullen redden als het kind diarree heeft. De werking is gebaseerd op een zachte remming van de peristaltiek en de toevoer van voedingsvezels naar het darmkanaal, dat toxische producten absorbeert en verwijdert. Hierdoor herstelt de ontlasting zich snel. Ook kunnen de krachtige antioxiderende eigenschappen van appelbes worden gebruikt voor virale laesies – kinderen worden er vaak aan blootgesteld. In dergelijke situaties worden drankjes van zwarte appelbes met honing of puree van verse bessen toegevoegd aan de algemene therapie met medicijnen..

Bessen verzamelen en oogsten voor de winter

rijpe appelbesZwart fruit kan worden geoogst vanaf eind augustus tot de eerste herfstvorst. Het belangrijkste is om te beginnen met plukken wanneer de lijsterbes al volledig rijp is, maar nog niet verkruimeld. De gereedheid ervan kan worden bepaald door op te drukken – de bessen moeten zacht zijn. Het is beter om het gebladerte aan het begin van het zomerseizoen te plukken en de schors in de late herfst, wanneer de bladval voorbij is..

Om de vruchten zo lang mogelijk te bewaren is het aan te raden ze bij helder droog weer te plukken. Ze worden in trossen verwijderd. Maar zelfs als alle regels worden gevolgd, blijven de vruchten niet lang vers. Daarom moeten ze worden gedroogd of ingevroren..gedroogde appelbes

Het is belangrijk om appelbes niet te bloot te stellen in de oven tijdens het drogen. Het feit dat het overgedroogd is, blijkt uit het verschijnen van een roodbruine tint..

Droogtechnologie:

 1. Bessen worden geplukt van trossen, gewassen onder stromend water en op keukenpapier gelegd om te drogen.
 2. Lijn perkamentpapier op een bakplaat en strooi de bes in een gelijkmatige laag.
 3. Zet in een oven die is verwarmd tot 45 ° C en laat het fruit een half uur staan. Daarna verhogen ze de temperatuur tot 60 ° C en houden ze daar tot ze gaar zijn..

Afgewerkte bessen worden in plastic containers gegoten en hermetisch afgesloten. Kan in een goed geventileerde ruimte worden opgehangen en op natuurlijke wijze worden gedroogd.

bevroren appelbesAls bevriezing is gepland, werken ze eerst zoals in het vorige geval: de bessen worden gewassen en overtollig vocht wordt afgevoerd. Daarna wordt het in zakken gestrooid en in de vriezer geplaatst. De vruchten hoeven niet ingevroren te worden, maar vers bewaard te worden waarbij de temperatuur constant op 1°C gehouden wordt. In dit opzicht is de kelder ideaal. Daarin kunnen de vruchten veilig liggen tot de lente..

Volksrecepten

appelbes medicinale drankHet wijdverbreide gebruik van appelbes in de traditionele geneeskunde verklaart waar zo’n verscheidenheid aan effectieve recepten voor de behandeling van vele ziekten vandaan kwamen. Grondstoffen kunnen niet alleen bessen zijn, maar ook de rest van de plant: schors, bladeren, scheuten.

Versterkende thee

appelbes thee

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • gedroogd fruit en gebladerte – 3-4 el. ik.;
 • gekookt water – 500 ml.

Kook methode:

 1. Giet het mengsel in een thermoskan.
 2. Het water wordt gekookt en afgekoeld tot 65-70 . Giet het in een thermoskan met fruit en sluit.
 3. Laat het drankje binnen een uur trekken.

Kant-en-klare infusie kan worden op smaak gebracht met honing voor zoetheid..

Dit is een uitstekende remedie die wordt aanbevolen om buiten het seizoen te worden ingenomen als een immunomodulerend middel. Je kunt maximaal drie glazen per dag drinken.

SAP

appelbessensapDe geneeskrachtige eigenschappen van appelbes blijven volledig bewaard in het sap. Het wordt gebruikt voor sommige gezondheidsproblemen: druk, atherosclerose en slapeloosheid, diarree. Om sap te maken, is het gemakkelijker om een ​​sapcentrifuge te gebruiken of op de ouderwetse manier te werken – maal de bessen en pers ze door kaasdoek.

Hoe maak je een langdurig sap:

 1. Pers het sap uit en voeg er kristalsuiker en citroenpoeder aan toe. Ze worden geleid door de volgende verhoudingen: voor 1 liter vloeistof – een glas suiker en 2 g citroen.
 2. Het sap is verpakt in glazen containers en afgedekt met gekookte deksels. Daarna worden ze in een pan met kokend water geplaatst en ongeveer een kwartier gesteriliseerd..
 3. Hermetisch gesloten.

Dergelijke blanco’s worden de hele winter goed bewaard in de koeling..

Voor gebruik wordt het sap in gelijke verhoudingen verdund met warm water. Kinderen krijgen 150 ml sap, volwassenen – 250 ml tweemaal per dag.

Vitamine drankje

vitamine drankje

Een immunostimulerende en helende drank kan worden gemaakt met de toevoeging van andere componenten:

 • rozenbottels;
 • frambozen;
 • lindebloesem;
 • krenten- en kersenbladeren.

Kookalgoritme:

 1. Meet 4 eetl. ik. droge grondstoffen en in een thermoskan gegoten.
 2. Giet 500 ml kokend water.
 3. Na 2 uur is het drankje klaar om te drinken. Als er rozenbottels zijn toegevoegd, moet je ongeveer 12 uur wachten.

Drink dagelijks 2-3 glazen, vooraf lichtjes opgewarmd.

Wellness alcohol tinctuur

medicinale alcoholtinctuur van appelbesVoor volwassenen, als profylaxe voor verschillende ziekten en het verhogen van de vitaliteit, kunnen we alcoholtinctuur aanbevelen.

Het recept bevat de volgende ingrediënten:

 • droog zwart fruit – 500 g;
 • wodka – 0,5 l;
 • honing – 90 g.

Bereid het als volgt voor:

 1. De vruchten worden in een geschikte glazen container gegoten. Voeg honing toe.
 2. Schenk de wodka erbij en schud krachtig.
 3. Gestopt en 2,5 maand in het donker en koel geplaatst. Vergeet al die tijd niet om de drank regelmatig te schudden..

Om een ​​gezonde slaap en eetlust te herstellen, evenals voor spijsverteringsstoornissen en als preventieve maatregel, neem 1 eetl. ik. tincturen.

Een remedie voor atherosclerose

middel tegen atheroscleroseAtherosclerose is een ernstige vaatziekte waarbij plaque zich ophoopt op de wanden van bloedvaten..

Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om regelmatig het volgende afkooksel van appelbes te drinken:

 1. Plet de schors en meet 5-6 el. ik. Doe het in een pan.
 2. Voeg kokend water (500 ml) toe en zet op een klein vuurtje.
 3. Kook gedurende twee uur, wacht op afkoeling en filter.

Het is noodzakelijk om driemaal daags een afkooksel van appelbes te nemen, 25 ml.

Wonder drank

appelbes likeurEen uitstekende anti-stress en ontspannende remedie is appelbes en kersenbladlikeur.

Benodigde componenten:

 • lijsterbesvruchten – 450 g;
 • kersenblad – 90 g;
 • kristalsuiker – 320 g;
 • citroenzuur – 4 g;
 • wodka – 1 liter;
 • gekookt water – 1,5 liter.

Kook instructies:

 1. Kook de bladeren ongeveer 10 minuten voor.
 2. Giet bessen in de resulterende bouillon.
 3. Voeg na een paar minuten suiker toe en wacht tot de korrels volledig zijn opgelost.
 4. Vervolgens worden de rest van de ingrediënten verzonden en van de kachel verwijderd..
 5. De samenstelling wordt gekoeld, gemengd met wodka en gebotteld.

Deze likeur wordt met succes lange tijd in de koelkast bewaard. Voor medicinale doeleinden wordt het kort voor het slapengaan met 50 g geconsumeerd..

Indicaties en contra-indicaties

appelbes is niet voor iedereen nuttigSamenvattend al het bovenstaande, samen met de indicaties en contra-indicaties voor het interne gebruik van appelbes.

Waaronder:

 • lage druk;
 • tromboflebitis;
 • slechte bloedstolling;
 • maagzweer en gastritis met hoge zuurgraad;
 • flebeurisma;
 • ernstige hartpathologieën;
 • individuele intolerantie voor individuele componenten in de samenstelling.

Je kunt de bes in geen enkele vorm geven aan kinderen jonger dan 2 jaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat folkremedies niet kunnen fungeren als onafhankelijke behandelingsopties. Ze worden gebruikt in combinatie met medicamenteuze therapie..

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes in cosmetica

appelbes in cosmeticaDe heilzame eigenschappen van appelbes konden niet onopgemerkt blijven op cosmetisch gebied. Allerlei maskers worden op basis daarvan gemaakt..

De meest effectieve gezichtsmaskers staan ​​in de tabel:

Welk type huid? Samenstelling Voorbereiding en toepassing
normaal
 • lijsterbesvruchten – 80 g;
 • melk – 100 ml;
 • natuurlijke honing – 1 tl.
1. Maal bessen met een blender.

2. Meng met de rest van de ingrediënten.

Het mengsel wordt gelijkmatig verdeeld over een gaasdoek en gedurende ongeveer 20 minuten op het gezicht aangebracht.Vervolgens wordt het verwijderd, gewassen met warm water en wordt een eventuele vochtinbrengende crème aangebracht..

 • bessen – 2-3 el. ik.;
 • appel – de helft van het fruit.

1. Choke appelbesvruchten.

2. Wrijf de appel op een fijne rasp.

3. Met elkaar mengen.

Breng een masker aan met gaas.

Droog
 • gehakte verse lijsterbes – 2 el. ik.;
 • ghee – 60 gram.
Deze twee componenten worden gecombineerd en op de huid aangebracht. Na 20-25 minuten de restanten verwijderen met een vochtige doek en wassen, daarna insmeren met crème.
 • bessen pap – 60 g;
 • honing – 5-7 ml;
 • zure room – 15-20 ml.

Schud alles van de lijst. Aanbrengen gedurende 20 minuten en afwassen, daarna de huid hydrateren met een crème.
Stoutmoedig
 • lijsterbespulp – 3 el. ik.;
 • verse peterselie – een klein bosje.
Hak de greens fijn of gebruik een blender om te hakken. Daarna wordt het gemengd met het vruchtvlees van de bessen. Het masker wordt op dezelfde manier aangebracht als in eerdere gevallen..
 • gedraaide appelbes – 2 el. ik.;
 • geraspte verse komkommer – 80 g.

Verbind en breng het mengsel gedurende 15-20 minuten aan. Gebruik na de procedure een crème die overeenkomt met het type opperhuid.
Met acne-uitbarstingen Vruchten van aalbessen en appelbes – 2-3 el. ik. Draai de bessen met een blender tot ze papperig zijn en verspreid over de huid op het gezicht. Na 20 minuten afwassen en een speciale anti-acne crème gebruiken.

Voor het beste resultaat is het raadzaam om het gezicht te stomen en te scrubben voordat u het masker aanbrengt. Om een ​​scrub te bereiden, moet je aardappelpuree maken van appelbesbessen met een blender of een vleesmolen. De resulterende pap wordt gemengd met fijn keukenzout. Vervolgens wordt het mengsel met langzame bewegingen in de huid gewreven..

Kooktoepassingen

bramenjamNaast vele geneeskrachtige eigenschappen is appelbes begiftigd met een aangename smaak..

Daarom worden er verschillende dessertgerechten van gemaakt:

 • bereidingen voor langdurige opslag (conserven, compotes, sappen, jam);
 • wijnen, likeuren, likeuren, likeuren, enz.
 • frisdranken (gelei, thee);
 • gebakken goederen;
 • marshmallow, marmelade, gekonfijte vruchten, mousses;
 • azijn, sauzen voor vleesgerechten.

Door vakkundig uitgevoerde verzameling en opslag van zwarte appelbesbessen kunt u de gunstige eigenschappen ervan voor een lange tijd behouden. En dit is een garantie voor het verkrijgen van effectieve medicijnen. Bij het gebruik ervan moet rekening worden gehouden met de bestaande contra-indicaties, waardoor negatieve gevolgen worden vermeden. Alleen als dit wordt waargenomen, zal de zwarte appelbes een belangrijke hulp worden bij het voorkomen van veel ziekten..

De geneeskrachtige eigenschappen van appelbes – video

Adblock
detector