Botanische beschrijving, habitat en kenmerken van de ginsengteelt

wilde ginseng Ginseng, erkend als een symbool van de oosterse geneeskunde, is niet alleen de meest waardevolle “groene dokter”, maar ook een van de zeldzaamste medicinale planten. In de oudheid beschouwden Chinese artsen ginsengwortel als praktisch wonderbaarlijk, in staat om ernstig zieke patiënten overeind te tillen en jeugd en kracht te herstellen..

De plant kreeg relatief recent erkenning door de officiële geneeskunde, maar de behoefte aan wortels bleek zo groot dat het natuurlijke bereik van ginseng vele malen is afgenomen en wilde exemplaren wettelijk worden beschermd.

Hoe ginseng eruit ziet?

geweldige ginsengwortel Bij de vermelding van geneeskrachtige planten is de naam “ginseng” een van de eerste die in je opkomt. De cultuur verwierf grote bekendheid dankzij zijn helende eigenschappen en een vertakte wortelstok, die uiterlijk op een bizarre menselijke figuur lijkt. Maar hoe ginseng eruitziet, of liever het bovengrondse deel ervan, is bij weinigen bekend.

Gewone ginseng, erkend als de meest waardevolle vanuit het oogpunt van de geneeskunde, is een kruidachtige vaste plant, met een of minder vaak meerdere rechtopstaande stengels die in hoogte variëren van 30 tot 70 centimeter. Een dunne, niet meer dan 6 mm dikke scheut in het bovenste deel wordt bekroond met groot gespleten blad, bestaande uit vijf ovale of eivormige delen. De dichte, vingerachtige bladeren van ginseng zijn met sterke bladstelen aan de stengel bevestigd, hebben fijn getande randen en een maximale lengte van 15 cm.

ginseng bloeitIn het midden van de zomer bloeit ginseng en vormt een paraplu-bloeiwijze, ongeveer drie centimeter in diameter en bestaande uit 15-40 kleine groenachtige knoppen. De ginsengbloem afgebeeld op de foto kan nauwelijks helder of decoratief worden genoemd. Witte of roze bloemkronen met een groene getande kelk en vijf bloemblaadjes worden bestoven door insecten. Wanneer de bloei voorbij is, verschijnen eierstokken in plaats van bloemen, die in de laatste dagen van de zomer of in september rijpen..

de vruchten van ginseng rijpenAls je naar de foto kijkt van hoe ginseng er op dit moment uitziet, kun je begrijpen hoeveel het uiterlijk van een over het algemeen onzichtbare plant verandert. Ronde, felrode bessen met sappig vruchtvlees en 2-3 zaden van binnen rijpen op een steel van 10-24 cm hoog.

In het koude seizoen sterft het bovengrondse deel van de plant af, maar een grote wortelstok blijft ondergronds. Het behoudt de levensduur van ginseng tot het begin van de hitte en draagt ​​alle opgehoopte nuttige stoffen. Ginseng is een langlevende plant. Hoe ouder de wortel, hoe groter de massa en hoe hoger de genezende kracht. Begin vorige eeuw werd in Mantsjoerije een 200 jaar oude wortel ontdekt. Tegenwoordig is het onwaarschijnlijk dat zo’n reus zal worden gevonden..

Vanwege de grote vraag naar medicinale grondstoffen begon al in de 19e eeuw een genadeloze jacht op ginseng in zijn natuurlijke habitat. Het leidde tot een scherpe daling van het aantal inwoners en een vernauwing van de groeizone..

Waar groeit ginseng?

de ginsengwortel uitgravenGinseng is een relictplant. Een indirecte bevestiging hiervan is het ongewone culturele gebied, in tweeën gescheurd door de Stille Oceaan. De meeste van de 12 soorten ginseng zijn inheems in het Verre Oosten, maar niet zo lang geleden werd een van de variëteiten ontdekt op het grondgebied van het Amerikaanse continent. Tegenwoordig wordt ginseng met vijf bladeren op uitgestrekte plantages verbouwd als een effectieve medicinale plant..

Naast de westkust van de Verenigde Staten omvat het assortiment ginseng het Koreaanse schiereiland, Vietnam en het noordoosten van China. Waar groeit ginseng in Rusland? Ons land heeft de grootste voorraad van deze plantaardige grondstof. Wilde medicinale ginseng wordt gevonden in het zuidelijke deel van het Khabarovsk-gebied, in de Sikhote-Alin, evenals in Primorye. Overal staat de plant op de lijst van speciaal beschermde soorten. Er is een vermelding van ginseng in het Rode Boek van de Joodse Autonome Regio, maar levende exemplaren zijn hier al lang niet meer gevonden.

Overal waar ginseng groeit, is niet alleen het verzamelen van wortels verboden, maar worden alle maatregelen genomen om de populatie in stand te houden en te vergroten.

ginseng fruit plukkenTegenwoordig is het zeker bekend dat de plant zich het liefst vestigt in loofbossen, onder de bescherming van linden en haagbeuken, sparren, ceders, berken en esdoorns. Ginseng houdt van schaduw, vocht, heeft voedzame losse grond nodig. Onder gunstige omstandigheden kunnen vaste planten continue bosjes vormen. Maar de foto is op dit moment niet zo vrolijk. In het Primorsky-territorium groeit bijvoorbeeld ginseng in veel gebieden, maar een nieuwsgierige natuuronderzoeker zal waarschijnlijk niet het geluk hebben een grote groep planten te zien..

Meestal groeit in het wild groeiende ginseng, waarvan het aantal in Rusland in de tienduizenden loopt, afzonderlijk, in ongerepte hoeken op de zuidwestelijke of zuidoostelijke hellingen..

Hoe wordt ginseng bewaakt?

ginseng in het reservaatNatuurlijk veroorzaken stropers nog steeds ernstige schade aan het aantal geneeskrachtige planten. Ze zijn echter niet de enige vijanden van ginseng. De populatie wilde planten neemt af als gevolg van de ontbossing van bossen die geschikt zijn voor plantengroei, branden en het dunner worden van de bosbodem. Helaas produceert ginseng weinig zaden. Ze ontkiemen niet allemaal en sommige zaailingen sterven in de eerste jaren, zonder een krachtige waardevolle wortelstok te vormen.

Aanplant in beschermde gebieden beschermt ginseng uit het Verre Oosten tegen uitsterven. In welk reservaat groeit ginseng? Er zijn niet één van die plaatsen, maar meerdere. Tegenwoordig werken programma’s om het aantal medicinale relikwieën te herstellen in vier reservaten van het Russische Verre Oosten tegelijk. Dit zijn “Kedrovaya Pad”, evenals de reserves Lazovsky, Bolshekhekhtsirsky, Ussuriysky.

Niet alleen in het Primorsky-gebied, maar ook in andere delen van het land, bijvoorbeeld op Sakhalin en in Cheboksary, wordt ginseng verbouwd op speciaal geprepareerde plantages, waar omstandigheden worden gecreëerd die dicht bij natuurlijke omstandigheden liggen. Ze ontvangen ook grondstoffen voor farmaceutische en cosmetische producten in China, Korea, de VS en Australië. Bij hoge luchtvochtigheid, in omstandigheden van 20-30% verlichting, worden planten 4-6 jaar bewaard. Vervolgens worden de ginsengwortels, die een behoorlijke hoeveelheid voedingsstoffen hebben verzameld, opgegraven, schoongemaakt en gedroogd, gesorteerd en geplet..

ginseng voor de gezondheidHoewel het kweken van ginseng helpt om de natuurlijke reserves te beschermen en de planten zelf niet te onderscheiden zijn van wilde exemplaren, hebben ze meerdere jaren en nauwgezet, moeizaam onderhoud nodig om te rijpen. Daarom wendden botanici zich tot de moderne wetenschap. Tegenwoordig wordt steeds meer ginseng verkregen via in vitro celcultuur.

Video over de zoektocht naar ginseng in de Ussuri taiga

Adblock
detector