Belangrijk over de gezondheidsvoordelen en nadelen van het eten van kersen – wiresummit.org

rijpe kersen plukken Wanneer zoete kersen met sappig vruchtvlees en bijna geen tekenen van zuurgraad rijpen, wordt er soms geen rekening gehouden met de gezondheidsvoordelen en nadelen. Grote en kleine fijnproevers hebben haast om te genieten van de smaak van een van de eerste zomerbessen, maar vergeet niet dat zowel nuttige stoffen als mogelijke gevaren verborgen zijn onder de dunne barstende schil..

Kersen staan ​​qua uiterlijk en structuur het dichtst bij kersen. Maar iedereen die ooit de kans heeft gehad om hun smaak te vergelijken, kan je vertellen over een aantal belangrijke verschillen. Kersen zijn inferieur aan zoete kersen, terwijl ze meer zuren en aromatischer verzamelen.

Zoete kers trekt aan met zijn vroege rijping van grote bessen, die, afhankelijk van de variëteit, dicht bordeauxrood, scharlakenrood, roze en zelfs wit kunnen zijn.

Door zijn zachtzoete smaak is deze bes populairder bij fijnproevers van alle leeftijden. Maar als de lekkernij bedoeld is voor kinderen, is het belangrijk om te weten op welke leeftijd de kersen aan het kind kunnen worden gegeven. Aan wie en in welke gevallen zal deze bes ten goede komen, en wanneer is het beter om het dessert op te geven, om geen enkel familielid te schaden.

Zie ook: Jeruzalem-artisjok nuttige eigenschappen!

Voedingswaarde en caloriegehalte van kersen

heerlijke gezonde kersen De gunstige eigenschappen van elk voedingsproduct zijn afhankelijk van de samenstelling en kwaliteit ervan. Traditioneel wordt gelezen dat verse bessen en fruit genereuze bronnen zijn van vitamines, sporenelementen, organische zuren en natuurlijke antioxidanten. Zoete kers bevestigt deze mening. 100 gram verse bessen bevat:

 • 10,5 gram suikers;
 • 1,1 gram voedingsvezels;
 • 0,1 gram verzadigde vetzuren;
 • 0,5 gram as;
 • 0,1 gram zetmeelrijke stoffen;
 • 0,1 gram meervoudig onverzadigde vetzuren;
 • 85,7 gram vocht;
 • 0,6 gram organische zuren.

Degenen die zich zorgen maken over hun eigen gewicht en gezondheid zijn terecht geïnteresseerd in het caloriegehalte van voedingsmiddelen in het dieet. Hoeveel calorieën zitten er in kersen? Het is onmogelijk om een ​​exact cijfer te geven, omdat de ophoping van voedingsstoffen, smaak en energetische waarde afhankelijk is van de variëteit, mate van rijpheid en groeiomstandigheden.

Het is algemeen aanvaard dat er 50-55 kcal per honderd gram rijp fruit zit, wat het mogelijk maakt om kersen aan te bevelen voor gewichtsverlies. Toegegeven, het is beter om het met mate te gebruiken en de zoetheid niet te vergeten..

Het sappige kersenvlees dat in je mond smelt, is eigenlijk rijk aan vezels. Het helpt je om je bloedsuikerspiegel snel en voorzichtig in balans te brengen, wat ook belangrijk is bij het volgen van een dieet. 10-12% van de suiker die zich in de zomer ophoopt, bepaalt hoeveel koolhydraten er in kersen zitten.

Welke mineralen en vitamines zitten er in kersen?

micro- en macro-elementen in kersenDe waarde van de cultuur zit niet alleen in de heerlijke smaak van het fruit, maar ook in de hoge concentratie aan vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen. Kers bevat macro- en micro-elementen als kalium, ijzer, calcium en fosfor, magnesium en natrium.

Welke vitamines in kersen zijn het meest gunstig en interessant bij het organiseren van preventieve, dieet- en therapeutische voeding? De leiders zijn vitamine PP en E, K, C, B2 en B1, A en bètacaroteen.

Ascorbinezuur is een belangrijk element van veel stofwisselingsprocessen. Vitamine C voorziet het lichaam van energie, reageert op immuunafweer, tijdige reiniging van gifstoffen en het regeneratieve vermogen van weefsels.

Vitamine A en bètacaroteen zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en schoonheid van huid en haar, het functioneren van het voortplantingssysteem en de immuniteit, het vermogen om te verjongen en te beschermen tegen infecties. Samen met anthocyanines zijn deze stoffen actief bestand tegen veroudering en de negatieve effecten van het milieu..

Vitamine K heeft een gunstige invloed op de calciumopname en de kwaliteit van spierweefsel, kraakbeen en botten. Deze verbinding is betrokken bij het energiemetabolisme.

Een van de belangrijkste antioxidanten is tocoferol of vitamine E. Het gaat niet alleen veroudering tegen, maar samen met vitamine K voorkomt het de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten, heeft het een positief effect op de spieren. Vanwege de aanwezigheid van deze vitamine zijn kersen nuttig voor het lichaam van de vrouw, wat de interesse wekt van degenen die moeite hebben met het bedenken en dragen van een baby. Zoete bessen in het dieet zullen helpen om de potentie bij mannen en het werk van het endocriene systeem vast te stellen..

kersen van verschillende variëteitenThiamine en riboflavine zijn als B-vitamines en een integraal onderdeel van de gunstige eigenschappen van kersen noodzakelijk voor de vernieuwing van cellen door het hele lichaam. Deze verbindingen reageren op het werk van het spijsverterings-, zenuw-, vaat- en hartstelsel..

Kerseneigenschappen nuttig bij de behandeling en preventie van ziekten

Vitaminen, ijzer en andere biologisch actieve stoffen in de samenstelling van kersen hebben een gunstig effect op de bloedkwaliteit:

 • verhoging van het hemoglobinegehalte, verbetering van de toevoer van zuurstof naar het bloed, waardoor de ontwikkeling van bloedarmoede wordt voorkomen;
 • voorkomen van de vorming van stolsels die kunnen ontaarden in bloedstolsels.

kersencompoteBovendien is een van de nuttige eigenschappen van kersen het versterken van de wanden van grote en kleine bloedvaten, wat uiterst belangrijk is bij een verhoogd risico op hypertensie, atherosclerose, spataderen en andere ziekten van het vaatstelsel en het hart..

Niet alleen zijn zoete kersen een rijkste bron van vitamines en mineralen. Vezelrijke pulp stimuleert perfect de spijsvertering, activeert de darmen en helpt het lichaam om op een zachte en natuurlijke manier schadelijke afvalstoffen en gifstoffen kwijt te raken.

Als er geen contra-indicaties zijn, kan zoet vruchtensap worden gebruikt voor het trage darm syndroom. Driemaal daags 1 eetlepel nemen zal de situatie helpen normaliseren..

Waar kersen nuttig voor zijn, is hun vermogen om de revalidatie na operaties, verwondingen en slopende ziekte te versnellen. Bessen vullen niet alleen de lichaamsreserves aan vitamines, aminozuren en mineralen aan. Zij:

 • eetlust verbeteren;
 • toning, verbetering van de stemming;
 • een licht analgetisch effect hebben;
 • zwelling verlichten;
 • ontstekingen bestrijden.

De kleur van kersenvruchten van verschillende variëteiten is anders. Als roze, gele en witte bessen worden gewaardeerd door mensen met een neiging tot allergieën, dan zijn felrode en bordeauxrode vruchten een uitkomst voor diegenen die de jeugd lang willen behouden, omgaan met slapeloosheid en andere gevolgen van stress.

Waarom kersen nuttig zijn voor het vrouwenlichaam?

kersen tijdens de zwangerschapDoor kersen in het dieet op te nemen, slaat een vrouw ‘twee vliegen in één klap’. Ten eerste wordt het menu aangevuld met een heerlijk dessert en ten tweede helpen bessen om schoonheid en gezondheid perfect te behouden..

Donkergekleurde kersen zijn geïndiceerd voor bloedarmoede, wat vooral gevaarlijk is tijdens het wachten op de baby en met de dreiging van een miskraam. Op oudere leeftijd zal deze bes het verloop van de menopauze verlichten, veroudering vertragen en de ontwikkeling van hypertensie voorkomen. Kersen:

 • heeft milde laxerende en diuretische eigenschappen;
 • verhoogt hemoglobine;
 • versterkt de bloedvaten;
 • verlicht nerveuze spanning.

Wat is zoete kers nog meer goed voor het vrouwenlichaam? Sappige bessen kunnen niet alleen voor voedsel worden gebruikt, maar ook extern, door er zelfgemaakte maskers voor het gezicht en het haar van te maken. Kersen zijn een bron van vocht, fruitzuren, vitamines en anti-aging antioxidanten die nodig zijn voor de huid. De pulp reinigt het omhulsel van onzuiverheden, verhoornde deeltjes en huidafscheidingen. Bovendien helpen kersen om zwelling te elimineren en sporen van ontsteking te elimineren zonder het risico op uitdroging..

vitamine zoete besIs het mogelijk om kersen te eten terwijl je afvalt? Ja, met zowel vezels als een beetje koolhydraten, zal de bes geen gewichtstoename veroorzaken, de stemming ondersteunen, de toon ondersteunen, energie en vitamines leveren.

Op welke leeftijd mag een kind kersen eten??

kersen voor volwassenen en kinderenGezien de overvloed aan voedingsstoffen en de universele liefde van kinderen voor zoete kersen, verwennen ouders hun kinderen zo snel mogelijk met deze sappige bes. Wat echter nuttig is voor een volwassene, is niet altijd goed voor het lichaam van een kwetsbaar kind..

Vezels, zuren in de pulp, een overvloed aan koolhydraten en vooral allergenen kunnen al op jonge leeftijd een verslechtering van het welzijn veroorzaken..

Zoete kersen met lichte, gele en witte bessen worden geclassificeerd als voedingsmiddelen met een laag allergeen gevaar. Om kersen met voordeel en zonder schade aan het lichaam te eten, moet de baby minimaal 8 maanden oud zijn..

Donkergekleurde kersen, zoals kersen en andere rode bessen, veroorzaken eerder ongewenste reacties. Daarom kan het aan een kind van 10-12 maanden worden gegeven.

Bessen moeten zorgvuldig in het dieet worden opgenomen, 2-3 stuks per dag, kijkend naar het lichaam van de baby.

Jonge moeders vragen vaak of kersen versterken of verzwakken. Door de darmen te stimuleren heeft de bes een licht laxerend effect. Intestinaal ongemak bij een kind kan echter een teken zijn van een allergie. In dit geval kan een negatieve reactie op kersen worden uitgedrukt:

 • bij ademhalingsverschijnselen, bijvoorbeeld verstopte neus en keel, roodheid van de ogen, niezen;
 • bij roodheid, zwelling, irritatie en jeuk van de huid;
 • bij een spijsverteringsstoornis bestaande uit diarree, overmatige gasproductie, krampen, pijn.

De belangrijkste risicogroep zijn kinderen die al tekenen vertonen van voedselallergieën voor andere soorten voedsel. Als er geen zichtbare veranderingen zijn in het gedrag en het welzijn van de baby, verhoog dan geleidelijk de portie.

Kersen eten voor diabetes type 2

kersen voor diabetes type 2Vanwege de aard van hun welzijn besteden diabetici serieuze aandacht aan hun dieet. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam een ​​te grote hoeveelheid glucose aan en de negatieve gevolgen hiervan kun je opvangen door een speciaal dieet te volgen..

De glycemische index van kersen is 22, terwijl de bessen niet te veel koolhydraten bevatten, maar wel rijk zijn aan vezels en anthocyanines. Voedingsvezels vertragen de vertering en opname van suikers. En anthocyanines, natuurlijke antioxidanten, stimuleren de aanmaak van de eigen insuline. Daarom is het gebruik van kersen voor diabetes type 2 toegestaan, tenzij de behandelend arts geen andere reden heeft om te verbieden.

Verse of diepgevroren bessen zonder zoetstoffen kunnen een half uur na de hoofdmaaltijd worden gegeten, waarbij het suikerniveau zorgvuldig wordt gecontroleerd.

Met mate diversifiëren sappig fruit niet alleen het menu. Als de dagelijkse portie niet groter is dan 100 gram, zullen de bessen het lichaam ondersteunen, het verzadigen met vitamines, de stemming verbeteren en de spijsverteringsprocessen activeren.

Contra-indicaties voor het gebruik van kersen

zoete bessen zijn niet voor iedereenOndanks de overvloed aan nuttige eigenschappen, kan het gebruik van kersen de oorzaak zijn van verergering van ziekten en verslechtering van de gezondheid. U kunt geen vers fruit eten als u:

 • allergieën voor dit soort steenfruit;
 • pancreatitis in de acute fase;
 • acute gastritis, colitis, dyspepsie of verergering van gastro-intestinale aandoeningen.

Als de ziekten in remissie zijn, kan fruit in het dieet worden opgenomen na overleg met een arts en met inachtneming van de aanbevolen normen. Het is uiterst belangrijk voor vrouwen om de maatregel tijdens zwangerschap en borstvoeding in acht te nemen..

Om kersen met voordeel en zonder schade aan de gezondheid te eten, moet u letten op de bestaande contra-indicaties en zich houden aan de aanbevelingen van voedingsdeskundigen. Artsen raden af ​​om vers fruit op een lege maag en direct na een stevige maaltijd te eten. Zelfs gezonde mensen zijn na een half uur beter gediend met bessen. In dit geval zullen ze maximaal plezier en voordeel brengen, door de darmen te duwen..

Video over de voordelen van kersen