Advies over de keuze en het gebruik van maïsolie, rekening houdend met de gunstige eigenschappen en contra-indicaties

mais olie Maïsolie, waarvan de gunstige eigenschappen en contra-indicaties goed zijn bestudeerd, wordt al meer dan 100 jaar gebruikt in de keuken en in de traditionele geneeskunde. Net als de meeste andere plantaardige oliën heeft het een hoog rookpunt (ongeveer 160 °), wat het gebruik ervan voor frituren rechtvaardigt. Onlangs begonnen natuurlijke oliën uit maïskorrels zelfs in apotheken te worden verkocht. Maar toch hebben gewone huisvrouwen veel vragen over de voor- en nadelen van maïsolie, hoe verschillende soorten van dit product te nemen..

Samenstelling en soorten maïsolie

soorten maïsolie De drie verbindingen die in elke plantaardige olie worden aangetroffen, zijn enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren. Afhankelijk van het type olie verandert alleen het percentage zuren, wat weer invloed heeft op het caloriegehalte en de eigenschappen van het product. Maïsolie, die 900 calorieën bevat, bevat 28% enkelvoudig onverzadigd vet, 55% meervoudig onverzadigd vet en 17% verzadigd vet..

Als je het aanbod van aangeboden maïsoliën bestudeert, kun je voorwaardelijke subtypes onderscheiden:

  1. Verfijnd ontgeurd en niet ontgeurd.

  1. Ongeraffineerd (eerste draai).

Verfijnd met de letter D wordt de markering gebruikt voor de bereiding van dieet- en kindervoeding, en met de letter P wordt de markering gebruikt voor de bereiding van voedsel op industriële schaal.

Voor het dagelijkse koken is geraffineerde ontgeurde maïsolie geschikt. En voor de vervaardiging van huiscosmetica en gebruik met het oog op herstel, is het noodzakelijk om ongeraffineerde olie van de eerste extractie te kopen. Let er ook op dat de fles is gemarkeerd met “non-GMO”.

Verschil tussen de twee belangrijkste soorten olie

Als je de gunstige eigenschappen en contra-indicaties van maïsolie bestudeert, moet je onthouden dat bijna alle volksrecepten gebaseerd zijn op een ongeraffineerd product. Op basis hiervan besluiten de huisvrouwen “geen geld te besparen” en gebruiken ze vrij dure ruwe olie om te frituren. Dit wordt ten zeerste afgeraden. Feit is dat ruwe olie bij verhitting gevaarlijke kankerverwekkende stoffen begint af te geven. Maar de geraffineerde olie gemarkeerd met “D” is volledig ontdaan van onnodige onzuiverheden en is klaar voor agressieve thermische effecten..

gebruik van maïsolieWe kunnen zeggen dat de voordelen en nadelen van ongeraffineerde maïsolie volledig afhangen van hoe het wordt gebruikt. Als u niet experimenteert en het product niet in grote hoeveelheden probeert te nemen, kunnen binnen een maand positieve veranderingen in gezondheid en uiterlijk worden opgemerkt..

We mogen contra-indicaties in de vorm van individuele tolerantie en mogelijke allergische reacties niet vergeten..

Voordelen van koudgeperste maïsolie?

maïsolie voor de gezondheidHet aromatische product verbetert niet alleen de smaak van voedsel, maar helpt ook de gezondheid te bevorderen. De grote hoeveelheid omega-6-vetzuren in de samenstelling is verantwoordelijk voor het versterken van het immuunsysteem en het voorbereiden van het lichaam op de bestrijding van seizoensvirussen. Een eetlepel olie per dag verlicht constipatie, verbetert de werking van het maag-darmkanaal. Zo’n natuurlijke remedie wordt getoond voor mensen die last hebben van drukverlies..

In termen van officieel onderzoek hebben wetenschappers aangetoond dat koudgeperste maïsolie kan worden gebruikt om het “goede” cholesterolgehalte te verhogen. En de fytosterolen in de olie (campesterol, beta-sitosterol en stigmasterol) zijn verantwoordelijk voor het verlagen van het slechte cholesterol. We mogen niet vergeten dat dergelijke positieve effecten alleen inherent zijn aan de eerste persing olie..

Het eten van grote hoeveelheden eetbare olie kan een negatief effect hebben op het cardiovasculaire systeem..

Het gebruik van ongeraffineerde maïsolie in huiscosmetica

maïsolie in cosmetologieDoor de aanwezigheid van linolzuur in de samenstelling is maïsolie uitstekend geschikt voor huidverzorging. Het wrijven van de olieachtige suspensie activeert het intracellulaire regeneratiemechanisme, wat leidt tot de vernieuwing van de bovenste laag van de huid. Ook raden schoonheidsspecialisten aan om olie te gebruiken om make-up van de huid te verwijderen, omdat het de poriën niet blokkeert. Door zo’n eenvoudige verzorging wordt de huid glad en zacht. Degenen die zo’n middel voortdurend gebruiken, merken op dat de huid van binnenuit begint te “gloeien”.

Het wordt aanbevolen om maïsolie te gebruiken voor hoofdhuid-, haar- en wenkbrauwverzorging.

Warme (niet hete!) olie in de wortels wrijven zal het haar helpen versterken en de natuurlijke glans herstellen. Om tijd te besparen bij het maken van thuismaskers met meerdere componenten, kunt u een paar druppels toevoegen aan elke in de handel verkrijgbare conditioner die is ontworpen voor droog haar..maïsolie voor haar

Sommige professionele cosmeticamerken (bijvoorbeeld de Israëlische Christina) bieden aan om kant-en-klare cosmetica te kopen, waarvan het hoofdbestanddeel speciaal bereide maïsolie is..

Waar je naast koken ook geraffineerde maïsolie kunt gebruiken?

De gunstige eigenschappen en contra-indicaties van het ongeraffineerde product leiden tot het verkeerde idee dat geraffineerde olie alleen kan worden gebruikt bij het koken. In feite komt de geraffineerde olie van zo’n levendige plant ten goede aan mensen op industriële schaal..

Er wordt olie gebruikt:

  • bij het maken van zeep (inclusief voor de bereiding van huiscosmetica die een warmtebehandeling vereisen);
  • als het hoofdbestanddeel van verschillende insecticiden;
  • voor de vervaardiging van geneesmiddelen tegen hartziekten (waaronder het bekende nitroglycerine);
  • als basis voor biobrandstoffen die geen schade toebrengen aan het milieu;
  • om sommige metalen tegen corrosie te beschermen.

Als u alle bovenstaande feiten in aanmerking neemt, kunt u een vrij duidelijk beeld krijgen van de voor- en nadelen van maïsolie. Alleen het gebruik van het juiste type product in redelijke hoeveelheden kan tastbare gezondheidsvoordelen opleveren. Als het dagelijkse gebruik van olie geen individuele bijwerkingen veroorzaakte, kunt u proberen andere (goedkopere en meer gebruikelijke) soorten plantaardige vetten te verlaten..

Maïsolie video

Adblock
detector