Ziekten van sparren en hun behandeling: aanbevelingen van ervaren tuiniers

olieziekten en hun behandeling Coniferen zijn erg populair bij landschapsontwerpers vanwege hun pretentieloze zorg en uitstekende decoratieve kwaliteiten. Maar naast het ontvangen van esthetisch plezier – de ziekten van de dennenbomen en hun behandeling – is dit waar bijna elke huistuinier die naaldcomposities gebruikt in het ontwerp van zijn site, mee te maken krijgt..

De belangrijkste oorzaken van naaldplantenziekte

spar is ziek Wat een gewone huistuinier weet over de ziekten van dennenbomen en hun behandeling – niets. In de regel wordt de ziekte bepaald door een verandering in de kleur van een naaldcultuur, remming van de groei van jonge dieren, voortijdig verlies van naalden.

De belangrijkste ziekten van de spar worden geassocieerd met schade aan de cultuur:

 • schimmelinfecties;
 • pathogene bacteriën in de bodem;
 • zuigende, naaldknagende en stengelongedierte.

Bovendien zijn niet-infectieuze ziekten veroorzaakt door ongunstige detentieomstandigheden, fouten bij het planten en verzorgen van planten wijdverbreid, namelijk:

 • ongeletterde landing met sterke verdieping;
 • verkeerd gekozen landingsplaats;
 • gebrek aan of teveel vocht;
 • gebrek aan voedingsstoffen en stilstaand water in de bodem.

Schimmelziekten van sparren leiden in de regel niet tot de dood van de cultuur, maar veroorzaken voortijdig verlies van naalden en een verandering in hun kleur. De belangrijkste redenen voor het verslaan van een boom door een schimmelinfectie zijn een te dichte beplanting, een gebrek aan licht en overmatig bodemvocht..

De meest voorkomende ziekten van olie en hun behandeling

Onder de massa van ziekten van coniferen is spar het meest vatbaar voor ziekten: shute, roest, futariose. Overweeg de klinische manifestaties, variëteiten en effectieve methoden om met deze ziekten om te gaan.

Schütte

Shute olieSchütte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de veroorzakers van schimmelinfecties, ascomyceten. Als de naalden van de spar rood worden, is dit dicht.

Momenteel zijn er verschillende varianten van deze ziekte bekend:

 1. Sluit het heden. In de regel manifesteert de ziekte zich in het late voorjaar door een verandering in de kleur van de naalden. In de herfst manifesteert de ziekte zich door het verschijnen van gele stippen op de naalden van de plant. In de toekomst leidt de ziekte tot uitdroging, dood en verlies van naalden. Op de geïnfecteerde takken vormen zich zwarte gezwellen, waarin de sporen van de schimmel zijn geconcentreerd. Jonge en verzwakte planten zijn vatbaar voor de ziekte..
 2. Sluit besneeuwd. Een schimmelziekte die alle soorten sparren aantast die in de noordelijke regio’s groeien. Infectie kan ook optreden in de middelste zone van de Russische Federatie, onder sneeuw, bij een luchttemperatuur van 0 ° C. Phlacidiumin festans paddenstoelen veroorzaken roodheid van de naalden. In de zomer vordert de ziekte: de plant verkleurt van rood naar grijs, de naalden drogen uit en vallen af. Schimmelsporen bedekken de besmette takken met zwarte stippen. Sneeuwschudden kan leiden tot de dood van de plant.sneeuw dicht
 3. Bruin gesloten. Het manifesteert zich door het bruin worden en afsterven van de naalden, die niet vallen, maar de verdere verspreiding van de ziekte naar de takken van de boom veroorzaken. De ziekte ontwikkelt zich nadat sneeuw smelt bij een luchttemperatuur van 0 tot + 1 ° C. Hele takken sterven af ​​aan een geïnfecteerde boom.bruine sluier

Onder binnenlandse tuinders is er een mening dat blauwe variëteiten niet vatbaar zijn voor schimmelziekten. Dit is fundamenteel verkeerd! Deze variëteiten zijn gevoelig voor besneeuwde en bruine Shute-variëteiten. Ter ondersteuning van onze woorden publiceren we een foto van de ziekte van blauwe sparren.

Maatregelen ter bestrijding van sparrenhout bestaan ​​uit de systemische behandeling van geïnfecteerde planten met fungiciden met een interval van 2 weken tussen elke “behandeling”. De meest effectieve middelen worden herkend: Falcon, Quadris.

Fusarium

fusariumsparVeel binnenlandse hoveniers zijn geïnteresseerd in de vraag: waarom droogt de spar? Het verwelken van een plant kan worden veroorzaakt door Fusarium, een virusziekte die de wortels van de plant aantast. Bij deze ziekte krijgt de spar niet genoeg voeding, waardoor de naalden beginnen uit te drogen en eraf vallen, de boom geleidelijk uitdroogt en sterft.

Fusarium is uiterst moeilijk te genezen. Om de verspreiding van de ziekte naar gezonde zaailingen te behandelen en te voorkomen, moet een geïnfecteerde boom periodiek worden behandeld met fungiciden, stengelinjecties, geëtst en gedesinfecteerd de grond rond de zieke plant.

Met zelfbehandeling van vuren fusarium is er een grote kans op de dood van de boom en infectie van de hele aanplant. Om de oorzaak van de ziekte en de exacte behandelingsmethode vast te stellen, raden we u ten zeerste aan contact op te nemen met een specialist..

Spar roest

Bij deze ziekte worden de naalden geel in de spar, worden de aangetaste takken vervormd en drogen ze uit. Een schimmelinfectie veroorzaakt de ziekte.

Een van de meest voorkomende soorten roestlaesies zijn:

 1. Naalden roesten. De ziekte ontwikkelt zich in het vroege voorjaar. De naalden zijn bedekt met eigenaardige gele bubbels. Met de verdere ontwikkeling van de ziekte verkleuren de naalden van groen naar geel, waarna ze eraf vallen.dennennaalden roest
 2. Zuilvormige roest. De ziekte wordt gekenmerkt door schade aan de naalden, die zich uitbreidt naar de bast van de plant. Op de plaats van de laesie wordt de schors dikker en barst na verloop van tijd, en gele bellen vormen zich in de spleet. Beschadigde gebieden drogen uit en sterven af.spar zuilvormige roest
 3. De roest van de knoppen wordt bepaald door de binnenkant van de schubben, die bedekt zijn met donkere eciopustules. Met de ontwikkeling van de ziekte gaan de geïnfecteerde knoppen voortijdig open, de zaden sterven..knop roest

Hoe om te gaan met roest op sparren?

Behandeling van een beschadigde plant bestaat uit de systemische behandeling van de plant met geneesmiddelen die pathogenen, schimmels infecteren: Pucciniastrum areolatum, Coleosporium, Cronartium ribicola.

De meest effectieve medicijnen worden erkend: Fitosporin-M; Abiga Peak.

Necrose schieten

schiet necroseDeze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Kabatina. Het manifesteert zich in het afsterven van jonge scheuten van alle soorten sparren, wat de boom verzwakt en tot zijn dood kan leiden.

De strijd tegen deze ziekte van sparren en de behandeling ervan bestaat uit systemische behandelingen van een geïnfecteerde boom met fungiciden: Amistar Trio, Antrakol, Falcon met de complexe introductie van stimulerende middelen voor wortelvorming in de stamcirkel.

Plagen van aanplant van sparren

spar bladluisHet is voor een leek erg moeilijk om ongedierte op sparren te vinden. De meest voorkomende plaag van coniferen is de sparrenluis, een zuigend insect met een gemiddelde grootte van amper 1 mm. De aanwezigheid van sparrenbladluiskolonies kan echter worden gedetecteerd door afscheidingen die het oppervlak van takken en naalden bedekken..

Reden: de verspreiding van mierenkolonies die bladluizen kweken om “honingdauw” te verkrijgen – afscheidingen die als voedselbron voor insecten dienen.

Vernietigt mieren door besmette gebieden te behandelen met zeepsop.

Bij gebruik van zeepsop mag dit niet in de grond in de wortelzone terechtkomen..

spintmijt

Spintmijt – tast de naalden aan en zuigt de celvloeistof eruit. Het is mogelijk om de nederlaag van de spar door dit insect te bepalen door het verschijnen van stippen op de naalden en de aanwezigheid van spinnenwebben op de naalden. Bij ernstige schade verkleuren de naalden naar wit.

Reden: lage luchtvochtigheid.

Beheersmaatregelen: spuiten met insecticiden en gespecialiseerde preparaten tegen teken Akarin, Agravertin, Appolo, Envidor.

coniferenWaarom worden vuren naalden geel? Waarschijnlijk is de plant aangetast door coniferen – verwanten van bladluizen.

Reden: lage luchtvochtigheid.

Beheersmaatregelen: Voor kleine laesies helpt systemisch spuiten met tabaksinfusie, drie procedures met een interval van drie weken. Bij een sterke verspreiding van kolonies wordt behandeling met insecticiden aanbevolen, die doordringen in het sap van de plant, waardoor het dodelijk wordt voor insecten.

Alleen specialisten kunnen de ziekten van de olie correct identificeren en de meest effectieve methode voor hun behandeling kiezen. Wanneer de beschreven symptomen van naaldgewassen verschijnen, raden we ten zeerste aan contact op te nemen met professionals die, met een hoge mate van waarschijnlijkheid, zullen helpen de ziekte te verslaan en de sierfuncties van de plant te behouden..

Adblock
detector