Zelf buxus leren vermeerderen

Landschapsarchitectuur met buxus Buxus is een geliefde groenblijvende plant met kleine leerachtige bladeren, die al lang wordt gebruikt in landschapsontwerp en om interieurs te versieren..

Nu zul je niemand verrassen met een bloembed met dahlia’s of petunia’s. Tegenwoordig is het gebruikelijk om stadsstraten en aangrenzende huizen met speciale zorg en subtiele artistieke smaak te versieren, met behulp van vaste planten voor dit doel. Levende groene hagen, bogen, tuinhuisjes, tunnels onder overhangend gebladerte helpen inwoners van grote steden om steeds weer de schoonheid van de natuur te voelen en het contact ermee niet te verliezen. De kunst van het vormsnoeien, bekend in het oude Rome – het maken van levende groene sculpturen van planten, is tegenwoordig enorm populair geworden..

Topiary kunst Van die oudheid tot op de dag van vandaag werd buxus beschouwd als een van de beste planten voor het maken van dergelijke tuinvormen. Het groeit zo langzaam dat 2-3 kapsels per seizoen voldoende zijn om vormsnoei en heggen in goede conditie te houden. Bovendien is buxus zeer kneedbaar. Dit betekent dat het in staat is om op een knipbeurt te reageren door nieuwe takken te laten groeien, waardoor de kroon alleen maar dikker en dichter wordt..

Grote groene sculpturen worden gevormd uit verschillende planten die dicht bij elkaar zijn geplant. Heggen en doolhoven worden verkregen door een groot aantal buxuszaailingen volgens een specifiek patroon te planten. En dan rijst meteen een logische vraag: waar haal je zo’n aantal zaailingen vandaan? Hoe buxus te vermeerderen??

Hoe buxus zich voortplant

Buxus doolhoven van een groot aantal struikenVoortplanting van buxus gebeurt meestal op twee manieren: zaad en vegetatief.

Buxus zadenDe zaadmethode geeft goede resultaten. De spruiten die uit de zaden komen groeien vrij snel terug en veranderen in het seizoen in kleine (10-15 cm) struiken. Maar de reproductie van buxus door zaden heeft een aantal nadelen:

  • Zaden verliezen zeer snel hun kiemkracht. Daarom kun je alleen zeer verse zaden zaaien – van de oogst van het voorgaande jaar..
  • Buxuszaden hebben een lage kiemkracht. Zelfs hun behandeling vóór het zaaien met groeistimulerende middelen geeft geen merkbare verbetering van de ontkieming. Meestal ontkiemt slechts een derde van de zaden..
  • Omdat buxusplanten regelmatig worden gesnoeid en bloemen worden verwijderd voor een betere kroonvorming, wordt het rijpen van dergelijke planten moeilijk. Om zaden voor zaaien te krijgen, moet je een of meerdere planten voor het hele seizoen verwijderen, wat ongetwijfeld niet het beste effect zal hebben op de decoratieve eigenschappen..

Rijpende buxusvruchtenHet snijden van buxus ziet er vanuit dit oogpunt aantrekkelijker uit, omdat het veel meer nieuwe zelfgewortelde zaailingen geeft. Kleine takken van buxus worden in een voedzaam substraat geplaatst en al snel worden er nieuwe jonge plantjes op hun eigen wortels uit gehaald..

Gewortelde buxusstekkenEr is nog een andere manier om buxus te vermeerderen: door groene stekken te bewortelen. Om dit te doen, worden verschillende jonge twijgen dicht bij de grond gebogen en bedekt met aarde. Tegen het einde van het seizoen worden wortels gevormd op de contactpunten met de grond. Daarna kunnen de lagen veilig van de moederstruik worden afgesneden en als zelfstandige planten worden geplant..

Buxus stekken

Stekken voorbereiden voor vermeerderingOm buxus door stekken thuis te vermeerderen, moet u een paar eenvoudige regels kennen.

Stekken kunnen worden uitgevoerd van de lente tot de herfst. In de herfst wortelen stekken beter, maar tegelijkertijd hebben ze niet genoeg tijd, zelfs niet voor groei. Dergelijke zaailingen moeten in potten worden geplant en tot de lente thuis op een koele plaats worden bewaard. Integendeel, in de lente-zomerperiode laten de stekken van buxus, hoewel ze een percentage van beworteling geven dat iets lager is dan de herfst, het mogelijk om in de herfst sterk gegroeide zaailingen te krijgen. Tegelijkertijd kunnen jonge planten in het open veld overwinteren..

Voor het enten is het noodzakelijk om takken van 10-20 cm lang te snijden met een scherpe snoeischaar. Het is beter om ze vanaf de onderkant van de struik te snijden. De twijgen moeten een of twee jaar oud zijn, goed gerijpt, maar niet houtachtig. De twijgen moeten worden ontdaan van enkele onderste bladeren, waarbij ten minste twee internodiën worden vrijgemaakt. Daarna moet je de schors van de stengel licht beschadigen – er lichtjes langs lopen met een naald, een vingernagel. Vervolgens wordt op dergelijke groeven callus gevormd, waaruit wortels zullen groeien. Voor het planten kunnen buxusstekken worden behandeld met wortelstimulerende middelen, maar dit is niet nodig. Buxus heeft al een goed doorwortelend vermogen..

Buxusstekken mogen niet in water worden geplaatst om te bewortelen en mogen niet worden gedroogd voor het rooten. Dit zal leiden tot hun dood. Buxus verwijst naar die planten die alleen in de grond hoeven te worden geroot..

Buxus kweken in pottenAls je thuis buxus gaat kweken, moet je voor het enten brede potten nemen met grote gaten in de bodem. Hiermee wordt voorkomen dat overtollig vocht in de pot stagneert, omdat dit de planten beschadigt. De grond waarin de stekken zullen wortelen, moet licht en ademend zijn. U kunt een mengsel van graszoden, turf en zand gebruiken.

De stekken worden op een schaduwrijke plek geplant, 10 cm uit elkaar. Je kunt ze in meerdere rijen planten, met een afstand tussen de rijen van minimaal 20 cm.Bij het planten in potten worden 1-4 stekken in elk geplaatst.

Stekken geplant in de volle grondBij het enten van buxus kunnen de aangeplante twijgen het beste worden afgedekt met folie of non-woven materiaal. Dit zal helpen bij het creëren van een microklimaat voor toekomstige zaailingen dat onafhankelijk is van externe omstandigheden. Het planten moet matig maar regelmatig worden bewaterd. Na ongeveer 2 maanden zal het eerste teken van succesvolle beworteling van stekken verschijnen – de planten zullen beginnen te groeien en nieuwe bladeren vormen.

Het meest pretentieloze bij het enten is het gebruikelijke groenblijvende buxus (Búxus sempervírens). Bonte rassen vragen meer aandacht. Als ze droog zijn, drassig zijn, of kleine schade aan de wortels hebben, kunnen ze hun bladeren laten vallen.

Opvallend landschapsontwerpGewortelde buxuszaailingen kunnen op een vaste plaats worden geplant of (in herfststekken) tot het voorjaar in potten worden bewaard. Jonge planten in het open veld moeten zeer zorgvuldig worden voorbereid op de eerste winter. De grond eromheen kan worden gemulleerd met volwassen compost of naalden. Als de winters in de regio streng zijn, maar het is noodzakelijk om beschutting te bieden – van niet-geweven materiaal of multiplex dozen met gaten. In de winter moeten jonge aanplant bedekt zijn met sneeuw.

Bekijk de kweektechnologie van buxusstekken in de video die aan het einde van het artikel is geïnstalleerd.

Wat te kiezen?

Geworteld buxus begon te groeienWe hebben gekeken naar verschillende manieren om buxus te vermeerderen: door zaden, stekken en groene gelaagdheid. Ongetwijfeld de meest productieve is stekken..

Als er bepaalde problemen kunnen zijn met de aanwezigheid van zaden en onderste lagen in geschoren buxusstruiken, dan is met stekken alles veel eenvoudiger:

  • Van je eigen eerder gekochte plant kun je stekken snijden.
  • Je kunt goedkoop kopen of zelfs gratis krijgen van andere eigenaren van buxusplanten na de volgende knipbeurt.
  • Tijdens het snoeien van heggen en vormsnoei kunt u ze geheel gratis ophalen in het park.

Het belangrijkste is om de stekken niet uit te drogen en ze op tijd in de grond te plaatsen voor het rooten. En geloof me, het resultaat van jouw inspanningen zal je jarenlang verrassen met gezonde en mooie buxusplanten..

Reproductie van buxus door stekken – video

Adblock
detector