We versieren onze percelen met decoratieve krulbonen

Sierbonen op de site Allerlei soorten sperziebonen en bonen worden al lang met veel plezier door de mens gebruikt voor voedsel, voedergewassen en groenbemesters. Maar tegelijkertijd is nog een rol van de plant niet vergeten. Krulbonen zijn decoratief en nemen al drie en een halve eeuw een eervolle plaats in tussen de groene versieringen van de tuin, de kas en zelfs een bescheiden balkon..

De voordelen van decoratieve krulbonen zijn:

  • hoge groeisnelheid, waardoor grote verticale oppervlakken kunnen worden aangelegd tijdens het lente-zomerseizoen;
  • bescheidenheid;
  • een verscheidenheid aan vormen en kleuren die verschijnen op de scheuten van bloeiwijzen;
  • lang behoud van aantrekkelijkheid door de aanwezigheid van niet alleen spectaculaire bloeiwijzen, maar ook peulen, soms opvallend met een ongewoon uiterlijk;
  • de mogelijkheid om de groene massa van de plant te gebruiken voor groene meststoffen en compost;
  • verrijking van de bodem met stikstof die zich ophoopt op de wortels van planten van deze familie.

Het enige waarmee rekening moet worden gehouden bij het planten van bonen is de thermofiliciteit van de plant en de behoefte van de cultuur aan lichte en overvloedige voeding..

Competent gebruikmakend van het vermogen van de plant om tot een hoogte van 2 tot 5 meter te klimmen en verschillende soorten klimbonen te combineren, kunt u ongebruikelijke groene priëlen uitrusten, bogen in de tuin maken en de meest onpresentabele hoeken en heggen veredelen.

Het is belangrijk dat tegenwoordig verschillende onafhankelijke soorten die tot de peulvruchtenfamilie behoren, worden gebruikt voor landschapsarchitectuur, maar met unieke eigenschappen en uiterlijk. Bovendien worden al deze gewassen zowel als sier- als groenteplant gewaardeerd..

Bonen (Phaseolus vulgaris)

Bonen (Phaseolus vulgaris) Klimbonen zijn bekend en geliefd bij Russische tuinders. Een eenjarige plant, afkomstig uit Latijns-Amerika, combineert perfect de eigenschappen van een groentegewas, levert groene peulen en rijpe zaden op tafel, en een hoge decorativiteit. Klimbonen in hoogte kunnen oplopen van 1,5 tot 3 meter, al een maand na het zaaien vormen ze de eerste bloeiwijzen, en met de juiste zorg, voeding en water, bloei en peulvorming gaat door tot halverwege de herfst.

Het decoratieve effect is ook klein, maar er zijn veel bloemen van verschillende kleuren en dicht gebladerte en peulen die aan de stengels hangen met een verschillende mate van rijpheid. Regelmatige oogst van sperziebonen van veel soorten krulbonen stimuleert de vorming van nieuwe knoppen, wat de levensduur van de levende bedekking van priëlen en hekken verlengt.

Turkse bonen (Phaseolus coccineus)

Turkse bonen (Phaseolus coccineus)Als de bloemen van gewone bonen, afhankelijk van de variëteit, wit, lila, roze of crème kunnen zijn, dan vallen Turkse bonen of, zoals deze aanstekelijke plant ook wel wordt genoemd, vurige rode bonen op met scharlakenrode bloeiwijzen. Het is interessant dat deze soort, die twee eeuwen vóór de gebruikelijke groentebonen het grondgebied van Rusland binnenkwam, geen brede verspreiding vond als tuinplant, maar zich stevig vestigde in kassen en tuinen.

Gekrulde sierbonen in bloeiTurkse bonen zijn erg pretentieloos en groeien tot 3-4,5 meter hoog met minimaal onderhoud. Bij vroeg geplant bloeien de planten van half juni tot eind september. Als tot voor kort zomerhuisjes waren versierd met wijnstokken die alleen bloeiden met felrode trosvormige bloeiwijzen, zijn er vandaag variëteiten van krulbonen verschenen, die tweekleurige, zalm, bordeaux en volledig witte bloemen geven.

Witte decoratieve bonenbloemenPlanten onderscheiden zich door talrijke grote bladeren, die, zoals de meeste peulvruchten, drie gescheiden lobben hebben. In aanwezigheid van een stevige ondersteuning klimmen de wimpers gewillig naar grote hoogten, gemakkelijk vlechten van hekjes, heggen en zelfs boomkronen.

Peulen met zadenJonge peulen van dit type gekrulde sierboon zijn oneetbaar vanwege de taaie vezels en stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke spijsvertering. De bladeren van dergelijke bonen zijn dicht behaard. In de pod kunnen drie tot zes zaden van een paars-roze kleur zijn, waarvan een kenmerkend kenmerk is dat de donkere strepen over het hele oppervlak contrasteren.

Rijpe zaden zijn na het weken niet inferieur in smaak en voedingswaarde aan gecultiveerde bonen..

Rijpe Turkse bonenIn het zomerhuisje kunnen Turkse bonen worden gebruikt om verticale landschapsarchitectuur te creëren en om groene beschuttingen tegen de wind te creëren voor thermofiele gewassen, bijvoorbeeld aubergine, meloenen of druiven.

Dolichos paars (Lablab purpureus)

Dolichos paars (Lablab purpureus)Een andere spectaculaire eenjarige plant uit de peulvruchtenfamilie wordt met recht de klimsering genoemd. Met deze sierheester hebben dolichos, lablab of hyacintbonen de schaduw van bloemen en het uiterlijk van grote, tot vier dozijn knoppen, bloeiwijzen gemeen.

In Rusland en andere regio’s met een gematigd klimaat wordt dit water van decoratieve klimbonen in het voorjaar gezaaid en in de herfst beëindigen de planten hun vegetatie. Maar in Afrika en Azië, waar het klimaat warmer is en de daglichturen langer zijn, is dolichos een grote, constant bloeiende vaste plant.

Decoratieve krulbonen - dolichosOnder gunstige weersomstandigheden groeien variëteiten van klimbonen van deze soort tot 1,5-3 meter en beheersen ze zeer snel de steunen van verschillende vormen en ontwerpen die voor hen zijn voorbereid. Door de overvloedige bloei en grote drielobbige bladeren vormen hyacintbonen een dichte decoratieve laag. Bovendien kan de paarse kleur, afhankelijk van de variëteit, zich niet alleen verspreiden naar de bloeiwijzen en kleppen van de bonen, maar ook naar de stengels en zelfs bladbladen..

Tegenwoordig hebben tuinders variëteiten tot hun beschikking die zowel traditioneel verrukken met lila en paarse bloemen, als onthullende witte, roze, paarse en zelfs tweekleurige knoppen. Bloeiwijzen verschijnen uit de sinussen, bloemen die tot drie dagen aantrekkelijk blijven, open achtereenvolgens, en de hele borstel leeft van 20 tot 30 dagen.

Interessant is dat dolichos een zeldzame decoratieve krulbonen is met een aangename geur, dus grote bloeiwijzen worden soms in boeketten opgenomen. Bloemen verdragen gemakkelijk snijden en blijven tot 10-14 dagen in het water. Met de voltooiing van de bloei verliezen de planten hun decoratieve effect niet. Paarse, violette of donkergroene gebogen bonen zijn gegroepeerd in clusters van 5-15 en blijken niet minder spectaculair te zijn dan bloeiende bonen in de late zomer. De lengte van de pod varieert gemiddeld van 8 tot 12 cm.

Dolichos zadenIn de peulen rijpen elliptische, zijdelings samengedrukte zaden van zwarte of bruine kleur. Op zaden die niet langer dan 1-1,5 cm lang zijn, is duidelijk een wit litteken zichtbaar. De zaden zijn eetbaar en worden al duizenden jaren door de volkeren van Noord-Afrika als voedsel gebruikt, en tegenwoordig zijn ze een soort klimboon, geschikt om in de tuin te planten en om in balkonbakken te kweken..

Vigna Caracalla

Vigna CaracallaDe naam van deze geweldige klimplant is gegeven door de slak, die zo lijkt op de bloemen van deze variëteit aan klimbonen. Vigna Caracalla, of volgens een alternatieve classificatie, Cochliasanthus caracalla, is een vaste plant afkomstig uit de tropen van Zuid-Amerika. Vigna is een van de grootste gekweekte soorten klimbonen. Scheuten van de cowpea Caracalla kunnen tot 7 meter hoog klimmen.

In het thuisland van de cultuur is het een vaste plant, maar in een gematigd klimaat wordt het gekweekt als eenjarig gewas, en de soort is vrij thermofiel, daarom wordt het, om de plant voor de winter te bewaren, binnen of in een verwarmde serre. Vignu onderscheidt zich, net als andere bonenvariëteiten, door een hoge mate van ontwikkeling en groei. Daarom vlechten gekrulde sierbonen, zelfs met een korte zomer in de middelste baan, met succes hagen, terrassen en bogen. De kap is met een sterke snor aan de verticale vlakken bevestigd. De vorm en het uiterlijk van de bladeren van deze cultuur verschilt weinig van andere soorten bonen, maar de bloemen zijn echt uniek..

Ongewone caracal bonen bloemenDe bloembladen waaruit de bloemkroon bestaat, zijn gedraaid als een strakke spiraal. De diameter van de bloem kan 3-5 cm bedragen.De kleur kan, afhankelijk van de variëteit en leeftijd van de bloem, variëren van wit, geelachtig of crème tot paars en violet. De bloeiwijze van de cowpea is een borstel, waarin 5-12 geleidelijk openende knoppen kunnen zijn.

De bloemen van deze variëteit van krulbonen zijn geurig en behoorlijk duurzaam. Als de plant in de tuin niet wordt blootgesteld aan vorst en koude wind, duurt de bloei van juli tot eind september..

Cowpean caracal zadenAls balkoncultuur is het beter om een ​​​​grote plant te knijpen om de lengte van de scheuten te regelen en periodiek de bloei te veroorzaken. Voor cowpea plaatsen ze steunen van een touwgaas, waarop de groeiende stengels onmiddellijk worden gericht. Als je een volwassen plant verplaatst, kun je vrij fragiele scheuten gemakkelijk afbreken..

Gevleugelde bonen (Psophocarpus tetragonolobus)

Vleugelbonen (Psophocarpus tetragonolobus)Het meest ongewone type gekrulde decoratieve bonen kwam vrij recent voor het eerst naar het grondgebied van Rusland, slechts een paar jaar geleden. Maar vleugelbonen zijn welbekend in Goa, Thailand en Nieuw-Guinea en andere landen in deze regio..

Hier worden bonen met peulen met een ongebruikelijke vorm voor Russen al lang voor voedsel gebruikt. Bovendien worden voor de bereiding van culinaire gerechten niet alleen groene, sappige bladen met vier mooie bladen en volwassen zaden gebruikt, maar ook bloeiwijzen en krachtig drielobbig blad. In de lokale volksgeneeskunde wordt de plant erkend als genezend, wat nu wordt bevestigd door Europese experts..

Gevleugelde bonen peulenAls decoratieve krulbonen worden vleugelbonen gekweekt, zoals cowpea, die proberen te beschermen tegen wind en kou. In Russische omstandigheden is het een eenjarige plant die tijdens het lente-zomerseizoen 5 meter hoog wordt..

Bloeiwijzen van vleugelbonen zijn trosvormig, groot, tot 15 cm lang. In elk van deze borstels kun je 5 tot 15 blauwe, crèmekleurige of tweekleurige bloemkronen met een diameter tot 3 cm tellen.Na de bloei vormt deze variëteit van krulbonen verbazingwekkende tetraëdrische bladen, die, afhankelijk van de groeiomstandigheden en variëteit, groeien tot 10-25 cm lang. Op sommige planten zitten echt gigantische bonen tot wel 40 centimeter lang..

Gevleugelde bonenzadenIn de peul rijpen 5 tot 20 bijna ronde gladde zaden met een diameter tot 10 mm. De kleuren van de eetbare bonen kunnen gevarieerd worden. Verschillende variëteiten van dit type krulbonen hebben bruine, bruine, gele en zwarte zaden..

Hoe bonen in de buurt van een steun te planten – video

Adblock
detector