We presenteren onder uw aandacht een foto en beschrijving van verschillende soorten buxus

Buxus in het ontwerp van de site In de oudheid werd buxus als een kostbare plant beschouwd vanwege de gelijkenis van hout met barnsteen. Vanwege zijn buitengewone hardheid en dichtheid, waardoor de boom niet in het water zinkt, kreeg hij de bijnaam “ijzer”. Ook werd buxus beschouwd als een talisman die beschermt tegen de intriges van duistere krachten en gekoesterde dromen vervult. In het moderne leven is dit een van de favoriete planten die worden gebruikt in landschapsontwerp en alleen om het interieur van een huis of appartement te versieren. Over de hele wereld worden er souvenirs, sieraden, schalen en zelfs muziekinstrumenten van gemaakt..

Buxus in de natuur

Buxus boom Buxus is een boom of struik die van nature groeit in de Middellandse Zee, China, Japan, Midden-Amerika en Oost-Afrika. Het groeit heel langzaam. Bovendien kan hij een langlever worden genoemd. Sommige exemplaren zijn tot 500 jaar oud. Buxus staat vermeld in het Rode Boek. Het kan groeien waar andere planten niet zullen overleven: in donkere bossen bedekt met mos, tussen struiken en op kalkrijke bodems.

Alle delen van de plant zijn giftig, vooral de bladeren..

Soorten buxus

Het geslacht van buxus heeft enkele tientallen soorten. De meest voorkomende zijn:

  • Buxus groenblijvendBuxus groenblijvend(Buxus sempervirens), veel gebruikt in decoratieve landschapsarchitectuur van locaties. In zijn natuurlijke habitat bereikt hij een hoogte van 15 meter, thuis – 6 meter. Het verdraagt ​​​​vorst goed, maar is extreem gevoelig voor dooi en felle zon. Heeft ovale bladeren van 3 cm en donkergroene kleur.
  • Kleinbladige buxusKleinbladige buxus(Buxus microphilla). Het belangrijkste verschil met groenblijvende buxus zijn kleinere bladeren (van 0,5 tot 2,5 cm).
  • Balearen buxusBalearen buxus(Buxus balearica) heeft daarentegen grotere bladeren – tot 4,5 cm.
  • Colchis buxusColchis buxus(Buxus colchica) wordt 8 meter hoog. Bladeren zijn donkergroen, licht naar binnen gebogen.

Er zijn veel decoratieve soorten buxus gefokt. Afhankelijk van de kleur van de bladeren en de vorm van de struiken, waaronder:

  • Aureovariegata heeft geelgevlekte bladeren;
  • Marginata, de bladeren zijn omgeven door een gele rand;
  • Latifolia Maculata heeft gouden bladeren;
  • CurlyLocks waarvan de stelen gebogen zijn.

Buxus in huis

BuxushaagMeestal wordt groenblijvende buxus thuis gekweekt. De foto van een buxusboom laat zien hoe deze kan worden gebruikt bij het ontwerpen van percelen. Hoge bomen zijn nuttig als hagen. Een uitstekende oplossing zou een groene muur zijn waartegen rozen bloeien..

Buxus ballenTuinders gebruiken buxus graag als border voor bloembedden en maken ook verschillende vormen van de kruin van een plant. Om dit te doen, terwijl de buxusstruiken groeien, worden ze afgesneden, de scheuten worden met draad in de goede richting gebogen. Het proces kan het hele jaar door worden geregeld. De eenvoudigste vormen: kubus, kegel of bal.

De dieren van hun buxusAls je wilt, kun je een struik maken in de vorm van bijvoorbeeld een dier.

Onlangs is ook buxus voor binnenshuis wijdverbreid. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, hij groeit namelijk maar 5 cm per jaar. Vrij humeurig, met onjuiste zorg, bukshout verliest snel zijn bladeren. De beste plek om hem te kweken is een matig verlichte vensterbank. Het verplanten van buxus gebeurt naar behoefte, meestal eens in de 2-3 jaar en wordt door de plant vrij goed verdragen. Het kan in elke periode wortel schieten, behalve in de winter..

Buxus voor binnen Buxus Sempervirens is een vochtminnend ras, maar je hoeft niet te ijverig te zijn. De wortels tolereren geen wateroverlast. Welnu, om te voorkomen dat de grond uitdroogt, kunt u kiezelstenen of mos op het oppervlak verspreiden. In het voor- en najaar is het aan te raden om de bladeren met water te besproeien. In de winter moet de plant koel worden gehouden en dit wordt meestal het grootste probleem. Een uitweg uit de situatie kan de fabricage zijn van een speciale kas voor overwintering..

Voor irrigatie is het niet nodig om gefilterd of bezonken water te gebruiken – buxus is volledig ongevoelig voor waterhardheid. Enige vereiste: het mag niet te koud zijn..

Bij het begin van de hitte is het raadzaam om buxus buiten in een pot te zetten en deze te beschermen tegen direct zonlicht. Het zal goed voelen in de schaduw van bomen of op een goed verlichte veranda. In de herfst, wanneer het eerste koude weer nadert, moet de plant worden teruggebracht. Thuis bloeit buxus zelden. Meestal duurt het zo’n 20 jaar voordat de eerste bloemen verschijnen. De bloemen van de plant zijn klein en niet erg mooi, geel van kleur.

Bonsai van binnenbukshoutAls er niet wordt gezorgd voor gunstige omstandigheden voor plantengroei, kunnen buxusplagen zich snel voelen. Meestal is het een spint of schildluis. Om ze te bestrijden, wordt de plant ingezeept, nadat de grond eerder is vastgedraaid met een film. Na het wegspoelen van het ongedierte wordt de boom afgespoeld onder de douche.

Buxus wordt vermeerderd door stekken in de lente of de herfst. Zaadvoortplanting is niet zo populair. Het is moeilijk om wortelstekken te nemen. Van de 100 stuks kunnen er op zijn best slechts 80 wortel schieten..

Het wordt aanbevolen om buksus te kweken in warme klimaten. Hoewel het vrij goed bestand is tegen koud weer, is het onwaarschijnlijk dat buxus in de regio Moskou de winter zal overleven. De minimumtemperatuur die het kan weerstaan ​​is -15 graden. Sterke wind en groenblijvende planten hebben een nadelig effect op de groenblijvende. Daarom kan buxus, om het koude weer af te wachten, op een koele veranda of loggia worden geplaatst. Jonge heesters hebben tijdens de overwintering de meeste aandacht nodig..

Nuttige eigenschappen van buxus

Buxus MarginataOndanks al zijn giftigheid is buxus een zeer nuttige plant. Het geeft fytonciden af ​​- actieve stoffen die schadelijke micro-organismen in de lucht vernietigen. De meest waardevolle zijn de schors en bladeren van de plant, waarin alkaloïden, bioflavonoïden, tannines en hars worden gevonden. In de volksgeneeskunde wordt buxus gebruikt als een laxeermiddel, diureticum, zweetdrijvend middel, pijnstiller, het heeft een antiseptisch effect. De plant wordt niet gebruikt door de officiële geneeskunde.

Video over groene buxus

Adblock
detector