Waardevolle eigenschappen en kenmerken van de lisdodde plant – wiresummit.org

lisdodde plant De lisdoddeplant is een bekend moerasgras dat overal te vinden is, zelfs in de toendra en subtropen. Er zijn 37 soorten in het geslacht van lisdodde, waarvan 30 primair en 7 hybridogeen. De plant heeft zeer lange bladeren met twee rijen, vergelijkbaar met linten en kleine bloemen, verzameld op één steel in mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen. Bovendien vormen vrouwen dichte donzige kolven van stampers. Lisdodde bloeit van juni tot augustus.

Lisdodde (Typha) moet niet worden verward met riet (Scirpus). Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, behoort het riet tot de zeggefamilie, dit is een andere plant.

Waar groeit lisdodde meestal?

lisdodde planten op de vijver Kruidachtige vaste planten, met dikke en vertakte wortelstokken die horizontaal zijn geplaatst, voelen zich geweldig aan de oevers van reservoirs en ondiep water, in vochtige sloten, greppels langs de weg. En de dunne wortels zorgen voor drijvende graszoden. Elke vijver of meer, van natuurlijke oorsprong, wordt na verloop van tijd overwoekerd met deze pretentieloze planten, waarvan de hoogte 2 m kan bereiken.

lisdodde plantDe meeste lisdodden bevinden zich in het zuiden van Eurazië en Noord-Amerika. Verschillende soorten hebben gebieden nodig met een rijke zure of zoute bodem, die overdag goed verlicht moet worden door de zon. Tijdens het groeiseizoen vormen lisdodden, dankzij krachtige wortelstokken, dicht struikgewas. Ondanks dat planten niet reageren op schommelingen in het waterpeil in reservoirs, vindt reproductie het beste plaats als de diepte-indicator overeenkomt met 60-90 cm.

droge lisdoddeLisdodde wordt, indien nodig, vermeerderd door de wortels te verdelen. Dit is de eenvoudigste en meest succesvolle methode om een ​​hele kolonie planten te creëren die naburige planten, zoals waterlelies, zal beschermen tegen harde wind. Bovendien zijn lisdodden natuurlijke filters. En hun aanplant is een natuurlijke zuiveringsinstallatie!

Lisdoddeplant: soorten voor het decoreren van percelen

soorten lisdodde voor landschapsontwerpVan alle lisdoddes kunnen verschillende hoofdsoorten worden onderscheiden die in verschillende delen van de planeet groeien. Meestal zijn dit typische waterplanten aan de kust, die de voorkeur geven aan slibrijke en slibzandige kusten, beschermd tegen golven. Op steenachtige bodems worden meestal lage, schaarse gemeenschappen gevonden.

Lisdodde is een plant van waterlichamen en wordt daarom gebruikt om tuinlandschappen in de buurt van beekjes en kunstmatige watervallen te versieren..

Geschikt voor deze doeleinden:

  1. Smalbladige lisdodde is een plant met langwerpige, lineaire bladeren, verzameld aan de basis van de stengel, minder dan 1 cm breed en heeft voedzame kleigrond nodig. In koele zomers vormt het niet altijd kolven. Naast het noordelijk halfrond groeit het in zuidelijk Afrika en Australië.smalbladige lisdodde
  2. Breedbladige lisdodde – algemeen op het noordelijk halfrond. Het verschilt van andere soorten in dikkere en hogere stengels. De diameter van de fluweelzachte bloeiwijze is ongeveer 2,5 cm Bruine kolven zijn zeer decoratief en pas in de lente beginnen ze uit elkaar te vallen in afzonderlijke zaden. Groeit op zure, drassige bodems.plant lisdodde breedbladig
  3. Laxman’s Cattail – Geeft de voorkeur aan goed bewaterde gebieden in de buurt van rivieren en meren. Het wordt gevonden in de steppezone en subtropen. Er is veel van in de Kaukasus, het Verre Oosten, Siberië, Mongolië en China. De gemiddelde hoogte van planten is van 60 tot 90 cm, het maximum is 130 cm, de bladeren zijn grijsgroen, smal. De oren zijn bruin.laxman's lisdodde
  4. Kleine lisdodde – groeit in moerassige gebieden van West-Europa, maar ook in Centraal-Azië, China, Mongolië, Turkije, gevonden in de Kaukasus. Dit is een korte en zeer sierlijke plant met dunne bladeren. Het stampergedeelte van de bloeiwijze is bruin en breidt zich uit naar de top.plant lisdodde klein

Ook veel gevraagd voor het modelleren van moerasgebieden van kleine privévijvers, kleine lisdodde, waarvan de hoogte slechts 30-60 cm is en sierlijke lisdodde. Deze compacte planten zien er geweldig uit in de winter, zijn ongelooflijk mooi in boeketten en ekibans, maar ze kunnen niet tegen strenge vorst. In de herfst worden ze in containers geplaatst en overgebracht naar een koude kelder..

In goede omstandigheden gedraagt ​​​​de lisdodde zich agressief – hij is in staat om in korte tijd een groot territorium te veroveren. Daarom is het beter om meerdere planten op de site te planten in containers of in zakken van een geonet..

Nuttige eigenschappen van lisdodde

geneeskrachtige eigenschappen van lisdoddeDe meest voorkomende in de GOS-landen zijn breedbladige lisdodde en smalbladige lisdodde. Beide soorten hebben eigenschappen die belangrijk zijn voor de mens. Er zijn veel nuttige stoffen in hun chemische samenstelling..

Het gebruik van lisdodde in de traditionele geneeskunde

lisdodde in de volksgeneeskundeAlle delen van de lisdoddeplant worden als waardevol beschouwd – bloemen en kolven, wortelstokken, stengels, bladeren, alles wordt gebruikt. Lisdodde is een natuurlijk antisepticum, heeft een bacteriedodend en hemostatisch effect, bevordert de wondgenezing. De wortelstokken van de plant bevatten tannines en verschillende suikers, calciumoxalaat, zetmeel. Bladeren bevatten ascorbinezuur, zaden bevatten vette olie, bloemen bevatten glycosiden.

wortelstok lisdoddeHet gebruik van een waterige infusie van bladeren en wortelstokken verbetert de conditie van het lichaam met cystitis en enterocolitis, dysenterie. De oren zijn gekookt voor bronchiale astma en de bladinfusie maakt het leven van sommige mensen met type 2-diabetes gemakkelijker. Dons gemengd met ghee of reuzel wordt gebruikt als een uitwendig middel tegen bevriezing en brandwonden.sappige lisdodde wortels

Voordat u beslist over het gebruik van infusies en fondsen die onafhankelijk zijn gemaakt op basis van de lisdoddeplant, moet u uw arts raadplegen om een ​​mogelijke allergische reactie uit te sluiten. En pas na de aanbevelingen die van hem zijn ontvangen, kunt u met de behandeling beginnen.

Economische waarde van lisdodde

boeket bloemen lisdoddeLang geleden vestigde een man de aandacht op de unieke eigenschappen van de plant..

Zelfs nu nog worden verpakkingsmaterialen en verschillende voorwerpen gemaakt van de bladeren en stengels, of ze worden voor andere doeleinden gebruikt:

  • geweven matten en manden;mand en dak van lisdodde
  • bouw verschillende tijdelijke onderkomens, hutten;
  • dons, gewonnen uit bruine kolven, kussens, dekens, matrassen, reddingsgordels;
  • om een ​​zacht vilt te verkrijgen waaruit hoeden worden gemaakt, wordt in ambachtelijke werkplaatsen lisdodde in een bepaalde verhouding gemengd met wol.

Cellulose wordt gewonnen uit de schutbladeren van lisdodde planten, ze worden ook toegevoegd aan klei of chamotte zodat er geen krimp optreedt bij de vervaardiging van keramische producten, en van alle delen van de plant wordt laagwaardig papier gemaakt. Maar dat is niet alles. In veldomstandigheden kunnen de oren worden gebruikt om een ​​vuur aan te steken of in plaats van een fakkel, als ze vooraf goed verzadigd zijn met olie.. manden vlechten

De bladeren van lisdodde bevatten eiwitten (ongeveer 16%), vezels (ongeveer 36%) en calcium. Daarom wordt er voer voor landbouwhuisdieren uit gewonnen door in te kuilen..

Plantendelen gebruiken voor voedsel

het gebruik van lisdodde voor voedselDe plant heeft eetbare wortelstokken, stengels en bladeren. Jonge witte wortelstokken worden zelfs rauw gegeten, als ze natuurlijk zeker weten dat ze schoon genoeg zijn. Maar de wortels van lisdodde planten kunnen geel zijn, wat betekent dat ze al oud zijn, het is beter om ze als aardappelen te bakken. Jonge scheuten worden gekookt in gezouten water en gebruikt in salades of gebeitst. Hun smaak doet enigszins denken aan asperges..

wortelstok lisdodde bij het kokenOngeveer 30.000 jaar geleden leerden mensen hoe ze meel konden maken van de wortels van lisdodde. Ze bevatten 15% zetmeel en worden als behoorlijk voedzaam beschouwd. Van dergelijk meel wordt tegenwoordig lekkere en gezonde gelei gemaakt. Ze voegen het ook toe aan tarwe- of roggemeel en bakken luchtige broodjes en taarten. Gehakte, gedroogde en geroosterde lisdoddewortels worden gebruikt om een ​​koffiedrank te bereiden.lisdodde plant in de keuken

Voor de eerste keer moet je lisdodde en producten die ermee zijn bereid zorgvuldig en in kleine hoeveelheden eten..

De veelzijdige lisdodde plant is een betaalbaar voedsel in het wild (video)