Veeleisende heide, planten en plantenverzorging

heide planten en verzorgen Gewone heide behoort tot het monotypische geslacht van bloeiende planten. Heide, planten en verzorgen die, wanneer ze in een tuin worden gekweekt, zelfs voor beginnende plantenkwekers niet moeilijk zijn, een ongewoon winterharde struik.

Wilde heidevelden zien eruit als echte struikgewas, die heidewoestenijen (heide) worden genoemd. Het groeit in het Europese deel van het land, maar ook in Oost- en West-Siberië. Heather is te vinden in veel regio’s van onze planeet met koele klimaten – in de Baltische staten, Engeland, Zweden, Groenland, maar ook in het noordelijke deel van de Verenigde Staten en zelfs in Marokko..

Deze zonminnende plant is nogal pretentieloos en geeft daarom blijkbaar de voorkeur aan een verscheidenheid aan bodems. Open gebieden van veen- en veenmoerassen, toendrabossen, uitgebrande bossen, berghellingen, lichte naaldbossen, loof- of plaatsen met weinig schaduw zijn geschikt voor hem..

Gewone heide wordt vermeld in het Rode Boek van Moskou, sommige regio’s en regio’s van de Russische Federatie.

Beschrijving van de plant

groenblijvende heide Gewone heide (Calluna vulgaris) is een kleine groenblijvende meerjarige struik zonder hoofdstam. Alle scheuten zijn verhout en rechtopstaand, sterk vertakt, met kleine driehoekige bladeren zonder bladstelen, gelegen in vier rijen.

Bloeiwijzen – borstels tot 25 cm Met witte bloemen van 5 tot 30 stuks, minder vaak roze, rood en zelfs paars, tot 1 cm groot, met een actinomorf bloemdek en vier bloembladen. In de herfst verschijnen er vruchten – droge bruine dozen. Heide is een oligotroof, daarom kan het zelfs de meest schaarse bodems met een laag gehalte aan voedingsstoffen bewonen. Winterhard. Een prachtige honingplant. Vermeerderd door zaden.

De plant is xerofytisch en aangepast aan het leven in droge gebieden. De mogelijkheid van zijn leefgebied op natte bodems wordt reëel dankzij verdamping en bijbehorende afkoeling. Dit fenomeen wordt “fysiologische droogte” genoemd, waarbij de plant meer water uit de koude, verzadigde grond haalt en meer water dan uit droge grond..

Heather groeit in symbiose met de eenvoudigste schimmels die mycorrhiza vormen. Met behulp van hyfen kunnen myceliumfilamenten zelfs op de armste gronden voedsel extraheren. Daarom, als je het uit het bos probeert mee naar huis te nemen, moet je de kluit redden..

De levensduur van heide is 30 jaar of langer. Jaarlijkse groei van 1,5 tot 2 cm per jaar. Bloeit rijkelijk gedurende twee maanden – in juli en augustus. Het begin van de bloei op 5-7 jaar.

Luchtkieming is kenmerkend voor heidezaden. Tijdens het eerste jaar groeit er een kleine scheut met bladeren die aan de bovenkant drukker worden. Veel jonge heidevelden zijn te zien in open zandgebieden, niet ver van vruchtdragende planten.

Onder natuurlijke omstandigheden, bij ouder wordende planten, beginnen de hoofdstam en zijtakken geleidelijk te gaan liggen en wortel te schieten. Omdat de lengte van elk van hen minstens één meter is, wordt een gordijn gevormd in de buurt van de struik, waarvan de diameter tot drie meter kan reiken. Zodra er voldoende adventiefwortels op de liggende stengels verschijnen, worden ze broos. Bij het breken worden de stengels gescheiden van de moederstruik en groeien ze verder als zelfstandige planten.

Gewone heide, aanplant en verzorging thuis

gemeenschappelijke heide planten en verzorgenDeze winterharde plant kan onafhankelijk worden vermeerderd, niet alleen door zaden of door een struik te verdelen, maar ook door stekken. In een appartement wordt heide op elk moment geplant, ongeacht het seizoen, omdat het temperatuurregime ervoor altijd optimaal zal zijn. Voor de beste ontkieming van zaden moet de luchttemperatuur constant worden gehouden van + 18 ° С tot + 22 ° С.

Stadia van het werk bij het planten van heide:

 1. Grondbewerking. Zand, naald- en veengrond worden in een grote container gegoten in een verhouding van 1: 1: 2. Meng goed en giet in potten. Voor bloemplanten kunt u ook een speciale grond gebruiken..voorbereiding van voedingsbodem
 2. In potten moet de grond worden bevochtigd, dan moeten de zaden worden geplant, ze hoeven niet te worden begraven. Totdat de eerste scheuten verschijnen, en dit kan tot 28 dagen duren, moet de container worden afgedekt met transparant glas..heidezaden planten in potten
 3. Wanneer de spruiten opgroeien, moeten ze enkele uren per dag buiten worden gelaten. Bovendien is het voor het uitharden noodzakelijk om de tijd buitenshuis geleidelijk te verlengen en blootstelling aan zonlicht te vermijden..overslag van heide
 4. De volwassen zaailingen worden op een leeftijd van 8-10 maanden in aparte containers geplant.heidestruiken in aparte potten

Voor een vroege ontkieming van zaden moet de grond in de eerste week goed worden bevochtigd. En dan is het voldoende om gewoon te spuiten.

Om de heide iets eerder te laten bloeien, moet deze worden gekweekt uit stekken. Dit kan het beste aan het einde van het zomerseizoen of aan het begin van de herfst. De grond wordt bereid uit zand en veen. Ze moeten in gelijke hoeveelheden worden ingenomen en grondig worden gemengd en bevochtigd. Topdressing is niet vereist. En dan wordt de stengel in de container geplaatst.

De optimale temperatuur voor het rooten is van + 15 ° С tot + 22 ° С, de luchtvochtigheid moet normaal zijn.

Tuinders verspreiden heide door de struik te verdelen, omdat deze methode eenvoudig en betrouwbaar is, kunt u snel het gewenste resultaat bereiken. Alle manipulaties worden alleen uitgevoerd op die planten die al zijn vervaagd. Ze halen gewoon een heidestruik uit de container waarin hij groeide en verdelen hem in twee delen. De resulterende struiken worden geplant in nieuwe potten, waarin eerder nieuwe grond en een beetje kunstmest zijn toegevoegd. Gewaterd.

Mooie heide –

planten en verzorgen moet correct zijn

heide zaailingZelfs thuis gekweekt, is heide nog steeds een pretentieloze en redelijk winterharde plant..

Maar toch moet je voor hem zorgen, net als andere planten:

 • controleer het vochtgehalte van de grond en geef regelmatig water met water op kamertemperatuur, laat het niet uitdrogen;
 • in de kamer mag heide niet in direct zonlicht worden geplaatst.
 • om water te verdedigen voor irrigatie gedurende ten minste 2 weken (in gebieden met sterke chlorering);
 • in de zomer mag de luchttemperatuur niet hoger zijn dan + 25 ° , in de winter – mag niet lager zijn dan + 8 ° С;
 • voer tijdens de bloei van de plant, niet meer dan 50 g per vierkante meter. meter, ontzuur de grond met zwavel of voeg de bast van coniferen toe;
 • spray de planten dagelijks.

Bij jaarlijkse herbeplanting moet het wortelvoer worden bewaard. Bij het planten en verzorgen van heide moet de grond worden gemulleerd, niet losgemaakt, omdat het wortelsysteem van heide zich in de bovenste lagen van de grond bevindt.

Tuinongedierte is niet bang voor heide, maar soms tast Phytophthora de struiken aan. De ontwikkeling van de ziekte leidt tot vergrijzing van de bladeren. De takken beginnen te hangen en dan kan de plant afsterven. Een plant die thuis groeit, is vatbaar voor bladluisplagen en in sommige gevallen spintmijten.

Ook kunnen de groeiproblemen worden veroorzaakt door de volgende ziekten:

 • virale ziekten – het is onmogelijk om ze te reanimeren, beschadigde planten moeten worden verbrand;
 • echte meeldauw – het verschijnen van witachtige en bruine vlekken kan worden gestopt met Fundazol;
 • grijze rot – de dood van bladeren en witte groei op de takken zal worden genezen door de preparaten Topaz en Fundazol, evenals sproeien met een niet-geconcentreerde oplossing van kopersulfaat;
 • roest – rode vlekken worden geëlimineerd door Topaz.

Om bladluizen op planten kwijt te raken, kunt u de preparaten “Inta-Vira” en “Decis” gebruiken. De strijd tegen spintmijten wordt uitgevoerd met behulp van het systemische insecticide “Aktaru” en insectoacaricide “Aktellik”.

Heide snoeien

heide snoeienHeidegewassen moeten periodiek worden gesnoeid om hun decoratieve uiterlijk te behouden..

Het vormen van snoeien wordt eenmaal per jaar uitgevoerd nadat de heide is vervaagd en alle bloemen zijn opgedroogd:

 • snoeien behoudt de pracht van de plant;
 • stimuleert volgend jaar actieve bloei;
 • vertraagt ​​veroudering.

Snijd de heide langs het groene deel van de takken, in het deel waar de bladeren groeien. Kardinaal snoeien tot op het niveau van hout zal voorkomen dat de plant gaat ontkiemen, wat zijn dood zal veroorzaken.

Heide in de tuin

heide planten en verzorgen in de tuinOver de hele wereld wordt heide vaak gebruikt om veranda’s en terrassen te versieren, maar ook in landschapsontwerp. Tuinders houden ervan vanwege de originele kleuren, verschillende vormen en maten en een lange bloeiperiode..

De bonte variëteiten van heide passen bij veel tuinontwerpen. Ze worden in aparte groepen geplant of gecombineerd met andere planten, bloemen en zelfs stenen. Ze worden vaak gekozen voor die delen van de tuin waar het nodig is om bodembedekkers te planten, hun schoonheid wordt helderder wanneer, met het begin van koud weer, de bladeren gele of karmozijnrode tinten krijgen..

Heather groeit goed met lichte schaduw van nabijgelegen bomen. Het wordt vaak geplant op alpenheuvels, in rotstuinen en kleine grindtuinen, waar water niet stagneert en veel sneeuw zich niet ophoopt, en een laag grind, in plaats van mulch, beschermt de wortels van de plant tegen uitdroging.

De plant wordt op de leeftijd van 1,5 tot 2 jaar in de volle grond geplant. De diepte van de plantkuil is meestal 25-35 cm, de wortelhals is niet begraven..

Ze bevinden zich op twee manieren:

 1. In een groep, met een afstand tussen de zaailingen van 30-40 cm, of van 6 tot 8 krachtig groeiende exemplaren.
 2. 12-15 stuks zwakgroeiende variëteiten, die op een vierkante meter zijn geplaatst.

Het is noodzakelijk om drainage in de putten te plaatsen – een laag zand van tien centimeter en kleine stukjes baksteen. Bij het planten en verzorgen van heide wordt aanbevolen om kunstmest aan de grond toe te voegen. Voor laaggroeiende variëteiten – 30 g hoornbloem en 20 g nitrophoska. Voor de sterke groei – 50 g hoornbloem en 30 g nitrophoska.

Wanneer u zaailingen voor de tuin koopt, moet u op hun toestand letten:

 • elasticiteit van scheuten, hun gebladerte;
 • de aanwezigheid van jonge scheuten en vegetatieve knoppen, lichter dan de rest;
 • de grond in de container mag slechts licht vochtig zijn;
 • de kluit moet goed tegen de wanden van de pot passen, dan zijn de wortels niet droog.

De beste tijd om heidezaailingen in de volle grond te planten is van half april tot begin mei. Maar je kunt ze eind september planten, het belangrijkste is dat ze tijd hebben om wortel te schieten..

Decoratieve soorten heide in het tuinlandschap

decoratieve heidesoortenSinds het einde van de 18e eeuw wordt intensief gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe heidesoorten. Gedurende deze tijd zijn er meer dan 500 verschillende variëteiten gecreëerd, die iedereen die van hun bescheiden schoonheid houdt, in verrukking brengen. Met de juiste verzorging van deze planten creëer je echte bloementapijten in je tuin. Hiermee kunt u de schoonheid van bladeren en bloemen van verschillende kleuren laten zien..

Enkele planten zijn niet zo spectaculair, daarom worden ze in groepen geplant en worden ze niet alleen gecombineerd in termen van bloeitijd, maar ook in grootte. Als het nodig is om een ​​​​grote bloementuin of weide met planten te vullen, beginnen ze eerst de struiken langs de contour te planten en vervolgens, naar het midden te gaan, de resterende zaailingen gelijkmatig te verdelen.

Een van de beste opties voor het inrichten van een site is het aanleggen van een ericaria- of heidetuin. Niet alleen verschillende soorten heide komen goed van pas, maar ook erika. Ze bloeien op verschillende tijdstippen en zorgen ervoor dat de tuin er altijd origineel uitziet. Ze zijn beplant met alle soorten heide, inclusief wilde. Aanplantingen worden in de regel gecombineerd met lage coniferen, die dezelfde eisen stellen aan verlichting, bodemsamenstelling en vocht.

Op de site voor heide wordt een zonnige of halfschaduwrijke plaats toegewezen, naast de muren van huizen of bijgebouwen, evenals niet ver van tuinpaviljoens, scheidingswanden, langs stenen of grindpaden. Een van de meest geschikte vormen voor ericaria wordt als langwerpig, willekeurig, licht golvend beschouwd. Een kleine heidetuin kun je het beste rond maken. De grond moet zuur of licht zuur, droog zijn. Als het veel klei bevat, moet u drainage regelen. Het is het beste om winterharde variëteiten te kiezen voor centraal Rusland. En eten is nodig, voor het begin van het winterplantseizoen is het beter om te bedekken.

De locatie van ericaria met ephedra stelt je vaak in staat om het van slechts één kant te bekijken. Het kan bijvoorbeeld in de buurt van een hek of hek zijn. De compositorische oplossing zou in dit geval eenvoudig moeten zijn. De hoogste coniferen zijn op de achtergrond geplant en naarmate je het kijkgebied nadert, worden er steeds meer ondermaatse planten geplant – heide, dwergconiferen en eriks.

Heidesoorten met witte bloemen

Witte heidebloemen trekken altijd de aandacht. Prachtige plantensoorten vinden hun rechtmatige plaats in elk zomerhuisje.

Alba

heide alba variëteitDeze groenblijvende, compacte, opgaande struik groeit vrij langzaam. Maar het groeit tot een halve meter. Het heeft kleine lichtgroene bladeren en witte dubbele bloemen in verticale bloeiwijzen, met een lengte van 20 cm en bloeit in augustus. De hoofdwortels zijn diep en beslaan een groot gebied, er zijn ook veel dunne, niet zo lange wortels. Deze variëteit wordt geplant in zonnige gebieden, maar kan ook in lichte halfschaduw groeien. Voor planten moet je matig vruchtbare grond bereiden, veenachtig of moerassig, zuur. Het ras is bestand tegen droogte, maar beschadigd door late vorst, waarna in maart of april wordt gesnoeid.

Alicia

rang aliciaDe variëteit behoort tot de serie “Garden Girls”. Tuinders noemen het “knopheide”. Tot de vorst zien de bloemen van planten eruit als ongeopende knoppen. Daarom zijn ze ook bij slecht weer altijd schitterend. Deze ondermaatse dwergstruik, waarvan de hoogte amper 30 cm bereikt, heeft veel knoppen, wit en groot. De struik groeit langzaam. Alle scheuten met felgroene bladeren zijn naar boven gericht. Begint laat te bloeien, de eerste knoppen verschijnen niet eerder dan september. Het land rond de heide moet worden gemulleerd. Gebruikt als bodembedekker. Ziet er geweldig uit op alpine glijbanen. Overwintert onder dekking van sparren takken of droge bladeren.

Heidesoorten met dubbele bloemen

Rassen met dubbele bloemen zijn perfect te combineren met andere planten in hun zomerhuisje.

Sonya

heide variëteit slaapmuisEen lage plant waarvan de scheuten niet groter zijn dan 20 cm, bedekt met donkergroene schilferige bladeren. Dicht gevulde bloemen lila-roze, zeer delicate schaduw. Bloeit van begin augustus tot september. Geplaatst in zonovergoten gebieden. Geschikt voor alpine glijbanen. De struiken van deze variëteit worden vaak gecombineerd met dwergconiferen en varens..

Rode Favoriet

Rood Favoriete variëteitVeel tuinders vinden deze variëteit de meest aantrekkelijke van alle heide. De hoogte van de struik is niet meer dan 20 cm, maar dit is een breed uitgroeiende groenblijvende plant, tot 70 cm, de bloemen zijn dubbel, donkerroze van kleur. Hij bloeit rijkelijk en ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. De bloeiwijzen hangen. Kan worden geplant in containers, ontworpen voor alpine glijbanen.

Heidesoorten met goudkleurig blad

Wanneer ten minste één struik met gouden bladeren groeit tussen weelderig groen. het is onmogelijk om van hem weg te kijken.

Rode loper

rode loper variëteitHet ras is geelbladig en een van de snelst groeiende. De struik is breed, met kruipende takken, ongeveer 20 cm hoog, bloemen met een violetroze tint verschijnen in september. Gouden bladeren kleuren in de herfst fel oranje. Mulchen nodig. Geeft de voorkeur aan zure, vochtige grond met een goede afwatering. Groeit buiten met varens en rododendrons.

Vicuor Vlam

Vicuor vlam variëteitUitgestrekte struik, waarvan de hoogte 30 cm bereikt. De kleur van de bladeren verandert, afhankelijk van het seizoen. Goudgeel blad, tegen de winter verkleurend naar oranjerood. Op korte bloeiwijzen zijn er veel lila-roze, lavendel getinte bloemen. Gebruikt in tuinen als bodembedekker, maar ook voor landschapsarchitectuur.

Heide met donkergroen blad

Let bij het maken van een landschapsontwerp van uw site op variëteiten met donkergroen blad..

Alba Precox

alba precox variëteitWintergroene struik met opgaande scheuten. Hij kan tot 35 cm groeien, maar de groei is erg traag. De bladeren zijn heldergroen, maar beginnen donkerder te worden met het begin van de zomer. Het begint in juli te bloeien. Kleine witte bloemen zien eruit als bellen. Voor de winter afdekken met turf of een laag droog blad.

Heidesinfoni

Heiddesinfoni-variëteitDe hoogte van de struik is 40 cm, delicate, roze bloemen gaan goed samen met rijk groen blad. Bloeitijd is van augustus tot september. Overdracht van vorst tot −23 ° C. Overwintert onder beschutting van sparren takken of turf.

Decoratieve heide met zilverachtig blad

Giet een druppel zilver in het levendige groen van uw perceel. Versier het perceel met zilverachtige heide. Het planten en verzorgen van de variëteit is niet zo moeilijk.

Zilveren nacht

variëteit zilveren nachtStruiken met een kussenvormige kroon, ongeveer 45 cm in doorsnee. De zilvergrijze tint van het blad wordt in de winter bordeauxrood. Eenvoudige kleine bloemen van lila of lichtpaarse kleur worden verzameld in lange bloeiwijzen.

Grisabella

Grisabella-variëteitEen zeer mooie variëteit met spectaculair zilverachtig blad. De bloemen zijn eenvoudig, paarsroze. Bloeit van juli tot september. De hoogte van de spreidstruik is niet meer dan 30 cm, maar hij is behoorlijk spreidend. Bestand tegen koude stoten tot −23°C. Onderdak vereist.

Heides met knopvormige bloemen

Deze prachtige heidesoorten lijken hun weelderige bloei niet te willen laten zien. Maar dit is hun kenmerk..

Athene

knopvormige variëteit AthenaBehoort tot de serie “Tuinmeisjes”, daarom hebben de bloemen zelfs tijdens koude kiekjes de vorm van een knop. Hierdoor behouden de planten lang hun uitstekende uiterlijk. Hij groeit langzaam en bereikt een hoogte van 30 cm Er zijn veel rode bloemknoppen op de naar boven gestrekte scheuten. Het begint niet eerder dan september te bloeien. In het voorjaar groen gieten, later een bronzen tint krijgen.

Amethist

variëteit amethistHet is een variant van de serie “Tuinmeisjes”. De hoogte van de groenblijvende struik is 25-30 cm en wordt gekenmerkt door een langzame groei. Scheuten zijn verticaal. Bloemen in de vorm van knoppen hebben een paars-karmozijnrode tint, effectief gecombineerd met donkergroene bladeren. Mulchen is vereist. Voor de winter is onderdak nodig. Breng vorst over tot −29 ° C.

Prachtige heidestruik, planten en verzorgen – video

Adblock
detector