Thuja vermeerdert zich gemakkelijk en eenvoudig door stekken

thuja jonge boom uit stekken Populaire naaldgewassen in de natuur worden vaker door zaden of vegetatief vermeerderd. Maar in kwekerijen en onder tuinders komt thuja-voortplanting door stekken in de lente vaker voor, waardoor:

 • tijd en moeite besparen om zaad te ontkiemen en het in de staat van een sterke levensvatbare zaailing te brengen;
 • alle raskenmerken van de ouderplant behouden, die bij de zaadmethode noodzakelijkerwijs verloren zouden zijn gegaan.

Als een zomerbewoner voor het eerst zelf zaailingen kweekt, is het belangrijk voor hem om te weten hoe thuja zich voortplant.

Voorbereiding van thuja-stekken voor reproductie in het voorjaar

voorbereiding van thuja-stekken voor vermeerdering Het oogsten van stekken van coniferen, hun aanpassing en aanplant verschillen aanzienlijk van de bekende technologie voor het werken met bladverliezende soorten..

De optimale tijd voor het oogsten van plantmateriaal is eind maart en heel april. Heesters die uit de winterslaap zijn ontwaakt, beginnen te groeien, zodat stukjes scheuten die eruit zijn gesneden een natuurlijke stimulans krijgen voor groei en wortelvorming..

In het voorjaar, voor de reproductie van thuja, worden stekken van sterke, goed ontwikkelde struiken afgesneden van toppen met een lengte van minimaal 10-12 cm, de diameter van de toekomstige zaailing mag niet minder zijn dan 5-8 mm. Eenjarige scheuten van zijtakken die als stekken worden genomen, vormen veel sneller en gewilliger wortels dan die welke van bovenaf worden afgesneden.

Hoe verder? Hoe thuja te verspreiden door stekken thuis? In dit geval volstaat het om het plantmateriaal van veel bladverliezende gewassen in een bak met water onder te dompelen. Na verloop van tijd zal het stekje wortels ontwikkelen, waarmee het de grond in gaat voor verdere groei. Bij coniferen is het proces van wortelvorming enigszins moeilijk, dus de stekken hebben wat hulp nodig:

 1. Verse stekken aan de basis worden schuin afgesneden.
 2. Dicht bij de snede, wrik voorzichtig omhoog en verwijder de schors.
 3. Boven de shoot worden verschillende dunne longitudinale sneden gemaakt..
 4. De naalden worden verwijderd, zodat alleen aan de uiteinden van de scheuten overblijft.

voorbereiding van de stek voor het plantenDeze bewerkingen moeten vrij snel worden uitgevoerd, zodat de stekken niet vervagen..

Dankzij de gemaakte insnijdingen zullen de toekomstige wortels gemakkelijker de schors kunnen overwinnen, en het verwijderen van de naalden zal bederf na het planten helpen voorkomen..

In deze vorm worden stukjes scheut in een oplossing van een wortelvormingsstimulator geplaatst. In een pot water moeten stekken voor vermeerdering van thuja van 12 tot 24 uur blijven. Gedurende deze tijd ontwaakt de naad van de wortels, wat de kans vergroot en de beworteling versnelt.

Wortelen en planten van thuja-stekken voor vermeerdering

geroote stekken in containersTerwijl het plantmateriaal op zijn beurt wacht, worden containers en grond klaargemaakt voor het planten. Containers moeten drainagegaten hebben om overtollig vocht af te voeren. Het is handig om gewassen en gedesinfecteerd zand gemengd met turf te nemen als substraat voor thuja-vermeerdering door stekken. U kunt schadelijke microflora en insectenlarven neutraliseren met:

 • overvloedig water geven met een oplossing van kaliumpermanganaat of fytosporine;
 • kokend water dat overvloedig op de grondlaag is gemorst;
 • bakken in de oven.

De stekken worden op een afstand van minimaal drie centimeter van elkaar geplant. Laat bij meerrijig planten 8-10 cm tussen de rijen, dezelfde afstand tot de rand van de container of pot.

Nabijheid is gevaarlijk voor zaailingen, waarvan de wortels het risico lopen te verstrengelen en af ​​te breken tijdens transplantatie in de volle grond.

Ondiepe gaten tot 15 mm worden onder een hoek van 45 graden gemaakt. Wanneer alle stekken van de thuja voor de voortplanting in de lente hun plaats hebben gevonden, wordt de grond eromheen enigszins verdicht en worden de aanplant bewaterd.

Thuja-zaailingen zorgen voor vegetatieve vermeerdering

Totdat zich sterke wortels vormen op de stekken van de thuja, hebben ze bescherming tegen het weer nodig:

 • direct zonlicht;
 • wind;
 • regenen;
 • waarschijnlijke vorst in de lente.

gewortelde stekkenDe beste schuilplaats voor de eerste twee maanden is een kleine kas of kas. Gedurende deze tijd krijgen de zaailingen dagelijks water, wat bij droog, zonnig en warm weer uiterst noodzakelijk is..

Op bijzonder warme dagen is het handig om bewortelde stekken voor thuja-vermeerdering te besproeien met warm water, met behulp van de kleinste besprenkeling. De folie op de kas is veranderd in een dunne stof of non-woven materiaal.

In de zomer ontwikkelen goed geplante en goed verzorgde planten hun eigen wortels. Daarom kan jonge thuja veilig worden overgebracht naar een plaats waar struiken zich in 2-3 jaar volledig zullen vormen, of om potten te scheiden om in een container te groeien.

een thuja-stekken in de volle grond plantenDe wortels van sierconiferen zijn nogal kwetsbaar. Je moet voorzichtig met ze werken en proberen niet te beschadigen. Het is handiger als de zaailing tijdens de transplantatie een kleine aarden kluit behoudt, die de wortelstokken zal beschermen en de acclimatisatie zal versnellen..

Een video over de voortplanting van thuja door stekken thuis helpt beginners de fijne kneepjes van het proces te begrijpen en fouten te voorkomen die het verschijnen van nieuwe groenblijvende struiken op de site een jaar vertragen. Nadat ze in de grond zijn getransplanteerd, krijgen thuja’s dezelfde zorg als hun volwassen tegenhangers. Maar u moet de reinheid van de grond onder de planten bijzonder zorgvuldig in de gaten houden, anders kan het onkruid kleine struiken “wurgen”.

Wick rooten van thuja-stekken – video

Adblock
detector