Roodbladige berberis planten en verzorgen in de tuin

Roodbladige berberis Dus u sloot zich aan bij het aantal van degenen die besloten om roodbladige berberis op hun site of in de tuin te planten. Het planten en verzorgen van deze plant is niet bijzonder moeilijk, maar om ervoor te zorgen dat de plant zich prettig voelt, moet u een paar basisregels kennen.

Een plek kiezen voor het planten van paarsbladige berberis

Roodbladige berberis in landschapsontwerp Het eerste dat u natuurlijk moet doen, is ervoor zorgen dat er een plek op uw site is waar de plant zich prettig zal voelen. Verdichte tuinen of zwaar beschaduwde percelen zijn gewoon niet geschikt voor dit doel, dus hun eigenaren moeten het niet eens proberen. Het feit is dat de berberis de voorkeur geeft aan een open ruimte, constant verlicht door de zon. Als u weet dat koude winters niet zeldzaam zijn in uw omgeving, zorg er dan voor dat u de paarsbladige berberis beschermt tegen tocht..

De natuurlijke habitat van de plant in kwestie zijn droge berghellingen, laat de grond daarom beter arm aan organisch materiaal zijn, maar in geen geval – niet zuur en niet te nat. De ideale optie voor het planten van berberisstruiken is lichte grond of leem, zonder waterstagnatie en met een goede drainage. Met een te grote nabijheid van grondwater is het onwaarschijnlijk dat de teelt succesvol zal zijn..

Lees ook een artikel over de berberis van Thunberg!

Gewone paarse berberis planten

Jonge paarsbladige berberisstruikAls de plantplaats is geselecteerd en klaar is, kunt u doorgaan: zodra de grond ontdooit van de wintervorst (voordat de knoppen beginnen te bloeien), plant u onmiddellijk de voorbereide planten.

Experts zeggen dat het mogelijk is om berberis te transplanteren tijdens de herfstbladval, maar in dit geval zal het veel moeilijker zijn voor de plant.

Het hele plantproces bestaat uit een paar eenvoudige opeenvolgende stappen:

 • Voorbereiden van de gaten: de grootte van het gat is direct afhankelijk van de leeftijd van de struik. Als hij maximaal drie jaar oud is, volstaat het om een ​​​​gat te maken met een diameter van een kwart meter en ongeveer dezelfde diepte, maar voor oudere struiken nemen de parameters toe tot een halve meter..Overvloedige oogst
 • Het gat dat is voorbereid voor het planten van de gewone paarse berberis is gevuld met een vruchtbaar substraat. Het kan worden verkregen door gelijke hoeveelheden compost of humus te mengen met tuinaarde en zand..

Als het doel van het planten van berberis het opzetten van een haag is, graaf dan geen gaten, maar een greppel van 40 cm diep, die ook is gevuld met substraat.

 • Als uw site bestaat uit leemachtige of kleiachtige bodems, kalk dan voor het planten van struiken (300 g kalk per struik).
 • De enige meststof die bij het planten moet worden toegepast, is superfosfaat. Verdeel het over de grond met een snelheid van 100 g voor elke berberisstruik.

Water geven en bemesten paarse berberis

Zorg voor berberis in het landschapBerberisfamilie in de tuin, waarvan een foto laat zien hoe mooi deze plant er van buiten uitziet, is heel gemakkelijk te kweken. Het grote voordeel is dat het niet veeleisend is om water te geven: water is alleen nodig tijdens het planten en daarna eenmaal per week. Maar je moet de grond onder de struiken constant losmaken – dit zal niet alleen de structuur verbeteren, maar ook de wortels een goede luchttoegang geven.

Als u om verschillende redenen niet in de gelegenheid bent om de grond onder de berberisstruiken constant los te maken, moet u deze mulchen met zaagsel, turf of gehakte notendop!

Jonge boompjes van paarsbladige berberisDe meststoffen die u tijdens het planten hebt aangebracht, zijn voldoende om de struiken in het eerste levensjaar wortel te laten schieten en zich succesvol te ontwikkelen. Maar vanaf de tweede heeft de berberis al een topdressing nodig. Het heeft zijn eigen voor elk seizoen:

 • In het voorjaar is stikstofbemesting erg belangrijk (2 g ureum per liter water), de struiken water geven met drijfmest met water in een verhouding van 1: 5, of vogelpoep met water 1:10.
 • Zomervoeding bestaat uit de introductie van korrelige complexe meststoffen die micro-elementen bevatten.
 • Helemaal aan het begin van de herfst, onder elke berberisstruik, is het noodzakelijk om 10 gram kalimeststof en 15 gram superfosfaat te strooien. In dit geval krijgt u sterke en gezonde struiken van paarse berberis – foto’s gemaakt door tuinders laten u de verschillen zien tussen bevruchte struiken en struiken die alleen groeien.

Hoe roodbladige berberisstruiken klaar te maken voor de winter??

Paarsbladige berberis in een tuincompositieIn tegenstelling tot sommige thermofiele variëteiten van deze plant, hoeft een dergelijke berberis niet in de winter te worden verpakt, maar het is nog steeds beter om te zorgen voor de bescherming van jonge struiken of zaailingen. In de regel zijn ze bedekt met naalden, bladeren of vuren takken..

Als het deksel niet direct op de grond wordt geplaatst, maar op een fijn gaas, kan het in het voorjaar heel gemakkelijk worden verwijderd..

Ze bedekken de struiken nadat de grond tot een diepte van 5 cm bevriest en de omgevingstemperatuur gedurende meer dan 7 dagen niet boven de vijf graden vorst komt.

De struiken moeten in de lente niet alleen voorzichtig van de bedekking worden bevrijd om de nieren niet te beschadigen, maar ook tijdig, anders kan hun groei vertragen. De exacte tijd hangt af van waar de berberis groeit, aangezien de lente niet in alle regio’s tegelijk komt.

Snoeien van paarse berberis en ongediertebestrijding

Decoratief snoeien van berberisBerberisfamilies beweren dat snoeien het moeilijkste is om ervoor te zorgen. Het feit is dat de scheuten van de plant behoorlijk stekelig zijn, en vooral in een gedroogde vorm, terwijl ze in feite moeten worden verwijderd. Daarom is het beter om dikke lange handschoenen in te slaan. Verwijdering wordt uitgevoerd in de lente, niet alleen droge, maar ook zwakke, zieke, door vorst beschadigde scheuten zijn eraan onderhevig – ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de afwezigheid van groen gebladerte.

Berberisfamilie snoeien in een haagAls je berberis groeit voor een haag, dan kun je hem knippen na het einde van de bloei en tot het erg koud is, met uitzondering van de periode waarin de berberis rijpt – de bessen zullen afbrokkelen.

Volwassen paarsbladige berberisstruikHelaas zijn berberisstruiken geliefd bij allerlei soorten ongedierte en kunnen ze ook aan sommige ziekten lijden. Hier zijn slechts enkele tekenen van een probleem en hoe u het kunt oplossen:

 • Krimpen en drogen van gezonde bladeren is een teken van de aanwezigheid van een berberisbladluis. Je kunt er vanaf komen met behulp van speciale preparaten of met folkmethoden: infusie van knoflook, hete peper, enz..
 • Witte bloei op de bladeren duidt op echte meeldauwschade. Dit is een van de meest populaire ziekten bij deze plant. het is gemakkelijker te voorkomen dan er vanaf te komen: elke drie weken, vanaf het moment dat de bladeren bloeien, besproei de struiken met een 0,5% -oplossing van colloïdale zwavel. Als je twijfelt of je berberis gezond is, zijn foto’s van planten die besmet zijn met echte meeldauw altijd te vinden in speciale bronnen en een vergelijking te maken..
 • Fel oranje vlekken zijn een teken van roest of fusarium. Een verwaarloosde ziekte leidt tot de dood van scheuten en hele struiken. Om dit te voorkomen, bespuit de struiken bij de eerste manifestaties met een 1,5% -oplossing van colloïdale zwavel of een 3% -oplossing van Bordeaux-vloeistof.
 • Berberisbacteriose is een van de meest voorkomende oorzaken van berberiskanker. Het begint met het verschijnen van donkere langwerpige vlekken. Struiken sterven zonder tijdige maatregelen. Om dit te voorkomen, besproeit u de struiken twee keer (voor en na de bloei) met een 4% oplossing van koperoxychloride.

Herfststruik berberis – video

Adblock
detector