kristalkruid mesembriantemum Als je naar de bladeren kijkt, verlicht door de zon, zie je kleine druppeltjes die effectief glinsteren met een speciale schittering. Het kristalgras mesembriantemum heeft daar juist zijn ongebruikelijke naam aan gekregen, maar het zou juister zijn om het een bloem te noemen. En met een nogal tegenstrijdig karakter. Aan de ene kant kunnen compacte struiken overleven in hete zomers, omdat ze tot de groep vetplanten behoren. Maar charmante kamillebloemen gaan alleen open als de zon erop schijnt. Interessant, niet? Als uw standplaats bijna de hele dag wordt overspoeld met zonlicht en geen schaduwrijke plaatsen heeft, dan is deze plant iets voor u..

Kristalkruid mesembriantemum – botanisch kenmerk

kristal gras bloeit Ongewone vetplanten behoren tot de Aizaceae-familie, waarin ze worden vertegenwoordigd door een afzonderlijk en talrijk geslacht. De meeste soorten die erin zijn opgenomen, zijn eenjarigen, maar er zijn ook tweejarige variëteiten. Als we de cultuur echter beschouwen vanuit het oogpunt van teelt in ons klimaat, dan zal het jaarlijks zijn. Vanwege zijn extreme thermofiliciteit in het open veld, overleeft mesembryanthemum niet.

Kristalkruid mesembriantemumKristalgras groeit echt bijna als gras – de hoogte van de struiken is niet groter dan 15 cm Tegelijkertijd zijn de stengels liggend, meestal verspreid over de grond of verspreid, en vertakken ze sterk. Hierdoor groeit tegen het einde van de zomer een heel pittoresk groen tapijt in plaats van een paar struiken. De bladeren zelf zijn vaak rond, vlezig en groeien dicht bij elkaar. De kleur is niet bijzonder verzadigd, maar aangenaam voor de ogen, bleekgroen. Bladplaten zonder chlorofyl, bedekt met klierharen, waarvan de belangrijkste taak is om vocht op te slaan. Zij is het die in dergelijke cellen in de zon schijnt..

Voor een extreme liefde voor de zon heeft het mesembriantemum veel meer namen. Meestal wordt het gevonden als een “middag”, omdat het op dit moment van de dag bloeit. Vanwege de vorm van de bloemen en de weerstand tegen droogte wordt de plant Afrikaanse kamille genoemd..

Hoewel dit madeliefje misschien is geworden, omdat Afrika zijn thuisland is. En voor de klierharen op de bladeren, die vocht opnemen en in de zon glanzen – in feite kristal en zelfs ijsgras.

Kenmerken van bloeiende mesembryanthemum

bloemen als madeliefjesMiddagbloeiwijzen lijken meer op madeliefjes in vorm. Ze zijn niet erg groot, maximaal 4 cm in diameter, gelegen op lange steeltjes. Meestal vormen ze een borstel, maar er zijn ook enkele bloemen. De bloembladen zijn altijd smal, waardoor er vooral dubbele bloemen ontstaan. Er zijn ook eenvoudige knoppen, waarin dunne bloembladen in één rij het midden omringen. Dergelijke variëteiten zien er bijzonder ontroerend uit en de donkere kern van de bloem lijkt op een kijkgaatje..

Kristalgras bloeit van het begin van de zomer tot de vorst. Maar als het bewolkt is en er geen zon is, zijn de knoppen gesloten.

Naarmate de bloei vordert, rijpen dozen met zaden in plaats van de knoppen. Ze zijn erg klein en in elk van deze dozen kunnen 2-3 duizend zaden zitten..

De beste Afrikaanse kamillesoorten voor in je tuin

Tegenwoordig zijn er meer dan 70 soorten mesembryanthemum..

Meestal wordt in stadsparken en in particuliere bloembedden de volgende middag gekweekt:

  1. Kristal, een onderscheidend kenmerk hiervan zijn zeer smalle bloembladen. De kleur van de bloemen is overwegend wit of roze, maar er zijn ook rode varianten. De knoppen vormen een driebloemige tros. Dit is een van de hoogste soorten – de struiken worden tot 15 cm hoog. Ze hebben zeer kleine, golvende bladeren.kristal middag
  2. Cerebral – vertakt eenjarig tot 12 cm hoog met rode stengels en lineaire bladeren. Bloemen met een diameter van ongeveer 3,5 cm, met een donkere kern en glanzende karmijnrode bloembladen.ontbijtgranen middag
  3. Madeliefachtig met kruipende scheuten en omgekeerd eironde bladeren tot 7,5 cm lang.De bloemen zijn vrij groot, tot 4 cm in diameter, met verschillende kleuren. Er zijn variëteiten met oranje, paarse, rode, roze knoppen.madeliefjesmiddag
  4. Bewolkt – groenblijvende vorstbestendige vetplant niet meer dan 10 cm hoog Bloemen in de vorm van sterren, van verschillende kleuren. Een onderscheidend kenmerk is het rood worden van de bladeren na een koudegolf.bewolkte middag

De classificatie van deze plant is nog niet afgerond. Het geslacht wordt periodiek aangevuld met nieuwe soorten. En sommige culturen daarentegen werden verwijderd en toegewezen aan andere geslachten. Dit gebeurde bijvoorbeeld met een charmante bloem, ook met sappige bladeren, genaamd aptenia.

Buiten planten en verzorgen van kristalgras

kristalgras planten en verzorgenGezien de speciale liefde van het mesembryanthemum voor de zon, is het niet moeilijk te begrijpen dat het nodig is om het in een verlichte ruimte te planten. Schaduwrijke plaatsen zijn absoluut niet geschikt voor deze bloem, al was het maar omdat er daar geen bloei zal zijn. En planten zullen zich langzaam ontwikkelen met een gebrek aan verlichting, en hun scheuten zullen beginnen uit te rekken. Bovendien is er in dergelijke gebieden die in een natte zomer niet lang uitdrogen, altijd een risico op verval. Wat de bodem betreft, groeit de afternoon tea het beste op lichte zand- en rotsbodems. De plant wordt vaak aangeplant in rotstuinen en rotstuinen.

Plant mesembriantemum kristalgras niet in laaglanden waar het vocht stagneert. En ook naast vochtminnende gewassen die regelmatig water nodig hebben.

Hoe zorg je voor kristalgras in de tuin?

zorg voor afrikaanse kamille

Het kweken van Afrikaanse kamille is eenvoudig:

  1. Het belangrijkste is om met mate water te geven. In het open veld is het vaak niet nodig om de struiken extra te bevochtigen. Maar jonge zaailingen kunnen niet zonder deze procedure..
  2. Om de bloei lang en weelderig te maken, tijdens de ontluikende periode, de planten een paar keer voeden met een mineralencomplex. Het moet worden gedomineerd door fosfor en kalium.
  3. Als je niet elk jaar zaden wilt zaaien, graaf dan half oktober de moederstruiken op. Bewaar ze tot het voorjaar bij een temperatuur van ongeveer 10 ° C warmte..

Naast weelderige bloei en ongewone decoratieve uitstraling, kan Afrikaanse kamille nog steeds worden gegeten. Het jonge blad is zeer sappig en smaakt naar spinazie. Maar vergeet niet eerst uit te zoeken hoe jouw soort precies heet..

De meeste soorten mesembryanthemum bevatten hallucinogenen in de bladeren..

Hoe kristalgras mesembriantemum zich vermenigvuldigt – groeien uit zaden

Hoe kristalgras mesembriantemum zich vermenigvuldigtIn ons klimaat wordt kristalgras, zoals alle eenjarigen, voornamelijk door zaad gekweekt. Hier is niets ingewikkelds aan, de zaden ontkiemen goed en verliezen dit vermogen gedurende twee jaar niet. Het enige dat lastig kan zijn, is dat ze erg klein zijn..

Er zijn twee manieren om te zaaien::

  1. Direct naar de volle grond – alleen geschikt voor warme zuidelijke streken. Doe dit in het derde decennium van april. Zelfs als het nog koel is, zullen de spruiten niet onmiddellijk verschijnen en gebeurt er niets met de zaailingen. Het voordeel van deze methode is dat u transplantaties die de plant niet lust, kunt minimaliseren..
  2. Zaaien voor zaailingen. Zaai eind februari – begin maart zaden in losse grond onder een film. Totdat ze uitkomen, warm houden (plus 17 ° C). Na ontkieming overbrengen naar een koelere plaats (plus 12°C). Duik op de leeftijd van 4 weken de zaailingen en ga in mei naar het bloembed.

Vegetatieve vermeerdering van het mesembryanthemum is ook mogelijk. Maar hiervoor moet je de moederstruik opgraven en voor de winter in huis brengen..

En in het voorjaar, in maart, is het mogelijk om er stekken van te snijden en te rooten. Houd ze warm tot mei, en als de nachtvorst voorbij is, plant je ze in een bloembed. Een middagplant die uit stekken wordt gekweekt, zal veel eerder bloeien, terwijl hij nog in huis is..

Samenvattend kunnen we gerust zeggen dat de mesembriantemum-bloem pretentieloos is en dat het planten en verzorgen ervan niet veel tijd kost. Ondanks zijn bescheiden formaat is kristalgras zeer decoratief. Misschien is er geen andere plant die er zo indrukwekkend uitziet, variërend van glinsterende bladeren in de zon tot delicate madeliefjes die het bloembed bedekken met een tapijt. Een droogtebestendige en bijna ziektevrije middag siert je tuin.

Kristalgras mesembriantemum van zaaien tot bloeien – video