Prachtige landschapsdecoratie - bergdennen

bergpijnboom

Altijd werden evergreens gebruikt om de achtertuin van een landhuis te versieren. Geraffineerde bergdennen nemen een speciale plaats in onder zijn verwanten. Het hele jaar door trekt ze haar groene outfit niet uit, die een aangenaam aroma uitstraalt..

De geboorteplaats van de plant wordt beschouwd als Midden- en Zuid-Europa. In zijn natuurlijke omgeving wordt het gevonden op de hellingen van de bergen. Volwassen bomen groeien tot 6-10 m hoog. Bergdennen worden actief gebruikt om achtertuinlandschappen en stedelijke gebieden te vormen.

Externe kenmerken van cultuur

bergdennen in hun zomerhuisje

De groenblijvende schoonheid is een struik met sierlijke korte scheuten. Ze wijzen bijna altijd naar boven, ongeacht de variëteit. Sommige zijn kruipend van karakter en strekken zich enkele meters uit vanaf de hoofdstam. De lengte van de naalden is ongeveer 4 cm De naalden van een laagblijvende dennenboom in het land worden verzameld in miniatuurtrossen. Ze zijn taai en stekelig om aan te raken. De naalden zijn donkergroen geverfd. Sommige soorten zijn goudkleurig of grijsgroen van kleur..

bloeiende bergdennen

Tijdens de bloeiperiode trekt de struik een “mantel” van lichtbruine paniculaire boeketten aan. Observeer deze schoonheid in mei. Kegels rijpen pas het volgende jaar aan het einde van de herfst. In het begin zijn ze grijsgroen gekleurd en krijgen ze een bruine tint. De minimale grootte van kegelvormige vruchten is ongeveer 5 cm.

De bergdennenstam heeft een uniek kenmerk. Zijn bast verandert van kleur. De jonge boom onderscheidt zich door een bruingrijze stam met een glad karakter. Na verloop van tijd vormen zich donkergekleurde schubben op het bovenste gedeelte. Daarom ziet het onderste deel van de romp er veel lichter uit dan het bovenste deel..

In 1 jaar groeit de plant ongeveer 6 cm.Het verdraagt ​​op wonderbaarlijke wijze hitte en winterkoude.

bergpijnboom in landschap

Afhankelijk van hoe lang de pijnboom groeit, worden variëteiten geselecteerd die ideaal zijn voor het territorium..

Er zijn een groot aantal decoratieve opties:

 • alg;
 • Benjamin;
 • Kameleon;
 • Gouden gloed;
 • kussen;
 • Hessen;
 • Kokarde;
 • Laurin.

Elk van hen heeft een unieke kroonvorm, kleur van de stam en naalden, unieke miniatuurvruchten. Omdat de wortels van de dennenboom tot 2,5 m diep zijn, kunnen ze sterke windstoten uitstekend doorstaan. Verschillende delen van de plant worden in de volksgeneeskunde gebruikt om bronchitis en zenuwaandoeningen te behandelen. En natuurlijk is cultuur een chique aankleding van een zomerhuisje..

Bergdennen: de subtiliteiten van het kweken

kenmerken van groeiende bergdennen

Om ervoor te zorgen dat een naaldboom of struik op de site groen wordt, moet je hard werken. Kies allereerst een geschikte plek waar voldoende licht en lucht is. Anders zal de plant zich niet succesvol kunnen ontwikkelen, wat tot de dood zal leiden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen hoe je een bergdennen plant in een zomerhuisje en er goed voor zorgt.

Nadat ze een locatie hebben gekozen, beginnen ze de grond te bestuderen. Ze kan zijn:

 • zanderig;
 • zandige leem;
 • goed gedraineerd.

De ideale optie is echter moeilijk te vinden. Daarom zal het kennen van de grond waarop dennenbomen groeien, helpen om het kunstmatig te creëren..

Meng hiervoor:

 • graszoden;
 • zand;
 • klei.

Als de site zware grond heeft, is het noodzakelijk om grind en zand af te voeren. De maximale laag van het mengsel is ongeveer 20 cm.Om hoogwaardige grond voor dennen voor te bereiden, wordt deze grondig losgemaakt, verrijkt met zuurstof.

Vervolgens beginnen ze een plant te planten en voeren ze de volgende bewerkingen uit:

 • kies een plaats voor toekomstige planten (het interval tussen planten is maximaal 4 m);
 • maak trechters van 80:80 cm;
 • maak de bodem van de put los;
 • de bodem wordt bemest met compost of organische mest (laag 20 cm);
 • gemengd met aarde;
 • de plant wordt in een voorbereide trechter geplaatst.

Om het wortelstelsel van de cultuur niet te beschadigen, wordt het samen met een klomp aarde geplant..

kroonvorming

Bij het planten van een plant blijft de wortelhals van de den op grondniveau. Hierdoor wint de zaailing snel aan kracht en raakt hij gewend aan het nieuwe territorium. Vervolgens wordt de trechter gevuld met grond, waarna deze zorgvuldig wordt verdicht. Rondom de plant wordt een klein kant van de grond gevormd, die na het water geven vocht vasthoudt.

Er is een geheim om de groei van dennen kunstmatig te vertragen. Om dit te doen, volstaat het om periodiek de centrale knop van de plant af te snijden..

Het bijna-stamgebied van de zaailing is gemout:

 • gemalen schors van oude pijnbomen;
 • turf kruim;
 • fijn grind.

Hierdoor droogt het grondoppervlak niet uit en groeit er geen allerlei onkruid op..

https://www.youtube.com/watch?v=50hs1nQz8GM

De lange reis van zaadje tot volle boom

berg dennenappels

Hoe prachtig staat een bergdennen het hele jaar door in een zomerhuisje. De mooie groenblijvende takken zorgen voor schone lucht en een uniek naaldaroma. Maar het zal veel werk vergen om het te laten groeien..

Plantgoed wordt gekocht in gespecialiseerde winkels. Het is echter veel interessanter om het zelf uit kegels te verzamelen. Wanneer de zaden al in hun handen zijn, beginnen ze thuis een eenvoudig vermeerderingsplan voor bergdennen.

Om de kegels sneller open te laten gaan, worden ze in de zon bewaard of in een warme, droge ruimte geplaatst..

zaailingen van bergpijnboompitten

Het plantproces begint met de voorbereiding van het substraat. Meng hiervoor veenmos en pijnboomschors, die eerder was verpletterd (1: 4). De voorbereide grond wordt in containers of dozen gegoten. Vervolgens worden de zaden zorgvuldig uitgespreid en met uw vingers ingedrukt, worden ze 1 cm naar binnen begraven.Het oppervlak wordt bevochtigd met een spuitfles.

Om met succes bergdennen uit zaden te laten groeien, worden containers op zonnige plaatsen geplaatst. Over een paar maanden verschijnen de eerste scheuten.

In regio’s met een warm klimaat wordt een vergelijkbare procedure buitenshuis uitgevoerd. Er worden echter alleen grote zaden gekozen om te planten. Eerst worden ze enkele dagen in water geweekt..

Om vervolgens een dennenboom op een plek in de buurt van het huis te planten, voeren ze het volgende werk uit:

 • ondiepe gaten worden gemaakt op een afstand van 15 cm van elkaar;
 • zaden worden neergelaten tot een diepte van 3 cm en bedekt met aarde;
 • verdicht het oppervlak van de tuin zorgvuldig;
 • bedek met mulch;
 • in het voorjaar zijn de zaailingen bedekt met plasticfolie van vervelende vogels;
 • wanneer de pijnboom een ​​beetje wortel schiet, wordt de beschutting verwijderd.

Ondanks de lengte van het proces is het goed mogelijk om op deze manier een dennenboom op de site te planten. Na 3 jaar wordt de cultuur ongeveer 80 cm uit elkaar geplant. Na 5 jaar verschijnt een volwaardige bergdennen op het grondgebied van een landhuis.

Bij het herplanten van een plant naar een nieuwe locatie, is het raadzaam om elke keer naaldmengsels aan de grond toe te voegen. Ze stimuleren het voortbestaan ​​van dennen.

Delicate “tak” – het begin van het pad

stekken van bergdennen

De praktijk leert dat de vermeerdering van bergdennen door stekken een nogal gecompliceerd proces is. Jonge boompjes wortelen niet goed en sommige sterven in een vroeg ontwikkelingsstadium. Plantmateriaal wordt genomen van jonge struiken, met behulp van jaarlijkse rechtopstaande scheuten. Ze worden eind april afgesneden met een klein stukje schors en vormen de zogenaamde “hiel”. De stekken worden 12 uur in een bak met wortelgroeistimulator geplaatst..

Het planten en verzorgen van bergdennen in dit stadium omvat eenvoudige procedures:

 • voorbereiding van containers voor het kweken van stekken;
 • het creëren van een substraat uit zand, veen en aarde;
 • het leggen van een drainagelaag op de bodem van de tank.

De stekken worden geplant tot een diepte van ongeveer 5 cm. De maximale afstand tussen de scheuten is minimaal 10 cm. De containers zijn bedekt met folie om een ​​broeikaseffect te creëren. In het onderste deel wordt kunstmatige verwarming gecreëerd met behulp van compost, droog gebladerte of humus. Als het enten in de lente wordt uitgevoerd, worden pas het volgende jaar eind november sterke wortels gevormd..

Enten wordt gebruikt om unieke vormen van bergdennen te creëren. De procedure vereist speciale vaardigheden, daarom wordt deze alleen uitgevoerd door ervaren tuiniers..

Verstandige plantenverzorging is de sleutel tot succes

het resultaat van goede zorg

Om een ​​groenblijvende oase in de buurt van het huis te creëren, moesten veel tuiniers hard werken. Daarom is het belangrijk om wijs te zijn. Competente verzorging van een bergpijnboom bestaat uit verschillende procedures, zonder welke de plant gewoon niet zal overleven.

Water geven

water geven

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de teelt in het eerste jaar na aanplant. In de zomer wordt bergdennen minstens 2 keer per week bevochtigd. Slechts één keer in het voor- en najaar. Voor elke boom wordt echter een individuele aanpak gehanteerd. Als de hoogte minder dan 100 cm is, is 10 liter water voldoende. Jonge boompjes die een hoogte van 1,5 m hebben bereikt, hebben 20 liter vloeistof nodig. Volgroeide bomen (2,5 m) bevochtigen regelmatig minimaal 35 liter water.

Om het proces van dennengroei te versnellen, is het raadzaam om het in het vroege voorjaar water te geven met warm water..

Topdressing

berg dennenboomstam cirkel mulchen

Voor de ontwikkeling van de struik is het belangrijk om te weten hoe de den op de site moet worden bemest. In de eerste week wordt het gevoed met een wortelgroeistimulans. Daarnaast reageert de plant uitstekend op complexe voeding bedoeld voor coniferen. Het wordt in het vroege voorjaar binnengebracht.

Het wortelstelsel van de teelt verdraagt ​​geen meststoffen zoals mest, humus of ureum.

Gepland snoeien

berg dennen scheren

Tijdens het seizoen verschijnen op bijna elke plant droge takken. Ze worden een zware last voor hem. Competent snoeien van bergdennen zorgt voor een succesvolle ontwikkeling. Na verloop van tijd verschijnen er nieuwe scheuten met een rijke groene kleur aan de boom, die een scherp aroma uitstralen. Om een ​​originele kroon te creëren, wordt alleen het derde deel van de scheut van de plant afgesneden. Als gevolg hiervan zijn de tuinen van onze landgenoten versierd met prachtige naaldgewassen..

Gedwongen transplantatie

een zaailing in de volle grond verplanten

In sommige gevallen wordt de plant overgebracht naar een nieuwe locatie. Om het niet te beschadigen, houden ze zich aan de basisregels:

 • het juiste moment kiezen;
 • behoud van het wortelstelsel;
 • grondige voorbereiding van de trechter.

Het verplanten van bergdennen in het voorjaar wordt begin maart uitgevoerd, zodra de sneeuw smelt. De plant wordt voorzichtig opgegraven en samen met een aarden klomp overgebracht naar een nieuwe plek. Het bevat veel micro-organismen waarvan het leven van de plant afhangt. Hierdoor zal de cultuur kunnen acclimatiseren op nieuwe grond en zich succesvol kunnen ontwikkelen. Evenzo planten tuinders in de herfst bergdennen om hun percelen met groen te versieren..

bergdennen in de buurt van het huis alpine glijbaan met bergdennen bergdennen onder andere coniferen bergdennen in landschapsontwerp tuin composities tuindecoratie - bergdennen

Toen ik de groenblijvende schoonheid beter leerde kennen, werd het duidelijk dat het heel goed mogelijk is om haar thuis te kweken. Dit kan door zaden of stekken te zaaien. Een eenvoudigere manier is om een ​​kant-en-klare zaailing te planten. Bovendien kunt u door het gebruik van verschillende soorten bergdennen in landschapsontwerp echte meesterwerken maken. Ze worden gebruikt om alpine dia’s te versieren, veranda’s en tuinhuisjes te versieren. Naar believen vormen ze een goede haag. Waarom deze lente beginnen met het kweken van zo’n schattige groenblijvende schoonheid? Alles in onze handen.

Zo’n andere bergpijnboom op de site – video

https://www.youtube.com/watch?v=yb9C6YA5UG0

Adblock
detector