kampsis in hun zomerhuisje De unieke plant Kampsis wordt voornamelijk gebruikt in de zuidelijke zones, voor landschapsarchitectuur, decoratie van tuinen en landgoederen. We zullen een aangename kennismaking hebben met de foto’s van Kampsis die in het artikel worden gepresenteerd en zijn botanische beschrijvingen.

Wat een prachtige grammofoon?

Kampsis met grote boeketten bloemen Campsis is een snelgroeiende vaste plant van de Bignonium-familie. Dat wil zeggen, een klimplant die zich vastklampt aan alles wat rechtop staat. Het kan gemakkelijk worden vergeleken met wilde druiven, alleen is Kampsis massiever. Over het algemeen is het een struik of boom, waaruit langbloeiende wijnstokken komen. De mensen hebben een andere naam – “Trompetter”.

de bloei van Kampsis loopt op zijn eindeHoogstwaarschijnlijk kreeg hij zo’n bijnaam vanwege de bloemen, omdat ze enigszins lijken op muziektrompetten in karmozijnrood, rood of roze. Bloemen worden verzameld in bloeiwijzen van verbazingwekkende schoonheid: langwerpig tot tien centimeter, bloeien in juli, vijf of zes stuks en bloeien tot september. De vrucht is een cilindrische doos. Het rijpt en produceert zaden in september of november..

jonge scheuten bloeien

Jonge scheuten van Kampsis hebben een dunne groenachtige korst, terwijl volwassenen een sterke roodbruine bast hebben. Vorm geleidelijk struikgewas. De wortels zijn krachtig, ze verspreiden zich goed genoeg over het territorium en slechts een deel gaat diep. Dit komt doordat de plant meer zonlicht nodig heeft dan voedingsstoffen in de grond. Daarom strekt het zich hoger, hoger en hoger uit.

weelderig gebladerte van KampsisDe bladplaten zijn ovaal, eivormig. Gekartelde randen zijn kenmerkend. De bladeren zijn gerangschikt op bladstelen en elk draagt ​​zeven tot elf bladplaten. De bovenzijde van het blad is glad en de onderzijde is behaard bij de hoofdnerven.

Kampsis houdt van de zonQua bodem is het pretentieloos, maar Kampsis kan niet tegen de kou. Daarom wordt het aan de zuidkant van de percelen geplant. In de winter zijn ze betrouwbaar bedekt met folie, kreupelhout, enzovoort. Anders bevriezen de wortels gewoon en sterft de plant zelf. In het zuiden van Oekraïne zijn kampsis bijna overal te vinden, omdat de zorg ervoor minimaal is. De plant verdraagt ​​​​de winterperiode rustig en zomerbewoners van de zuidelijke regio’s geven niet om bescherming tegen vorst.decoratie van de buitenwijk

Soorten Kampsis

Kampsis bij de poortCampsis is niet één plant, maar een heel geslacht dat verschillende variëteiten omvat. Een aantal decoratieve variëteiten en twee hoofdtypen.

De belangrijkste soorten zijn die, die selectie ondergaan, de basis werden voor de ontwikkeling van nieuwe plantenvariëteiten..

De belangrijkste soorten kampsis:

  • Chinese;
  • rooten.

Kampsis bij de schommelDecoratieve variëteiten:

  • hybride;
  • geel;
  • judy wortelen;
  • flamenco rooten.

Chinese

Kampsis ChineesDe tweede naam van de plant is grootbloemige kampsis. Het heeft geen luchtwortels, het wikkelt zich met zijn scheuten om elke steun. Groeit in delen van Japan en China. Verschilt van soortgenoten nog minder uithoudingsvermogen. Bladeren met gekartelde randen, donkergroen. De Chinese campis is tien meter hoog. De bloemen zijn groot (tot 8 cm), daarom noemden ze hem zo. De bloemen van deze plant hebben een heldere vurige kleur. Hij bloeit pas in het tweede of derde jaar na het planten..

De vrucht lijkt op een peul, ongeveer 20 centimeter lang. Het zaad is plat, tot 12 millimeter lang, verspreid door de wind. Chinese Kampsis is alleen bestand tegen kortstondige vorst tot -18 graden. Het wordt als kleurrijker beschouwd en wordt gebruikt om lage objecten te versieren. Goed gevormd als een struik. De grootbloemige campsis wordt sinds 1800 verbouwd. Op basis van deze soort werd een nieuwe variëteit Thunberg gefokt, die zich onderscheidt door korte bloemen..

Rooten

campsis rootenWortelkampsis is ontstaan ​​in Noord-Amerika. Het is een grote liaan met luchtwortels.

De luchtwortel is een apparaat waarmee de plant zich aan elke steun kan hechten en half omhoog.

De bladeren zijn groot, lang, tot twintig centimeter lang en felgroen gekleurd. De bloemen zijn groot, trechtervormig, fel oranje, met een rode ledemaat. Het aantal bloemen in bloeiwijzen bereikt 15 stuks. De knoppen openen achtereenvolgens, de een na de ander, daarom bloeit Tekoma Kampsis (tweede naam) lang vanaf het midden van de zomer.

De vrucht is een tweekleppige peulachtige doos, 5-13 cm lang. Het zaad is driehoekig, met afgeronde hoeken, bedekt met een gevleugelde schil.

De gevleugelde huid zorgt ervoor dat de zaden licht zijn en zich intensief in de wind verspreiden.

Het groeit zeer snel, vooral als de grond matig vochtig en rijk aan voedingsstoffen is. Bestand tegen korte vorst bij -20 graden, het wordt als fotofiel en thermofiel beschouwd. Naast zaden kan het zich vermenigvuldigen door gelaagdheid en stekken. Er zijn geen speciale steunen nodig. Het wordt sinds 1640 in de cultuur gebruikt, het heeft decoratieve vormen:

  • vroeg;
  • gouden;
  • donkerpaars;
  • heerlijk.

Hybride

Kampsis hybrideHybride Kampsis is een variëteit die is gekweekt (1833) als resultaat van het kruisen van twee soorten Kampsis: grootbloemig en wortelend. Een kleine, snelgroeiende plant, die amper zes meter hoog wordt, heeft geen ondersteuning nodig. Hij bloeit in de late zomer, bloemen zijn geeloranje of oranjerood. Houdt van losse vochtige leem. Lichtminnend, maar als het klimaat warm is, kan het rustig groeien in matig schaduwrijke gebieden.

Flamenco

campis flamencoLiana met sterke groei. Campsis die wortel schiet Flamenco begint in juli te bloeien en eindigt in september. Hij bloeit op beschutte, warme en zonnige plaatsen met een matige luchtvochtigheid. Het heeft luchtwortels die het helpen langs de steun te kruipen. Jonge scheuten moeten worden vastgebonden. In koude winters kan het bevriezen. Het bereikt een hoogte van elf meter. De bloemen zijn rood, verzameld in bloeiwijzen.

Judy wroeten

Kampsis Rooting JudyCampsis beworteling Judy wordt geteeld in de Verenigde Staten van Amerika. Het verschilt van de vorige variëteit doordat het felgele bloemen heeft met een oranje nek.

Geel

Kampsis geelEen pretentieloze plant die op bijna elke grond groeit. Maar als de grond te arm is aan voedingsstoffen of vocht, dan zal deze niet zo overvloedig groeien als we zouden willen. Het heeft ook een andere naam – Kampsis Flava. Het planten kan het beste worden gedaan met scheuten of zaailingen, na het bemesten van de grond. Bloemen zijn niet zelfbestuivend, dus je moet planten in de buurt planten. Heeft snoeien, water geven en bemesten nodig. Campsis geel is ook resistent tegen ziekten en plagen.