thuja piramidaal De waarde van thuja zit niet alleen in zijn eenvoud en naalden die het hele jaar door blijven bestaan, maar ook in het vermogen van de plant om een ​​bepaalde vorm te behouden. Thuja piramidaal kan worden beschouwd als een levend symbool van de soort. Het zijn deze exemplaren die het vaakst worden aangetroffen in parken en pleinen, als onderdeel van heggen, in groepen en als lintwormen in voorstedelijke gebieden.

Ondanks de algemene overeenkomst behoren planten met een kegelvormige kroon tot verschillende variëteiten en zelfs soorten. In de middelste baan wordt vanwege vorstbestendigheid de voorkeur gegeven aan de westelijke thuja, in het zuiden overheersen de oostelijke thuja of platbodem in aanplant.

Kenmerken van de structuur en vegetatie van de westelijke piramidale thuja

de naalden van een gezonde thuja leven tot 3 jaar De voorouders van de westelijke piramidale thuja zijn mensen uit Noord-Amerika, die tientallen of honderden jaren in de natuur groeien tot 15-30 meter hoog. Een kegelvormige thuja kan een of meer stammen hebben die stevig tegen elkaar zijn gedrukt..

De piramidale thuja heeft kleine geschubde naalden. Afhankelijk van de variëteit wordt hij in de winter bruin of behoudt hij zijn oorspronkelijke kleur tot de lente..

Omdat thuja groenblijvende planten zijn, brokkelt het gemodificeerde blad, zelfs als het bruin of roodachtig koper wordt, niet af. Haar leven duurt maximaal drie jaar, waarna de naalden afsterven en de shoot kaal is.

Alle thuja’s groeien langzaam, hebben een pretentieloze instelling en verdragen transplantatie goed. Dankzij de beschikbare winterharde variëteiten vestigen piramidale thuja zich steeds meer in zomerhuisjes, niet alleen op de middelste rijstrook, maar ook in het noordwesten van het land, in de Oeral en in Siberië..

De vermeerdering van rassenplanten gebeurt vegetatief, met behulp van gelaagdheid of stekken. De zaadmethode is ook mogelijk, maar jonge zaailingen behouden niet altijd de kenmerken van de ouderspecimens..

Het planten van piramidale thuja in de grond wordt uitgevoerd wanneer de zaailingen de leeftijd van 2-4 jaar bereiken, terwijl jonge planten goed wortel schieten en tot honderd jaar decoratief kunnen blijven.

Voorwaarden voor het planten en verzorgen van thuja pyramidal

landingsplaats van thuja pyramidalEphedra geeft de voorkeur aan zon of halfschaduw, waar de plant voldoende licht krijgt en een egaal dichte, mooie kroon vormt. Als thuja in diepe schaduw valt:

  • takken worden geleidelijk schaars;
  • de naalden verliezen hun rijke schaduw, kunnen geel worden en in gouden variëteiten groenachtig worden;
  • de piramidale vorm van de kroon is geschonden.

Piramidale thuja, op de foto, heeft geen speciale bodemsamenstelling of verzorging nodig. De verspreiding van thuja in landschapsontwerp was te wijten aan hun weerstand tegen de negatieve invloeden van de externe omgeving, waaronder:

  • wind;
  • direct zonlicht;
  • bevriezen;
  • lucht vervuild door werkende transport- en industriële ondernemingen in steden en hun directe omgeving.

Dit betekent echter niet dat de zorg voor de piramidale thuja niet nodig is. Voor het planten van thuja van alle variëteiten worden ruime kuilen voorbereid, in termen van de grootte van het wortelstelsel en een aarden kluit, die zijn uitgerust met drainage en gevuld met een los mengsel op basis van tuingrond, turf en zand.

Zodat thuja geen gebrek aan voedingsstoffen heeft, wordt de grond bemest met complexe gespecialiseerde formuleringen voor coniferen.

In de toekomst wordt het voeren van struiken uitgevoerd in de lente en minder vaak in de herfst, gecombineerd met onregelmatige, maar overvloedige watergift.

thuja heeft sanitaire snoei nodigEphedra tolereert een gebrek aan organisch materiaal in de bodem en droogte, maar groeit beter als de grond eronder vochtig is. Bij droog warm weer reageren planten, vooral jonge, goed op ondiepe besprenkeling. Om te voorkomen dat het wortelstelsel uitdroogt, helpt een overvloedige mulching van de stamcirkels. Aan het begin van het groeiseizoen ondergaat thuja sanitaire snoei en corrigeert indien nodig de piramidale vorm van de kroon.

Een klein verlies van naalden wordt meestal geassocieerd met natuurlijke vernieuwingsprocessen, dus de zomerbewoner hoeft zich geen zorgen te maken.

thuja leed aan zonnebrandAls de piramidale thuja op de foto last had van zonnebrand of bevroor in een sneeuwloze winter, hoef je niet te verwachten dat hij vanzelf groen wordt. Een net kapsel, ondersteund door bemesting en water geven, helpt de sierlijkheid te herstellen en schade in de zomer te herstellen.

Voor het begin van de winter is de conische kroon van de plant stevig vastgebonden, kleine thuja en variëteiten met een lage vorstbestendigheid zijn bedekt. Deze maatregel zorgt ervoor dat de ephedra zijn vorm behoudt en de meeste takken bij harde wind, vorst en zware sneeuwval, die skeletachtige takken kunnen breken..

thuja piramidaal in landschapOm het ontwerp van de site te diversifiëren, laat ik tal van decoratieve variëteiten van piramidale thuja en hun bonte variëteiten toe. Dergelijke planten zijn in de regel veeleisender dan in het wild groeiende voorouders, maar met minimale zorg en de juiste keuze van een locatie om te planten, versieren ze de datsja gedurende vele jaren, dienen als een haag of een achtergrond voor laagblijvende bladverliezende heesters, bloeiende vaste planten en grassen.

Vormen en variëteiten van piramidale thuja

Traditioneel worden meer dan een dozijn piramidale of conische vormen van westerse thuja gebruikt voor landschapsarchitectuur. Onder hen zijn er planten waarvan de kroon is gevormd tot een of meer stammen. De meeste variëteiten zijn variëteiten die in de winter van kleur veranderen naar bruinbruin..

Thuja westelijke Smaragd (T. occidentalis Smaragd)

Thuja westelijke Smaragd (T. occidentalis Smaragd)De meest bekende piramidale thuja met steevast groene naalden is de westelijke thuja Smaragd. Een plant met een gedrongen conische kroon bereikt op 10-jarige leeftijd een hoogte van 2 meter. De maximaal mogelijke maten zijn twee keer zo groot. de cultuur dankt zijn naam aan de smaragdgroene tint van de naalden, die zowel in de zomer als in de winter niet verandert.

De decoratieve vorm van de westelijke thuja wordt beschouwd als een van de beste variëteiten met een conische kroon. De plant is relatief winterhard, maar in de noordelijke streken kan het bevriezen, heeft het last van de lentezon en heeft het bescherming nodig.

Thuja westelijk Brabant (T. occidentalis Brabant)

Thuja westelijk Brabant (T. occidentalis Brabant)De grotere thuja Braband is goed bekend bij Russische tuinders vanwege zijn vorstbestendigheid en universele toepassing. Meestal worden hoge struiken tot 3-4 meter gebruikt om groene hekken te maken, in groepsbeplanting. Om ervoor te zorgen dat de thuja zijn piramidale vorm behoudt, moet hij verplicht worden gesnoeid. Het ras is schaduwtolerant, maar verdraagt ​​​​geen periodieke dooi en vorst in de lente, die schade aan naalden en hout veroorzaken..

jonge boompjes van piramidale thujaNet als thuja Smaragd heeft deze variëteit een goudbonte vorm. Zo’n piramidale thuja in planten en verzorgen verschilt niet van zijn groene verwanten. Op een zonnige plaats is het echter gemakkelijker om een ​​elegante gele kroonkleur te behouden..

Thuja westelijke Pyramidalis Compacta (T. occidentalis Pyramidalis Compacta)

Thuja westelijke Pyramidalis Compacta (T. occidentalis Pyramidalis Compacta)Sinds 1904 kunnen liefhebbers van naaldplanten in hun percelen de variëteiten van thuja Pyramidalis Compact planten met een smalle kegelvormige kroon, bestaande uit veel sterk vertakte scheuten. De takken zijn stevig tegen elkaar gedrukt en bedekt met kleine groene naalden. In vorm lijken de naalden op vaag glanzende gladde schubben. De maximale planthoogte bereikt 8-10 meter.

Deze vorm van thuja komt ongelooflijk vaak voor en heeft dankzij zijn vorstbestendigheid, niet veeleisend karakter en een van nature compacte kroon het respect verdiend van meer dan één generatie tuiniers..

Thuja-plantvideo