Is het mogelijk om een ​​uitgestrekte knappe iep op een persoonlijk perceel te planten en te laten groeien? – wiresummit.org

iep planten en kweken Stel je een ruime groene luifel voor, waaronder een paar dozijn mensen zich gemakkelijk kunnen verstoppen voor de regen of hete zon en ze zullen niet krap zijn. Het is niet moeilijk om zo’n overkapping op uw site te maken, omdat het planten en kweken van een iep op de site niet veel problemen oplevert..

Beschrijving van de boom

uitgestrekte iep In feite zijn niet alle soorten iep zulke reuzen. Sommige soorten groeien als struiken. De familie Elm of Ilmovye (Latijnse Ulmus) heeft ongeveer 40 soorten, waarvan er acht voornamelijk in het Europese deel van de Russische Federatie en aangrenzende landen groeien. Verdeeld in loofbossen, zelden gevonden in monocultuur.

iepenbladeren en zadenDe meeste soorten zijn bladverliezend. Het wortelstelsel is vezelig, sterk vertakt, individuele wortels gaan tot grote diepte. Hierdoor gedijen bomen goed in droge gebieden..

De schors is bruin, glad bij jonge bomen, met de jaren verschijnen er kurkgroei en scheuren in de lengterichting. Bladeren met korte bladstelen, gekarteld, beginnen pas actief te groeien na het rijpen van de vrucht. Licht vliegende dopvruchten met een noot in het midden rijpen in de vroege zomer en worden gemakkelijk door de wind gedragen. Ontkiemen in een week onder geschikte omstandigheden.

De gemiddelde levensduur van een iep is ongeveer honderd jaar. Sommige exemplaren leven tot 400 jaar. In Europa en Noord-Amerika is deze boom beter bekend als de iep. Kleinbladige soorten iep in de Wolga-regio worden iep genoemd.

de oudste iep in RuslandDe oudste iep van Rusland, 450 jaar oud, groeit in de regio Ulyanovsk. De boom bevindt zich op het grondgebied van het voormalige landgoed van de held van de patriottische oorlog Denis Davydov. In de afgelopen jaren is het een goede traditie geworden voor families om naar het landgoed te komen om de handen bij elkaar te houden en de kofferbak vast te pakken. Er wordt aangenomen dat een dergelijke ceremonie het gezin kan versterken..

Zaadvoortplanting van iep

iepenzaailingen uit zaadVoortplanting van iep vindt volledig zonder problemen plaats – door zaden, worteluitlopers en scheuten, die na het snijden van de boom overvloedig in de buurt van de stronk beginnen te groeien. In de tuinbouw wordt iep vermeerderd door bewortelde stekken..

Bij het planten met zaden moet er rekening mee worden gehouden dat ze pas in de eerste week na rijping succesvol ontkiemen. Het is tijdens deze periodes dat de zaden in een vochtige omgeving moeten komen. In de tweede week verliezen ze de kieming met bijna 100%..

rijpen van iepenzadenIepzaden worden gezaaid in vochtige vruchtbare grond op een afstand van 35-40 cm Om vocht vast te houden, wordt de grond gemout of bedekt met folie. Om schimmelvorming onder de folie te voorkomen, worden de gewassen regelmatig geventileerd en wordt de grond besproeid met Fitosporin-oplossing.

Vanaf het tweede jaar beginnen ze een kroon te vormen. Droge, afgebroken of bevroren takken worden in de late herfst of het vroege voorjaar verwijderd, maar het begin van de sapstroom.

Een iep snijden, planten en kweken

voorbereiding van stekken voor vermeerderingDe beste tijd om stekken te planten is tijdens de vroege zomermaanden. Goed ontwikkelde jaarlijkse scheuten met een dikte van 0,6-0,8 mm worden genomen voor het oogsten van stekken. Er blijven verschillende gevormde knoppen achter op de shoot. Snijd met een scherp scheermes de tak schuin onder de onderste knop door. De bovenste snit is precies gemaakt.

De grond in de school wordt gedesinfecteerd door stomen of gemorst met een geschikt fungicide. Gevoed met een complete complexe minerale meststof met een minimaal stikstofgehalte.

stekken in de grond plantenVoor het planten wordt de onderste snede van de stek in het Kornevin-preparaat gedompeld, het overtollige poeder wordt eraf geschud en voorzichtig op de bodem van de groef geplaatst. De stekken zijn bedekt met een voedzaam substraat zodat 2-3 lagere knoppen onder de grond zitten. Indien nodig worden stekken geroot in water en geplant na het verschijnen van wortelbeginselen.

stekken bewortelen in een potVoordat de wortels verschijnen, moet u constant het vochtgehalte van de grond controleren. Na het water geven wordt de school met stekken losgemaakt om de gasuitwisseling op de plaats van het opkomende wortelstelsel te vergroten. In een droog heet seizoen wordt het tuinbed gemout met turf, verrot zaagsel of hooistof.

Na het verschijnen van bladeren en nieuwe scheuten op geroote stekken, kan worden aangenomen dat de eerste fase van het planten en kweken van iep voorbij is..

Hoe zorg je voor een iepenzaailing?

iep zaailingen zorgIn het begin wordt het planten overvloedig bewaterd. Wanneer de iep jonge boompjes nieuwe takken laten groeien, wordt de watergift verminderd. Op drassige bodems kunnen jonge iepen worden aangetast door de Nederlandse ziekte. Dit is een schimmelziekte die wordt overgedragen door de schorskever. Aangetaste bomen drogen binnen een paar weken op.

Om besmetting te voorkomen worden de volgende maatregelen genomen:

  • behandel het planten met insecticiden om de schorskever te vernietigen;
  • gedroogde takken worden afgesneden van zieke zaailingen;
  • de sneden zijn bedekt met een 5% oplossing van kopersulfaat;
  • de hele plantage wordt om de twee weken besproeid met een tankmengsel van bladmest, antischimmelmiddel en insecticide.

Alle plantenresten, inclusief stekken van takken en stronken, moeten van het terrein worden verwijderd en verbrand.

In de herfst worden jonge iepenjongen onderzocht en de sterkste geselecteerd. Het is tijd om ze op een vaste plek te zetten.

De iep is een schaduwtolerante plant, maar jonge bomen kunnen sterven als er een gebrek aan licht is, dus worden open zonnige plaatsen gekozen voor het planten en kweken van iepen..

Op de gekozen plaats wordt een gat van 50 * 50 cm gegraven, onderaan wordt drainage gelegd. Gebroken baksteen, geëxpandeerde klei, steenslag is voldoende. Grove fracties worden afgedekt met een laag rivierzand.

Als de grond op de site vruchtbaar is, voeg dan toe aan de grond die is geselecteerd uit de put:

  • 1 eetlepel superfosfaat en kaliumzout;
  • 1 glas houtas;
  • meerdere tabletten Glyocladin of Trichodermin ter voorkoming van witrot.

Voor arme en uitgeputte gronden wordt de hoeveelheid kunstmest verdubbeld en wordt aan elke boom een ​​emmer compost of humus toegevoegd.

In de zuidelijke regio’s worden iepenzaailingen in de herfst getransplanteerd. Lange warme herfst en milde winters zorgen ervoor dat ze probleemloos kunnen overwinteren. Op plaatsen met een strenger klimaat worden iepenzaailingen voor de winter in een greppel begraven en in de lente geplant..

Wanneer en hoe een iep snoeien?

iepenbonsai en buiten snoeienIepen verdragen snoei goed en worden praktisch niet ziek. Desalniettemin moeten secties met een diameter van meer dan 2 cm worden bedekt met pek- of olieverf. Net als bij andere sierplanten, kunnen iepen snoeien vormend, hygiënisch en verjongend zijn..

vorming van iepenkroonMet behulp van regelmatig vormend snoeien is het eenvoudig om een ​​mooie gekrulde kroon te krijgen. Topiary of krullend snoeien, een van de interessante en originele trends in landschapsarchitectuur. Om een ​​bolvormige of ovale kroon te creëren, is de boom zo gevormd dat de zijtakken zich sneller ontwikkelen dan de geleider. De hoofdstam wordt sterker afgesneden om de groei te vertragen en de zijtakken worden alleen ingekort voor overvloedige vertakking..

Sanitair snoeien gebeurt in het voorjaar. Alle gebroken, droge, zieke takken worden weggesneden. Verwijder toppen en takken die onder een scherpe hoek groeien.

Verjongend snoeien wordt uitgevoerd in gevallen van fysiologische veroudering van bomen, wanneer de jaarlijkse groei praktisch stopt. Om te verjongen, worden verschillende grote skelettakken gekapt. Het volgende jaar zullen slapende knoppen ontwaken en beginnen te groeien. Zo wordt de levensduur van de boom met nog eens 5-10 jaar verlengd..

iep paraplu kroonDe iep is een mooie en zeer nuttige plant. De zaden en takken worden gebruikt als voedsel voor huisdieren. Bloeiende iep is een goede honingplant en trekt bijen aan. Het dichte opengewerkte blad vangt stof op, zuivert de lucht en ziet er geweldig uit in parken en tuinen. Het planten en kweken van een iep is een fluitje van een cent. De boom groeit zeer snel en na een paar jaar kun je onder zijn spreidende kroon uitrusten..

Iep planten en kweken van zaadverzameling tot boom – video