Mediterrane stijl in landschapsontwerp Elk jaar wordt de mediterrane stijl in het landschapsontwerp van tuin- en achtertuinpercelen steeds populairder. Bloemen en struiken die in de subtropische zone groeien, trekken niet alleen aan met hun overvloedige bloei, maar ook met een delicaat aroma..

Kenmerken van de landschappen van mediterrane resorts

kenmerken van de mediterrane stijl In gebieden met een gematigd klimaat kan echter niet elke plant in de Middellandse Zee overleven en anderen verrassen met zijn ongewone schoonheid. Maar er is een uitweg. Een warme kustsfeer kan worden gecreëerd door mediterrane potplanten zoals miniatuurrozen of geraniums in landschapsarchitectuur te gebruiken..

Citrusvruchten en palmen in containers zullen vakantiegangers zeker bevallen, maar in het ontwerp is het onmogelijk om zonder te doen:

  • decoratieve kunstmatige stenen;
  • natuurlijke rotsblokken, onderscheiden zich door hun oorspronkelijke vorm en ongewone schaduw;
  • verschillende soorten zeekiezels en marmerchips.

Voor een landschap in mediterrane stijl kun je geen warmteminnende cipressen kiezen, maar zuilvormige thuja, jeneverbessen. Voor de decoratie van de site kunt u een combinatie van decoratieve elementen gebruiken die doen denken aan de kunst van het oude Rome en het oude Griekenland. Allerlei terrassen, stijlvol gedecoreerde muren en trappen zijn wijdverbreid. Deze lichte en warme tuin zal zeker in de smaak vallen bij diegenen die in de stemming zijn voor ontspanning en plezier..

Zuidpatio op gematigde breedtegraden

Mediterrane stijl in terrasaanlegHet is onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om planten van de subtropische zone sterk en gezond te laten groeien in gebieden met een koel klimaat. Maar als u uw site echt een mediterraan tintje wilt geven, kunt u een speciaal recreatiegebied maken – een kleine patio. Dit is een patio gelegen tussen de woning en de bijgebouwen. In de regel is het verborgen voor nieuwsgierige blikken en is het bijna volledig beschermd tegen slecht weer en wind..

Terrassen in mediterrane stijl zijn versierd met verschillende soorten steen, maar soms kan de vloer worden bedekt met porseleinen tegels. In de opstelling gebruiken ze vrij eenvoudige, bescheiden meubels gemaakt van natuurlijk hout of geweven van wilgenstokken. Metalen fittingen of decoraties kunnen worden gegoten.

Als een marien thema is gekozen voor het decoreren van een binnenplaats in mediterrane stijl, dan kunnen tafelkleden, kussens en ander decor wit, blauw of turkoois zijn en in verschillende tinten en tinten..

De muren van de huizen spelen ook een rol in de mediterrane landschapsarchitectuur. Meestal worden ze ruw verwerkt en is hun oppervlak duidelijk ongelijk. Roosters voor clematis, blauw of paars, zijn erop versterkt. Houten luiken moeten op de ramen worden geïnstalleerd. Soms kunnen ze zich in de deuren bevinden..

landhuis ontwerpHet landschap van een zuidelijk landhuis wordt altijd gecombineerd met de omringende natuur. Daarom is de basis van het kleurenschema van kleine zuidelijke binnenplaatsen vaak wit en okertinten, maar ook zand, bruingeel en chocolade. Textiel, dat ook met succes wordt gebruikt voor decoratie, geeft warmte aan de omgeving. Vazen met spectaculaire zuidelijke planten worden op de vloer en stands geplaatst en de creatie van een stijlvol terras is voltooid.

Mediterrane stijl in landschapsontwerp, een keuze uit kleine architecturale vormen

kleine architectonische vormBijna alle huizen aan de Middellandse Zeekust zijn uitgerust met sierlijke balkons en fonteinen bevinden zich vaak in het midden van de tuinpercelen, waardoor mensen op de heetste dagen verkoeling krijgen. Ze kunnen heel eenvoudig zijn. Kleine wandfonteinen in de vorm van een leeuwenkop zijn in de mode. Maar soms zijn ze versierd met echte kunstwerken, bijvoorbeeld sculpturen van mooie meisjes of dieren..

Voor meer authenticiteit van de mediterrane stijl worden veel natuurlijke materialen gebruikt in landschapsontwerp, evenals:

  • zandstenen, die gemakkelijk te vormen zijn door verwerking;
  • kalksteen met een breed scala aan kleuren en tinten, van witgrijs tot bruingeel, groenachtig en roodachtig roze;
  • betonproducten en coatings;
  • terracotta sculpturen en vazen;
  • volledige mozaïekfoto’s en kleine fragmenten.

Kleine architectonische vormen omvatten niet alleen fonteinen, maar ook tuinhuisjes, muren die soms fungeren als ondersteuning voor klimrozen en andere spectaculaire klimplanten. Originele pilaren, ladders, met containers met warmteminnende planten erop, zullen ook niemand onverschillig laten..

Het zwembad is een ander karakteristiek kenmerk van de zuidelijke architectuur. In de hete zomer verzamelen alle bewoners van het huis zich eromheen. De vreugde van kinderen gecombineerd met de gelukzaligheid van volwassenen, onveranderlijke componenten van ontspanning door een klein kunstmatig reservoir.

Verschillende zoneringsbogen of obelisken zijn nuttig om het landschap op de site te verdelen. We mogen pergola’s niet vergeten – luifels gemaakt van klimplanten, gelegd op steunen en steunbalken. Meestal worden druiven op pergola’s geplaatst, de wijnstokken zijn behoorlijk lommerrijk en kunnen meer dan één bos heerlijke bessen geven. Pergola’s worden geïnstalleerd over recreatiegebieden, terrassen, loopbruggen.

Terrasdecoratie in mediterrane stijl

Terras in mediterrane stijlTerrassen combineren het woongebouw op harmonieuze wijze met het omringende landschap. Dit zijn een soort open dekken op steunen of een voorbereide ondergrond. In kleine gebieden wordt het terras in de buurt van het huis geïnstalleerd en op grote gebieden zijn ze gemaakt in de vorm van eilanden of omringende zwembaden..

Als het landschap op de site ongelijk is, kies dan een terras met meerdere niveaus, bij voorkeur met een hek. Een gedeeltelijk overdekt terras ziet er het beste uit buiten het huis.

Bepaalde soorten terrassen kunnen veranda’s, balkons, tuinhuisjes en zelfs een dergelijk element van de entreegroep als een veranda worden genoemd.

In de mediterrane stijl zijn terrassen gemaakt van hardhout of steen. De vloer op open terrassen wordt gelegd met tegels en het beste van porselein, dat buitengewoon slijtvast is. Grote terrassen zijn bedekt met mozaïeken die doen denken aan oude Griekse of Romeinse patronen met de toevoeging van kiezelstenen.

Mediterrane veranda’s

Mediterrane verandaVeranda’s – gebouwen die aan laagbouw zijn bevestigd, aan de zuidkust zijn meestal open. Geglazuurde opties worden ook gevonden, maar ze worden gebruikt bij de bouw van residentiële hoogbouw. Ze zijn niet verwarmd, ze zijn uitgerust met beschermende apparaten tegen de felle zonnestralen. Een foto van een veranda in mediterrane stijl is hieronder te zien.

Op een persoonlijk perceel worden vaak halfopen of volledig glazen tuinhuisjes geïnstalleerd, die ook als veranda’s worden beschouwd. Hun muren zijn traditioneel versierd met muurpotten, met daarin ampelachtige planten geplant: begonia, Oost-Indische kers of lobelia.

In de buurt van de veranda kun je kamperfoelie, kamperfoelie planten. Scheuten van deze houtachtige wijnstok kunnen tot 6 m groeien. Ongeveer drie weken in de vroege zomer zal het iedereen verrassen met geurige bloei.

Om de overeenstemming met de mediterrane stijl in landschapsontwerp te maximaliseren, moet u de bomen van de gematigde zone die in de buurt of in de buurt groeit, “omheinen”. Om ervoor te zorgen dat ze niet zo opvallend zijn en de gecreëerde harmonie niet vernietigen, moeten hoge hekjes, verstrengeld met wijnstokken, in de buurt worden geïnstalleerd. Meisjesachtige druiven of hop – gewoon of geelbladig, zien er bijzonder mooi uit als natuurlijke decoratie.

Mediterrane stijl in landschapsontwerp – videozelfstudie