Hoe een levendige pyracantha struik tuindecoratie te laten groeien?

De pyracantha-struik is een sierplant uit de Pink-familie, wijdverspreid in Zuid-Europa en in Zuidoost-Azië. Vanwege zijn spectaculaire uiterlijk en decoratieve aantrekkingskracht wordt de doornstruik gebruikt in landschapsontwerp om originele hagen te creëren. Pyracantha trekt de aandacht met zijn weelderige bloei en een overvloed aan felrode of goudoranje vruchten.

Pyracantha struik – botanische beschrijving

sierheester pyracantha Pyracantha is een groenblijvende struik, lid van de Pink-familie. Onder natuurlijke omstandigheden groeit het in de zuidelijke regio’s van Europa, maar ook in Zuidoost-Azië. Er zijn in totaal 7 soorten, waaronder zowel culturele als wilde soorten. Uiterlijk lijkt de pyracantha op een cotoneaster en tijdens de vruchtperiode – een lijsterbes.bloemen en vruchten van pyracantha

Botanische kenmerken van de pyracantha-struik:

 1. Afhankelijk van de variëteit kunnen de struiken spreidend of rechtopstaand zijn, tot 4-6 m hoog.
 2. Het wortelstelsel is krachtig, dringt diep door in de grond.
 3. Het oppervlak van de stengels is bedekt met dunne en lange stekels 2-2,5 cm lang.
 4. Gekartelde bladplaten, middelgroot, rijke groene tint.
 5. Tijdens de bloeiperiode worden weelderige paniculaire bloeiwijzen met een roomwitte kleur gevormd. Ze zijn gemaakt van kleine bloemen.
 6. Pyracantha-vruchten zijn miniatuur rode of oranje bessen die op kleine appels lijken. Ze zijn niet giftig, maar ze hebben een bittere smaak, dus ze worden meestal niet gegeten..

De vorstbestendigheid van de pyracantha is afhankelijk van de variëteit. Sommige soorten struiken verdragen een daling van de luchttemperatuur tot -20 ° C goed.

Populaire soorten pyracantha

pyracantha-variëteiten voor de teeltDe winterhardheid van de pyracantha-struik is afhankelijk van de variëteit. Er zijn 7 variëteiten van de plant, maar in de omstandigheden van de regio Moskou en andere regio’s worden slechts twee soorten gekweekt – smalbladig en felrood.

Ze onderscheiden zich door een goede winterhardheid en een sterke immuniteit tegen ziekten en plagen:

 1. Smalbladige pyracantha – in natuurlijke omstandigheden bereikt hij 3-4 m hoog. De bladplaten zijn smal, 3-4 cm lang, met ovale of gekartelde uiteinden en zilverachtig behaard. De bloeiwijzen zijn groot, 7-9 cm in diameter. De bessen zijn fel oranje of rood van kleur en hebben een iets afgeplatte vorm. Vorstbestendige variëteiten zijn onder meer Golden Charmer en Orange Glow..smalbladige pyracantha
 2. Felrode pyracantha – struiken met kruipende scheuten hebben een hoogte van niet meer dan 1,5-2 m. De bladeren zijn ovaal, langwerpig, tot 3-4 cm lang, in september-oktober veranderen ze van kleur van felgroen naar rood. Bloeiwijzen zijn sneeuwwit of roze-crème. Vruchten met een scharlaken of koraaltint, zonder uitgesproken bitterheid, kunnen worden gebruikt om jam en conserven te maken.felrode pyracantha

In de regio Moskou kan pyracantha smalbladig of felrood worden gekweekt in het open veld en een bloembed in de tuin versieren.felrode pyracantha

Laagblijvende en miniatuurvariëteiten zijn geweldig om thuis als kamerplant te kweken. Deze omvatten Sharlakhovaya en Gorodchaty pyracantha.

gekartelde pyracantha

Pyracantha kweken

groeiende pyracanthaHet planten en verzorgen van een pyracantha, waarvan een foto hieronder kan worden weergegeven, veroorzaakt zelfs voor beginnende tuiniers geen problemen. Sierheester stelt weinig eisen aan de bodemkwaliteit, maar is thermofiel. Voor de teelt is het het beste om gebieden aan de zuidkant te kiezen, goed beschermd tegen wind en tocht..

pyracantha-struik bij het prieelDe plant is lichtminnend, maar kan ook op schaduwrijke plekken groeien. Het is onwenselijk om een ​​​​pyracantha in direct zonlicht te planten – hierdoor zal het gebladerte snel geel en droog worden, de struik verliest zijn decoratieve aantrekkingskracht.

De plant wordt gekweekt door middel van zaad- en vegetatieve methode. Zaad pyracantha wordt gezaaid in de tweede helft van oktober of begin november. In het geval van voorjaarsplanting moet het zaadmateriaal eerst worden gestratificeerd door het 6-8 weken op de onderste plank van de koelkast te plaatsen.

Het is veel gemakkelijker en gemakkelijker om pyracantha uit zaailingen te kweken. Ze kunnen in het vroege voorjaar worden gekocht bij elke tuinier of -winkel. Dergelijke zaailingen zijn al aangepast aan de klimatologische omstandigheden in de regio en onderscheiden zich door een goede winterhardheid..

Transplantatie naar open grond

jonge boompjes pyracanthaIn het vroege voorjaar kunt u struiken in de volle grond planten, direct nadat de sneeuw is gesmolten en de grond is opgewarmd. Voor dit doel worden gekochte zaailingen of gestratificeerde zaden gebruikt..

Algoritme van de landing van pyracantha:

 1. 7-10 dagen voor het planten van de struik, graaf het geselecteerde gebied tot een diepte van 30-40cm.
 2. Voeg humus toe aan de uitgegraven bedden en egaliseer.
 3. Bereid plantgaten voor – hun diameter moet 2 keer het wortelstelsel van de plant zijn.
 4. Als een pyracantha wordt geplant om een ​​haag te creëren, moet er een afstand van 60-80 cm tussen de plantkuilen worden gelaten.
 5. Vul de bodem van de gaten met een drainagelaag van grof rivierzand, kleine kiezels of puin.
 6. Rijd een steun in het midden van het gat – een houten pen, die 35-50 cm boven het grondoppervlak uitsteekt.
 7. Dompel de zaailing samen met de aardse kluit in het gat en maak de wortels voorzichtig recht. Vul het gat met aarde.

pyracantha struikDaarna de grond licht aanstampen, een cirkelvormige groef rond het gat maken en 10-15 liter water erin gieten. Bind een zaailing aan een pin en mulch de grond met turf.

Pyracantha zorg

pyracantha zorgHet is heel gemakkelijk om een ​​pyracantha op de site te kweken, omdat deze struik niet veeleisend is om voor te zorgen. Standaard agrotechnische procedures zijn voldoende voor hem – water geven, periodieke bemesting, wieden en het losmaken van de grond in de bijna-stamcirkel.

Basisregels voor het verzorgen van een pyracantha-struik:

 1. De plant is goed bestand tegen droogte, dus vaak water geven is niet nodig. Het is raadzaam om jonge struiken elke 7-8 dagen water te geven. Voor een hoogwaardige bevochtiging van de pyracantha is het het beste om water in een voorbereide groef te gieten die rond de stamcirkel is gegraven.
 2. Pyracantha heeft geen regelmatige voeding nodig. Het is raadzaam om ze niet vaker dan 2 keer per seizoen te maken – aan het begin van het stadium van actieve groei van de struik, maar ook eind augustus of begin september. Gebruik hiervoor complexe minerale meststoffen voor sierheesters..
 3. De struik heeft regelmatig formatieve snoei nodig. De eerste snoei kan eind april of begin mei plaatsvinden, waarbij alle oude, zieke en droge scheuten worden verwijderd.Pyracantha snoeien in een pot

Voor het begin van de winter is het raadzaam om de struik voor te bereiden – om hem te isoleren met een dikke laag mulch. Om dit te doen, kunt u humus, turf, sparren takken en ander mulchmateriaal gebruiken..

pyracantha onder de sneeuw

Reproductie van pyracantha

reproductie van pyracantha-stekkenMeestal verspreiden tuinders pyracantha door stekken – dit is de eenvoudigste en meest effectieve methode. Voor dit doel kunt u verhoute of groene stekken gebruiken – in het tweede geval zullen nieuwe wortels veel sneller verschijnen.stekken

Voortplanting door stekken:

 1. Maak tijdens het lentesnoeien van de struik stekken – scheuten van 20-25 cm lang.
 2. Verwijder bladeren van de scheut en dompel in een oplossing van Epin of een ander groeistimulans.
 3. Plant de voorbereide stek schuin in nat zand.
 4. Bedek de container met stekken met een transparant deksel..
 5. Lucht de spruiten dagelijks en geef af en toe water.
 6. Het duurt niet meer dan 20-25 dagen om de stekken te rooten..

Pyracantha is een sierheester die populair is bij veel tuinders. Met minimale vereisten voor teelt en verzorging, zal het het zomerhuisje versieren met weelderige, luxueuze bloeiende en heldere scharlakenrode bessen..

Pretentieloze pyracantra-struik voor uw site – video

Adblock
detector